Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 09:28:37   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Dovozce Premium X navrhuje řešení problémů se zdroji u typů PGU

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 18.08.2004


Přijímače Premium X 7100 PGU se během několika měsíců prodeje staly u nás velmi oblíbenými, zejména pro jejich dekódovací možnosti (včetně některých dvojkových systémů) bez dalších přístupových karet. Pokud do přístroje zabudujeme hard disk, dostaneme výborný digitální videorekordér s jednoduchou obsluhou a dostatečně velkou zásobou volného místa pro naše záznamy (cca 64 hodin u HD o velikosti 120 GB). Přes USB rozhraní (zatím bohužel jen s drivery pro v.1.1) dostaneme nahrávku do počítače, jednoduše jej převedeme dostupným softwarem do MPEG II a vypálíme jako zálohu pro svoji potřebu třeba na DVD či VCD.

Ale dnes není cílem tohoto článku psát o vlastnostech receiveru či novém firmware, o tom se můžete dočíst v (sedmi!) předchozích příspěvcích na našem webu. Navíc u nás vzniká, na popud fanoušků tohoto výborného přijímače, speciální stránka, kde se budete moci v brzké budoucnosti dozvědět více.

Dnes chceme upozornit majitele Premium X 7100 PGU na problém se zdrojem, který se projevuje u této řady a mohl by znepříjemnit či znemožnit některé funkce v používání. Včera večer jsme se spojili s výhradním dovozcem značky Premium X a zástupcem korejského výrobce v naší republice – klatovskou velkoobchodní firmou Impexa a domluvili jsme se na postupu při řešení (a odstranění) tohoto problému.

O co jde. Někteří jste se už možná setkali se závadou, kdy při otáčení parabolou najednou „zmizel“ signál, a na ukazateli užitečného signálu BER se místo zelené úsečky zobrazil jen jeden žlutý bod s indikací 3% anebo 0%. Motor přestal dostávat DiSEqC pulsy a přestal se točit. Po určitém čase „schládnutí“ zase signál naskočil a opět se dalo motorem otáčet. Tyto problémy se nejvíce vyskytovaly u motoru Superjack DG120, které mají větší proudový odběr a ve spojení s odběrově náročnějšími LNB se lehce překročila max. výstupní hodnota 400 mA na F konektoru (u některých receiverů jiných značek to může být až 500 mA). Pulsy vyrábí zákaznický IO LNBP20A (na obrázku je označený žlutou šipkou).

Další možnou závadou je ztráta informací o souborech na hard disku u některých typech HD. Respektive data tam jsou, ale PVR info nám hlásí volných jen 96 kB (například), tedy max. 1%, a nedá se na disk nic nahrát, pouze dosavadní data stáhnout přes USB do počítače. Zpravidla pomáhá vypnutí receiveru, rozpojení obou konektorů (napájecího i datového) a nové zapojení. V nejhorším případě nové formátování HD. Dokonce jsme se nyní setkali i s receiverem, který odmítal detekovat HD a nic nenaformátoval, přestože na jiném stejném Premium disk pracoval bez problémů. Častější manipulaci s HD však nedoporučujeme, elektronika disku je také velmi háklivá. Tento problém nastává u větších a rychlejších disků s větší vyrovnávací pamětí (cache).

Posledním problémem, který souvisí s uvedenými je náhodný výmaz flash paměti, respektive její části a ztráty informace o settingu (uložených stanicích v předvolbách či nastavení satelitů), respektive zpomalení funkcí, kdy jediným stoprocentním řešením je nové přehrátí firmware (souboru PIMG).

Toto jsou všechno závady a problémy, se kterými se může uživatel receiveru setkat. Všechny mají společného jmenovatele – kondenzátory ve zdroji!!! Ing.Bedrníček spolu se servisem firmy Impexa došel po řadě testů a simulací mezních podmínek k odhalení „achilovy“ paty tohoto receiveru. Možná si vzpomínáte na problémy se zdroji u Humaxů 5XXX, kde vysychaly kondenzátory a receiver přestal fungovat. Zde je něco podobného. U typu PGU je zátěž při použití UCAS čtečky, hard disku a točícího systému taková, že navržené kondenzátory „nevydrží“ a zdroj není schopen dodat potřebná napětí 5, 12 a 18 V. Podle momentálního použití záleží, co „odejde“ dříve, zda IO pro napájení LNB, paměť, či hard disk. Slovo odejde dáváme do úvozovek, protože zdaleka nemusí jít o destrukci, ale „jen“ výmaz informace.

Inkrminované kondenzátory lze nahradit novými s větší dimenzací, celá oprava není složitá a v servisu Impexy jsou na ni vybaveni jak po materiální stránce, tak i přístrojovým vybavením. Výrobce v Koreji je o tomto problému informován a provede úpravy zdrojů již ve výrobě, případně bude nakupovat pro svoji montážní linku jiné zdroje od externích dodavatelů.

Podle včerejší domluvy s ing.Bedrníčkem provede firma Impexa bezplatnou opravu všech takto postižených receiverů, které dodala prodejcům se satelitní technikou v naší republice. Zákazník, který se s některou závad na svém Premium X 7100 PGU setká (nemusí se mu projevit v případě některých menších, energeticky méně náročných hard disků, nebo u motorů Stab H-H 100 či 120, které jsou bezproblémové), odnese přijímač ke svému prodejci, který jej s originálním záručním listem Impexy odešle do Klatov k bezplatné výměně kondenzátorů.

Věříme, že se vznikem této závady nepošramotila pověst jinak výborného receiveru a po úpravě zdroje získá další početné příznivce. Firmě Impexa děkujeme za rychlé a vstřícné řešení, kdy nestrká hlavu do písku a nepřehazuje řešení na zahraničního dodavatele, ale snaží se co nejrychleji závadu odstranit vlastními silami.

A na úplný závěr bychom chtěli ještě upozornit na další případné problémy, které mohou vzniknout při používání - nyní obecného satelitního přijímače - při nekvalitní či závadné instalaci anténního nebo síťového (elektrického) rozvodu.

Satelitní tunery či zákaznické IO na vstupu přijímačů jsou háklivé na zkrat na vstupním F konektoru (vadný kabel, špatné F spojky - raději je nepoužívat!, zkrat v konektoru), anebo na větším potenciálu napětí na kostře (zemi) přijímače oproti fázi. Receiver má jako ostatní přístroje s dvoužilovým přívodním napájecím kabelem plovoucí zem, která se uzavírá nejkratším dostupným způsobem, např. přes SCART konektor do TV přijímače. Pokud není anténní stožár (což u nás velmi často bývá) uzemněný, a napájení zesilovačů pro TV je v jiném patře a tedy i na jinou fázi domovního rozvodu, máme na problémy zaděláno. Možná vás to také někdy zabrnělo či dokonce „koplo“ po uchycení kovového zadního panelu receiveru. U jednoho zákazníka jsme naměřily i 38 V na panelu, nebo u jiného dokonce 56 V u podomácku realizovaných půdních rozvodů. Takové napětí na kostře dokáže např. v textu výše zmiňovaný LNBP20A natrvalo uzavřít, a přijímač musí do servisu na výměnu IO.

Stejně háklivý je přijímač na mžikové vypnutí a zapnutí napájení, například při výpadku proudu v rozvodné síti při bouřce. Proto při upgrade firmware doporučujeme vždy po vytažení vidlice ze síťové zásuvky počkat min. 10 sekund a pak teprve znovu vidlici zasunout. Toto vše jsou obecné problémy, které se vyskytují i u receiverů jiných značek, nemají přímou souvislost se zmiňovanou poruchou zdroje u Premium X 7100 PGU a upozorňujeme na ně v tomto článku jen proto, aby se jim předcházelo. Proč si zbytečně přidělávat problémy…


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.08.2004 • PVR-9100 – nový set-top-box firmy Humax [ 1 ]
01.08.2004 • Nové CW receivery a multimediální rekordér Kaon [ 1 ]
26.07.2004 • Seznamte se: Pinnacle PCTV SAT CI – 2. část [ 4 ]
24.07.2004 • Seznamte se: Pinnacle PCTV SAT CI – 1. část [ 3 ]
13.07.2004 • TechniSat - nová vlna tradiční značky
12.07.2004 • Seznamte se: TechniSat Digit C [ 5 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  problem 

24.08.2004 12:31 • boomerang
Jsem rad ze je tu tento clanek. Vcera jsem se vratil z dovolene a ejhle dam to do elektriky a hláška
Poor signal: LNBP short!! Check LNB.
Podotykam, že mam diseqc prepinač a dve paraboly. Nejde mi nic.
Musim do servisu nebo se s tim da neco delat, prosim jestli vite odepiste na e-mail.
dik
 
 
  taky bych řekl,že to bude to s ... 

20.08.2004 15:24 • sukesada
taky bych řekl,že to bude to stejný,u takovýchhle téměř totožných přijímačů od jednoho výrobce těžko bude jiná zdrojová část a i když se dneska problémy neprojevují,protože má normální motor a ne mikrovlnku,tak za tři roky ho to dostihne zrovna tak
poddimenzovaný zdroj je pořád poddimenzovaný zdroj a jednou se to ukáže (dle murphyho zákonů za dva roky - tj. už po záruce a nejlépe dva dny před vánocemi)
na druhou stranu je taky pravda,že pokud mu to teďka jede,tak se na něho může každej v naprostém klidu vykašlat,tohle nejsou brzdy u auta,aby se to měnilo preventivně u všech již vyrobených přijímačů
 
 
  to raul - ak ti nerobí problém ... 

18.08.2004 19:35 • tomko
to raul - ak ti nerobí problém tak nie. Však ty máš napr. motor s funkciou USUALS aj keď ho nepoužívaš ale motor má odbeer v pohode. Já mám superjack a mne to robí problém aj s HDD. HDD som dal s menšou cache pamäťou a nerobí problém (čo je zaujímavé) ale s motorom je to stále problém - preto aj teba som sa pýtal a nevedel si radi lebo mi to aj teraz robí problémy - raz nájde satelit inokedy zas nie.
 
 
  A co starší řada PremiumX typ ... 

18.08.2004 12:14 • Raul
A co starší řada PremiumX typ 7000P, to snad je obdobná situace nebo ne? Takže taky do servisu na výměnu kondenzátorů? Raul.
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist