Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 13:24:34   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

V ČR je na 600 tisíc satelitních přijímačů – je to mnoho anebo málo?

  Autor: Václav Hrubec , e-mail: hrubec@satcentrum.com Přidané: 08.06.2005


Podle studie společnosti Eutelsat stoupl loni v ČR počet domácností s možností přijímat satelitní vysílání proti roku 2002 o 16,5 % na 599 000. Naopak počet domácností vybavených kabelovou televizí klesl o 1,3 % na 1,06 milionu. Celkový počet domácností, které mají možnost sledovat satelitní či kabelové programy, byl podle studie Eutelsatu 1,61 milionu, tedy o 5,6 % více než před třemi lety. Tolik stručná informace, uveřejněná začátkem června na teletextu ČT1.

Osobně si myslím, že se už „zlomil“ počet přijímacích kompletů pro příjem digitálních programů, který by už měl mírně přečíslit dříve převažující počet analogových souprav, montovaných na začátku devadesátých let v době satelitního boomu. Analogové komplety (směrované převážně na Astru) už ale dosluhují a ceny digitálních receiverů stále klesají. Nabídka stanic vysílaných v digitální normě MPEG-2 dnes už drtivě přečísluje chudý zbytek v analogu na Astře, Hot Birdu, Turksatu či Atlantic Birdu, a tak je nejvyšší čas přezbrojit! Také žádný český či slovenský program už v analogu nenaladíme.

Podle v jiných pramenech zveřejněného odhadu je nyní v českých domácnostech něco přes 210 tisíc digitálních receiverů pro individuální příjem, z toho je necelá třetina „motorizovaných“, s parabolou doplněnou pozicionerem pro natáčení na více družic, a jen necelá čtvrtina pak má multifeed pro příjem ze dvou satelitů (nejčastěji kombinace Astra + Hot Bird anebo Eurobird) na jednu parabolu. Dalších sto tisíc digitálních sestav pak tvoří komplety abonentů UPC Direct. Ty jsou však ve velké míře používané jen s pronajatým receiverem Philips a směrované pouze na Astru.

Ve zmiňované studii Eutelsatu se dále píše, že růst satelitní vybavenosti domácností o 16,5 % je ale pod průměrem ostatních zkoumaných zemí (kromě ČR probíhal průzkum také v Polsku, Rusku, Chorvatsku, Maďarsku, Slovensku, Bulharsku, Ukrajině, a v Bosně a Hercegovině). Myslím si, že u nás je to následek nedostupnosti volně vysílaných, tedy nezakódovaných stanic v naší mateřštině na orbitě. Všechny vyjmenované země jich mají řadu volně přijímatelných i na nejlevnější FTA receivery, jen v ČR je nutné si pro příjem naprosté většiny českých stanic pořídit přijímač s dekodérem (vestavěnou čtečkou či jako modul) CryptoWorks a přístupovou kartu. Volně je přenášená pouze zpravodajská stanice ČT24 na Astře a Eurobirdu, hudební Óčko na Astře (a přenosovém transponderu na Astře 3A) a parlamentní kanál 24cz na Astře. Což je nabídka více než chudá.

Pokud chceme mít nabídku bohatší, musíme do příjmu dále investovat. Na přístupovou kartu Czechlink za jednorázový pořizovací poplatek cca 2500 Kč (plus placení měsíčních koncesionářských poplatků za televizi) budeme z Eurobirdu moci sledovat stanice ČT1, ČT2 a Prima, na příjem Galaxie sport se uzavírá abonence za 1190 Kč ročně (anebo 650 Kč na půl roku) a nový kanál českých a slovenských filmů - CS Film lze přikoupit za 999 Kč ročně. V obou případech se oprávnění ke sledování doplňuje do karty Czechlink, je nutné si ji tedy pořídit i v případě, že ČT ani Primu ze satelitu sledovat nechceme.

Druhou možností je příjem českých či česky dabovaných stanic v platformě UPC Direct na Astře. Zde už od května vysílají i oba programy naší veřejnoprávní televize, dále je zde přenášena Prima, Galaxie sport a např. i Eurosport v češtině. A necelé tři desítky dalších tematických kanálů v češtině – dokumentárních, ale i dětských či filmových. Za příjem se však platí nemalý měsíční poplatek, základ Rodina stojí 689 Kč měsíčně, na pakety Plus, filmové (HBO paket, Cinemax) či erotické programy se dále připlácí, takže kompletní nabídka se může vyšplhat až k 1450 Kč. V případě „satelitní kabelovky“ UPC Direct je velká výhoda v pronájmu – bezplatném zapůjčení receiveru Philips, a v dodání paraboly a konvertoru za 1 Kč. Můžeme namítnout, že to vše abonent nakonec stejně zaplatí (a přeplatí) v měsíčních poplatcích, ano, to je pravda, ale pro diváka na vesnici v místě s velmi špatným terestrickým signálem je komplet UPC možným řešením televizního příjmu - s minimálními vstupními pořizovacími náklady (a také větší nabídkou) oproti platformě Czechlink.

A odpověď na otázku z nadpisu? Podle mne je 600 tisíc receiverů na Českou republiku málo. Navíc je v tomto počtu započítáno značné množství neperspektivních analogových souprav. Je však naděje na rychlejší růst, kdybychom trochu snížili náš propad za západní Evropou, ale i za některými zeměmi z postkomunistického bloku?

Diváci v České republice v posledních dvou letech spíše čekali na rozjezd pozemního digitálního vysílání (DVB-T) a proto váhali s obměnou stávajícího zařízení. Letos na jaře stagnovala oproti předešlému období i abonence UPC Direct. Teprve nyní, po zařazení ČT1, ČT2 a ČT24 do platformy můžeme očekávat oživení poptávky zejména v oblastech, kde je špatný příjem terestrických programů. Pokud by se na satelit dostala TV Nova, byl by zájem diváků o satelitní příjem určitě větší. Ale vzhledem k postoji Novy k satelitnímu vysílání a digitalizaci vůbec si už nedělám plané naděje… Nejasný je i start případných dalších alternativních domácích satelitních platforem. Např. na dubnovém veletrhu INTEC předváděla pražská společnost SAT plus návštěvníkům ukázky z vlastních programů – interaktivního FUN 1, „zájezdového“ Last Moment TV, a kanálu, pomocí něhož možná seženeme lepší zaměstnání – JOBS TV. Společnost připravuje i další, dokonce placené programy, o které by určitě byl mezi našimi satelitními diváky zájem. Termín jejich startu na orbitu ale není známý. Škoda, že se také českým subjektům nedaří realizovat projekty, podobné slovenské tematické stanici Nautik TV. Své diváky by si určitě našly.

U každého nového rodinného domu se už bere jako standardní vybavení satelitní parabola, pro několik bytovek je schůdným řešením skupinový satelitní rozvod s multiswitchem pro příjem z jedné, dvou či dokonce čtyř orbitálních pozic. Také rozšíření moderních zobrazovacích jednotek – plasmových a LCD televizorů, případně projektorů, které vyžadují kvalitní zdroj signálu, a nové technologie, které už klepou na dveře – HDTV, MPEG-4, multimedia - to vše by mělo nahrávat většímu prodeji moderních digitálních satelitních přijímačů. Bude-li tomu tak nám ale ukáže až další období.


Zdroj studie Eutelsatu: teletext ČT1, s. 653, uveřejněno 5. 6. 2005


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 9   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.05.2005 • Česká televize otevřela brány svým divákům [ 1 ]
22.05.2005 • Digitalizace (DVB-T, C, H, S…) [ 2 ]
18.05.2005 • Vedení ČT se omluvilo za formulaci dopisu domácnostem [ 1 ]
17.05.2005 • Uchazeči věří, že televizní rada udělí digitální licence
16.05.2005 • Pozvánka na Den otevřených dveří ČT v Praze na Kavčích horách [ 5 ]
10.05.2005 • ČT1, ČT2 a ČT24 přibudou do platformy UPC Direct - aktualizováno [ 66 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  podíl UPC Direct 

09.06.2005 12:11 • Franta
podle nedávno zveřejněných čísel má UPC v ČR necelých 90.000 abonentů (nějak 89.000 plus nějaký drobný)
 
 
  UPC rozhodně nemá třista tisíc ... 

09.06.2005 10:16 • Honza
UPC rozhodně nemá třista tisíc, to možná v kabelu, ale UPC Direct se potácí opravdu kolem té stovky, po letošním propadu mají možná i míň.
 
 
  ... malo ... 

09.06.2005 07:36 • Nick
Podle mne je to take malo. Jsem vsak presvedcen, ze ta studie neni zas az tak uplne presna. Souhlasim s nazorem Pavla K. Skutecny pocet domacnosti vybavene satelitnim prijmem bude urcite kolem milionu. Nekde jsem cetl, ze jen UPC ma v CR 300 tisic predplatitelu?!? Ale asi to teda nebude pravda ... Jak uz se zminuje pan Hrubec, velky podil na tom skutecnem cisle jiste maji anologove prijimace, na ktere se uz jen prasi. Na vine je zcela bezpochyby maly a nezajimavy pocet ceskych programu vysilanych pres satelit a predevsim televize NOVA, ktera nabizi prakticky "vse" co divak potrebuje a da se pohodlne prijimat na pozemni antenu. "Proc si kupovat satelit, kdyz mam NOVU", tot nazor mnoha nasich spoluobcanu ... Stejne je zajimave, ze tu studii provedl zrovna Eutelsat, kdyz drtiva vetsina lidi v Cesku, kteri maji satelit, prijima Astru?
 
 
  trochu málo 

08.06.2005 17:59 • Pavel K
To číslo počtu domácností "s možností přijímat sat.vysílání" se i mně zdá málo. Zdá se, že zde vůbec nejsou zakomponovány společné TV antény, ať již s direktním rozvodem satelitní mezifrekvence (multiswitche apod.) nebo s konverzí DVB/PAL. V oblasti severní Moravy (Ostrava,Havířov, Karviná,Orlová,Bohumín, Třinec, Frýdek-Místek) tak okázale opomíjené je zapomenut takřka milion obyvatel s odhadem určitě hodně desítek tisíc satelitních satelitních příjmů...
Znovu však musím připomenout,že za zaostalostí ČR v oblasti sat.vysílání (DTH zejména) nestojí jen Nova....
 
 
  dodatek 

08.06.2005 11:43 • Franta
"mýliti se je lidské" - to máte určitě pravdu, ale přeci jen by se to s tou "lidskostí" nemělo moc přehánět (alespoň v psaném slově - protože "co je psáno, to je dáno") ;-)))
.
btw: rádo se stalo
 
 
  @ pan Hrubec - v tom s Vámi nemohu souhlasit 

08.06.2005 11:38 • Franta
Pokud někdo má televizor a neplatí koncesionářské poplatky, tak se dopouští přestupku a takovouto situaci nelze brát jako standardní a tudíž nelze nikterak spojovat placení koncesionářského poplatku s pořízením či provozem CL karty.
To, že Vy znáte "jednu rodinu" na tom nic nemění, v článku je to zmíněno obecně - není to článek o "jedné rodině" (notabene o nepoctivé a zákon porušující rodině)!!!
 
 
  Pro NOVU je to pořád málo .... 

08.06.2005 11:20 • Tuli Tuli
No a já souhlasím s autorem že přijímačů je u nás málo! Jen ať jich je víc a víc i to bude vždy pro televizi NOVA málo! Ale jednoho dne zjistí, že nemá žádný diváky, protože všichni už čučí na satelit! A myslím, že se to i pomalu blíží! Zrovna jsem slyšel v rádiu, že na Tour Superstar 2 v každém městě přišlo jen asi 10 lidí, navíc dali padáka pořadům Čundrcauntry show a dalším, propad v Milionovém páru, i v druhé řadě Superstar a doufám že bude i krach Big Brother!! Snižuje se ji sledovanost, mají diváky už jen hlavně mezi důchodci, a NOVA chce teď pořady dělat hlavně pro mladé! Takže jen ať je víc a víc přijímačů, ať se všichni na tu zas**ranou NOVU vykašlou!!
 
 
  @Franta 

08.06.2005 10:58 • Václav Hrubec
Znám rodinu, která teprve po koupi Czechlink karty začala platit měsíčně 75 Kč za televizi, do té doby ji k tomu nic nenutilo. Pokud mám totiž Czechlink kartu, musím pravidelně platit koncesionářské poplatky za televizi, (nikoliv za kartu, ale za televizor – to nikde v textu napsáno nebylo!) protože při aktivaci nahlásím číslo SIPO a připojím kopii inkasního lístku. A čas od času se to kontroluje a prodlužuje v oprávnění přístupu na kartě. Nevidím tedy v tomto žádný nesmysl.
.
Abonence Galaxie sport činí opravdu 1190 Kč, překlep v textu jsem opravil, omlouvám se za chybu.
.
Mýliti se je lidské :-) Díky za názor!

 
 
  tak z toho jsem nějaký celý zmatený 

08.06.2005 07:18 • Franta
"Na přístupovou kartu Czechlink za jednorázový pořizovací poplatek cca 2500 Kč (plus placení měsíčních koncesionářských poplatků za televizi)"
-- a já si doteď myslel, že koncesionářské poplatky neplatím za kartu, ale za televizor, takže by bylo takovéto přičítání naprostým nesmyslem - ale autor článku má zřejmě poněkud jiné informace
.
"na příjem Galaxie sport se uzavírá abonence za 1290 Kč ročně (anebo 650 Kč na půl roku)"
-- a já si doteď myslel, že je to 1.190,-Kč na rok - ale zřejmě se opět mýlím
.
SATPlus má akorát hodně silných řečí, podobně jako svého času Multichoice či East Box Digital - ale třeba se mýlím i tentokrát
 
 
Celkový počet komentářů: 9 / zobrazují se: 1 ... 9

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist