Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 06:33:03   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Na návštěvě v: BBC Television Centre

  Autor: Václav Hrubec , e-mail: hrubec@satCentrum.com Přidané: 01.11.2004


Při své krátké návštěvě Londýna jsem vyčlenil ve svém nabitém programu maximum času na to, abych se seznámil s možnostmi televizního a rozhlasového příjmu v této metropoli. Hned druhý den po příletu jsem navštívil jednu větší specializovanou satelitní prodejnu - Myers Satellite, poté vyhledal Bush House, kde sídlí BBC World Service Radio, aspoň letmo minul Capital Radio a Radio Virgin a další den se pak prošel areálem britské veřejnoprávní televize BBC. A na slavném beatlesovském přechodu pro chodce v Abbey Road před studiem EMI Records na chvíli zablokoval dopravu…

Dále jsem si prakticky vyzkoušel kompletní nabídku BSkyB a otestoval obsluhu receiverů pro Sky i Sky plus. Uvítal jsem také možnost podrobně se seznámit se službou Freeview terestrické digitální televize a též u nás málo známé placené služby Top Up TV. Nezapomněl jsem ani proladit zaplněný londýnský éter v pásmu VKV. Vše jsem si zdokumentoval na stovkách fotografií, třech miniDV kazetách a několika desítkách minut záznamů zvuku na MP3. Spolu s pořízeným říjnovým a listopadovým vydáním satelitního měsíčníku What Satellite and Digital TV a posledním číslem RadioTimes mám hromadu materiálu na několik článků. Pokud budete chtít, můžete si je na našem webu satCentrum postupně přečíst...

Jako první příspěvek přiblížím svoji návštěvu v BBC Television Centre.

Areál britské veřejnoprávní televize najdeme v Západním Londýnu na adrese: Wood Lane, London W12 7RJ. Celý areál se skládá z řady budov (na přiložené mapce jsou vybarvené hnědou barvou) – umístěných pohromadě: BBC TV Centre, BBC Centre House, BBC White City a BBC Woodlands. Najdeme zde studia, kanceláře, technologické budovy a budovy pro datové služby a internet, ale i dílny a depa (kde jsou např. zaparkované SNG přenosové vozy).

Do areálu BBC se lze pohodlně a rychle dostat metrem (Underground), linkou Central line na zastávku White City. Přímo z metra se vystoupí na ulici Wood Lane, na dohled od kulaté budovy televizního centra. V současné době se zde pracuje na opravě vozovky a některé autobusy jen projíždějí, případně zastavují o zastávku zpět před bílou výškovou správní budovou BBC (a na druhé straně ulice před novou budovou BBC Worldwide), jsou to autobusy linky 72, 95, 220 a 272.

Ulice Wood Lane je součástí silnice A219, a dostat se ni můžeme z dálnice A40, jestliže z ní sjedeme na křižovatce North Kengsingston. Podrobnosti uvidíte na mapce (po kliknutí na malý obrázek mapy). Zaparkovat lze na placených parkovištích v okolních ulicích anebo na parkovišti Rockley Road u křižovatky Shepherd's Bush. Musíme ale počítat s cenou £10 do dvou hodin stání či £15 pro delší parkování. Další možností je nechat auto před supermarketem Tesco Stores, Fenelon Place, Kensington, London W14 a dojít cca 15 minut pěšky.

Pro zájemce pořádá BBC prohlídku některých studií, včetně interaktivního sálu, news roomu stanice BBC News 24 a sálů, kde se točí některé soutěže a zábavné pořady (např. The Weakest Link a populární Anne Robinson – soutěž Nejslabší článek byla u nás vysílána jako Nejslabší máte panáka).

Tato exkurze trvá necelé dvě hodiny a lze se jí zúčastnit individuálně tak i s rodinou či v menších skupinách do 22 lidí. Větší skupiny (max 44 lidí) se vydávají na okruh rozdělené s časovým posunem 20 minut. Provádí se od pondělí do soboty v čase mezi 9. hodinou ranní a 16. hodinou odpolední. Je však nutné si návštěvu dopředu zamluvit na britském telefonním čísle: 0870 603 0304 anebo ze zahraničí na čísle: +44 28 9053 5904. Bohužel je nutné každého zájemce upozornit na to, že za prohlídku se platí pro nás celkem vysoké vstupné. Uvádím jej v librách, pro přepočet na koruny počítejte s kurzem zhruba 46 Kč za £1. Základní cena vstupného pro dospělého činí £7.95, přičemž místní koncesionáři mají slevu a platí £6.95. Studenti a děti od 9 let zaplatí £5.95, děti do 9 let se nemohou exkurze zúčastnit. BBC nabízí také rodinnou vstupenku - Family ticket (pro dva dospělé a 2 děti nebo 1 dospělého a 3 děti) ve výši £21.95.

Předpokládejme, že máte už vstupenku zakoupenou, a můžete vyrazit do BBC Television Centre. Ale pozor: Spojené království je největším spojencem USA v protiteroristickém tažení a proto je Londýn plný uniformovaných policistů a každá významná budova či instituce má svoji vlastní ochranu. Všude zde platí velmi přísná opatření, kdy jsem se např. dostal hned první večer do problémů, když jsem si vyfotil na zastávce metra přijíždějící vlak. Fotografování ve veřejných budovách je pak naprosto nemyslitelné a hned po překročení prahu BBC jsme byli ostrahou důrazně upozorněni na vypnutí kamery a fotoaparátu a uschování přístrojů do tašek. Stejná nařízení se týkala i mobilních telefonů. Z prohlídky si tedy neodnesete žádné snímky na památku a zavděk musíte vzít jen mapkou kruhové budovy se zakreslenými studii.

Známá kulatá budova BBC Television Centre byla dokončena v srpnu roku 1997 a je jen malou součástí dalších budov největšího světového zpravodajského a produkčního centra na světě. Pohromadě zde najdeme zpravodajská studia národní BBC TV a též studia rozhlasového zpravodajství pro Radio 4 News a Radio 5 Live. Dále je zde doma BBC News 24 a zahraniční servis BBC World. Otevřením News Centre se tak opět po 60 letech dostalo zpravodajství národní TV a rozhlasových stanic pod společnou střechu.

Podle průvodce na webové stránce www.bbc.co.uk pracuje v tomto centru na 1200 novinářů. Budovy jsou protkané 1000 mil kabelů, je zde na 1000 televizních přijímačů a 1500 telefonních přístrojů. Každý den se odvysílá na 100 hodin živého zpravodajství.

Při exkurzi se můžete aspoň na chviličku podívat do zákulisí příprav některých pořadů.

Například BBC One bulletin studio je pracovištěm, které vysílá aktuální souhrn zpráv pro první program britské veřejnoprávní TV, známý BBC Ten O'Clock News bulletin. Práce je zde až hektická - na přípravu a úpravu přehledu – headlines je čas maximálně 15 minut před odvysíláním. Další zajímavostí je to, že moderátor a jeho hosté jsou ve studiu během vysílání úplně sami, pět snímacích kamer je dálkově ovládaných ze zvláštního kontrolního a řídícího pracoviště (control room).

Zajímavé je jistě i nahlédnutí do rozhlasových studií: Radio 5 Live je velmi interaktivní stanice, její team zvládá od časného rána do večera odbavit na 5000 telefonátů. Radio 4 News zase vysílá hned z prvního studia od vstupní podkovy. Odbavují se z něj pořady Today, The World at One, PM, The World Tonight, Broadcasting House a The World This Weekend

TV control gallery je řídící pracoviště pro zpravodajství BBC One. Vše je natočené, zpracované a odbavené digitálně a digitálně se i vysílá do éteru. Při živém vysílání najdeme na galerii tým ve složení: ředitel, programový editor, technický manažer jako koordinátor všech odbavovaných výstupních zdrojů a signálů, zvukový supervisor, operátor obrazu (mix záznamu a kamer) a autocue operator – technik, mající na starost všechna pohybová a spouštěcí zařízení ve studiu.

Prohlídka pak končí návštěvou BBC News 24. Tato stanice je nejmladším broadcastrem v srdci BBC News Centre. Vysílá teprve od 8. prosince 2003 a jejím na první pohled specifickým znakem je rozdělená obrazovka, kde běží současně obraz aktuálního zpravodajství doplněný oddělenou boční plochou pro analýzy a další doplňující informace. Také zdejší studio i celý news room je plně digitální. Přímo z něj pak vstupují do živého vysílání jednotliví korespodenti BBC se svými posledními informacemi a komentáři.


BBC News využívá celou paletu odborných profesí, včetně pracovníků zmiňovaných rozhlasových stanic, grafických producentů a obrazových editorů. Ti všichni nacházejí uplatnění při přípravě a editaci vysílání, a mají i společnou odpovědnost za výsledek, který diváci vidí ve zpravodajství na svých obrazovkách.


Příští pokračování: Návštěva v prodejně Myers Satellite


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.10.2004 • Testovali jsme: Satelitní přijímač Digit-All World SCI-4100E [ 4 ]
26.10.2004 • Testovali jsme: Satelitní přijímač Kaon KSF-200CX - 3.část [ 6 ]
24.10.2004 • Představujeme: Dreambox 7080 a 7085 [ 5 ]
21.10.2004 • Kdo otestuje nový AlphaCrypt TC?
14.10.2004 • Satelitní přepínání s DiSEqC a Simple Tone Burst [ 1 ]
04.10.2004 • Jak lehké (?) je zakoupit si satelitní přijímač – II. [ 6 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist