Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 16:10:26   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Ztracené poklady mayských hadích králů na National Geographic

  Autor: Channels , e-mail: info@channels.cz Přidané: 07.02.2018


„Jsou tam celá města, která ještě nebyla nikdy objevena a která se náhle ukazují“ – říká badatel National Geographic, Albert Lin. Jedinečný dokument Ztracené poklady mayských hadích králů odhaluje tajemnou starověkou civilizaci a přináší nejnovější poznatky, že mayská civilizace byla mnohem větší, než se dříve myslelo. Premiéra 4. března ve 21:00 hod. na National Geographic!


Od Egypta po Čínu, velké civilizace starověkého světa byly dlouho studovány a jsou okamžitě rozpoznatelné. O Mayské říši, jedné z těch tajemnějších starověkých civilizací, nebylo dosud uvažováno ve stejném měřítku. Průkopnický nový průzkum guatemalské džungle s využitím metody vzdáleného průzkumu, který vidí skrz korunové patro lesního porostu, zmapoval pozemek pod ním a odhalil více než 60 000 dříve neznámých staveb, které odhalují rozsáhlou, propojenou síť měst, opevnění, farem a silnic. Odhaluje také upravenou a obhospodařovanou krajinu se specializovanými oblastmi zemědělství schopnými uživit rozsáhlou populaci v téměř průmyslovém měřítku. O tomto úplném přepsání dlouhotrvajícího přesvědčení o Mayské civilizaci se poprvé hovoří v pořadu Ztracené poklady mayských hadích králů na National Geographic, který má premiéru 4. března ve 21:00 hod.

Po desetiletí se archeologové lopotili v husté džungli, aby poskládali své znalosti o Mayích. Jejich nálezy uvězněné v hustých lesích vedly k závěru, že mayská města byla z velké části izolovaná a soběstačná. Toto dlouhodobé přesvědčení však nyní vyvrací Guatemalská iniciativa PACUNAM LiDAR (Light Detection and Ranging, laserový lokátor), která sdružuje více než 30 vědců a archeologů z nejvýznamnějších akademických institucí po celém světě, organizovaných a financovaných Nadací PACUNAM, která využila drahé technologie pro letecký průzkum více než 2 000 kilometrů čtverečních guatemalského lesa. Nálezy, vyobrazené na nových epických digitálních mapách, a aplikace rozšířené reality (Augmented Reality), která převedla letecké údaje do půdorysu, který byl pro dokument vytvořen na zakázku, obnažily krajinu pod listovím, aniž by bylo třeba podetnout jediný strom nebo liánu. Zdá se, že dřívější odhady mayské populace, které počítaly s jedním až dvěma miliony obyvatel, zdaleka nesouhlasí s novými odhady až 20 milionů obyvatel po celém území Mayské nížiny - což je údaj, který v té době představuje přibližně polovinu celkového počtu obyvatel Evropy, v oblasti rozkládající se na ploše o velikosti zhruba dnešní Itálie.


„Je to jako kouzelný trik,“ říká v hodinovém speciálu jeden z archeologů v čele projektu, Tom Garrison, a dodává: „Tento průzkum je nejdůležitějším posunem v mayské archeologii za 100 let.“

Archeologové skládají podrobnosti o složitosti a rozsahu Mayské civilizace, ale přitom se také dívají zblízka na to, kdo odpovědídal za vládnutí takové obrovské společnosti. Ztracené poklady mayských hadích králů odkrývají, jak povstala neznámá královská dynastie známá jako Hadí králové, aby ovládla mayský svět prostřednictvím dobývání, sňatků a loutkových králů. Dokud odborníci nedokázali dešifrovat mayské nápisy, byli Hadí králové naprosto neznámí. Nyní důkazy ukazují, že jejich moc sahala od Mexika a Belize dolů přes celou Guatemalu. V roce 562 dokonce dobyli Tikal, největší Mayské město ze všech.


Tikal, oblíbená turistická destinace a jedno z nejvíce studovaných měst mayského světa, je nyní vidět v novém světle, když průzkum LiDAR odhalil dříve neznámou pyramidu v samém centru města. Archeologové jej přehlíželi jako přírodní útvar, přitom jde o jeden z nejvýznamnějších nálezů v centru Tikalu za několik posledních desetiletí. Navíc data z LiDAR odhalují, že město je třikrát až čtyřikrát větší, než se dříve předpokládalo. Na předměstích Tikalu a na mnoha dalších místech odhalují data z LiDARu rozsáhlá obranná opevnění podporující radikální novou teorii, že Mayové se účastnili rozsáhlých válek.

Francisco Estrada-Belli, badatel National Geographic a jeden z archeologů v čele iniciativy, zkoumá starodávné mayské město Holmul už téměř dvě desetiletí, přičemž se stále setkává s důkazy odkazu Hadích králů. Při vykopávání obrovského vlysu vytesaného do kamene a královské hrobky hluboko uvnitř městské pyramidy, spojil dohromady stopy o králi a královně sedmého století a o tom, jak zapadají do obrovské dynastie Hadího krále. V bažinatém údolí v okolí města využívá data LiDAR, aby ukázal, jak byly tisíce akrů pokryty strouhami, zavlažovány a přeměněny na zemědělskou půdu, a to v neuvěřitelném měřítku. Podobně jako centrální údolí Kalifornie, 20 km dlouhá oblast by byla pokryta farmami a schopna zásobovat potenciálně celý region kolem Tikalu.


„V datech z průzkumu se objevují celá města, o kterých jsme nevěděli,“ říká Estrada-Belli ve speciálu. „Je tam ještě více než 20 000 kilometrů čtverečních, které je třeba prozkoumat, a budou tam stovky měst, která ještě neznáme. Za to ručím.“

Jedním z těch dříve neznámých osídlení je místo, kam se badatel National Geographic Albert Lin vydává v pořadu Ztracené poklady mayských hadích králů. Pouští se do džungle a jako průvodce mu slouží nová data LiDAR. Musí putovat pěšky řadu mil, aby našel nově odhalenou stavbu. Iniciativa PACUNAM LiDAR má zmapovánu pouze jednu desetiny cílové oblasti a zůstává před ní ještě mnoho odhalení, ale Lin najde pyramidu, kterou hledá. Je sedm podlaží vysoká a stále převážně neporušená, ale tak pokrytá porostem, že je pouhým okem téměř neviditelná. Bude trvat několik generací vědeckého úsilí, aby byly zcela prozkoumány všechny nové nálezy.


„Prostě jsme sledovali mapu vytvořenou lasery na obloze, pomocí vrtulníku jsme se dostali do džungle, a pak se probíjeli celé hodiny křovinami, abychom našli tohle,“ říká Lin stojící před pyramidou v pořadu Ztracené poklady mayských hadích králů. Dodává: „Tato data LiDAR zásadně přepisují historii Mayů.“

Ztracené poklady mayských hadích králů produkovala pro National Geographic Wild Blue Media. Výkonným producentem za Wild Blue Media je Cameron Balbirnie. Za společnost National Geographic je výkonným producentem Carolyn Payne; Hamish Mykura je výkonným viceprezidentem programů a rozvoje a Tim Pastore je prezidentem původních programů a produkce.

Jedna hodina, Archeologie v akci, unikátní premiéra 4. března ve 21:00 hod.


National Geographic Partners LLC

National Geographic Partners LLC je společný projekt National Geographic Society a 21st Century Fox Channels. Spojuje dohromady televizní kanály National Geographic a média National Geographic s orientací na spotřebitele. Zahrnuje magazín National Geographic, National Geographic Studios, související digitální a sociální platformy, knihy, mapy, média pro děti a doplňkové aktivity zahrnující cestování, zážitky, světové události, archivní prodeje, katalog, licence a obchodování po internetu. 27 % výtěžku National Geographic Partners LLC je použito na financování vědy, bádání, ochrany a vzdělání. Patří sem jak dlouhodobé výrazné projekty, tak činnost National Geographic Society (NGS). Za svých 128 let působení se NGS vždy snažila proniknout ještě hlouběji a tím posunout hranice vědění a dostat se blíže k veřejnosti. V současné chvíli oslovuje National Geographic více než 730 milionů lidí v 171 zemích a v 45 jazycích. Pro více informací navštivte www.natgeotv.com nebo www.nationalgeographic.com.


Lada Dobrkovská, Channels, zastoupení National Geographic Channel v ČR a SR, www.natgeotv.com/cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.02.2018 • Eurosport připravuje plně digitální olympijské hry
05.02.2018 • Olympijský hokej na Eurosportu
04.02.2018 • Vlétněte do světa s Prima ZOOM v 6. týdnu
02.02.2018 • Čo prinesie najväčší americký športový sviatok tentokrát?
01.02.2018 • Eurosport poprvé nabízí vysílání Zimních olympijských her živě ve virtuální realitě
29.01.2018 • Mistrovství světa v cyklokrosu na Eurosportu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist