Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 12:38:39   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Gps | Články
 

RÚ si pripomína Svetový deň bez mobilného telefónu

  Autor: RÚ SK , e-mail: info@teleoff.gov.sk Přidané: 05.02.2016


Svetový deň bez mobilného telefónu je príležitosťou zamyslieť sa nad tým, ako mobilný telefón zasiahol do komunikácie medzi ľuďmi a ovplyvnil ich správanie. Mobilný telefón už dávno nie je len na telefonovanie a posielanie krátkych správ. Je to vidieť na každoročnom raste objemu prenesených dát.


Mobilná komunikácia je aj na Slovensku cenovo dostupná a veľmi rozšírená. Podľa informácií, ktoré poskytli Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) mobilní operátori bolo k 31.12.2015 v Slovenskej republike cca 6 miliónov aktívnych SIM kariet používaných na poskytovanie mobilnej telefónnej služby. Pamätáte si na svoj prvý mobilný telefón? Pamätáte si na časy, keď na Slovensku ešte neboli mobilné telefóny rozšírené a na zriadenie pevnej telefónnej linky sme čakali roky?

Pred nástupom mobilnej komunikácie na Slovensku sme mali doma aj v práci pevné telefóny. Ak sme boli mimo domova a chceli sme niekomu zavolať používali sme verejné telefónne automaty, ktoré boli umiestnené na verejných priestranstvách. Začiatok mobilnej komunikácie na Slovensku sa viaže s rokom 1991, keď bol v analógovej mobilnej sieti NMT 450 uskutočnený prvý mobilný hovor a následne začala komerčná prevádzka siete.

Záujemcovia na začiatku nemali možnosť výberu operátora. Mobilné telefóny boli spočiatku umiestnené v motorových vozidlách, neskôr boli k dispozícii aj prenosné, ktoré boli na dnešné pomery veľmi objemné a ťažké. Mobilný telefón si vtedy zaobstarávali len firmy a majetní občania. Platilo sa aj za prijaté hovory.

Prvá GSM sieť bola na Slovensku spustená v roku 1997 a záujemcovia už mali na výber zo služieb dvoch mobilných operátorov. Postupne pribúdali nové služby, klesali ceny, zmenšovali sa mobilné telefóny a rástlo pokrytie mobilnými sieťami. Tretí mobilný operátor dostal povolenie v roku 2006 a štvrtý v roku 2013. K mobilným sieťam druhej generácie (2G), pribudla tretia (3G) a neskôr štvrtá generácia (4G). V súčasnosti sa svet pripravuje na komerčné nasadenie mobilnej siete piatej generácie (5G).

Regulácia a zvyšujúca sa konkurencia priniesli rozširovanie a skvalitňovanie služieb. Pri zmene operátora je možné ponechať si bezplatne svoje telefónne číslo. Ceny za služby a zariadenia podstatne klesli, mobilné služby sa stali dostupnými. Mobilný telefón už nie je len pracovným a komunikačným nástrojom, ale umožňuje rýchly prístup k informáciám a zábave. Tieto zmeny prinášajú nielen úžitok, ale za určitých okolností aj stratu súkromia a rôzne formy nebezpečenstva, ktorých podceňovanie sa nevypláca.


V Bratislave 5. februára 2016, Ing. Roman Vavro, tlačový hovorca, Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.01.2016 • První VoD službou pro OS.CAR bude Banaxi
20.12.2015 • Aplikácia Zelená vlna RTVS už aj pre Windows Phone
02.07.2015 • Mobilná aplikácia Zelená vlna RTVS bude rozprávať
21.10.2011 • Dnes odstartovaly do kosmu první dva satelity navigačního systému Galileo
14.10.2011 • Neposlušný satelit Telesat Anik F2 vyřadil radary, navigace a telekomunikace v Kanadě a USA
16.03.2009 • Evropská komise přidělila zakázku společnosti SES ASTRA na navigační služby EGNOS

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist