Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 10.05.2024 - 01:46:26   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

NSS: Za pouštění hudby a televize restauratéři platit musí

  Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 06.03.2007



Brno 6. března (ČTK) - Majitelé restaurací a podobných zařízení musejí platit Ochrannému svazu autorskému (OSA) za provoz televize nebo rádia, které pouštějí hostům. O rozhodnutí, které potvrdilo nárok OSA, dnes informoval Nejvyšší správní soud (NSS).


Na povinnosti restauratérů a hospodských nic nemění ani skutečnost, že autorům platí už provozovatelé rozhlasových a televizních stanic, a OSA tak inkasuje dvakrát.

"Podle soudců NSS musí provozovatel, který umožní hostům své restaurace poslech hudebních děl vysílaných rozhlasem nebo televizí, zaplatit jejich autorům odměnu podle zákona," řekla dnes ČTK mluvčí soudu Sylva Dostálová. "Podstatná je skutečnost, že dílo je zpřístupňováno třetím osobám pro jejich osobní potřebu," stojí v rozhodnutí NSS.

Soud projednával případ provozovatelky restaurace v Praze, která pouštěla v restauraci reprodukovanou hudbu a neplatila autorské honoráře. Pražský magistrát jí za to uložil pokutu. Žena se obrátila na Městský soud v Praze. Argumentovala, že pouštění hudby bezprostředně souvisí se službami hotelů, restaurací či obchodů.

Podle NSS ze zákona jasně vyplývá, že autorovi vzniká dvojnásobný nárok na odměnu, což je v souladu i s mezinárodními smlouvami. Poprvé dostanou autoři odměnu za vysílání díla rozhlasem nebo televizí, podruhé pak za zpřístupnění vysílaného díla veřejnosti, například prostřednictvím rozhlasového přístroje nebo přehrávače v restauraci. "Pokud přenos rozhlasového nebo televizního vysílání díla uskutečňuje jiná osoba než vysílatel, vzniká autorovi díla nárok na odměnu dokonce třikrát," podotkla Dostálová.


Zdroj: ČTK, tmd, mol, Česká média, (vom), 6.3.2007


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.02.2007 • FILM BOX a NONSTOP KINO dnes přešly na Astře 1D na testování filmového vysílání - aktualizováno [ 25 ]
19.02.2007 • Nejsledovanější kabelovou a satelitní TV je Óčko, poté Spektrum, Galaxie sport a Film+ [ 3 ]
14.02.2007 • Cena za Novu na kartách diGITALlink, nové a upravené tarify [ 32 ]
14.02.2007 • Zapomeňte na set-top box, pořiďte si satelit [ 20 ]
02.02.2007 • Televize Prima zvítězila v tendru na vysílací práva Mistrovství Evropy ve fotbale 2008 [ 12 ]
26.01.2007 • ČT4 SPORT začíná vysílat přenosy bundesligy [ 4 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Je vidět,že NSS problematice č ... 

07.03.2007 07:57 • Komenski
Je vidět,že NSS problematice českého práva v této oblasti nerozumí. Za TV a rozhlas platíme všichni koncesionářské poplatky (takto je nastaven zákon) , tudíž odvysíláním díla jsou pokryti VŠICHNI občané ČR. Rozhodnutí NSS,že za jednu službu (kterou odvysílání bezesporu je) mohou svazy autorů chtít zaplatit vícekrát je v rozporu s dalšími zákony. Zkušený právník by to nazval neoprávněným prospěchem a bezdůvodným plněním. Restauratéři by se měli obrátit na ÚS, nechť to posoudí a popř. část AZ zruší, jiná cesta není.
 
 
  I na OSA jednou dojde 

06.03.2007 22:18 • KOTAZ
Neboť jejich drzost je už neskonalá, za chvíli budou vystrkovat svoje pařáty i na toho, kdo si na veřejnosti začne pohvizdovat. Jednoho dne si možná normální lidé řeknou dost a v drtivé většině začnou ignorovat music byznys chrlící neustále to, co už většina ani nevnímá jako hudbu (k té už má stejně současný flašinetdancesound daleko), ale poslouchá ten humus jen ze setrvačnosti a společenských zvyklostí. Až lidem dojde, že nějaké muzikály jsou jen šaškárna pro prachy, neustále vydávané nové a nové nahrávky o ničem to samé (neboť krása hudby která má povznášet je nenávratně minulostí) a že jediným účelem naprosté většiny dnešních musictvůrců, interpretů a direktivních parazitů je namazat si co nejvíc kapsu na úkor naivních blbanů (nás) tak si možná řeknou tu krásně jednoduchou přímou úměrnost - vždyť my je vůbec nepotřebujeme, to oni nás - Možná se jednou vzpurné a odbojné revoluce budou šířit pomocí internetu a ne na náměstích, dámy a pánové z OSA!
 
 
  nesmysl 

06.03.2007 21:10 • TomTAS
To je směšné, za chvíli to dopadne tak, že budeme platit ose i za to, že nám bude zvonit na ulici telefon melodii nějakého zpěváka. Kde to až dojde! Nejdřív poplatek z flash pamětí, mp3-jek a přepalovaček a teď tohle!
 
 
  Intergram 

06.03.2007 18:05 • Láda
A jak je to s Intergramem, tomu se musí platit také? 1.koncesionářské poplatky, 2.OSA,3.Intergram. Tedy pokud mám v hospodě televizi platím všem???
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist