Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 21.05.2024 - 04:45:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Šíření satelitní ČT24 ze společných antén

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 16.11.2005


Obrátili jsme se na Českou televizi s dotazem, jak postupovat, na koho se obrátit a od koho v ČT získat povolení, pokud chci šířit ČT24 v domovním rozvodu STA. V polovině září jsme totiž na našem webu uveřejnili článek Šíření satelitních programů ze společných antén, který vyvolal velkou odezvu mezi našimi čtenáři a následnou polemiku jak majitelů domů, tak i samotných uživatelů společných antén.

Ve zmiňovaném článku jsme citovali dva autory, novináře z místních deníků ze severních Čech, (z Liberecka a Ústecka, ale se stejným problémem se potýkají i na dalších místech naší republiky), kteří psali, že nelegální šíření satelitních programů ze společných antén může skončit u soudu. Díky novele autorského zákona z února letošního roku je podle nich možné, že některé domácnosti nevědomky porušují zákon. K šíření satelitního vysílání je nutný souhlas nositelů autorských práv. Bezplatně se na společnou televizní anténu smějí přijímat jen běžné celoplošně dostupné kanály ČT1 a 2, TV Nova a Prima. Za ostatní programy se musí platit.


Jako přímou reakci na článek i diskusi k němu jsme obdrželi do redakce konkrétní dotaz na šíření domácí satelitní stanice – zpravodajského kanálu ČT24.

Jednalo se o majitele domu, kde je společná televizní anténa (STA). Jeho nájemníci přišli s možností přijímat na satelitu volně dostupný kanál ČT 24. Na půdě by byl satelitní receiver (jednoduchý digitální FTA), naladěný na ČT 24 a z modulátoru by se výstupní signál přidal do rozvodu STA jako další přijímaný signál k ostatním z antén.


Podle novelizovaného Autorského zákona se jedná o:

§ 22 Přenos rozhlasového nebo televizního vysílání

(3) Umožnění příjmu současného, úplného a nezměněného rozhlasového nebo televizního vysílání na přijímačích téže budovy, popřípadě komplexu budov k sobě prostorově nebo funkčně přináležejících, pomocí společných domovních antén se za užití díla nepovažuje za podmínky, že je umožněn příjem pouze zemského a nezakódovaného vysílání a společný příjem není obchodně využíván.

Bohužel v případě ČT 24 se nejedná o zemské, ale satelitní, byť nezakódované vysílání. Měl by tedy majitel domu (a STA) s vysílatelem programu (Českou televizí) uzavřít distribuční smlouvu (např. i spojenou s platbou licenčního poplatku)?


Obrátili jsme se proto na Českou televizi s dotazem, jak v takovém případě postupovat, na koho se obrátit a od koho v ČT získat povolení k šíření ČT 24 v rozvodu STA v domě.

Krátce na to jsme dostali odpověď tiskového mluvčího České televize, pana Martina Krafla:

„Jde o velmi specifický případ, v každém případě doporučím Vašemu čtenáři, aby se obrátil na oddělení Telexportu ČT (telexport@czech-tv.cz), které se licencemi k šíření ČT24 zabývá.“


Po několika dnech jsme dostali e-mail od kompetentního člověka – paní (nebo slečny) Adély Sigmundové, obchodní referentky České televize – Obchod a komunikace, oddělení Telexport:

„V případě, že společný příjem není obchodně využíván, nepovažuje se společný příjem za samostatný druh užití a tudíž není třeba uzavírat licenční smlouvu s ČT - dle ust. § 22 odst. 3 Autorského zákona (ve znění novely AZ - zákona č. 81/2005 Sb.).“


Tímto je tedy dotaz našeho čtenáře uspokojivě zodpovězen. Zpravodajskou stanici ČT 24, kterou lze volně přijímat ze satelitu Astra i v Czechlinku, může bez obav zařadit do společné antény v jeho domě a nemusí s vysílatelem programu (Českou televizí) uzavírat žádnou licenční smlouvu (např. i spojenou s platbou licenčního poplatku). Samozřejmě to platí v případě, že je tento společný rozvod určen pro jeho podnájemníky a nebude obchodně využíván.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 42   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.11.2005 • SES ASTRA podpísala rámcovú dohodu o využití kapacity HELLAS SAT
18.11.2005 • Obava z Rakouska: Německé soukromé stanice uvažují o kódování - ale jiným systémem než ORF [ 10 ]
15.11.2005 • Start vysílání HDTV Premiere s překážkami [ 2 ]
13.11.2005 • Fotbal na Galaxii sport v listopadu 2005 - aktualizováno
10.11.2005 • Dnes bude pokřtěna nová česká kabelová a satelitní televize FUN1 [ 7 ]
10.11.2005 • Vyvrcholení tenisové sezóny 2005 na Galaxii sport

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
3 / 3

  Precedens? 

16.11.2005 12:15 • anonym two
podľa mňa ani náhodou. Tu sa prevádzkovateľ domáceho vysielania vyjadril k určitým podminkam za seba a je dokonca jasné, že sa to týka príjmu v ČR. V tebou spomínanom prípade by si od BBC ako prevádzkovateľa vysielania zo zahraničia potreboval súhlas na retransmisiu alebo podobné oficiálne vyjadrenie. A spoza kanála by si nič také určite nedostal...
Spomínam si na nejaký prípad v Rakúsku, keď istý operátor šíril bez povolenia BBC ONE a TWO vo svojej sieti - akosi sa to donieslo niekam na správne miesto a operátor túto aktivitou musel ukončiť.
 
 
  Tak platí ten zákon nebo ne? 

16.11.2005 09:56 • fikus
Jak je to tedy s citovanou zákonnou podmínkou o příjmu jen zemského vysílání? ČT24 lze ze satelitu rozvést v STA, protože je kdesi jinde šířen pozemsky v DVB-T? Nebo "zemská" podmínka neplatí? Je to precedens, který umožňuje rozvést teoreticky třeba BBC1, protože je vysílán volně a kdesi jinde terestricky šířen?
 
 
Celkový počet komentářů: 42 / zobrazují se: 41 ... 42

|<«123»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist