Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 04:57:07   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Jen tak se povídá, aneb jedním dechem o všem možném

  Autor: Dr. Vladimír Mazálek , e-mail: info@satcentrum.com Přidané: 22.02.2002


Informace jsou kořením vývoje a tak se různé servery na internetu předhánějí v leskové informovanosti o nejrůznějších aktualitách z vývoje všech možných oborů. Přesto však existují i rychlejší sdělovací metody dříve prezentované jako šuškanda, dnes prezentované maily a SMSkami. Netvrdím, že vše musí nakonec být tak, jak je to v těchto rychlých zprávách podáno, ale pro zajímavost zkusím vybrat pár takových rychlých aktualit. Pokud k jejich konečné realizaci v plné míře nedojde, neberte prosím tyto řádky jako poplašnou zprávu, ale třeba spíš jen jako úvahy o to, co kdyby…

Tedy: zdá se, že CzechLink je sledovanou věcí posledních dní. K českým programům již přibyla slovenská Markíza, ale zdá se, že ve velmi blízkém čase bude následovaná také STV 1 a STV 2. Místo tady je, rozhodnutí o tom je těsně před podpisem a také digitální přenosové pozemní linky z Bratislavy do Prahy jsou dobudovány a k přenosu připraveny. Na konečný termín vysílání asi nebude třeba až zas tak dlouho čekat, protože i smlouva o využívání druhé půlky ”našeho” transpondéru je hotova. K televizním programům bude také přidružen balík slovenských rádií a vše bude sloužit navíc jako primární přenosová cesta mezi vysílačem a převaděči a vykrývači. Současně bude učiněno zadost i liteře zákona na Slovensku ve věci pokrytí území signálem, protože využívání obyvatelstvem je možné. Radost na radost: kódování bude taktéž v systému Cryptoworks.

Lehce související problém: karty CzechLink. Již není pouze jediný distributor, ale již dva si konkurující subjekty. Jejich reklamy k prodeji karet najdete třeba na satelitních servrech. Jedny z karet mají známé logo zeměkoule (společnost a.s.), druhá společnost (s.r.o.) dává do oběhu karty bílé a bez loga. Protože je jasné, že z velkého množství objednaných karet jich odešla většina na Slovensko, kde jsou prodávány daleko dráž než je česká regulovaná cena do 3 000 Kč, a navíc se od většiny těchto karet neobjevili k registraci příslušné doklady ( karty byly otevřeny jiným než legálním způsobem), lze očekávat, že brzy proběhne dálková prověrka těchto takto otevřených karet stejným způsobem jako u karet UPC. V tom nyní tkví také problém, že v ČR momentálně tyto karty téměř na trhu nejsou, kdežto v SR je jich dost. Prostě ruka trhu. Otázka oficiální distribuce karet pro obyvatelstvo na Slovensku je nyní v řešení.

Konečné vyjádření Novy k satelitu je plně záporné a nebude ani v balíku DVB-T, ač tam ve zkušebním vysílání doposud je (lehce skrytý reklamní zájem pana šéfa). Zůstane tak jedinou pozemní stanicí pouze v analogu, což je finančně výhodné.

Boj JoJky na Slovensku je dopředu vyhraný, pracovní pozdní večeře nejzainteresovanějších jsou v plném proudu - dle zpráv z česko-slovenských hraničních přechodů a lázeňských hostinců a kaváren.

JoJce na satelitu však už teď začíná hrozit dočasné osamocení, protože TA3 nenaplňuje reklamu a finanční zdroje ztrácejí příliv. Nerad bych strašil nějakým koncovkovým termínem, počítat však nutno vždy se vším.

Totéž totiž platí třeba o brněnské EastBoxDigital, které se nějak nedaří představit v daném termínu finanční partnery a základní jmění 200 tis. Kč je tak na jednu manažerskou výplatu. Konečně - nebyla by to první firma v této branži, která by skončila dříve než vůbec začala.

Jestliže ze všech stran slyšíme o německém Kirchovi, že asi přejde pod křídla angličanů aspoň s placenou televizí (navíc asi okleštěnou o práva na F1) , ale ta nadnárodní vysílající u nás se také nechystá hýřit růžovými barvami.

Polská fúze tímto trhem zatřepala, ať si každý tvrdí, co chce a malý trh ČR, Maďarska a SR to neutáhne ani po její restrukturalizaci. A tak můžeme již v nejbližší době očekávat, že se balík s výpadkem asi dalších dvou programů pomalu smrskne na balíček. Bude těžké ho časem neztratit úplně, na dotace v tomto směru nelze spoléhat.

Trochu vzruchu přináší také kauza TV 3 versus Galaxie, takže nějaké to programové obohacení by přijít mohlo, protože příslušná loby se snaží opravdu na všech dostupných frontách a přenosy z NHL potáhnou i po olympiádě. Protože jde o doplňkovou televizní stanici, vyvíjí se kauza spíše stylem jak se kdo vyspí než aby bylo dáno zcela jasné a pragmatické řešení. No, začíná být před volbami a to si každý potentát vždy dobře rozmyslí, co a kde povolí či zakáže.Co kdyby…

Naopak jedna již zde zmiňovaná s.r.o. si dělá velké zuby na pozemní DVB-T a buduje v tom směru své vztahy na všech možných úrovních. Zatím sice nesdělila, jak bude technicky vše zabezpečeno, ale několik desítek objednaných satelitních přijímačů pro pozemní vysílání potvrzuje, že ani tento obor nespí a telekomunikace že jsou stále perspektivní.

Pěkné satelitní a televizní předjaří přeje

Dr. Vladimír Mazálek
www.tel-satexp.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.02.2002 • HBO s duálnym vysielaním a ďalšie informácie [ 16 ]
14.02.2002 • Televize Galaxie se vrací na satelit! - doplnění [ 25 ]
11.02.2002 • Program Galaxie [ 6 ]
30.01.2002 • RTV Galaxie nebude v paketu UPC Direct! [ 8 ]
25.01.2002 • EastBox Digital - budoucí konkurence UPC Direct? [ 20 ]
10.01.2002 • TA3 sa uchádza o zaradenie do UPC Direct

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  TVN 7 

28.02.2002 00:26 • JPA
tvn siedem



nowy filmowo-rozrywkowy kanał telewizyjny na antenie od 1 marca



20 godzin programu każdego dnia

Co wieczór atrakcyjne filmy - znane tytuły kinowe, wysokiej klasy filmy telewizyjne

Interaktywne teleturnieje

Nowe odcinki seriali znanych z anteny TVN i RTL7

Seriale animowane dla dzieci

Nowy kanał będzie można odbierać na dotychczasowej częstotliwości RTL7. Wszystkie parametry techniczne pozostają bez zmian:

satelita: Eutelsat HotBird 1

pozycja: 13° E

transporder: 14

częstotliwość: 11 489 MHz

polaryzacja: V

fonia: mono 6,60 MHz; stereo 7,02/7,20 MHz
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist