Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 03:30:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Technika | Články
 

Telekom testuje koncept Smart City v Trenčíne

  Autor: Slovak Telekom , e-mail: info@telekom.sk Přidané: 27.11.2018


Španielska Barcelona v uplynulom týždni dňoch hostila ôsmy ročník Smart City Expo World Congress, jedno z najväčších podujatí svojho druhu na svete. Viac ako 840 vystavovateľov, zástupcovia z viac ako 700 miest z piatich kontinentov a 400 prezentujúcich tu hľadalo odpovede na otázku, ako zabezpečiť, aby sa mestá stali príjemnejšími miestami pre ľudí v nich – podľa odhadov UN budú do roku 2050 žiť v mestách dve tretiny svetovej populácie, čo si vyžaduje nové prístupy k riadeniu a optimalizácii ich fungovania.


Telekom spolu so svojou dcérskou spoločnosťou PosAm predstavili na veľtrhu technológie nainštalované v rámci pilotnej prevádzky na Palackého ulici v Trenčíne. Nové technológie tu pomáhajú zefektívniť parkovanie, bezpečnosť a komfort obyvateľov a návštevníkov mesta.


Symbióza technológií

Na Palackého ulici bolo v úvodnej fáze nainštalovaných spolu 16 inteligentných LED pouličných lámp, ktoré vďaka senzorom môžu prispôsobovať osvetlenie reálnym podmienkam v meste a optimalizovať tak zdroje. Lampy zároveň slúžia ako WiFi hotspoty poskytujúce bezplatné internetové pripojenie obyvateľom a návštevníkom mesta.

Veľká pozornosť bola venovaná riešeniam pre zefektívnenie parkovania a mobility. Na parkovacích miestach v meste bolo osadených 140 senzorov prepojených s mobilnou aplikáciou ParkDots vyvinutou spoločnosťou PosAm. ParkDots sleduje v reálnom čase obsadenosť parkovacích miest. Aplikácia vodičom skracuje čas pri hľadaní voľných miest, umožňuje jednoduchú platbu a zvyšuje pohodlie. Mestám poskytuje cenné informácie o správaní vodičov a využívaní parkovacích miest, ktoré môžu zužitkovať pri úprave parkovacích politík.

Hoci bol ParkDots uvedený na trh iba v minulom roku, využívajú jeho služby vodiči a samosprávy už v siedmych v slovenských mestách: okrem Trenčína aj Trnava, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín, Prievidza, Nitra a dostupný je aj v mestskej časti Karlova Ves v Bratislave. Aktuálne ParkDots zabezpečuje služby pre 5-tisíc parkovacích miest a ich počet neustále rastie.


Bezpečnosť na prvom mieste

Inteligentné kamery v Trenčíne dokážu vďaka pokročilej analytike v pozadí automaticky počítať prejazdy áut, cyklistov a chodcov, alebo hoci aj detegovať vyčínanie vandalov. Kamery slúžia aj ako dôležitý zdroj údajov napríklad o návštevnosti kultúrnych podujatí, alebo o tom, či sa zásobovacie vozidlá riadia určeným harmonogramom a nezdržujú sa na námestí dlhšie, ako je to povolené, alebo niekto neporušil prikázaný smer jazdy či prekročil povolenú rýchlosť. Na kontrolu vjazdu vozidiel s povolením slúži samostatná kamera, ktorá okrem EČV monitoruje aj smer ich pohybu a dokonca umožňuje odhaliť vozidlo, ktoré stojí na mieste so zákazom parkovania.

„Moderné technológie nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb a komfort obyvateľov. Samotné technológie sú toho len časťou, prečo je téma SmartCity dôležitá – napríklad zdroje získané z efektívnejšieho parkovacieho systému môžeme investovať do nových parkovacích miest či výstavby nových cyklochodníkov,“ vysvetlil druhý zástupca primátora mesta Trenčín, Patrik Žák.


O spoločnosti Slovak Telekom:

Slovak Telekom je najväčší slovenský multimediálny operátor s dlhoročnými skúsenosťami a zodpovedným prístupom k podnikaniu. Svoje produkty a služby ponúka pod značkou Telekom jednotlivcom, domácnostiam i firemným zákazníkom prostredníctvom pevnej i mobilnej siete. Na trh prináša medzinárodné poznatky, inovatívne riešenia a najnovšie technologické trendy.

Slovak Telekom je súčasťou nadnárodnej skupiny firiem Deutsche Telekom Group. Jej majoritným akcionárom je spoločnosť Deutsche Telekom Europe B.V. s 100% podielom akcií.


Peter Gálik, Sr. špecialista komunikácie, Slovak Telekom


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.09.2018 • Panasonic představil první profesionální PTZ kameru s rozlišením 4K a snímkovou frekvencí 50p
22.08.2018 • Letošní OLED televize Philips vyhrály dvě prestižní ceny EISA
02.08.2018 • Připravte se na DVB-T2 s Philips TV a získejte až 10 000 Kč nazpět
27.06.2018 • Společnost Panasonic uvedla dálkově ovládané PTZ kamery 4K 60p
21.06.2018 • TP Vision a Bowers & Wilkins oznámili partnerství založené na honbě za dokonalostí
14.06.2018 • Počas leta príjem rozhlasu občas rušia vzdialené stanice

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist