Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 16:39:17   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Žasněte nad světem, jaký je - v 17. týdnu na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 23.04.2017


Prima ZOOM vás provede historií, ukáže vzdálené kouty vesmíru, budeme bojovat s divočinou i o přežití a sledovat fascinující záběry. Bude to napínavá i zajímavá podívaná. Dokumentární skvosty pro vás: čeká nás Putování k planetám a Pluto; v seriálu Evoluce zla se seznámíme s životem Maa; Po stopách staré Rusi se vydáme do Petrohradu; Bear Grylls: Muž vs. divočina nás vezme do Skalnatých hor a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

24. 4., 21.00 – Putování Asií: Z Indie do Japonska (Kambodža, Vietnam a Indonésie: Křižovatka náboženství)

Indičtí obchodníci přivezli do Kambodži buddhismus a hinduismus. Hinduismus převládal v říši Khmerů až do 12. století, kdy byl nahrazen buddhismem. Nejznámější památkou na khmerskou říši je jejich bývalé hlavní město Angkor, jehož chrámy jsou zpola pohlcené tropickou vegetací. Mezi ně patří Angkor Vat, a především záhadný Bayon s 54 věžemi, které jsou ze všech stran zdobeny obřími tvářemi. V polovině 19. století ovládla Kambodžu Francie, ale nepodařilo se jí vnutit obyvatelům svou víru. V letech 1975 až 1979 zažila Kambodža temné období s Rudými Khmery. Teprve později nastal návrat ke chrámovému životu. Indonésie je zase největší islámskou zemí světa. Islám sem přivezli arabští obchodníci s kořením. Předtím obyvatelé vyznávali animistické kulty, které jsou ještě někde živé. Ve vesnicích severního Vietnamu bývá u domů malý oltář k uctění kultu předků. Svoboda vyznání je zapsána v ústavě, ale vláda uznává kromě islámu jen pět náboženství – buddhismus, hinduismus, konfucianismus, katolicismus a protestantství. Ve Vietnamu převládá buddhismus pocházející z Číny, která ovládala jeho území více než tisíc let. Obyvatelé však nevyznávají náboženství příliš aktivně a nové vlně zájmu se těší katolicismus. Nejstarší pagodou je Chua Tran Quoc v Hanoji a jednou z nejnavštěvovanějších ve Vietnamu je Pagoda vůní umístěná v jeskyni. Obyvatelé čínské čtvrtě v Ho Či Minově městě vyznávají buddhismus s prvky taoismu a zachovávají tradiční systém kongregací. Zorganizovali si tak nejen svůj obchodní život, ale také postavili pagody pro své duchovní blaho.


24. 4., 23.00 – Putování k planetám (Pluto a svět za ním)

Pluto je neprobádaným územím a víme o něm jen velmi málo. Víme však, že na jeho povrchu je hodně ledu a prachu. Jeho oběžná dráha je výrazně eliptická a dlouhá. Rok na Plutu představuje 248 pozemských roků. Ještě do nedávna se děti učily, že Pluto je devátá planeta sluneční soustavy. Před nedávnem však bylo Pluto ze seznamu planet vyškrtnuto, což kupodivu zdvihlo vlnu emocí. Ke změně došlo během 26. valného shromáždění Mezinárodní astronomické unie v Praze v roce 2006 a Pluto bylo zařazeno mezi trpasličí planety a plutoidy. V roce 1930, mladý americký badatel, Clyde Tombaugh, pátral po takzvané planetě X, která měla být za Neptunem. Nakonec, po dlouhém a náročném bádání, objevil Pluto. Dalších 76 let je Pluto devátou planetou. Vědci zjistili, že je Pluto tvořeno třemi druhy ledu. Většinou dusíkem a v menší míře oxidem uhelnatým a methanem. Méně toho vědci vědí o tmavých plochách na Plutu. Velkou zajímavostí je také Plutův měsíc Cháron. Jejich těžiště je umístěno tak, že obíhají navzájem kolem sebe. Příčinou je Cháronova poměrně velká velikost. Vědci také přišli na to, že Pluto má tenkou atmosféru. Téměř nedávno byl objeven takzvaný Kuiperův pás, což je formace zmrzlých těles. Tento prstenec ledů a kamenů nově vymezuje hranice sluneční soustavy. Kuiperův pás čítá miliony těles různé velikosti, některé dokonce větší než Pluto. Mike Brown a jeho tým našli objekt, který je třikrát větší než Pluto a třikrát tak daleko od Slunce. Pojmenovali ho Eris. Jedná se o planetu. V roce 2006 je poprvé v historii stanovena definice planety. Planeta musí být natolik velká, aby byla kulatá, musí obýhat po své vlastní oběžné dráze kolem Slunce. Měli by mít rovněž dostatečnou gravitaci. Pluto je příliš malé na to, aby dokázalo vyčistit svou oběžnou dráhu.


25. 4., 20.00 – Evoluce zla (Mao: Čínský předseda smrti)

V seriálu Evoluce zla se dnes zaměříme na Mao Ce-tunga. Od roku 1943 byl předsedou Komunistické strany Číny. Zvítězil v občanské válce s nacionalisty a od roku 1949 byl nejvýznamnější osobností v nově vzniklé komunistické Čínské lidové republice, a to až do své smrti v roce 1976. Měl oficiální přezdívku Velký kormidelník. Spolu s Josifem Stalinem a Adolfem Hitlerem patří ke třem nejkrutějším diktátorům 20. století, připisuje se mu několik desítek milionů obětí, přesto se však dosud v Číně těší úctě. Je například vyobrazen na čínských bankovkách.


26. 4., 23.00 a 23.30 – Osudové chvíle I (Záplavy v Bostonu; Záplava v Tillamooku)

Když se matka příroda rozzlobí, lidé se ocitají v nebezpečných a potenciálně smrtících situacích. Jejich přežití pak mnohdy závisí čistě na osudu, naprosté náhodě nebo rovnou obrovské dávce štěstí. Ve smrtícím závodu s časem pak rozhoduje všechno, co udělají. Jde o poslední sekundy, které obvykle znamenají rozdíl mezi životem a smrtí. Hlavními hrdiny napínavého seriálu jsou naprosto cizí lidé. Navzájem se neznali, ale řízením řady vlastních náhlých rozhodnutí se stali aktéry tragicky nešťastných událostí. Díky tomu, že v těchto osudových chvílích reagovali pohotově, a navíc měli štěstí, se jim z životu nebezpečných situací podařilo vyváznout bez zranění.


29. 4., 22.00 – Po stopách staré Rusi (Petrohrad: Carské dědictví)

Seriál Po stopách staré Rusi odhaluje více než tisícileté dějiny východní Evropy. Díky němu máme konečně příležitost pořádně si vychutnat fantastický pohled na překrásné architektonické památky staré Rusi. Tyto špičkové záběry z ptačí perspektivy natočili přední světoví kameramani. Z bezprostřední blízkosti zkoumají umělecká díla a bohaté zdobení umístěné na vrcholcích budov, daleko od pohledů běžných smrtelníků k poctě a potěše boha. Nahlédněte do tajuplných míst ukrytých pod střechami věží ve tvaru pozlacených cibulí a odhalíte století tradic, planoucích vášní a velkolepých vizí. Seznamte se s dědictvím staré Rusy, které bylo během druhé světové války i v dobách Sovětského svazu v neustálém ohrožení, že zmizí navždy.


30. 4., 20.00 – Bear Grylls: Muž vs. divočina (Skalnaté hory)

Zkušený dobrodruh a expert na přežití v divočině Bear Grylls cestuje po světě a na nejméně pohostinných místech naší planety se zas a znovu pouští do tuhého souboje člověka s nespoutanou přírodou. To, co by jiné spolehlivě zabilo, je pro něj příležitost vychutnat si natáčení napínavého televizního průvodce extrémního cestovatele. Bear Grylls sloužil ve speciálních jednotkách britské armády a má za sebou zvláštní výcvik přežití v nejtěžších podmínkách. V první várce epizod se mimo jiné ocitá uprostřed ničeho v kanadské části Skalnatých hor, na poušti Moab v Utahu, v nitru deštného pralesa na Kostarice, na ostrých hřebenech aljašských hor, na vyprahlých pláních Sierra Nevady nebo ve sluncem spalované africké savaně a vyzbrojen jen naprostými nezbytnosti k přežití si musí najít cestu zpátky do civilizace.


30. 4., 23.00 – Atari: Game Over

Jednou z nejoblíbenějších moderních legend bylo tvrzení, že po neuvěřitelně negativních ohlasech na hru na motivy filmu E.T. – Mimozemšťan se firma Atari rozhodla zbavit statisíců neprodaných balení tím, že je zasype na jedné místní skládce. Psal se rok 1983 a pohřebištěm se mělo stát místo poblíž městečka Alamogordo v americkém Novém Mexiku. Samotný pohřeb videoher byl posledním hřebíčkem do rakve kdysi nadějné značky Atari. O více než dvě dekády později se ukázalo, že legenda byla pravdivá. Dokumentární film Atari: Game Over popisuje neobvyklé vykopávky i vzestup, pád a poslední odpočinek firmy Atari.

Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


premiérové bloky        20.00 – 22.00 hod.              22.00 – 24.00 hod.
pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
úterý Po stopách historie Zvířata a my
středa Fascinující příroda Drsný svět
čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
sobota Úchvatná říše zvířat Odkazy dávných civilizací
neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení, 23. 4. 2017





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.04.2017 • Lifestylová stanice TLC slibuje v sezóně 2017-2018 ještě více inspirativních a překvapivých původních pořadů
21.04.2017 • El Clásico na DIGI TV bude premiérou Tomáše Ujfalušiho v roli televizního komentátora, DIGI TV nabídne také alternativní komentář El Clásika v podání
20.04.2017 • Discovery Channel představil své programové schéma pro sezónu 2017-2018
20.04.2017 • Čajkovského opera Evžen Oněgin v satelitním přímém přenosu MET: Live in HD v sobotu 22. dubna 2017
17.04.2017 • DIGI TV odvysílá tenisový turnaj ATP Masters v Monte Carlu
16.04.2017 • Vše, co vás zajímá na Prima ZOOM v 16. týdnu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist