Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 08:56:10   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Testovali jsme: Satelitní přijímač Digit-All World SCI-4100E

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 29.10.2004


Receiver navazuje na u nás velmi oblíbené receivery DAW řady 2000 - pro příjem volných programů s dodatečně namontovanou universální čtečkou - typ DAW SFT-2000 (kterého jsme také před rokem na webu satCentrum testovali), a typ DAW SCI-2100 (jehož test je už také hotový a vyjde na našem webu v nejbližší době). Už na první pohled se ale „čtyřtisícovková“ řada od předchozí odlišuje hlavně svoji velikostí. Skříňka je tak malá a nízká, že 1 CI slot pro vložení přístupového modulu (CAM) a universální čtečka, která zvládne kromě originálních karet (včetně CryptoWorks či „dvojkových“) obsloužit též universální karty typu FUN 6in1 či Titanium najdeme ne pod obvyklým víčkem na předním panelu, ale na pravém boku. Z něho nám poněkud „z půdorysu“ vyčuhují, ale to není na závadu, při běžném provozu si toho možná ani nevšimneme. A také kromě karet na „domácí“ pakety v systému CryptoWorks případně karet či modulů na speciální kanály „pro pány“ vlastně ani nebudeme mít potřebu do slotu či šachty cokoliv dalšího „zastrkávat“.

Přijímač Digit-All World SCI-4100E totiž zvládá „softwarově“ - tedy bez nutnosti vložení přístupové karty – dekódovat řadu kódovacích systémů. Poradí si (v době psaní tohoto příspěvku) s jednotkovými systémy (6in1- tedy Betacrypt, Irdeto, Seca/Mediguard, TPS, Viaccess a Nagravision), s Conaxem, a před nedávnem i s dvojkovou Secou pro španělský paket na Astře či italský anebo polský na Hot Birdu. V současné době už samozřejmě Seca 2 softwarově „nejede“. Polská Nagra ale funguje nadále bez problémů jako auto update. Přestože lze jednotlivé kódy měnit zadáním čísel pomocí dálkového ovládání ve „skrytém“ menu, většina „obyčejných“ satelitních fanoušků bude zřejmě preferovat jednoduchou aktualizaci kompletní sady klíčů nahrátím jednoho jediného souboru přes sériový port RS232 z počítače. Ano stačí stáhnout si z internetu aktuální soubor softcam.key, spustit utilitu SoftCam Tool, vypnout receiver, a po zapnutí se během několika sekund přenesou data do receiveru. Podobně jednoduše probíhá i upgrade firmware anebo přenos nastavení předvoleb kanálů (settingu). Aktualizace software nebyla nikdy tak jednoduchá, jak u tohoto přijímače.

Předchozí řádky však neberte jako návod k neautorizovanému příjmu placené televize u nás nedostupných paketů, ale jako zmínku o jedné nadstandardní funkce firmware. Kterou již zřejmě brzy nebude satelitní fanoušek ani moci využívat, protože provideři postupně přecházejí na lépe zabezpečené systémy. Ale i pak mu zůstane slušný, rychlý receiver s universální čtečkou, spolehlivě fungující pro legální abonentské přístupové karty a CI slotem, do kterého může vložit jakýkoliv CAM.

Tolik delší úvod, a nyní se seznámíme s digitálním satelitním přijímačem Digit-All World SCI-4100E podrobněji. Receiver pochází, jako dříve testované přijímač devítistovkové i dvoutisícovkové řady z Jižní Koreje, z výrobního závodu v Soulu.


Základní technické údaje:

Receiver Digit-All World SCI-4100E je digitální satelitní receiver pro příjem volných (FTA) anebo kódovaných programů – po vložení přístupové karty (smart card) do universální čtečky (UCAS), anebo přístupového modulu (CAM) do jednoho volného slotu (CI). K zprovoznění nadstandardní funkce softwarového dekódování je potřeba doinstalovat poslední aktuální firmware.

Použitý tuner s frekvenčním rozsahem 950-2150 MHz má šířku MF pásma 36 MHz, napěťově přepíná polarizaci LNB 13/18V a pásmo signálem 22 kHz. Proudový odběr může dosáhnout až 500 mA, má elektronickou ochrana proti zkratu. Při ladění kanálů můžeme počítat se standardními hodnotami pro vstupní symbolovou rychlost (datový tok) SR 1-45 Ms/s a nastavíme poměr chybové korekce FEC 1/2, 2/3, 3/4, 5/6 nebo 7/8. Na zadním panelu je 1 konektor F vstupní pro LNB a 1 výstupní (smyčka loop through) pro případné připojení dalšího receiveru.

Digit-All World SCI-4100E je osazený procesorem ST-20 běžícím na 60,75 MHz.. Flash paměť má velikost 2MB, dekódovací MPEG DRAM a grafická DRAM má každá velikost 4MB.

Receiver dekóduje MPEG 2 s video rozlišením 720x576 pixelů se vstupní bitovou rychlostí max. 90 Mbit/s. Obrazový formát lze zvolit 4:3 i 16:9. Audio mono/duál/joint stereo, vzorkování 32, 44,1 a 48 kHz, MPEG/Musicam layer I & II. Výstupy CVBS a RGB na dvou konektorech SCART. Receiver nemá TV modulátor, ani video a audio konektory RCA – CINCH. Lze jej tedy provozovat pouze s televizory, které mají vstupní konektory SCART. Co je však potěšitelné je to, že přijímač má výstupní digitální audio konektor S/PDIF – optický typu TOS a lze přes něj do externího A/V receiveru anebo „domácího kina“ odeslat signál Dolby Digital (AC3).

Řízení natáčení motoru a přepínání konvertorů lze realizovat povely DiSEqC verze 1.0, 1.1. a 1.2, maximální proudový odběr může být až 500 mA. V menu lze nastavit funkci automatického vyhledávání družic – USALS. Na zadním panelu receiveru je též zásuvka RS 232 D-Sub9 pro upgrade software z PC.

Vstupní napětí lze použít v širokém rozsahu 90-250 V střídavě, 50/60 Hz, příkon max. 25 W, ve stand by módu max. 7 W.

A nyní přijde na řadu velmi zajímavý údaj o velikosti a hmotnosti receiveru: opravdu velmi malý přijímač má vnější rozměry pouhých 256 x 37 x 183 mm (šířka x výška x hloubka), a jeho hmotnost je pouhých 0,83 kg!


Vzhled:

Receiver se dodává v malém úhledném obalu, jako příslušenství je přibaleno přehledné dálkové ovládání s 33 tlačítky, které je oproti předchozím typům designově přepracované, dvě baterie a návod k obsluze v anglickém jazyce a český překlad. Jak už jsme vzpomenuli v úvodu, přístroj je ve velmi malé a nízké moderní, „hranaté“ stříbrné krabičce. Proto se na čelní panel vejdou jen 3 tlačítka: vypínač stand by a přepínače kanálů (předvoleb) pro změnu nahoru a dolu, a už žádný LED displej. Stand by stav signalizuje jedna zelená LED dioda, zapnutý stav pak červená, a to je vše.

Na pravé boční straně najdeme štěrbinu universální čtečky přístupových karet a za ní jeden slot CI pro zasunutí CAM.

Zadní panel obsahuje 2 konektory F (vstupní pro konvertor a výstupní smyčka pro druhý, např. analogový receiver), konektor RS 232 D-Sub 9 pro připojení PC a 2 konektory SCART. Receiver nemá RF modulátor k naladění do UHF pásma TV přijímače. Napájení 220V je realizováno napevno připojeným síťovým kabelem, receiver nemá síťový vypínač.


Základní funkce:

Receiver je vybaven uživatelsky přívětivým menu ve 14 jazycích (česky, anglicky, francouzsky, německy, italsky, portugalsky, španělsky, turecky, holandsky, rusky, chorvatsky, řecky, arabsky a persky). Pěkná grafika používá 256 barev. Do předvoleb přijímače lze uložit až 3000 TV či rozhlasových stanic. Třídí se a editují se zvlášť TV a R předvolby. Firmware podporuje teletext jen pro televizory s vlastním dekodérem teletextu (tedy nikoliv VBI insert). Programový průvodce – EPG zobrazuje současný a následující program a pořady až na 7 dní (pokud jsou providerem vysílané). V menu instalace je možnost ručního a automatické hledání kanálů, prohledávání sítě a celého satelitu. Samozřejmostí je dětská pojistka a zamknutí předvoleb podle vhodnosti pořadů. V menu lze jednoduše nastavit oblíbené předvolby pro čtyři uživatele. Na OSD obrazovce jsou zobrazované titulky a programové informace na kanálu, a to v i češtině, bohužel UPC vysílá „philipsáckou“ EPG diakritiku, kdy znaky pro změnu diakritiky (háčky, čárky apod.) se přenášejí v textu a poněkud znesnadňují čtení.


Celkové shrnutí:

Receiver Digit-All World SCI-4100 je velmi malý, ale výkonný satelitní přijímač s UCAS čtečkou, která zvládne dekódování s originálními přístupovými kartami vč. CryptoWorksu a jedním slotem CI pro vložení CAM. Jako nadstandardní funkci lze považovat softwarové dekódování, i když zde nemůžeme z důvodu přechodů providerů do jiných, lépe zabezpečených systémů počítat s jeho trvalejším využitím. Co však lze ocenit je optický digitální audio výstup (DD, AC3) a funkce USALS, zjednodušující obsluhu při použití motorického natáčení.

Ve čtečce jsme otestovali originální přístupové karty pro UPC Direct, Czechlink i Slovak link - bez jakýchkoliv problémů. Pokud používáme více karet, osvědčilo se nám mít kartu UPC Direct ve čtečce, a ve slotu CI v modulu CryptoWorks případně v universálním CAM (např. ZetaCAM) mít zastrčenou kartu Czechlink či Slovak link. Přepínání je pak rychlejší. Při přepínání nevyskakovaly hlášky o nenalezení systému, při přechodu z volného na kódovaný signál na ČT obraz jen na chviličku „zamrznul“, hned pak pokračoval dál.

Někteří budou zase postrádat RF modulátor na připojení starších televizorů bez vstupních konektorů SCART či CINCH, v hlavní nabídce už chybí (oproti předešlé řadě) položka Nástroj (Biorytmus, Kalendář, Hra Othello (piškvorky), Hra Had). Myslíme si ale, že to není pro sledování satelitních TV a rozhlasových stanic to podstatné.

Celkově se jedná o velmi dobrý receiver, který lze doporučit i začínajícím zájemcům o satelitní příjem.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.11.2004 • Na návštěvě v: BBC Television Centre
26.10.2004 • Testovali jsme: Satelitní přijímač Kaon KSF-200CX - 3.část [ 6 ]
24.10.2004 • Představujeme: Dreambox 7080 a 7085 [ 5 ]
21.10.2004 • Kdo otestuje nový AlphaCrypt TC?
14.10.2004 • Satelitní přepínání s DiSEqC a Simple Tone Burst [ 1 ]
04.10.2004 • Jak lehké (?) je zakoupit si satelitní přijímač – II. [ 6 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Co se týče požadavku na více č ... 

01.11.2004 07:31 • RAFI007
Co se týče požadavku na více čteček, tak tento přijímač je ekonomickou verzí DW-2100, která má 2 sloty a mohu Vás ujistit, že 80% zákazníků má stejně obsazenu max. čtečku a dost velká část funguje bez osazení kartami.To ,co je předností této značky je to, že jsou pro normální uživatele bez znalostí sat. příjmu a jsou uživatelsky jedny z nejpříjemnějších na trhu.Pro SAT šílence jsou jiné přijímače.
Problém 2xUCAS bych hledal v SW odladění pro různé kombinace karet a vnitřní emulace přijímače .Dle mne by to přineslo o pro uživatele více problémů něž použití jednoučelových modulů.
Vemnte jenom problém 3xCRYPTO u přijímaču určených přímo pro tento systém.DW 2100/4100 ve čtečce zvládá CzLink a ve slotech UPC + SlLInk.Ve čtečce SlLink příliš dobře nejede.
Jen tak pro úplnost, DW-2100 má předlisované 2-úchyty pro čtečku a dva sloty.
 
 
  Je to skutečně SCI-4100E !!! 

29.10.2004 19:36 • satCentrum
Na oficiální stránce zaostává podpora vždy o půl roku, jak je skutečná produkce. Tak tomu bylo i u 2000ky - taky jste jste si loni stěžovali, že na stránkách o tomto typu nic není :-) Prostě v menu, v návodu, na krabici (podívejte se na 1. a 5. obrázek shora, kde je vidět dobře nápis na zelené krabici) je uveden typ SCI-4100E, tak proč bychom vám lhali? Ještě na vysvětlenou - to E na konci označení je, že je to euro verze, tedy s konektory SCART, ty se v Asii a Americe nepoužívají a jsou místo nich RCA-CINCH. Na oficiálním webu je ale popis receiveru TFT4100, podívejte se na obrázek - je to úplně stejný typ, ale s tunerem proi DVB-T a nemá CI. Holt to je daň za to, že vám přinášíme na našem webu horké novinky :-) Dík za reakci!
 
 
  SCI 4100 alebo SCI 5100 

29.10.2004 19:18 • majki
Ako je mozne, ze na oficialnej stranke www.digitallworld.com je oznaceny typ SCI 5100 a nie je tam ani zmienka o SCI 4100 tak neviem ... skade mate tu SCI 4100 ?

 
 
  No je to fajn, ale pořád čekám ... 

29.10.2004 08:01 • no toto
No je to fajn, ale pořád čekám kdy už nějakému výrobci trkne, že jedna čtečka je dnes málo. A když už ví výrobce, že přijímač bude UCAS, proč toho nevyužít? I dvě čtečky jsou málo. To by byl trhák (např. 3 čtečky a 1CI). To umožňuje zatí, jen Dream(2xšachta, phoenix, CI). 2 čtečky měl Samsung....
Přece výroba jedné šachty(nebo 2) by je neodrovnala. Dnes je jasné, že pokud jsou i karty na 2,3 pornoprogramy za slušnou cenu, mnoho lidí si pořídí alespoň jednu. Karty bych viděl pro českého a slovenského diváka asi takto: CL, SL, UPC, nějaká porno karta... Mnoho lidí zvažuje příjem i cizích packetů (jo ukracuje se možnost černého příjmu, ale zvyk je želez. košile). A když dá do oběhu JOJ své karty? Pro mě je přijímač s jednou UCAS čtečkou pořád už přežitek...
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist