Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 22:18:25   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Testovali jsme: Satelitní přijímač Kaon KSF 200 CX - 2.část

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 06.09.2004


Po úvodním popisu a základních technických dat dnes budeme pokračovat popisem hlavního menu. Receiver má, podobně jako „sourozenci“ z řady 570 barevné a logicky pochopitelné menu v dobré grafické úpravě (je volitelně i v české anebo slovenské řeči), které napomáhá jednoduchému ovládání všech funkcí i bez uživatelského manuálu. Hlavní menu se zpřístupní po stisknutí tlačítka MENU na dálkovém ovladači.


Hlavní menu je členěno do šesti skupin – Instalace, Seznam kanálů, Editace seznamu kanálů, Průvodce programem, Nastavení systému a CA Systém.



Instalace nabízí přehledný pohled na vybraný satelit a nastavení základních hodnot, jako je přepínač C/Ku pásma, výběr LNB frekvence oscilátoru a C-LNB frekvence, napájení LNB ve stand by stavu, 22 kHz, 0/12 V, typ přepínače DiSEqC. V dolní části pak vidíme barevnými úsečkami i procenty úroveň signálu a kvalitu signálu. V levé části je na výběr celkem 48 předdefinovaných satelitů v Ku i C pásmu, musíme ocenit, že se jedná o aktuální, v současné době u nás zachytitelné družice. Jen pro ilustraci - je zde např. HellasSat 2 na pozici 39,0 st. východně, který v menu u řady současných receiverů na našem trhu ještě chybí. Každý satelit má přednastavené transpondery s frekvencí, polaritou a datovým tokem (SR). Zmiňovaný HellasSat 2 jich má 7, „první“ pozice Astry ale už 72. K výběru transponderů se dostaneme po stisknutí zeleného „teletextového“ tlačítka, samozřejmě lze nejen transpondery, ale i družice editovat – přidat, ubrat (smazat) či přejmenovat, anebo změnit pozici na orbitu pro každý satelit. Vstup do menu editace se provede žlutým tlačítkem. Poslední červené tlačítko pak zahájení skenování vybrané družice či transponderu s možnostmi vyhledávání sítě (zap./vyp.) a typu hledání (všechno/FTA kanály). Vše je jednoduché, logické a u barevných čtverečků, představujících teletextová tlačítka na ovladači jsou vždy české popisky.

Vraťme se ale ještě na chvíli k poslední položce v levém sloupci, označenou DiSEqC. Po stisknutí OK se nám rozevře roletka dalšího menu, kde máme na výběr nastavení přiřazení dané družici 4 hodnot - stavů DiSEqC (A, B, C a D), nebo zvolit režim motorického natáčení anebo si vybrat natáčení s motorem, podporující funkci USALS. U nás jsou už delší dobu prodávané motory k ofsetovým parabolám s funkcí USALS – která znamená Universal Satellites Automatic Location System, průkopníkem je italská firma Stab se svými motory H-H 100 a H-H 120. Pokud máme pohonnou jednotku s funkcí USALS, stačí v menu zadat pouze hodnoty zeměpisné délky (longitude) a zeměpisné šířky (latitude) pro místo, kde máme nainstalovanou parabolu a potom po navolení satelitů v menu receiveru nám motor bude sám přejíždět na zvolené pozice na orbitu, aniž bychom je museli ručně dostavovat.

Samozřejmě v takovém případě funguje i funkce motoru GO TO pozice, tedy zvolíme si nový satelit a jen zadáme pozici ve stupních (a východně či západně). U tohoto receiveru se zadává v nastavení USALS hodnota pouze na jedno desetinné místo (u DreamBoxu je to např. na 3 desetinná místa), ale nastavení bylo pro motor Stab H-H 120 přesné. Dokonce jsme ani nekorigovali satelit Eutelsat W4 s ruským paketem NTV+, kde je problém při použití klasického lineárního LNB (nikoliv s LNB pro kruhovou polarizaci) se sílou a kvalitou signálu ruských transponderů i na větší paraboly. U všech družic v celém dostupném orbitu jsme se spolehli na „automatiku“. Jaká je hodnota longitude a latitude pro vaše bydliště zjistíme podle elektronických map, GPS anebo z internetu na adrese www.heavens-above.com/countries.asp. Najdeme tam i malá městečka a vesnice v České republice, na Slovensku a samozřejmě i v dalších zemích celého světa..


V menu Seznam kanálů se nám zobrazí na levé straně (setříděné) předvolené kanály, v pravé části v menším okénku vidíme vysílaný program a základní údaje o něm (družice, č. transponderu v seznamu TP, frekvence, SR a polarita). Po stisknutí zeleného tlačítka aktivujeme funkci Třídění. Třídit můžeme podle funkce Pohon (všechno, abecedně A-Z anebo Z-A a zamčené předvolby), další funkce je označená Satelit (všechny, anebo jednotlivé předprogramované satelity, které máme zapsané do předvoleb). Další funkce třídění se nazývá CAS (což je anglická zkratka pro systém podmíněného přístupu – druh kódování). Můžeme se rozhodnou, zda chceme roztřídit seznam kanálů na FTA (volné), kódované v systému CryptoWorks anebo ponechat všechny předvolby. Další třídění je možné uskutečnit pomocí funkce Síť (zobrazeny jsou všechny načtené předvolené sítě – provideři – např. CSAT, Premiere, UPC Direct, MTV Networks, Canal Satellite, T-Systems aj.) Poslední možností je třídění pomocí funkce žánr (všechno či definované žánry u jednotlivých předvoleb). Tolik k třídění, červeným tlačítkem můžeme dále v tomto menu rychle přepínat mezi 8 favoritními skupinami anebo použít seznam „všechno“. Do menu Seznam kanálů se dostaneme kdykoliv při sledování programu po stisknutí tkačítka OK ve středu ovladače či na čelním panelu, v tomto případě se toto menu objeví „navrch“ nad na pozadí běžícím aktuálním televizním či rozhlasovým pořadem.


Dobře propracované je i další menu Editace seznamu kanálu. V levém sloupečku jsou všechny předvolby, v pravém pak některá z 8 favoritních skupin. Kanály z levé strany můžeme libovolně přesunovat a ukládat do favoritních skupin, měnit jejich názvy, anebo jim přiřadit dalších 15 označení podle žánru (Movie, Zprávy a fakta, Podnikání, Sport, Dětské, Fakta, Vzdělání, Životní styl, Drama, Hudba, Umění, Aktuální obchod, Speciál, Komedie a Dokument). Každý kanál samozřejmě můžeme smazat, přesunout, přeskočit ho či uzamknout.

Jak už je dnes nepsaným pravidlem, běží při editaci na pozadí právě přijímaný program a tedy přesně vidíme, který kanál editujeme. Omezí se tak nechtěné smazání jiného, třeba stejně pojmenovaného kanálu např. jiného providera. Lze postupně editovat více kanálů naráz, teprve po opuštění tohoto menu (slouží k tomu, podobně jako u jiných nastavení tohoto receiveru klávesa EXIT) jsou po výzvě provedeny všechny změny naráz. Odinstalování satelitů umožní rychlý výmaz celé družice.


Další menu je Průvodce programem. Opět vpravo na obrazovce vidíme menší okénko s právě přijímaným kanálem, v levé části je pak seznam pěti kanálů, tedy předvoleb. U vybrané předvolby si můžeme zobrazit informaci o současně vysílaném pořadu, po stisknutí tlačítka OK pak vyskočí další okénko s podrobným popisem. Modrým tlačítkem zde ve funkci Změna EPG se dostaneme na týdenním přehledem. Po stisknutí OK v tomto menu můžeme listovat seznamem všech předvoleb a rychle se tak dostat k EPG i jiných kanálů na celý týden.

Bohužel je zde, ostatně jako u takřka všech u nás prodávaných receiverů, kromě abonentského Philipsu DSX 6010S od UPC Direct problém s českou diakritikou. Před každým písmenem s diakritikou je programů v paketu UPC zařazeno ještě jedno (tzv. funkční, přemykací) písmenko, které ztěžuje srozumitelnost textu. U jiných cizích abeced - např. němčiny, angličtiny, ale i turečtiny či skandinávských jazyků, tento problém s diakritikou není.


Nastavení systému umožňuje volbu jazyka (myslí se řeč menu), volbu jazyka - audio a volbu jazyka – titulky. Ve všech případech máme jich na výběr 15 a nechybí ani čeština ani slovenština. Pokud automaticky vyhledáváme kanály, pak se nám automaticky nastaví zde předvolená řeč jako řeč doprovodu. Tedy v případě UPC Direct to bude čeština a nemusíme na předvolbě ručně měnit nastavení pomocí tlačítka A.LANG. Jedná se o ty kanály, kde je vysílaná jako první možnost většinou maďarština. Přečtena a zobrazena je informace o řeči - audiu ze streamu. Dále je možné v Systémovém nastavení definovat výstup SCART (RGB či CVBS), typ TV obrazovky (4:3 plná či obálka a 16:9), a také čas trvání zobrazení banneru (OSD) na obrazovce (1, 3, 6, 9, 12 či 15 sekund). Dále můžeme nastavit VF kanál (modulátor) na 21.-69.k v normě (v menu VF mod) PAL BG, I, DK, SECAM L a NTSC M (!). Další položka v tomto menu je nastavení místního času, tedy o kolik hodin je místní čas posunutý od světového času – GMT. V Nastavení systému následuje Změna PIN kódu, Dětský zámek, Uzamčení receiveru, Zámek menu či automatické zapnutí. Předposlední položku Tovární nastavení nedoporučujeme využívat , protože dojde k výmazu všech předvoleb a nastavení receiveru a přechodu do základního anglického nastavení. Nakonec si můžeme v tomto menu zobrazit Systémové informace o firmware a hardware receiveru (v testovaném receiveru byl S/W v. 1.0.10 a H/W v. 12.60.91).


Poslední položka Hlavního menu má název CA Systém. V ní dostaneme podrobnou informaci o vložené přístupové kartě. Zde se hovoří o čtečce jako o CAS Slotu 1. Po stisknutí potvrzovacího tlačítka OK na dálkovém ovladači se zobrazí General card information, Available entitlements a Smart card management pro danou kartu, tedy známé položky jako u ostatních čteček. Všechny tyto informace se samozřejmě týkají jen kartiček CryptoWorks.

Na tomto místě text testu receiveru přerušíme, text se nám už dosti natáhnul. Na obsluhu, naše zkušenosti s přechodem z a do kódování na ČT a STV a na závěrečné shrnutí si tedy budete muset ještě počkat.


Dokončení příště


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.09.2004 • Testovali jsme: Satelitní přijímač Kaon KSF 200 CX - 1.část [ 7 ]
27.08.2004 • Představujeme: Digitální set-top-box DVB-T řady i-CAN
21.08.2004 • Když měníte parabolu (za novou Gibertini OP 125) [ 16 ]
18.08.2004 • Dovozce Premium X navrhuje řešení problémů se zdroji u typů PGU [ 4 ]
12.08.2004 • PVR-9100 – nový set-top-box firmy Humax [ 1 ]
01.08.2004 • Nové CW receivery a multimediální rekordér Kaon [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist