Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 19.03.2024 - 09:07:05   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Internet a IPTV | Články
 

4G sieť na Slovensku oslavuje piate výročie – Telekom ju od začiatku zrýchlil dvanásťnásobne

  Autor: Slovak Telekom , e-mail: info@telekom.sk Přidané: 17.11.2018


Vo štvrtok 15. novembra 2018 uplynulo presne päť rokov od štartu prvej komerčnej 4G siete na Slovensku. Za celé obdobie sa podarilo značne vylepšiť všetky parametre siete, dostať ju tam, kde rýchly mobilný internet ešte nebol a zároveň aj dosiahnuť viaceré míľniky na Slovensku.


2013: 4G sieť nečakane štartuje v piatich mestách

Slovak Telekom pri štarte sprístupnil 4G sieť v piatich slovenských mestách (Nitra, Trnava, Žilina, Banská Bystrica, Prešov). Pôvodne dosahovala rýchlosti 73 / 23 Mbps a najmä pre posielanie dát bol už štart v tejto verzii výrazný krok vpred. Posielanie obrázkov, zdieľanie videí a súborov bolo 10- až 20-násobne rýchlejšie. Do konca roka stúplo pokrytie na 31 miest a 23,7% populácie.


2014: 4G sieť pre viac ako polovicu populácie a nové rýchlosti

Po úspešnej akcii na pásma pre 4G sieť prichádza Telekom v apríli 2014 so 4G sieťou aj do Bratislavy, kde uvádza nové maximá rýchlostí: 150 Mbps pre sťahovanie a 50 Mbps. Tie sa dajú dosiahnuť vďaka lepšiemu pásmu, súčasne si však vyžadujú aj hustejšie pokrývanie najmä na sídliskách. O pár týždňov nasledovali aj Košice a Trenčín.
Do konca roka 2014 bola pokrytá viac ako polovica Slovenska: už 52 percent. Okrem 84 miest a mnohých obcí pribudli aj turistické oblasti ako Štrbské Pleso.


2015: Prichádza 4G+ a nový rýchlostný strop 225 a 300 Mbps

V roku 2015 napredovalo pokrytie, prekročilo hranicu 75 percent. 4G sieť bola do konca roka k dispozícii pre 134 miest a stovky ďalších obcí, pribudli aj nové lyžiarske strediská ako Chopok, Jasná, Donovaly, Malino Brdo i Veľká Rača.
V tomto roku prišiel Telekom aj s novými technologickými novinkami. V júni uviedol nadstavbu LTE-CA (4G+) s rýchlosťou do 225 Mbps v Nitre a v novembri ju prekonal s LTE-CA do 300 Mbps v Bratislave.

Zároveň Telekom získal dva certifikáty Best in Test od P3 Communications vďaka najvyššiemu skóre v teste sietí slovenských operátorov.


2016: 375 Mbps v 4G sieti a všetky mestá pokryté

Pri pokrytí zdolal Telekom nové míľniky – všetkých 140 miest pokryl koncom marca 2016, celkové pokrytie stúplo do konca roka na 87,2%. Darí sa uvádzať aj 4G+ sieť do ďalších miest ako Košice, Trenčín, Senec i do Marianky.
Zdolávanie rýchlostných míľnikov nezastalo – v decembri bola uvedená 4G+ sieť s rýchlosťou do 375 Mbps vo viacerých častiach Bratislavy.

O kvalite svedčia ďalšie dva získané certifikáty Best in Test, kde sa Telekomu podarilo s prehľadom preskočiť skóre ostatných operátorov.


2017: Dorazili volania v 4G sieti a silný výsledok v teste

Aj v roku 2017 sa pokrytie 4G siete rozširovalo dvomi smermi – základné už dosiahlo 89% populácie a 4G+ sa dostalo napríklad do Pezinka, Popradu, Zvolena, Piešťan či Nových Zámkov.

Výbornou novinkou je štart služby VoLTE (Voice over LTE). Vďaka nej sa pri volaniach zákazníci nemusia zo 4G prepínať do 3G/2G siete, aby zrealizovali hovor, získajú vyššiu kvalitu a aj veľmi rýchle spojenie.

Na jeseň získal Telekom už piaty certifikát Best in Test od P3 Communications a to s najvyšším skóre.
2018: 4G rýchlosti znova stúpajú – až na 877 Mbps

V roku 2018 využil Telekom svoje technologické know-how na trojicu noviniek, ktoré zákazníkom priniesli vyššiu rýchlosť. Vďaka tzv. 64QAM modulácii sa pri posielaní dát zvýšila kapacita až o 50%, nové maximum uploadu je 75 Mbps.
256QAM modulácia zase zrýchlila možnosti sťahovania dát, download stúpol približne o tretinu, a doterajšie maximum sa posunulo z 375 na 500 Mbps.

Napokon Telekom zapojil kombináciu viacerých pásiem a spektra, pridal aj 4x4 MIMO riešenie a zo siete vytiahol už v Bratislave nové maximum: 877 Mbps.


Testy a skutočné riešenia

Telekom v priebehu rokov 2014 až 2016 realizovali viaceré testy v 4G sieti, ktoré neskôr využil pri reálnom komerčnom nasadení. Medzi pilotom a reálnou prevádzkou ubehne približne jeden až dva roky, takto sa postupne uvádzali nové rýchlosti 300, 375 a 877 Mbps.


Ako stúpa prevádzka za 4 roky?

4G sieť má výrazný vplyv na celkovú dátovú prevádzku. 3G siete dátovanie zákazníkov odštartovali, ale až 4G sieť dokazuje kľúčový nárast a značný prínos. Pre porovnanie: v roku 2014 preniesli zákazníci cca 7 PB dát, zatiaľ čo v roku 2018 očakáva Telekom až trojnásobne vyšší objem.

Postupne stúpa aj podiel 4G siete na celkovej prevádzke. Na konci roka 2014 sa blížilo k 10%, o rok neskôr dosiahlo 30%, koncom roka 2016 prekročilo 60 percent a aktuálne je už za hranicou 80% celkovej dátovej prevádzky.


VoLTE ako moderná technológia

Štart VoLTE, t.j. volania v 4G sieti bol očakávaný pomerne dlho a predstavuje krok vpred v oblasti zákazníckej skúsenosti. V 4G sieti je možné spojiť hovor za 1 až 2 sekundy a dosiahnuť celkovo vyššiu kvalitu spojenia. Aktuálne je v portfóliu Telekomu už viac ako 50 modelov s podporou VoLTE vrátane celej ponuky prístrojov značky Apple. Ich počet bude ďalej stúpať, čo pomôže technológii stať sa novým štandardom.


O spoločnosti Slovak Telekom

Slovak Telekom je najväčší slovenský multimediálny operátor s dlhoročnými skúsenosťami a zodpovedným prístupom k podnikaniu. Svoje produkty a služby ponúka pod značkou Telekom jednotlivcom, domácnostiam i firemným zákazníkom prostredníctvom pevnej i mobilnej siete. Na trh prináša medzinárodné poznatky, inovatívne riešenia a najnovšie technologické trendy.

Slovak Telekom je súčasťou nadnárodnej skupiny firiem Deutsche Telekom Group. Jej majoritným akcionárom je spoločnosť Deutsche Telekom Europe B.V. s 100% podielom akcií.


Michal Korec, Hovorca pre služby a financie, Slovak Telekom


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.11.2018 • Televize KUKI zdarma na dva týdny na zkoušku
18.11.2018 • Seriál Přátelé: Znáte lépe seriálové postavy nebo jejich představitele?
09.11.2018 • Telekom odštartoval Archív s 30 kanálmi, z toho 11 v HD
01.11.2018 • Československá filmová společnost dnes zpřístupnila v HbbTV videotéku Filmpopular
01.11.2018 • Hokejoví reprezentanti Birner, Červenka či Kubalík míří na O2 TV Sport - stanice nově nabídne přenosy ze švýcarské ligy
20.10.2018 • Na Turnaji mistryň se představí rekordní počet českých hráček - vrchol tenisové sezony odvysílají exkluzivně stanice O2 TV Sport a O2 TV Tenis

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist