Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 19:57:07   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Představujeme: Digitální set-top-box DVB-T řady i-CAN

  Autor: Jerzy Justat, Radioelektronik Audio-HiFi-Video , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 27.08.2004


Firma ADB projektovala a vyrábí nejnovější generaci digitálních set-top-boxů pro příjem satelitních, kabelových a terestrických programů. Set-top-boxy i-CAN firmy ADB se již delší dobu s úspěchem používají v Itálii. V Polsku se tyto boxy uplatnily poprvé pro příjem televizních programů z televizního vysílače Sucha Góra.


MHP

Budoucnost patří nejen samotnému digitálnímu přenosu obraz a zvuku, ale i interaktivním službám, které tvoří doplněk digitálního signálu televizního obraz a zvuku. Služby jsou založeny na standardu multimediální platformy pro domácnost (MHP). MHP lze definovat jako operační systém pro digitální televizi, obdobně jako Windows nebo Linux pro počítače PC. Předností MHP je možnost využití aplikací již používaných v počítačích PC, zapsaných v programovacím jazyku JAVA. V Itálii se na základě boxů i-CAN, firmy ADB, rozvíjí např. služby – přístup k internetu a elektronické poště, možnost provedení voleb, hlasování veřejnosti, průzkumu veřejného mínění, elektronických nákupů, provádění bankovních transakcí.

Testování boxu proběhlo ve Varšavě, kde autor článku využil experimentální vysílání.


Set-top-box i-CAN

Na skříňce přístroje se nachází několik tlačítek pro obsluhu boxu – napájení, OK, umlčení zvuku, kanál, hlasitost a šachta pro kódovacích karty a podmíněný přístup. Zprava jsou umístěny symboly ikon: zablokování bloku, aplikace, záznam, ztráta signálu.

Vstupy a výstupy na zadním panelu obsahují zásuvky pro anténní vstup a výstup, dvě zdířky vstup/výstup SCART pro připojení videorekordéru a televizoru. Možnosti výstupu SCART jsou: signál RGB, CVBS, S-VHS. Pomocí výstupu zvukového signálu CINCH se dát uskutečnit připojení boxu k audio zařízení. Pro přenos zvukového signálu v systému Dolby Digital do aparatury slouží optický výstup. Pomocí telefonní zásuvky se vestavěný modem V.92 spojí s telefonní linkou.


Modem a karta

Modemový vstup a karta umožňují využití internetu a účastnit se hlasování a soutěží. Např. v Itálii je rozšířené objednávání filmů na přání VOD a platba za sledovaný pořad PPV. Díky kartám Pay Per Time, kdy se zaplatí za určitou dobu např. tři hodiny, a modemu si lze zakoupit film, který bude poslán z pozemního vysílače k příjemci.


Při aplikaci počasí (např. prohlížení map počasí v dané zemi) se vyznačí vybraný region. Signál vyslaný modemem do serveru aplikací způsobí odeslání informace z terestrického vysílače - o počasí ve zvolené oblasti.


Menu se-top-boxu

Menu je organizované v blocích – instalace, „správa“ kanálů, časovač, dětská pojistka, aplikace, preference uživatele, nápověda.

Instalace přijímače - po výběru jazykové verze menu se provede skenování televizních kanálů v menu instalace. Předpokládá se, že máme správně nastavenou anténu. Pro kontrolu úrovně signálu z antény slouží grafický indikátor, který ukazuje úroveň a kvalitu signálu. Hodnota úrovně signálu je rozdělena na oblasti – slabý, dobrý a velmi dobrý. Ve Varšavě (s širokopásmovou anténou s rotátorem) byla dosažena úroveň signálu 42 (maximum = 100), jakost signálu byla velmi dobrá. Změnou nastavení antény se snížila úroveň signálu na hodnotu 40. To způsobilo snížení jakosti signálu na nulu a příjem programů nebyl možný. Při vyhledávání kanálů indikátor televizního pásma ukazuje skenování kmitočtu. Po zaznamenání vyhledaných kanálů se objeví okno pro náhled televizních stanic.

Funkce „správa“ kanálů umožňuje změnu čísla kanálu, změnu názvu kanálu, opominutí nebo zavedení kódu, který podmiňuje přístup. Zabudovaný modem slouží pro plné využití služeb a internetových aplikací. Předtím je nutno modem nakonfigurovat, nastavit parametry – přístupové číslo, prefix, tónovou nebo impulsovou volbu čísla, jméno uživatele a přístupové heslo. Funkce diagnostiky modemu zkontroluje správnost uváděných údajů.

Časovač umožní spolupráci s videorekordérem. Nastaví se data, čas začátku a konce záznamu.


Aplikace – dodatečné služby

Zvláštní menu a výběr pomocí dálkového ovládání umožňují rychlý přístup k dané aplikaci ze seznamu. Aplikace se může nacházet v paměti set-top-boxu nebo bude poskytnuta spolu s televizním signálem.

V přijímačích testovaných na vysílači Sucha Góra jsou instalované jednoduché demonstrační aplikace, které slouží pro zábavu a poučení. Např. „ABC matematiky“ (školní výuka), testy angličtiny (hledání synonym ke slovu), dějepisný kviz (odpověď na otázku z historie), „slovo dne“ (pochopení původu vzniku slova), „anglický humor“ (vtipy). Je tu i návrh, jak provést „televizní“ hlasování.


Zabezpečení, dálkové ovládání

Vložením číselného kódu lze zablokovat - uvedení boxu do provozu, televizní program, nekontrolovaný přístup dětí.

Dálkové ovládání umožňuje přístup k aplikaci seznamů programů, průvodci EPG a INFO. V centrální části dálkového ovladače jsou tlačítka pro pohyb v menu, změnu programů a regulaci hlasitosti.


Subjektivní hodnocení uživatele

Jednoduchá obsluha, velké možnosti zavedení dodatečných aplikací, to jsou hlavní přednosti boxu i-CAN. Obraz bez „duchů“ u všech přijímaných programů, přirozené barvy, čistý zvuk, to jsou vlastnosti pro obraz a zvuk těžko dosažitelné v analogovém terestrickém televizním přenosu.

Set-top-box DVB-T se systémem MHP a internetovým protokolem, i-CAN 3100TW, nástupce popisovaného boxu, získal dvě ocenění v soutěži „Výrobek roku 2004“. Firma ADB je první a jedinou firmou, která byla oceněna dva roky po sobě v mezinárodní soutěži spoluorganizované veletrhem Mediacast v Londýně a odborným časopisem „Cable&Satellite International“. V tomto roce firma obdržela první cenu v kategorii „Nejlepší televizní technika pro použití v domácnosti“ a druhou cenu v kategorii „Nejlepší aplikace nebo technika interaktivní televize“.

Je třeba litovat, že v některých evropských zemích právní regulaci rozšíření DVB-T předstihla technika a uplyne ještě mnoho let, než bude možné využít výsledky konstruktérů v praxi.


Zdroj: Radioelektronik Audio-HiFi-Video, č. 8/2004, pro satCentrum přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.08.2004 • Když měníte parabolu (za novou Gibertini OP 125) [ 16 ]
18.08.2004 • Dovozce Premium X navrhuje řešení problémů se zdroji u typů PGU [ 4 ]
12.08.2004 • PVR-9100 – nový set-top-box firmy Humax [ 1 ]
01.08.2004 • Nové CW receivery a multimediální rekordér Kaon [ 1 ]
26.07.2004 • Seznamte se: Pinnacle PCTV SAT CI – 2. část [ 4 ]
24.07.2004 • Seznamte se: Pinnacle PCTV SAT CI – 1. část [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist