Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 04:58:11   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

MET in HD: Verdiho Ernani živě v sobotu 25. února

  Autor: Redakce satCentrum/AEROFILMS , e-mail: pr@kinoaero.cz Přidané: 23.02.2012



V sobotu 25. února pokračuje od 18:45 hodin úspěšná série satelitních přímých přenosů operních představení z Metropolitní opery v New Yorku do kin – tentokrát utajeným skvostem mezi opusy Giuseppa Verdiho, operou Ernani. Hvorostovsky, Giordani a Furlanetto soupeří o ruku krásné Elvíry.


„Meade, Giordani, Hvorovstovsky, Furlanetto – to je obsazení, které pro tuto operu v současné době nemá konkurenci,“ uvedl za pořadatele Martin Cikánek. „Navíc se v sobotu objeví ve vkusné tradiční inscenaci s výpravnými kostýmy.“


Angelu Meade čeká zářná budoucnost

Příběh, jehož předlohou je drama Victora Huga Hernani, nás v čase a místě přenese na počátek 16. století do slunného Španělska. Šlechtic don de Silva, kterého ztvárňuje sicilský rodák Ferruccio Furlanetto, připravuje na svém hradě svatbu se svou vzdálenou příbuznou, mladou a krásnou šlechtičnou Elvírou. Kolem Elvíry však krouží další dva muži: samotný španělský král don Carlos, pozdější římský císař Karel V., do něhož se vtěluje neodolatelně charismatický ruský barytonista Dmitri Hvorostovsky, a konečně vůdce banditů Ernani, který patří z předchozích přenosů dobře známému italskému tenoristovi Marcellu Giordanimu.

Samotnou Elvíru ztvární nadějná americká sopranistka Angela Meade, jejíž hvězda na operním nebi právě stoupá strmě vzhůru. Angela Meade se v roce 2008 stala absolutní vítězkou pěvecké soutěže National Council Audition, již za účelem objevování mladých talentů každoročně vypisuje a sponzoruje Metropolitní opera v New Yorku. V několika kolech soutěží mladí američtí a kanadští pěvci a vítězství znamená vstupenku do velkého operního světa: laureáty této soutěže se v minulosti mezi jinými stali Thomas Hampson (1981), Deborah Voight (1985) či Renée Fleming (1988). Angelinu cestu ke slávě líčí dokument z roku 2008 The Audition. Na konci ledna letošního roku obdržela Angela Meade cenu Beverly Sills Artist Award pro mladé pěvce v Metropolitní opeře a tuto sobotu ji čeká její úplně první přímý přenos v rámci série Met: Live in HD.

Autorem velkorysé dekorace je Pier Luigi Samaritani a představení řídí Marco Armiliato. Programem diváky provede Joyce DiDonato, která se jasně blýskla v lednovém přenosu Kouzelného ostrova.


Opomíjené Verdiho dílo

Ernani patří na seznamu Verdiho děl spíš k těm méně známým. K sečtení jednotlivých představení na jevišti Národního divadla v Praze spolehlivě postačí prsty jedné ruky: vždy po dvou a to v letech 1884 a 1890. Určitě se však máme na co těšit: hned v prvním jednání zazní z úst Elvíry známá cavatina „Ernani, Ernani involami“. To vše přesvědčivě nabádá k tomu, nenechat si tento přímý přenos ujít.


Přenos bude k vidění ve 23 kinech ve 20 českých a moravských městech a to od Plzně po Zlín či od Jablonce po České Budějovice. Celosvětově bude v této sezóně Met: Live in HD k vidění ve více než 1600 kinosálech v 54 zemích. Nově se letos začalo vysílat například do Ruska, Izraele, Číny, Maroka nebo Slovinska. (Doplnění redakce satCentrum: Přenosy představení Met: Live in HD do kin jsou distribuovány přes satelit a projekce zabezpečuje společností Aerofilms, s.r.o.. Satelitní přenos (feed) je ale určený pouze ke sledování v kinech na projektu participující.)


Pátá sezóna operních přenosů do ČR

„Z Met: Live in HD se za dobu, co se k nám vysílá, stal zavedený a oblíbený projekt,“ uvedl za pořadatele Martin Cikánek a dodal: „věřím, že tomu tak bude i nadále. Dramaturgie sezóny je opět mimořádně lákavá svou pestrostí a vynikajícím nejen pěveckým obsazením.“


G. Verdi
ERNANI
Armiliato/Meade, Giordani, Hvorostovsky, Furlanetto
25 ÚNORA 2012, 18:45

J. Massenet
MANON
Luisi/Netrebko, Beczala, Szot, Pittsinger
7. DUBNA 2012, 17:45 / Nová inscenace

G. Verdi
LA TRAVIATA
Luisi/Dessay, Polenzani, Hvorostovsky
14. DUBNA 2012, 18:45


O projektu Met: Live in HD

Přenosy Metropolitan Opera: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy Met: Live in HD se do České republiky uskutečňují od prosince roku 2007. V loňské sezóně zhlédlo v České republice 11 přímých přenosů přes 40 000 diváků, dalších několik tisíc diváků vidělo opakování nejpopulárnější titulů ze záznamu v rámci oblíbené série Přidáváme! Nejnavštívenějším přímým přenosem byl v loňské sezóně celosvětově i v ČR Verdiho Trubadúr přenášený na konci dubna. V ČR ho sledovalo přes 5000 diváků. Stejný počet diváků sledoval v ČR i druhý přenos letošní sezóny Mozartova Dona Giovanniho. V kinech na celém světě pak Dona Giovanniho sledovalo 220 000 osob.

Celosvětově vidělo přímé přenosy v loňské sezóny více než 2,6 milionů diváků, čímž Metropolitní opera více než třikrát znásobila roční návštěvnost svých představení v samotném Lincolnově centru. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je distribuční společnost Aerofilms, která je uvádí ve spolupráci s uměleckou agenturou Cikánek management. Více informací na www.metinhd.cz.


Kina a divadla participující na Metropolitan Opera: Live in HD

Boskovice – Kino Panorama, www.kinoboskovice.cz
Brno – Národní divadlo Brno, www.ndbrno.cz
České Budějovice – kino Kotva, www.kinokotva.cz
Děčín – kino Sněžník, www.kinosneznik.cz
Hradec Králové – kino Centrál, www.kinocentral.cz
Chotěboř – kino Družba, www.cekus.eu
Jablonec nad Nisou - kino Radnice, www.eurocentrumjablonec.cz
Kopřivnice – kino Puls, www.koprivnice.eu
Klatovy – kino Šumava, www.mksklatovy.cz/mkskt
Kutná Hora – Modrý Kříž, www.kino.kh.cz
Olomouc – kino Metropol, http://www.kinometropol.cz/
Ostrava – Dům kultury města Ostravy, www.dkmoas.cz
Pardubice – CineStar, www.cinestar.cz
Plzeň – CineStar, www.cinestar.cz
Praha – kino Aero, www.kinoaero.cz
Praha – kino Světozor, www.kinosvetozor.cz
Praha – kino MAT, www.mat.cz
Praha – CineStar Anděl, www.cinestar.cz
Semily – kino Jitřenka, www.kinosemily.cz
Teplice – Kino Květen, www.dkteplice.cz
Týn n. Vltavou – 3D Sokolovna, www.tnv.cz
Zlín – Velké kino, www.velkekino.cz
Žatec – Městské divadlo a digitální kino, www.divadlozatec.cz


Redakce satCentrum s využitím podkladů Radky Ondráčkové, Aerofilms a www.metinhd.cz, 23. 2. 2012




  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.02.2012 • Žijte se zájmem v březnu na National Geographic Channel
22.02.2012 • NGC: Megatovárny - EA Sports, FIFA 12
20.02.2012 • Objevujte v březnu přírodu na Nat Geo Wild
17.02.2012 • Mistrovský zápas Vitalije Klička už tuto sobotu exkluzivně na Nova Sport a Voyo.cz
17.02.2012 • Ochutnejte rybí dobroty v sobotním speciálu Jamieho Olivera na TV Paprika
16.02.2012 • Bořiči mýtů Adam Savage a Jamie Hyneman produkují pro Discovery Channel soutěž NESPOUTANÁ REAKCE (UNCHAINED REACTION)

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist