Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 23.04.2024 - 16:46:15   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Seznamte se: TechniSat Digit C

  Autor: Dr.Vladimír Mazálek , e-mail: info@tel-satexp.cz Přidané: 12.07.2004


Představovat německou firmu TechniSat (www.technisat.de) by hlavně pro ty starší, kteří začínali s analogovým satelitním příjmem by asi bylo bezpředmětné, a nemám to ani v úmyslu, ale přes nedávnem jsem zahlédl v obchodě několik satelitních přijímačů této značky, začal jsem se zajímat o to, jak taková firma chce po létech tržního klidu opět zaútočit na nové zájemce o satelitní příjem - v dnešní široké nabídce satelitních značek.

A tak jsem si jeden z přijímačů půjčil. Zamlouval se mi jeden typ přijímačů, protože se mi prostě hodil svými menšími rozměry k postavení na přenosnou televizi. To, že uvedu, že jde o model TechniSat Digit C, má své opodstatnění v tom, že velikostně je celá řada těchto přijímačů stejná a rozdíl označení je vlastně patrný pouze v posledním písmenu. Takže z toho je patrno, přijímače se již vyrábějí také s různými typy přímo vestavěných dekodérů, případně s kombinací se sloty či pouze se dvěma sloty a nebo také ve verzi pro terestrický digitální příjem. Ten poslední je ( pro DVB-T ) bude asi velice zajímat ty fanoušky, kteří se na tento příjem aktivně chystají, protože přijímač je vybaven adresným systémem příjmu velice výhodným pro provozovatele tohoto vysílání k pronajímání klientům, takže je budou mít pěkně pod kontrolou. Třeba se o tomto přijímači dozvíme něco víc od některého kolegy testujícího DVB - T.

Popisovat přední a zadní stranu přijímače nějak detailně nevidím zrovna účelné, takže jen letmo sdělím, protože displej i 3 ovládací knoflíky jsou patrné z obrázku na první pohled, ale stejně valná většina uživatelů ovládá přijímač přes dálkové ovládání, a to je vybaveno velmi slušně dostatkem funkcí potřebných pro běžný satelitní příjem.


Zadní strana přijímače je vybavena velmi účelně, ač to z mého amatérského rychlostního snímku není patrno, ale zájemce o přijímače si ji rozhodně detailně prohlédne v prodejně. Standardně je osazena dvěma zásuvkami scart, zdířkami pro zasunutí kolíků od šňůry A/V, vstupem prostřednictvím F konektoru od konvertoru a stejného výstupu třeba k analogovému přijímači, stupem a výstupem k a od modulátoru a zásuvkou RS 232 třeba pro update přijímače. Štěrbina na kartu je ve variantě FTA uvnitř přijímače ale neosazena, ale o testování dekodérů mi nešlo. Spíše jsem jen hledal, pro jakou skupinu diváků je vlastně přijímač určen.

Již při prvním vstoupení do menu se přijímač netají tím, že je určen pro lidový trh střední a východní Evropy a i když ne na první ránu, přece jen české menu si zvolit můžete a to je u této skupiny uživatelů to podstatné. Nastavení času sice musíme vzhledem k jeho změnám mezi letním a zimním navolit ručně, ale potom hodiny již pracují bez problémů a při vypnutí na nic běží čas programu vztahující se k zemi určení vysílaného programu.

Trošku anabáze začne, když nastavujete jednotlivé satelity při použití natáčecího DiSEqC zařízení a vyhledávání programů na nic,ale pokud vám zařízení nastaví technik, máte při spolehlivosti přijímače po starostech, ale pokud si satelity a programy nastavuje poprvé nový přijímače majitel bez předchozích znalostí podobných postupů, tak buď se v něm zažehne mužská ješitnost ve směru dokázat to nastavit i za cenu probděné noci a nebo si po týdnu zavolá věci znalého známého. Přijímač nesděluje, že by znal výraz USALS a dopátrat se toho jednoduše v návodu, jak by přijímač měl pracovat s motorem, to se dnes v návodech asi nenosí, ač je pro zpracování návodů přímo vydána norma. Asi si časem budeme muset také něco povědět, protože většina přijímačů je dnes dodávána buď s jednostránkovým nic neříkajícím průvodcem nastavením a nebo tlustou brožurou v desítce světových jazyků, což je pro tuto kategorii uživatelů obvykle dost neřešitelný problém. Povinnost prodejce je však v tomto směru stále jednoznačně dána a nelze se s ní jen tak vyvléknout. A tak pokud nás hesla na krabici přesvědčují o tom, co vše přijímač umí, jedno vložené německé či anglické slůvko v textu v sobě nese informaci, že jde vlastně jen o možnosti, které vůbec nemusí být naprogramovány právě v tomto modelu, ale mohou se vyskytovat sice v modelu téměř stejného názvu, ale třeba inovovaného ve směru větší paměti, apod. To vše jsou také věci, které mají dost velký vliv na cenu, ale to bychom museli mít možnost vidět kalkulaci spíše výrobní ceny než té prodejní, která je vlastně do určité míry vždy smluvní.

To už jsme se přece jen dostali nastavením přijímače až k nastavování jednotlivých satelitů a jejich pozic a z toho výčtu přednastavených je jasné, že opravdu půjde o přijímač pro území, které vyčlenilo prvotní nastavení jazyků daných v menu. Asi 10 základních satelitů od Türksatu po Hispasat zřejmě pro nenáročného zákazníka stačí, a pro ty zvědavější je dána ještě možnost nastavení asi 14 dalších satelitních pozic. Jsem povaha zvídavá, a zkusil jsem ty méně standardní a silné satelity, ale v tu chvíli přijímač přestával být spokojen, a přestože jsem použil konvertor s opravdu dobrým šumovým číslem a parabolu dobré kvality včetně ověřeného správného nastavení její dráhy, přijímač inzeroval jen slabý signál a odmítal programy natáhnout. Přijímač jsem sice detailně podle jednotlivých položek neprohledával, ale nikde v běžném menu není jasně deklarováno, které frekvence na satelitech jsou vlastně přeprogramovány, takže po natažení celého satelitu sice jednotlivé transpondéry prohlédnout a tedy i přidat můžete,ale jejich ucelený seznam nenajdete.

Pokud to vezmu ze stránky uživatele, kterému je přijímač určen, pak vlastně ani není důvod, proč by to tam měl mít možnost hledat. Přijímač svojí pultovou cenou pod 4 tis. Kč je opravdu levný a vlastně je to naprosto spotřební zboží za 3 roky k výměně za novější typ. To, co jsme nemohli dříve pochopit, že takový přístroj opravdu není na 15 let životnosti, to se tady ukazuje zcela jasně. A pokud si navíc připomene, že německý divák je zatím - a dlouho ještě bude - dobře zásobován nějakou tou desítkou volných analogových satelitních kanálů, pak tento přijímač lze dobře chápat jako levný přechodový doplněk ke stávající soupravě tím, aby sousedé neřekli, že má uživatel k novinkám záporný vztah.

Asi bych měl přístroj možná nějak zhodnotit, ale na druhé straně - proč ? Kritiku žádnou nepotřebuje, protože za danou cenu si ani neklade se dostat někam daleko výš nad jiné značky, ale současně nedělá tím pádem firmě z německého Daunu žádnou ostudu. Pro místní poměry dobré zboží s německou zárukou, i když jsem zrovna u toho typu nenašel, co z přijímače vlastně bylo v Německu vyrobeno. Stejné díly i vrchní skříňku jsme tady už měli pod jinou obchodní značkou, ale to je dnes v této oblasti zcela běžné. Takže pokud si přijímač koupíte, není nad čím se rozplývat ani čeho litovat, protože cena / výkon je zde určena naprosto dokonale.


Dr- Vladimír Mazálek, www.tel-satexp.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 5   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.07.2004 • TechniSat - nová vlna tradiční značky
08.07.2004 • Větší pevný disk do set-top-boxů Kathrein řady UFD 55x [ 2 ]
27.06.2004 • Tipy pro zakoupení set-top-boxu [ 1 ]
25.06.2004 • Další upgrade firmware na Premium X [ 12 ]
17.06.2004 • Seznamte se: Kathrein UFD 540 v soupravě Mobiset 2 – 1. část [ 2 ]
11.06.2004 • Přepínače satelitních signálů

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  ad Raul a anonym 

14.07.2004 12:27 • a.č.
Děkuji za doplnění. Pro ostatní diskut.: já to bral jako člověk, který si jde poprvé koupit do krámu nějaký levný přijímač či soupravu.Spíše jsem potřeboval porovnat citlivost u více značek, a to byl průměrný.Pro začátečníky :Cena/výkon = 1,pro náročnější uživatele jsou samozřejmě modely stejné značky vybavenější.
 
 
  komentář 

13.07.2004 18:58 • anonym
1) Čas se dá nastavit i dle regionu příjmu - např. Německo či Rakousko (Česko zatím chybí, což je ale celkem jedno vzhledem k naší časové podobnosti s okolními státy), potom se už dál nic nenastavuje a přijímač si i změny letního na zimní čas provádí sám.
2) U motoru se v menu pro motor pouze nastaví zeměpisná šířka a délka, následně se jen vybere pozice nového satelitu, který chceme příjímat. Přijímač si potom sám parabolu podle USALS natočí a my tuto pozici jen uložíme - navíc ji můžeme ihned i korigovat, pokud je třeba. Přijímač otáčí dobře a spolehlivě.
3) U pro nás méně obvyklých pozic je často potřeba změnit referenční frekvenci, což je také v menu motoru. Na různých "cizokrajných" pozicích se technické specifikace často mění a řekl bych tedy, že neaktuálnost frekvencí takovýchto pozic je vcelku běžná věc.
4) Ucelený seznam transpondérů jednotlivých družic zde nenajdeme, to je pravda.
5) Na zadní straně receiveru je kromě věcí v článku zmíněných také ještě optický výstup digitálního zvuku a také koaxiální-elektrický- výstup digitálního zvuku. Obě tyto formy výstupu DD se u přijímačů málokdy vidí pohromadě a vzhledem k tomu, že levnější domácí kina mají toto propojení také různé, může se účast obou typů těchto výstupů velice hodit.
5) Chybí mi zde zmínka o tom, že tyto přijímače jako jedny z mála dokáží orientačně měřit datový tok obrazu i zvuku a podávají taktéž jiné ostatní technické informace o stanici (například bodový rozměr obrazu, způsob komprese,...).
6) Další zvláštností je také například žánrové EPG, kdy si mohu v EPG vyjet jen všechny např. sportovní přenosy (filmové, dětské,...).
7) Přijímač také sám při každém vypnutí kontroluje zda není k dispozici nový software a kromě toho v menu lze také nastavit, aby tuto kontrolu prováděl každý den např. ve čtyři ráno. Pokud je přijímač v nastavenou dobu zapnutý, tak se kontrola samozřejmě neprovede, protože se má za to, že se uživatel dívá. Něco obdobného platí i pro EPG.
8) Jinak je pravda, že je z něj cítit zaměřenost spíše na německý trh, pro který poskytuje ještě další zajímavé služby (jako např. SFI - trochu vylepšené EPG). Ale dá se bez problémů použít samozřejmě i pro ostatní evropské trhy - zmíněné typy jsou ovšem každopádně verze receiveru "pro blbečky", který se chce hlavně v klidu dívat na televizi (i když zatím je i sw podpora dobrá a přijímač má i editor pro PC).
9) Velice zajímavá také verze s harddiskem Technisat Digicorder S1, který má ve svém segmentu také pár zajímavých věcí "navíc" (jako například stříhání záznamu, možnost nahrávání i rádiových stanic, vícesegmentový display s vyobrazením jména přijímané stanice,...).
 
 
  Kritika z neznalosti 

12.07.2004 21:04 • Kamil
Uvedený přijímač vlastním a po zkušenostech s jinými přijímači stejné ceny např. Humax můžu říct , že Technisat je velice zdařilý i s prací s natáčením. Jde jen o to zda-li ten kdo o tom píše se v tom opravdu vyzná. S průměrem paraboly 60 přijímám bez problému i pozice 43W a 64E. A to nemluvě o sdělení veškerých parametrů jednotlivých programů vč. přenos. rychlostí což jen tak nějaký přij. nedokáže. Takže článek ????
 
 
  Kdo je TechniSat? 

12.07.2004 16:40 • Rarasek
Je skoda, ze jste nam nepredstavil tuto firmu bliz. To o UPC nebo HBO, aale taky Galaxie Sport tady jejich PR- ka pisou (kopirujou) cele litanie. Takhle nechapu o jakou skvelou nabidku se pripravuji, anebo si to mam domyslet pod tim, ze jste si ho jenom pujcil? A vubec k cemu je na tom ceskem kodovanem dvorku?
 
 
  Já bych závěr recenze napsal a ... 

12.07.2004 12:47 • Raul
Já bych závěr recenze napsal asi tak, že Technisat Digit C je vhodný jen pro ty, kteří se dodnes o satelitní příjem nijak blíže nezajímali a v budoucnu se ani zajímat nebudou. Stačí jim konzum toho, co tento přijímač nabízí (FTA programy) v aplikaci na jednu až 4 družice s multifeedem. Pro natáčení motorem se dle recenze jeví jako méně vhodný. Pokud těmto předpokladům vyhovíme, pak jde o správnou volbu, pokud očekáváme něco navíc, jde o vyhozené peníze. Raul.
 
 
Celkový počet komentářů: 5 / zobrazují se: 1 ... 5

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist