Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 21:25:27   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Padesátiletá Husa a stodesetileté Vinohrady - Art na podzim ve znamení divadla

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 27.07.2017


Husa na provázku a Divadlo na Vinohradech představují kulturní fenomény s fascinující historií. Té se budou od podzimu na ČT art, u příležitosti výročí obou scén, věnovat nové dokumentární cykly. Další se zaměří na světově uznávanou primabalerínu Dariu Klimentovou nebo současné výrazné osobnosti výtvarného umění.


„ČT art vstupuje s podzimem do svého pátého roku velkoryse i tradičně, přímým přenosem inscenace Lásky jedné plavovlásky – Plavovlásky jedné lásky divadla Husa na provázku. Málokteré divadlo se totiž zapsalo do dějin československé kultury tak podstatným způsobem, jako právě tato scéna,“ říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl. Legendárnímu brněnskému divadlu bude také věnován desetidílný dokumentární cyklus Husa na provázku, který provede diváky dějinami i současností tohoto experimentálního souboru, slavícího letos padesát let od svého vzniku.

O šedesát let starší je Vinohradské divadlo. Přesně 24. listopadu 1907 se na jeho prknech odehrálo první představení. Šestidílný dokumentární cyklus s hranými prvky Dobru, pravdě, kráse pojme následný vývoj této pražské scény až do dnešních dní. „Jedná se patrně o nejobsažnější český dokument mapující historii jedné divadelní scény v naší republice. A přestože je to převážně inscenovaný dokument, všechny dialogy, výpovědi reálných postav ztvárněných současnými herci i komentáře průvodce pořadem mají téměř stoprocentní podklady v dobových dokumentech a memoárech protagonistů. Poslední předlistopadová desetiletí vinohradské scény pak komentují pamětníci a členové souboru,“ říká režisér Pavel Jandourek.

Vedle divadla bude mít na Artu svůj tradiční prostor hudba, a to v novém diskuzním pořadu Linka, v němž kytarista Rudy Linka povede dialog s nejrůznějšími osobnostmi hudebního světa, jako jsou Matěj Ruppert, Miroslav Vitouš nebo John Scofield. „Celý námět a scénář pořadu je úplně prostý, muzikant přijede navštívit muzikanta. O co se ale já v našem pořadu snažím, je ukázat bezprostřednost, přirozenost a radost, kterou hudba nejen rozdává, ale i vyžaduje, a že mezi žánry hudby není tak velký rozdíl, jak si mnozí myslí. Hudba je způsob komunikace, která je daleko přímější než komunikace slovní. Přesně jako linka,“ vysvětluje Rudy Linka.

Na výtvarné umění se zaměří dokumentární seriál Orbis Artis, který vznikl na základě stejnojmenné knihy režiséra, kameramana a fotografa Jaroslava Brabce. Ten dlouhá léta sleduje dění v oblasti tuzemského výtvarného umění a v každém díle svého nového pořadu přinese záznam vzniku jednoho konkrétního díla současného umělce. Vlastní dokumentární cyklus pak bude věnován i světově uznávané české tanečnici, a nyní fotografce, Darie Klimentové.

Podzim na ČT art se ponese také ve znamení již zavedeného cyklu Šumné stopy, v němž se David Vávra tentokrát podívá do Rumunska.

Úterní večery budou patřit slavnému finskému režisérovi Aki Kaurismäkimu a šestici jeho snímků vysílaných – jak je na Artu zvykem – v původním znění s titulky.


Alžběta Plívová, Vedoucí Komunikace a PR, tisková mluvčí České televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.07.2017 • TV DAJTO prinesie exkluzívne zápasy z nemeckej Bundesligy!
26.07.2017 • Kdo dohodí nejdál kancem a kdo mušce vzkřísí komára? Odpovědi na podzim na Déčku
26.07.2017 • Česká televize nabídne na podzim tři nové seriály
25.07.2017 • Holky se sprejem - aerosol, vlaky a emancipace v oceňovaném dokumentu Girl Power
24.07.2017 • Happy Valley, Victoria a další zahraniční seriálové hity ve vysílání ČT už na podzim
23.07.2017 • Show Jana Krause – 26. 7. 2017

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist