Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 00:05:24   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Seznamte se: Pinnacle PCTV SAT CI – 2. část

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 26.07.2004



Ve druhé části (předchozí najdete zde) si prakticky ověříme, zda údaje výrobce o jednoduché instalaci této satelitní karty a její snadná obsluha nebyly jen marketingový reklamní tah. A podíváme se i na záznam pořadů na hard disk.


Povolujeme boční kryt počítače, odšroubujeme jeden plech záslepky a umisťujeme kartu do volného PCI slotu. Jak jsme uvedli v prvním pokračování, použili jsme pro testování cca tři čtvrtě roku starý počítač osazený procesorem Pentium 4, s taktem 2,8 GHz, pamětí RAM 1 GB a dostatečně volným místem na hard disku (Seagate Barracuda 120GB/8M cache). Tedy bohatě překračujeme minimální požadavky výrobce karty.

Po nastartování systému XPčka hned nacházejí nový hardware - dvě nová multimediální zařízení. Z prvního dodávaného CD ROMu by se nám měl nainstalovat Pinnacle PCTV Sat CI WDM Driver pro multimediální video adaptér Pinnacle PCTV Sat CI a miniport driver NDIS 3.0 pro Pinnacle PCTV Sat Ethernet-Adapter. Měl, ale nenainstaluje, dokonce ani při ručním zadáním celé cesty do příslušného adresáře na CDčku. Proč tomu tak je nevíme, po delším laborování s ovladači grafické karty ATI Radeon přistupujeme na řešení, které se nakonec ukáže jako použitelné – ručně kopírujeme všechny soubory z adresáře Driver pro Windows 2000/XP (včetně NDIS) do adresáře windows\system32\drivers na pevném disku a kliknutím na INF soubor přidáme informaci do registru.

Potom už systém bez problémů přidělí oběma nalezeným zařízením správné ovladače a můžeme spustit instalaci z CDčka. Při ní se automaticky nainstalují potřebné programy, jako PCTV Sat Vision a PCTV Sat Web Text, ale také „bonusové“ jako TRex anebo softwarový přehrávač WinDVD od firmy InterVideo. Do počítače se nám nainstaluje také DirectX ve verzi 9.0a. Po skončení jsme vyzváni, abychom potvrdili restartování počítače.

Po opětovném naběhnutí systému se automaticky spouští PCTV Assistant s Agentem, který nás provede prvotním nastavením satelitního příjmu a naladěním programových předvoleb. Po úspěšné softwarové a hardwarové kontrole se spustí PCTV Sat Vision a aktivuje se okno programu SatFinder. Semafórek a indikátor síly signálu nám ukazuje, zda jsem správně připojeni na parabolickou anténu a zda ji máme správně namířenou na požadovanou družici. K zaměření a případnému jemnému doladění pozice nám slouží jak grafický „teploměr“, tak zvuková indikace – tikání „metronomu“, které se stoupající sílou signálu zrychluje frekvenci tiků. Pro správnou funkci SatFinderu si musíme vybrat požadovaný satelit. Na výběr máme 55 přednastavených družic včetně předdefinovaných transponderů (včetně frekvence, polarizace, SR a FEC).

Pod položkou Dish config nastavujeme naši používanou satelitní konfiguraci, zda máme jednu parabolu, anebo přepínáme pomocí Tone burst (mini DiSEqC) dva konvertory či pomocí multipřepínače DiSEqC 1.0 čtyři LNB při multifokálním příjmu. U každé družice můžeme samostatně definovat frekvence lokálního oscilátoru pro low i high band. Po tomto nastavení již můžeme spustit automatické vyhledávání, anebo ručně prohledat jen jeden transponder podle zadaných parametrů.

Nejprve jsme připojili ofsetovou parabolu o velikosti 85 cm nasměrovanou na pozici Astra 1 (19,2 st. vých.) s multifeedem se třemi LNB 0,5 dB a jedním LNB 0,6 dB a DiSEqC přepínačem. Na tuto anténu přijímáme kromě družice Astra 1 dále Eurobird/Astra 2 (28,5/28,2 st. vých.), Hot Bird (13,0 st. vých.) a Sirius ( 5,0 st. vých.). Nejdéle probíhalo automatické ladění u Astry a Hot Birdu, všechny předvolené transpondery se skenovaly cca pět minut (u každého satelitu), Sirius se nainstaloval za necelé dvě minuty. Při pozdější kontole nebyly zjištěné velké nedostatky, pouze jsme změnili hodnoty PIDů u rumunského kanálu Sport TV na Siriu a provedli nové skenování jen tohoto transponderu a už se nám správně načetl.

Volné, tedy FTA (free to air) kanály se zobrazují tmavou černou barvou, kódované stanice pak světlejším, šedivým písmem. Samozřejmě se u několika kanálů zobrazilo, že jsou FTA, a přitom byly zakódované a opačně, ale to je už problém providera, se kterým si neporadí žádný receiver. Předvolby se seřadily podle postupného proskenování a přidání do paměti, tedy podle frekvencí transponderů a posléze podle družice, ale v editaci lze toto změnit na řazení podle abecedy anebo rozdělit kanály do favoritních skupin. Každý kanál samozřejmě můžeme libovolně přejmenovávat, mazat, přesunovat či měnit parametry včetně PIDů. Výhodou je, že každá taková předvolba se nám na pozadí zobrazuje v okénku, ve stejném, jako používáme pro sledování pořadů.

Každý zvolený televizní program se zobrazuje v okně o velikosti 160x120, 240x180, 320x240, 640x480 anebo 768x576 pixelů, nebo můžeme sledovat obraz v plné velikosti obrazovky monitoru. Vzhledem k vysokým nárokům na minimální konfiguraci počítače nedochází ani při softwarovém dekódování streamu k trhání či pixelaci (kostečkování) obrazu, na kvalitním 17ti palcovém LCD displeji 16:9 je obraz i v rychlých scénách výtečný, a nenacházíme „mouchy“ ani na kanálech UPC Direct. Snad kromě jediného – při pozorování z velmi zblízké vzdálenosti - pozorovatelného „zubatějšího“ přechodu u rychlých změn u kanálu Galaxie-sport. Po této stránce je přehrávání bezchybné.

Po přepnutí každé předvolby se nám na chvíli zobrazí v horní části zobrazovacího okna informace o dni v týdnu, datu a času, v dolní číslo předvolby a název kanálu. Uprostřed pak dva obdélníčky se současným a následujícím vysílaným pořadem na kanálu, které se berou z dat EPG (elektronický průvodce), pokud jej provider v datovém toku vysílá. Zatímco pro německé, francouzské anebo i polské kanály připravuje provider podrobné informace na několika řádcích, jiná je situace u kanálů UPC Direct. U ryze českých jako je Prima TV či Galaxie sport je „poškozená“ diakritika, jak to známe i u jiných receiverů, u HBO v české mutaci je jen anglický název pořadu. U HBO 2, Spektrum, Fox Kids a dalších, které mají vedle české také maďarskou mutaci se nám zobrazí celkem podrobné maďarské EPG. Což uvítají možná někteří občané na Slovensku, nás v redakci to ale nepotěšilo. Toto EPG se nedá nijak změnit či upravit.

Vraťme se ale k zobrazovacímu oknu. Na horním rámu je pod značkou společnosti Pinnacle pop-up nastavovací menu, dále přepínání TV a R předvoleb. Rádia se nastavují i zobrazují úplně stejně, jako televizní stanice, ale chybí u nich prostřední plocha s obrazem, okénko je tedy malý obdélník. Dále na horním rámu najdeme obrázek špendlíku pro výhradní režim zobrazení okénka navrch plochy na obrazovce monitoru a značky pro minimalizaci, maximalizaci a exit tohoto zobrazení. Na dolním rámu zleva je stylizovaná část „montážního klíče“ pro vstup do nastavovacího menu, přepínač zvukové volby, pokud je vysíláno více jazykových možností (jinak je zobrazena jednička, lze ale také zvolit mono/stereo či L/P režim), malý displej s názvem kanálu – po kliknutí na něj se rozbalí sloupek se všemi předvolbami, indikace nahrávání či zapnutého timeru, a přepínač předvoleb + a -. Po kliknutí na značku mozaiky se nám spustí matice současného zobrazení až 7x7 předvoleb najednou. Vždy jedno okénko je aktivní a postupně se „děj“ v okénkách přepisuje. Po kliknutí na některé z nich se obraz zase maximalizuje a spustí se i zvuk. Posledním indikátorem je regulátor hlasitosti a tlačítko mute.

Malý displej s názvem kanálu mění svou barvu podle funkcí. V základním zobrazení je černé písmo na šedém pozadí, při nahrávce na hard disk je červený, při přehrávce nahraného souboru je modrý a při nahrávce pomocí funkce timeshift je displej zelený. Tento spodní rám se dá ještě rozšířit, pak se zobrazí funkce rekordéru – tlačítka Start, Pause, Stop, Jump- a Jump+ pro skok o určitý časový úsek dopředu a zpět, skok na konec nahrávky či kapitoly, ikonka budíčku (Scheduler) pro časovač, „foťáčku“ pro zachycení snímku do schránky, „plotýnek disků“ pro zapnutí timeshift, ikonka pro galerii – přehled nahraných či sejmutých snímků pořadů, červená tečka pro okamžitou nahrávku a časová a poziční osa.

Zkoušíme-li nahrát právě probíhající film, nahraje se nám aktuální dekódovaný obraz a předvolená zvuková stopa. Kvalitu nahrávky si předem nastavíme pod záložkou Capture v nastavovacím menu. Máme na výběr přednastavené profily VCD, SVCD, DVD Longplay (někdy se udává „poloviční“ DVD), DVD a vlastní nastavení. Zde můžeme nastavit kompresy (např. MPEG 2), velikost rozlišení (např. 480x576) a datový tok (Bit rate) v Mb/s (např. 3.500). Poslední možností je určení adresáře pro ukládání nahrávek.

Nejprve zkoušíme nahrávku v režimu timeshift. Na přehrávacím okně zapínáme značku stylizovaných plotýnek disků a spouští se nám funkce timeshift, tedy nahrávání na hard disk se současným sledováním programu, od něhož můžeme odejít a vrátit se k místu, který jsme opustili až po určitém čase. Což je dobré, pokud sledujeme fotbalový zápas a manželka nás nutně odešle např. pro věci do sklepa anebo dojde nečekaná návštěva či máme dlouhý neodkladný telefonický hovor. K výchozímu místu se snadno vrátíme tažením šipky kurzoru myši po časové ose, přehrávku můžeme i urychlit a vrátit se do reálu. Při současném nahrávání a sledování nedocházelo k trhání či zpomalování obrazu či zvuku ani při velkých datových tocích například u nahrávky z Czechlinku.

Stejného výsledku docilujeme i při nahrávce přes časovač – timer. Nenašli jsme žádné omezení počtu současně zapojených – aktivovaných událostí. Program běží na pozadí a vlastní zobrazovací okno ani nemusí být spuštěné. Jen je samozřejmě nutné mít zapnutý počítač. Anebo mít aktivované „vzbuzení“ počítače z úsporného režimu. Vzhledem ke konfiguraci (tedy „síle“) použitého počítače nedochází během nahrávky k poznatelnému většímu zatížení počítače či zpomalení chodu dalších spuštěných aplikací. Na „slabším“ hardware by však mohla být situace samozřejmě jiná.

Nakonec ještě zkoušíme vložení modulu podmíněného přístupu (CAM) do slotu CI a aktivní přístupové karty. K dispozici máme v době testu CAM CryptoWorks 1.15, Conax 4.0 a ZetaCAM (v.0.77) a přístupové karty Czechlink, Slovak link, Telenor Slovakia (JOJ TV), UPC Direct a FUN 5 pro 6in1. Pro inicializaci modulů stačí vypnout a zapnout program PCTV Sat Vision, bohužel ani po opakovaných restartech se nám nepodařilo rozchodit s kartou modul ZetaCAM s FUN kartou. Originální moduly (CW i Conax) s přístupovými kartami však karta Pinnacle PCTV SAT CI dekódovala bez problémů. Buď jsme měli štěstí anebo to byla náhoda, ale během testu se nám nepodařilo ani jednou „zamrznout“ při přechodech z kódování na FTA vysílání a naopak u kanálu ČT 1. Myslíme si, že jsme ten přechod stihli nejméně třikrát, ale kdo ví, jak bylo „sepnutí“ na Kavčích horách ten den nastavené.

Problémy s dekódováním „nalomených“ jednotkových systémů můžeme obejít softwarovou emulací např. v ProgDVBR (od v. 4.26), jejíž verze 4.31 je dokonce s podporovanou češtinou a slovenštinou. Ano, to je s touto kartou možné. Také by se, myslím, mohlo podařit rozchodit plug-iny pro podporu motorického natáčení (pro DiSEqC 1.2), které už jsou k dispozici pro karty s čipem BT878.

Toto však nebylo cílem našeho krátkého testu, ve kterém jsme se chtěli zaměřit především na satelitního fanouška, který s příjmem „v počítači“ teprve začíná, nemá velké znalosti o dekódování a preferuje hlavně „obrázky“, nikoliv data (snad kromě teletextu). A případně si chce pořídit pár nahrávek filmů či hudebních klipů pro vlastní potřebu z dostupných paketů. Satelitní programy bude sledovat hlavně v okénku při vlastní práci na počítači, občas si některý zajímavý pořad nahraje na hard disk a pak snadno vypálí na VCD či DVD (anebo hudbu na CD). Vše, co k tomu potřebuje, najde kompletně zde, v setu karty Pinnacle PCTV SAT CI.


Závěrečné shrnutí:

+ universálnost - včetně CI, zobrazí MCPC, SCPC, případně HDTV, MPEG 4:2:2
+ kvalita zobrazení a nahrávek, timeshift, EPG (mimo UPC), WebText
+ přiložený dálkový ovládač, snadné a intuitivní ovládání a menu
+ bohaté softwarové vybavení, podpora na internetu (v angličtině)
+ možnost editace a vypálení vlastních nahrávek na CD, VCD či DVD

- problémy s instalací driverů, chybí čeština v menu, dokumentaci i helpu
- v základní SW výbavě nepodporuje motorické natáčení paraboly
- nedetekuje některé universální (patchované) CAM
- velké HW nároky na minimální konfiguraci PC


Tolik závěrečné shrnutí, možná by pro někoho mohla být i nižší pořizovací cena, berme však v úvahu, že v kompletu nejde jen o cenu hardware, ale také o přidanou hodnotu plně funkčního editačního a vypalovacího software, který legálně také něco stojí. Z tohoto důvodu hodnotíme celou sestavu známkou velmi dobře. Pokud máte relativně nový a výkonný počítač a chuť sledovat pořady z několika oblíbených družic a nemáte srdce satelitního DXera či "hackera", pak byste mohli být s kartou Pinnacle PCTV SAT CI spokojeni.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.08.2004 • Nové CW receivery a multimediální rekordér Kaon [ 1 ]
24.07.2004 • Seznamte se: Pinnacle PCTV SAT CI – 1. část [ 3 ]
13.07.2004 • TechniSat - nová vlna tradiční značky
12.07.2004 • Seznamte se: TechniSat Digit C [ 5 ]
08.07.2004 • Větší pevný disk do set-top-boxů Kathrein řady UFD 55x [ 2 ]
27.06.2004 • Tipy pro zakoupení set-top-boxu [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  PCTV SAT CI 

11.08.2004 13:40 • wandoch
Zdravim.Mám kartu Pinnacle PCTV SAT CI. Zkoušel jsem nainstalovat ProgDVB4.42.4FullInstall.exe a nejde spustit pod Win 2000. Nevím kterou verzi jste zkoušel ale jiná verze tohoto programu nejde stáhnout z http://www.progdvb.com/ Prosím o zaslání Info. Mám modul FreeXtv a ten taky nechodí. Nabídka CI slotu taky chybí. Řekl bych že jste tu kartu přechválil. Software na zpracování nabrabovaného signálu je ale slušnej. Prosím všechny kdo máte z touto kartou praxi a chodí vám bezproblému ozvěte se mi prosím. Dík Wandoch wandoch@quick.cz
 
 
  pre PIIICA.cz 

28.07.2004 22:15 • skystar1
hmm, si fakt tvrdak s tvojim vyjadrovanim. predpokladam, ze si ho honis kazdy den ked pozeras porno na satelite a uz ti mozog dobre nefunguje. skus ci ta karta ti nahodou nevleze do zadku, ty pako.
 
 
  PIIICA.cz 

26.07.2004 17:41 • hhhhhhhhhh
strc si tu kartu do pice, a nenatieraj hovno zlatou farbou, ked aj tak nedrzi. Ten chip je omyl:) alebo vysmech
 
 
  Tak jeden rozdíl tady opravdu ... 

26.07.2004 09:23 • Pavel
Tak jeden rozdíl tady opravdu vidím. A je to opět síla softwaru firmy Pinnacle. Myslím tím přímá nahrávka do různých formátů Mpeg. To je přednost. V tomto má firma dobré zkušenosti. Na jiných kartách se toto řeší např. pomocí VLC, ovšem problematicky a výsledek nesplňuje očekávání.
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist