Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 12.05.2024 - 14:51:49   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

TV JOJ dnes začne testovat kódování

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 14.04.2005



Jak jsme dozvěděli, plánuje od dnešního dne TV JOJ opět začít s testem kódování svého vysílání. Nejprve se začne s testem kódování signálu na 6., „bulharském“ transponderu, frq. 11,823 H, SR 28000, FEC 7/8, druhý tr. (12,399 H) zůstane nadále volný, nekódovaný.


Její signál zachytíme (od dubna loňského roku) v paketu Telenor Slovakia na Thoru 3 (umístěné na orbitu na pozici 0,8 stupňů západně), na tr. 36, frq. 12,399 H. Přestože měl být přenos všech slovenských stanic v tomto paketu (TA3, TV JOJ a MusicBox Slovakia) ukončen již vloni v říjmu, je transponder stále využíván jako dočasný (záložní) druh distribuce.

Dříve ale tomu tak nebylo. Od dubna do července loňského roku se posílal kompletní digitální signál po odbavení ze studií (v případě TV JOJ vzduchem po radioreleové lince 32 Mbit/s) na středisko na bratislavském Kamzíku, z něj šel na bratislavský up link Telenoru, odkud se přes satelit (Intelsat 707 a později Intelsat 10-02) dostával do norského Nittedalu. Zde se přidával do paketu Telenor Slovakia na družici Thor 3 na tr. 36, frekvenci 12,399 H, SR 28000, FEC 7/8, kterou jsme pak mohli zachytit i na individuální přijímací satelitní komplet na rozsáhlém území evropského kontinentu.

Dnes se však jako zdroje signálu pro up link v Nittedalu, "odchytává" signál z nového "bulharského" paketu na frekvenci 11,823 H. A tento sofijský up link je tedy druhý způsob distribuce signálu, na které se v současné době nastavila přijímací střediska kabelových operátorů a který je nyní hlavním způsobem. Kompletní odbavený signál z TV JOJ už tedy nejde na up link Telenoru v Bratislavě, ale po optické digitální trase dorazí do Sofie, kde je up link na stejnou družici Thor 3, downlink je na transponderu č. 6, frekvence 11,823 H, SR 28000, FEC 7/8. Vysílá se tak od začátku července loňského roku.

A na tomto transponderu by také mělo dojít k opětovnému zakódování signálu TV JOJ do systému Conax. Zatímco dosud byla přenášena řadu měsíců volně, pouze s identifikací kódování, dojde (během dnešního dne) k testu kódování. Z důvodu nutnosti nastavení dekodérů na přijímacích místech kabelových operátorů nebude signál kódován na obou transponderech naráz, k testu kódování dojde na tr. 11,823 H, naopak v paketu na tr. 12,399 H zůstane TV JOJ ještě nějaký čas volná.

Podle našich testů jsou nyní opět vysílána do přístupových karet data k prodloužení oprávnění (pro zajímavost - ve „skandinávském“, nikoliv „bulharském“ Conaxu) a oficiální karty se „překlopily“ do „nového“, lépe zabezpečeného CAS Conax.

Zmiňujeme-li oficiální přístupové karty – myslíme tím karty pro kabelové operátory. Pokud se jedná o možný prodej karet Conax i pro individuální satelitní příjem TV JOJ, není tomu už dnes v této televizi nikdo nakloněný. Podle našeho názoru je tomu tak proto, že na konci roku vyprší smlouva s Telenorem a v případě přesunu JOJky na novou pozici (což předpověděl "pan Lipra" ve svém letošním aprílovém příspěvku) by došlo i ke změně kódovacího systému na v našich končinách „obvyklejší“. Samozřejmě tyto úvahy nám dnes nikdo v televizi nepotvrdí, ale vzhledem k dlouhodobým problémům s distribucí signálu přes optickou trasu do Sofie a pro rozšíření možností individuálního příjmu je tato změna docela možná, až pravděpodobná…


Doplnění 16.4.2005

Informaci o zahájení kódování jsme získali den před zahájením testů přímo z bratislavské Koliby. Protože jsme ještě v noci odjížděli na veletrh Intec do Prahy, uveřejnili jsme zprávu tak, jak jsme ji přijali, samozřejmě v té době jsme ještě nevěděli, že kódování proběhne sice ten den v poledne, ale jen ve dvou krátkých časových úsecích, a poté se zase testy přeruší. S testováním kódování na "bulharském" transponderu (11,823 H) se ale bude v příštích dnech nejspíše pokračovat, kdy a jak tomu bude, se případně dozvíte v dalším doplňku - aktualizaci tohoto článku.

To, že jsme uvedli, že se začne ten den (14.4.2005) s kódováním bylo myšleno jako pomoc pro vás, kteří máte TV JOJ naladěnou individuálně a v případě, že dojde k zakódování, budete hned moci přeladit na druhý - "starší" transponder (12,399 H). Ten sice měl už loni na podzim ukončit vysílání - a informaci o tom přinesla TA3, i JOJ ve své technické zprávě, rozeslané kromě nás i všem kabelovým operátorům (tedy nevymysleli jsme si ji v redakci!), ale z důvodu opakovaných problémů s optickou linkou na up link do Sofie byl tento transponder ponechán Telenorem ještě v aktivní činnosti. Více jsme o tom psali už 21.10.2004 v článku TV JOJ obnovila "double hop" distribuci signálu. Pokud máte zájem, můžete se k němu vrátit.


K upřesnění údajů v tomto článku se dostávám až nyní, po návratu z Intecu, omlouvám se za zpoždění, ale teprve jsem dorazil z Prahy zpět na Moravu... Pro mne je to poučením, že někteří z vás, čtenářů, by raději místo novinek a informací o událostech, které se teprve chystají (přesto, že jsou z důvěryhodných zdrojů) četli jen konstatování o věcech, co už se staly. Ale to by bylo myslím pro aktuální web málo, nemyslíte?

za satCentrum team Václav Hrubec


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 46   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.04.2005 • Nalaďte si: CCTV-9 [ 11 ]
16.04.2005 • UPC uvádza novú satelitnú televíznu službu „UPC Direct Plus“ [ 14 ]
15.04.2005 • Za týden startuje Nautik TV [ 10 ]
11.04.2005 • DTM a F3 živě na Galaxii sport
09.04.2005 • Finská hokejová liga na GALAXII SPORT (finále)
08.04.2005 • Reakce ČT na mediální diskuzi ve věci veřejných zakázek týkajících se satelitní služby [ 9 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
2 / 3

  @Ja Sonm Ja 

16.04.2005 14:57 • Jánošík Lutko
Ty si vůl, pokud psali, že se bude kódovat, tak to asui měli z JOJky a nevycucali si to z prstu. Jak jsem koukal, dvakrát to skutečně bylo v kódu na 11,823 H. Až to bude trvale, tak bude po srandistech, ale taky po koukání. Jdi se bodnout a nepiš porád velkejma písmenama jako Angličan z Hornej Suchej ?-)
 
 
  Re:Rasťo 

16.04.2005 10:37 • Ja som Ja
Mas Pravdu a Nielen Tam na Vychode u Nas Na Kysuciach v Horskych Dedinkach Taktiez Neni Inej Moznosti Len cez Sat.!-Npr.u Nas Ide Len STV1!-a to je dost Malo!!!!-Ano da sa Chytit aj Mark.,Joj,STV2.CT1-ale je to Len Odrazovy Prijem s Duchmi so Skvrcavym Zvukom!!!-(kto pozna vie o com hovorim}a je To Podla Pocasia!-a Viacej To Nejde!-Ako Ide!!!-Tak Nech sa Vsetci Kompetentni Zamyslia!!!
 
 
  Satelit a domácnosť 

16.04.2005 08:59 • Rasťo
Bol som na Slovensku v miestach kde sa JOJka nedá chytať terestriálne ani kablom (okres Prešov). Veľa ľudí malo obyčajný 60 cm satelit, bez motoru namierený na 1W. A keďže obraz majú lepší ako na obyčajných anténach STV, Markíza, sledujú iba JOJku. V JOJke tu určite vedia. Stratili by veľa zakodovaním.
 
 
  @atnarF 

15.04.2005 23:54 • Franta
Nedelal, beru zpet vse, co sem napsal. Mejte se hezky.
 
 
  trubka F 

15.04.2005 21:03 • atnarF
a ty jsi dělal seriózní průzkum, frajere? tak to jo, to musíš vědět přesně :-)))
 
 
  @Ja som ja 

15.04.2005 19:09 • Franta
Delal si seriozni pruzkum? Tak to jo, to musis vedet presne. A do toho, co sleduju ja, ti nic neni, borce.
 
 
  Re: Franta 

15.04.2005 18:25 • Ja som Ja
Franta Postaraj sa o Vasu NOVU! a JOJ Sleduje Takto Cez SAT Dost Ludi!!!-a Ked Ty Nie?!-Tak Nehovor ze Nikto Nie alebo Len Hrstka Nadsencu!!!-OK?!
 
 
  Redakcia Satcentrum 

15.04.2005 18:21 • Ja som Ja
No Co Srandisti???-Nejako Vam To Nevyslo???-ale To Sme Vsetci Radi!!!!
 
 
  Re"WOLF 

15.04.2005 18:19 • Ja som Ja
Suhlasim s tebou no trosku trepes lebo JOJ vysiela Nekodovane Cely Rok minimalne a mozno aj mesiac-dva vyse roka!-Ja Len Tolko..........
 
 
  JOJ NA UPC DIRECT 

15.04.2005 15:29 • CLERIC
JOJKA SA DA CHYTAť V POHODE NA KARTY UPC DIRECT NA SLOVENSKU
V čECHáCH JU MOžTE CHYTAť BEZ PROBLEMOV AK MATE UPC KARTU A VLASTNý PRIJíMAč
NIE JE V TOM žIADEN PROBLéM
 
 
  Ja si myslim, ze Joj moc divak ... 

15.04.2005 13:07 • Franta
Ja si myslim, ze Joj moc divaku neztrati. Ze satu ji sleduje hrstka nadsencu, coz nehraje v globalu zadnou roli. Mozna se pletu, ale primarne ji na Slovensku podle me prijimaji z kabelu a pozemnich vysilacu. Ale jinak samozrejme FTA vysilani fandim.
 
 
  KODOVANI 

15.04.2005 09:52 • WOLF
Podívejte,já bych to viděl asi takhle - plně souhlasím s níže uvedeným,že nejbezpečnější kodování je náš jazyk. Kdo by se taky díval na filmy, nebo pořady kterým ani za mák nerozumí,neb neovládá onu řeč?? Všichni dobře víme, že existují různé gruzínské, moldavské a jánevím jaké ještě stanice, jejichž obsah je totožný, ne-li lepší než JOJ,NOVA...atd. a ikdyž vysílají zcela volně, tak je taky nesleduju, ikdyby tam nakrásno vyslílali ty nejnovější filmy! Vyslvětlení je na snadě - co bych z toho měl, když bych nerozumněl o čem je řeč?? Sherlock Holmes taky nejsem a doba "hladu" po zajímavých filmech z RTL,SAT1 apod. ze začátku 90tých let už jaxi pominula. Já si stejně myslím, že je to ze strany JOJ jen výmysl (nějaké kodování....), když mohlo VOLNÉ vysílání běžet pomalu pul roku a nikomu to nevadilo.... Nepocítám, že by RIAA a pod. každý den sankcionovala JOJku za to,že vysílá volně. Kdyby tomu tak bylo, asi jistě už by milá JOJka na satelitu (a možná vůbec) neexistovala. Takže vážení z JOJky - nebalamudte lidi nějakým kodováním a chcete-li jít cestou zániku - tak kodujte! (a raději bych kodoval i terestrálně, nebot existují přesahy terestrálních vysílaču do Polska, Rakouska, ČR, Ukrajiny, Rumunska a Madarska. To je dost zemí (ikdyž jen částečně - ale co brání si v těchto zemí pořídit směrovou anténu a dobrý zesilovač a přesah tímto "zvětšit").
 
 
  Re:Osa 

14.04.2005 21:00 • Ja som Ja
Mas Uplnu Pravdu!!!-Tak Dufam ze To Citaju aj v TV JOJ!!!-a Naj by Bolo aby sa Cim Skor Premiestnili do Slvak Linku!!!
 
 
  kohdování... 

14.04.2005 19:06 • Osa
Já myslím,že JOJka musí začít kódovat,ale vůbec se ji do toho nechce! Ztratí totiž velkou spoustu diváků. Takže teď se to hraje na "testy" kódování (které doufejme nedopadnou dobře),aby se vlk nažral a ovce zůstala celá. Já myslím,že dostačující kódování pro Evropu je český/slovenský jazyk - ne?
 
 
  TV JOJ dnes začne kódovat 

14.04.2005 18:49 • Ja som Ja
Odkazujem Vam-Redakcii Sat Centrum-u aj Vasmu Liprovi ze Ste Neseriony SatServer,ktory je Este Ktomu Hack-nuty Lebo Taky Pan Lipra si Napisal Clanok na Vasej Original Hlavnej Stanke!-a Kedze Ste sa Od Toho Distancovali Tak je To Tak ze Si u Vas Moze Kazdy Tu Dat a Pisat co Chce!-Ved Podla Toho aj Vyzera Vasa Diskusia!-Ste Jednoducho Uboy Sat Portal!!!
 
 
  Re: opět kachna 

14.04.2005 16:55 • Jan
Honzo, tak jsem to zapnul kolem poledne, a tma... Teď už to zase jede, ale vypadá to na přeladění na ten druhý transpondér. Snad to tam do zimy vydrží freeee :-) Moje stará se začala dívat na opakování Rodinných pout, co před rokem na Primě zmeškala, tak chci mít klidnou domácnost :-) Čau, Jan
 
 
  JOJ a Markíza v české UPC Direct 

14.04.2005 16:39 • sukesada
Jde to na jakoukoliv UPC kartu naprosto bez problémů, ale nesmíte ji mít v tom jejich křápu (leda by jste si tam upravili ten jejich dementní setting přes počítač) - v jakémkoliv vlastním přijímači s Cryptoworksem to povalí bez jakýchkoliv omezení, JOJ i Markíza - je to proto, že je pro ně momentálně zbytečně složité to oddělovat přímo v oprávněních a tak to jen vyškrtávají ze svých settingů, ale do vašeho přijímače po stránce settingu zasahovat nemohou - to jen do toho jejich zmutovanýho otroka filípka.
 
 
  @XXL 

14.04.2005 16:13 • Dreamer
Oficialne urcite nie a inak neviem
 
 
  4hex: Ale ja jsem z CZ - to ta ... 

14.04.2005 15:29 • XXL
4hex: Ale ja jsem z CZ - to taky jde pres "ceskou" kartu na UPC Direct??Dik za odp.

 
 
  to XXL 

14.04.2005 14:34 • hex
Samozrejme však vysiela na 12,382H v UPC Direct.
 
 
Celkový počet komentářů: 46 / zobrazují se: 21 ... 40

zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist