Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 15:22:41   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Změny parametrů | Články
 

ASTRA 1L úspěšně vystartovala do kosmu

  Autor: PR Press SES Astra, redakce satCentrum , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 05.05.2007



Nový satelit ASTRA bude umístěn na orbitální pozici 19.2° stupňů východně a umožní přesun družice ASTRA 2C na pozici 28,2° východně k posílení satelitní kapacity pro programy Velké Británie a Irska. Umožní též rozšíření nabídky HDTV programů.


Kourou (Francouzská Guyana). Společnost SES ASTRA, člen skupiny SES (kótovaná na burzách cenných papírů Euronext Paris a v Lucembursku pod titulem SESG), dnes, 5.5.2007 oznámila, že nový satelit ASTRA 1L úspěšně vystartoval na orbit na palubě rakety Ariane-5 ECA - dnes v noci v 0:29 hodin CET (v 19:29 hod. místního času) z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně.

Satelit bude umístěn během několika týdnů na cílové pozici 19,2° stupňů východně a do komerčního provozu přejde po rozsáhlých testech na orbitu na začátku července 2007.

ASTRA 1L bude zabezpečovat díky zlepšenému pokrytí z hlavní pozice společnosti SES ASTRA servis pro broadcastery celého evropského kontinentu, včetně vysílání televizních kanálů ve vysokém rozlišení (HDTV), a to pro více jak 109 miliónů evropských domácností .

„Jsme velmi pyšní a spokojeni, že byl start satelitu ASTRA 1L úspěšný“, prohlásil Ferdinand Kayser, prezident a generální ředitel společnosti SES ASTRA. „ASTRA 1L nám umožní přemístit satelit ASTRA 2C z pozice 19.2° stupňů východně na 28.2° stupňů východně k posílení kapacity pro trh ve Velké Británii a Irsku. ASTRA 1L bude mít rozšířené pokrytí od Kanárských ostrovů na západě až k ruským hranicím na východě a dále upevní jedinečný systém záloh na oběžné dráze. Úspěšný start je výsledkem spolupráce společnosti SES ASTRA s partnery - dodavatelem satelitu Lockheed Martin Commercial Space Systems a společností Arianespace, která zabezpečila vynesení družice do kosmu“.

Obrázky ze startu od agentur AFP, Reuters, EPA, AP, Service de Presse Kyodo, ANP, ANSA, APA, Belga, DPA, EFE, Keystone, Lusa, Pressebild a JIJI press jsou dostupné na stránce www.arianespace.com.


O společnosti SES ASTRA, www.ses-astra.com:

Satelitní systém ASTRA představuje přední DTH satelitní systém v Evropě. Poskytuje své služby asi 109 milionům domácnostem, které využívají příjem DTH nebo kabelové vysílání. V současné době má ASTRA 12 satelitů, které přenášejí 1864 analogových a digitálních televizních a rozhlasových kanálů. SES ASTRA také poskytuje multimediální, internetové a telekomunikační služby na satelitní bázi pro firmy, vlády a jejich činnost. Na svých satelitech má dnes k dispozici 26 programů HDTV. ASTRA je tak nejvýznamnější vysílací platformou HDTV v Evropě. Hlavní orbitální pozice ASTRA jsou 19,2° východně, 28,2° východně, a 23,5° východně.

Společnost SES ASTRA je členem skupiny SES (kótovaná na burzách cenných papírů Euronext Paris a v Lucembursku pod titulem SESG). SES je vlastníkem tří předních provozovatelů satelitu - SES ASTRA v Evropě, SES AMERICOM v Severní Americe a SES New Skies, které zabezpečují globální spojení i pokrytí. Skupina také vlastní strategické podíly ve společnosti SES Sirius v Evropě, Ciel v Kanadě a Quetzsat v Mexiku. SES poskytuje špičková řešení v oblasti globální satelitní komunikace prostřednictvím své flotily 36 satelitů na 25 orbitálních pozicích. Další informace o skupině SES je možné najít na stránce: www.ses.com.


SES ASTRA Press, 5. 5. 2007.



Doplnění redakce satCentrum:

ASTRA 1L je již devátým satelitem ASTRA, jehož vynesení do vesmíru zabezpečila společnost Arianespace a třetím satelitem ASTRA, který vynesla do kosmu raketa Ariane 5. Satelit typu A2100 AXS zkonstruovala americká firma Lockheed Martin komerční vesmírné systémy (LMCSS). Má kapacitu 29 transpondérů v Ku pásmu (10,7 až 12,75 GHz) se šířkou pásma 33 a 26 MHz a dva v Ka pásmu (18,3 až 18,8 GHz) se šířkou pásma 500 MHz.

Nutno ještě doplnit, že nosná raketa Ariane 5 dnes na oběžnou dráhu úspěšně dopravila dvě telekomunikační družice. Tou druhou je Galaxy 17, určená na vysílání telekomunikačního signálu pro operátora Intelsat ve Spojených státech. Má kapacitu 24 transpondérů v Ku pásmu (10,7 až 12,75 GHz) a 24 transpondérů v C pásmu (3,4 až 4,2 GHz). Galaxy 17 váží 4,1 tuny a sestrojilo ji francouzsko-italské konsorcium Thales Alenia Space.


Václav Hrubec, satCentrum, 5.5.2007


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.05.2007 • Truck Radio nyní vysílá z družice ASTRA 3A [ 3 ]
07.05.2007 • Volksmusik TV a Auto-Moto-TV zkušebně z družice Astra 19,2° východně
02.05.2007 • Satelit ASTRA 1L připraven ke startu [ 1 ]
18.04.2007 • UProm.TV z družice Astra - sdílení kanálu s jiným programem?
06.04.2007 • Paket Kabel Digital Free rozšířen o 26 programů [ 2 ]
05.04.2007 • Zpravodajská stanice France24 zahájila vysílání arabské verze z družice Hotbird

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist