Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 12.05.2024 - 12:23:09   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

V Domažlicích zítra definitivně skončí analogová televize - aktualizováno

  Autor: Lukáš Polák , e-mail: polak@satcentrum.com Přidané: 31.08.2007


Zítra dojde na Domažlicku ke zlomovému okamžiku, co se digitalizace týká. To se stane první oblastí v Česku, kde bude definitivně ukončeno analogové vysílání a nahradí ho digitální. Ale pozor! Týká se to pouze města Domažlice, konkrétně vysílače Vranní vrch. Ostatní analogové vysílače v této lokalitě zůstanou nedotčeny. Signál multiplexu A, který provozují České radiokomunikace, je šířen na 38. kanálu výkonem 5 kW a obsahuje programy České televize (ČT), Českého rozhlasu (ČRo) a televize Nova.

Dnes mají televizní diváci v Domažlicích poslední možnost zajít si do některé prodejny s elektronikou a koupit si zařízení umožňující zpracovat pozemní digitální signál (set-top box nebo televize s DVB-T tunerem). Mohou to samozřejmě udělat i později, ale než tak učiní, budou na obrazovce místo klasického programu sledovat pouze zrnění. Analogové vysílání v této lokalitě o půlnoci skončí a nahradí ho digitální.


Kanál a programy multiplexu

Pozemní digitální vysílání (DVB-T) mají možnost naladit diváci v Domažlicích již od 1. listopadu loňského roku. Tehdy začaly České radiokomunikace nabízet v této lokalitě čtyři televizní programy a 8 rozhlasových. Televize Nova k nim přibyla později, a to konkrétně v prosinci. Dnes mají možnost diváci přijímat na 38. kanálu digitální vysílání ČT1, ČT2, ČT24 (zpravodajství), ČT4 – Sport a Novy plus rozhlasových stanic ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Praha, ČRo 3 – Vltava, ČRo 4 – Radio Wave (pro mladé), Rádio Česko/ČRo 6 (pouze mluvené slovo – zpravodajství), ČRo Leonardo (popularizuje vědu, techniku, přírodu, historii a medicínu) a D-dur (24 hodin denně vážná hudba).


Rozhlasové vysílání nekončí

To, že bude v Domažlicích ukončeno analogové televizní vysílání, neznamená, že by stejný osud čekal i rozhlas. Ten bude dále vysílat na všech svých vlnách a jako bonus přidává právě své vysílání v DVB-T. Posluchači si zde navíc mohou naladit tři stanice (Rádio Česko, ČRo Leonardo a D-dur), které jinak běžně poslouchat nemohou. Obyvatele u rozhlasových přijímačů uklidňuje i Pavel Balíček z Úseku techniky ČRo. „Prozatím nejsou známy žádné oficiální úvahy o tom, že by se mělo pásmo VKV omezovat či opouštět, i když jednou zřejmě tato doba přijde,“ říká Balíček.


Jak televize propagují digitalizaci

Česká televize ani Nova neponechali propagaci digitálního signálu náhodě. Obě tato média připravila pro diváky speciální webové stránky, kde se mohou dozvědět vše důležité. V případě České televize je to www.digict.cz, televize Nova má speciální odrážku „Digitalizace – Domažlicko“ zde. ČT pak vydala ještě 24. srpna obsáhlou tiskovou zprávu, v níž informuje, jak mají obyvatelé Domažlic postupovat, pokud chtějí i nadále přijímat její televizní signál. Včera se také blýskla Nova, když novinářům poskytla v elektronické podobě pěkný patnáctistránkový manuál, který je hlavně propagací jejich akcí na podporu digitalizace a snaží se přesvědčit diváky, že právě ona je ta, která je průkopníkem digitalizace u nás.


Jako bonus 12 televizních programů

Obyvatelé Domažlicka mají to štěstí, že se nachází nedaleko hranic s Německem, kde už se digitálně také vysílá. Kromě DVB-T z Vranního vrchu tak ještě mohou zachytit bavorský vysílač Hoher Bogen na 7., 28. a 33. kanálu. Počet televizních programů jim tak rázem vzroste z pěti na sedmnáct. Multiplex na 7. kanálu obsahuje kanály Das Erste, arte, Phoenix a EinsPlus, na 28. kanálu Bayerisches Fernsehen (Schwaben/Altbayern), BR-alpha a SWR Fernsehen Baden-Württemberg. Poslední multiplex na 33. kanálu obsahuje 5 programů, a to ZDF, 3sat, KI.KA/ZDFdoku (přes den/večer) a ZDFinfo.


O analogovou Primu diváci nepřijdou

To, že končí s analogovým vysíláním Vranní vrch znamená, že diváci nepřijdou o analogovou Primu. Vysílače Domažlice – město na 57. kanálu se toto nedotkne a jeho signál bude tedy tuto komerční televizi nadále šířit. Diváci přijdou pouze o možnost sledovat analogové vysílání ČT1 (41, kanál), ČT2 (12. kanál) a Novy (24. kanál).


Lukáš Polák, satCentrum, 11:10

Aktualizováno 14:05:

Aktuální situaci, jaká je teď v Domažlicích, pro náš server popsal před chvílí David Rácz, který je prodejcem přijímací techniky v této lokalitě. Nechme ho tedy mluvit:

„Mám doslova žně a pár měsíců můžu na Havaj. Je fakt, že to lidi nechali až na posledních 14 dní. Právě odsud odjela TV Nova a večer to bude ve zprávách. Měl jsem velkou frontu. Denně prodám přibližně 40 set-top-boxů a 5 satelitních kompletů. Atmosféra napjatá tedy je, uvidím zítra, kolik mi na krám příjde opozdilců, bude jich určitě dost. Za srpen mám prodáno 320 set-top-boxů a 70 satelitních kompletů.“


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.09.2007 • Lidové noviny komentují nástup digitalizace [ 4 ]
03.09.2007 • Karneval skončil, UPC představilo novou identitu [ 1 ]
31.08.2007 • Fenič v ČRo: Diginovela je první krok, který je realistický a naplnitelný [ 1 ]
29.08.2007 • Public TV spustí ostré vysílání pravděpodobně na podzim [ 10 ]
22.08.2007 • Digitální kabelová televize UPC: kde je pravda [ 11 ]
07.08.2007 • Konec analogového vysílání ČT na Domažlicku – informační spoty a piktogram ve vysílání

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Otravné, nahánění karet .... c ... 

01.09.2007 21:38 • anonym
Otravné, nahánění karet .... co to blábolíš za nesmysly...
 
 
  To nie je nic tragicke, CS 

01.09.2007 08:43 • Vlado
Mozno to bude aj skor. Moravania aspon vedia, ze sa nemusia ponahlat s nakupom satelitneho kompletu (drahe a otravne na montaz a nahananie predplatnych kariet) a radsej si pockaju na DVB-T... ;-)
 
 
  To si eště počkáš Vlado na výc ... 

31.08.2007 17:49 • CS
To si eště počkáš Vlado na východní Moravě až v 2009 až 2010
 
 
  Gratulujem! 

31.08.2007 12:41 • Vlado
A drzim palce, aby vypinanie bez problemov napredovalo smerom na vychod - az ku Brnu, aby mohol byt aj tunajsi DVB-T vysielac vyhuleny na plny vykon. Na Slovensku zatial nic take nehrozi...
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist