Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 21:13:24   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Také si pořizujete na Vánoce digitální kvalitu? – 1.část

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 13.12.2004


Právě v těchto dnech vrcholící nákupní horečky jsme dostali do redakce od jednoho našeho čtenáře velmi obšírný a skutečně zajímavý dopis, ve kterém se dívá na předvánoční digitální satelitní a DVB-T šílení trochu jinýma očima, jak je (v poslední době) v našich končinách zvykem. Z mnoha nadhozených témat vybíráme aspoň dva nosné, které podle našeho názoru stojí za další (a delší) polemiku, protože nesdílí všeobecné nadšení nad digitálním vysíláním, jaké je dnes a denně presentované z většiny našich médií.

Prvním je podle jeho slov legislativa „plující po vodě“, kdy mnozí nakupující možná ani netuší, že jejich novoučký DVB-T receiver možná nebude mít brzo na anténě žádný signál, protože skončí testovací vysílání a pravidelné ještě nezačne.

Druhým tématem, který ve svém dopise popisuje, je pak často opěvovaná digitální kvalita vysílání (a to tentokráte nemá na mysli ani satelitní UPC Direct). Prý ještě budeme rádi vzpomínat na analog. K tomuto problému se ale vrátíme podrobně až v příštím pokračování.

Přestože je server satCentrum zastáncem rozvoje digitálního satelitního i terestrického příjmu a píšeme o něm již řadu let (a mnohem dříve jak jiná periodika), nutno předeslat, že autor má v řadě svých argumentací určitou (někdy bohužel velkou) část pravdy a správně poukazuje na některé nejasnosti v nejbližší budoucnosti rozvoje DVB-T u nás. Zde je ale „na tahu“ naše legislativa - jak se říká „ryba smrdí od hlavy“ a pro ostrý start pravidelného terestrického vysílání nestačí jen chuť prodejců prodávat a zájem kupujících nakupovat a obměňovat svůj domácí přístrojový park. Nestačí mít plné sklady receiverů a nestačí ani takřka nekonečná trpělivost providerů táhnout dál „testovací“ vysílání, omezené ještě na malý prostor pouhých dvou metropolí… Přitom pracovní porady Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a Úřadu vlády probíhají takřka každý týden, ovšem skutečný výsledek tomu zatím neodpovídá.

Podle čtenáře je velmi zvláštní stav, kdy naše Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) nedala souhlas s vysíláním terestrické digitální televize v brněnské metropoli po 31.10.2004. Provider – České radiokomunikace (ČRa) dnes tedy sice mají povolení od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), ale nikoliv od RRTV. Společnost ČRa navíc nepodala RRTV žádost na zkušební vysílání DVB-T v roce 2005, takže divák v tomto městě, který si dnes pořídil receiver ani neví, kdy bude tento paket vypnutý. Provider snad má mít od ČTÚ povolení až do půlky roku 2006, ale pokud není opora v zákoně (tedy od Rady), tak žádnou jistotu nemá.

A co teprve řádně zmedializovaná licenční řízení na další dva nové multiplexy? Ani v těch nemá čtenář vůbec jasno. Tedy kromě toho, že se zatím žádosti od providerů jaksi nehrnou. Možná je všichni podají až v poslední den, jak je v našich končinách běžným zvykem dělat vše na poslední chvíli.

Nechápe ovšem vůbec, jak a kde naladí kanály naší veřejnoprávní televize. Jak se dočetl z tisku, podle právní úpravy se Česká televize vlastně ani nemůže zúčastnit žádných licenčních řízení, navíc asi bude jen v „Áčku“, tedy prvním multiplexu, na který se licenční řízení nevypisovalo. Což ovšem bude problémem pro pražské diváky, kteří ČT sledují v paketu Českého Telecomu (ČTc, zde vysílá ČT1 i ČT2), a také pro Brňáky, kteří mají ČT dosud v paketu ČRa.

Na tuto otázku se nikde nedočetl žádnou uspokojivou odpověď. Řeknete si možná – počkej, uvidíš za pár měsíců. No ale vysvětlujte to pak desítkám diváků, kteří si zakoupili set top box pro kvalitní terestrické vysílání a bydlí jako on v oblasti s uspokojivým příjmem paketu ČRa na K25, který se bude zřejmě vypínat! Přičemž signál z paketu CDG na K46 mají už velmi slabý a signál z paketu ČTc pak už úplně nepoužitelný! To budou mít svůj receiver jako (drahou) nefunkční výzdobu svého obývacího pokoje? A to už (možná) brzy a na (možná) dosti dlouhou dobu řady měsíců…

Na to by měli slušní prodejci (ale i novináři a publicisté) i přes právě probíhající předvánočním běsnění nic netušící kupující aspoň upozornit. Co vy na to?

Zajímal by nás váš názor. My v redakci, která sídlí na Moravě a na středním Slovensku mimo dosah jakéhokoliv signálu pozemního digitálu, k tomu můžeme zaujmout jen akademické stanovisko. Zajímal by nás proto především názor Pražanů a Brňáků. Za nás i za pisatele zmiňovaného dopisu předem děkujeme, prostor pro vaši reakci najdete hned pod tímto článkem.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 12   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.12.2004 • Češi a Evropané o Vánocích. Unikátní mezinárodní průzkum UPC
30.11.2004 • INTEC 2005 – mezinárodní veletrh informační a komunikační techniky
16.11.2004 • Od zítřka až do konce roku 2004 bude pro nové zákazníky UPC Direct základní nabídka Rodina zdarma! [ 9 ]
16.11.2004 • NBA na Galaxii-sport – 1.část přenosů do konce roku 2004
15.11.2004 • Přerušeno. Licenční řízení pokračuje
11.11.2004 • ČT požádala o kmitočty pro multiplex veřejné služby [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  když už se k nečemu vyjadřujete.......... 

20.12.2004 22:54 • jiran71
když už se k nečemu vyjadřujete tak si to aspoň přečtěte, pánové. Já jsem jasně psal o tom, že se moje poznámka týká kopcovitých oblastí. V okolí Prahy, kde žádné kopce prakticky nejsou, je moje poznámka bezpředmětná. Pohybuju se v oblasti Krkonoš a je tu mnoho míst kde nejsou téměř žádné použitelné signály a nevěřím, že do toho dvb-t přinese nějaký průlom. Techniku, u digitálu nemůžeš posuzovat jen úrověň signálu, další důležitý údaj je chybovost. Hodně zjednodušeně lze říci: i když máš silný signál, ale zkreslený, tak ti nepomůže nic a to se týká jak analogu tak digitálu. Jinak máš pravdu, že digitálu stačí podstatně menší úroveň pro kvalitní příjem, ale o tom moje poznámka nebyla.
 
 
  @technik 

20.12.2004 19:13 • Bum
Při 44dBuV s kvalitním předzesilovačem docílíš u analogu s šířkou pásma videa 5MHz odstup s/š jistých 40dB, to je jen mírný šum, tak tady neval klíny ! Srovnávat úroveň nosné obrazu (u analogu) a výkon v kanálu (u DVB-T) můžeš, ale s notným "korekčním" faktorem. Mírně zaintermodulovaný analog (běžný případ tak 30% individuálního příjmu) běhá sice s moaré, ale běhá. DVB-T si je sem tam šktne, atd. atd. Takže "techniku" kup si měřák taky a bádejte s jiranem71 oba.
 
 
  jiran71 

20.12.2004 16:33 • technik
a už jsi zkoušel jaký máš signál při úrovni 44-46dBmikroV na analogu a jaký na digitálu? u analogu už ti to bude zrnět tak, že tam skoro nic neuvidíš a digitál ještě pořád povalí jako víno! takže vem měřák a bádej dál!
 
 
  a ještě ke stavu licencí 

19.12.2004 23:18 • jiran71
Brzké zahájení digitálního pozemního vysílání slibuje stejná vláda, která slibovala i snížení nezaměstnanosti, snížení deficitu veřejných financí apod. Místo toho si sami zřídili nesmysl zvaný 24cz. Kouká se na to někdo vůbec? To snad nená význam ani pro novináře. Kdyby to sloužilo i jako zpravodajský a diskusní kanál (jako třeba Phoenix na Astře) tak snad. Ale koukat se nonstop na ty ksichty jak si tam pijou kafe a telefonuj bůhví kam..... Někde jsem četl, že pronájem transpondéru na Astře přijde na 35 tis EUR/měsíc, ale to určitě nejsou jediné náklady. Kdyby stejnou částku poslali na dětské domovy tak by to aspoň k něčemu bylo.
Já osobně celoplošnému pozemnímu digitálnímu vysílání začnu věřit ve chvíli kdy si to budu moct naladit doma.
 
 
  K technickým podmínkám 

19.12.2004 23:09 • jiran71
Já se moc těším na technickou diskusi. Anténama se zabývám denně a z mých četných pokusů si dovoluji tvrdit, že budou místa kde budou vzpomínat na "starý dobrý analog". Týká se to kopcovitých oblastí. Ono totiž dokud vysílá vysílač tak na analogu je pořád něco vidět. Sice s duchy, čárami, moare apod. ale pořád je něco vidět. Ale jakmile digitál začne kostičkovat je konec. Absolovoval jsem řadu pokusů a jelikož jsme se ve firmě vybavili již měřící technikou na dvb-t tak můžu bádat. Pokud by někoho zajímaly moje poznatky tak moc rád po mailu podebatuju.
 
 
  A dodávám 

17.12.2004 21:39 • anonym
Dívali jste se dnes na zprávy NOVY. To že se ODS a NOVĚ nelíbí že veřejnoprávní TV by měla mít výhody chápu, ale že se k tomu přidla i KDU.
 
 
  Proč se divíte? 

17.12.2004 21:05 • anonym
Souhlasím s tím že pro občana, vláda poslanci a ostatní úředníci včetně různých rad nedělají nic, ale to je možné pozorovat už skoro 15 roků a neplatí to jen pro digit vysílání.(Tím ale nechci sem přivolat zpět komunisty). Jediné co je tlačí a na co musí dát je zákonodárství a různé dohody s EU (Na to by zase komunisti kašlali). Proto jednou to musí přijít. Ale zatím času dost.
 
 
  Proč? 

17.12.2004 07:47 • Však já (i ty) víš
Proč myslíte,že je stav ve vysílání DVB-T takový, jaký je? Je to praktický a konkrétní výsledek tlaku jistých společností, aby DVB-T nezačalo, resp.aby začalo, ale co nejpozději. Ten tlak byl zcela jistě i finanční a je dost dobře možné,že již pár měsíců celou kauzu sleduje ÚOHS (včetně odposlechů) a pokud ne,měl by ihned začít. Jde tady totiž o to,kdo dále ne/ukrojí z mediálního koláče (tzn. Nově a Primě) a kdo ještě bude potřebovat kabelovku pro příjem 12-20 TV programů (UPC,Karneval). A všechno ostatní je jenom humbuk a harašení hlupáků,kteří celé to divadlo vůbec nepochopili. Zdravím všechny "hráče", jen abyste neskončili jako NHL nebo sudí z fotbalové ligy. Třebas bychom se taky dočetli : Jahoda(UPC) volá P(CDG):
" Ty,doktore,je to vole vážný, mám tu pětku ,třeba nakrmit bejčky (RRTV),ať to zase o rok pozdrží. Mám tu sice pár oslíčků (=oddaných starých zaměstnanců,kteří za prachy udělají cokoliv),ale ti už hýkali dost a nerad bych,aby dohýkali,tak někoho sežeň ty,vole! Tulipánci (vlastníci UPC) už nedostanou z kasy (banky,které je úvěrují) ani bůra a DVB-T by nám zlomilo vaz úplně a to ty,vole, přece nechceš, to bysme museli stáhnout ke dnu i tebe a zpívat a ta písnička by se určitě poldům nelíbila!"
Podobnost přezdívek je čistě náhodná....................
 
 
  Honzucha 

16.12.2004 05:14 • honzucha
No ty kurvy z Prahy bych si odpustil, a propo když už tak na nas pražáky nadaváš, tak by mě zajimalo, jestli jsi viděl někdy příjem v Praze!!! Ja tydy bydlim uz 2/3 života a PRIMA je pro mě vysílani pro slepice (zrnění) nova ma duchy a ct 2 jak kdy, a to za to můžou paneláky (mimochodem velice dobre stínění)¨. Takže byt tebou tak neurážím. Ono to totiž neni jen o tom bydlet v Praze, ale taky kde v Praze. Co se tyče DVB tak mi to funguje tak maximalně 35-55 % času traveneho u TV. Obraz je sice vyborny ale kdyz je vypadek signalu (i přes venkovni antenu), jinak velmi casty, tak se to šíleně rozpixelizuje, nebo na par sekund zasekne. Takže si není moc z čeho vybrat :o(((
 
 
  RRTV je proste na HOVNO, cekal ... 

15.12.2004 19:32 • Ja
RRTV je proste na HOVNO, cekali jsme na PRIMU 7 let, nakonec jsme si poridili satelit. Cekame na digital ,ale zadny MUX neni dosazitelny technicky. CT1 a 2 ma 60duchu, nebyt satelitu, neda se na to divat. Nova je v prdeli uplne, samej duch a na satelitu neni. A vsechno jenom ty kurvy v Praze, tam maj vsechno.
 
 
  Jirko,máš bohužel,pravdu.A na ... 

14.12.2004 21:57 • Petr
Jirko,máš bohužel,pravdu.A na co rada je? Nevím,občas s ní jednám,ale smysl její existence mi stále uniká.
 
 
  Vše při starém, né? 

13.12.2004 19:00 • Jirka
Nebo jste si opravdu mysleli, že to tu někdo s obyčejným občanem myslí dobře? Ještě k tomu když z něj za tuto službu nevypadne ani desetník? Ach jooo...
A prodejci? Úroveň jejich znalostí bych srovnal k nule. Já si je pro sebe testuji a můžu vám říct, že nikdo z nich o terestrickém digitálním vysílání ještě nikdy neslyšel. Samozřejmě v těch elektro obchodech, nemyslím v satelitních speciálkách, kterých ale zase tak moc v této zemi není. Takže kdyby teď všichni zájemci o tuto problematiku vlítli do těchto speciálek, tak Ti budou jen celé týdny vysvětlovat a neprodají nic. Zájemců je opravdu hodně a to i z lidí, co se o tuto problematiku nikdy nezajímali. Co jim člověk může říct? Co jste si zvolili, to máte, vždyť se na ty zákonodárce stačí jen podívat a uvědomíte si, že člen RRTV určitě neumí ani rádio naladit, natož aby věděl jak funguje televize, nebo dokonce jak se ty všechny obrázky dostanou k němu do obýváku. Nikdy jsem nepochopil co ta slavná rada tak významnýho dělá, kromě toho že rozdala pár pokut, že nemůžou zlegalizovat DVB-T v České republice. Jen všechno blokují a ignorují, vždyť je to pořád slyšet, že se RRTV zase nedohodla....
 
 
Celkový počet komentářů: 12 / zobrazují se: 1 ... 12

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist