Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 19.03.2024 - 09:19:53   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Topolná sice ještě vysílá, ale konec DV se rychle blíží

  Autor: Redakce satCentrum , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 02.04.2020


V letošním aprílovém příspěvku na satCentrum externí publicista Lipra předpověděl vypnutí jediného dlouhovlnného vysílače v Česku, což by znamenalo konec dlouhých vln u nás. Prý je stejně skoro nikdo neposlouchá. Ano, stejného názoru jsou Český rozhlas i České Radiokomunikace a tak k vypnutí vysílače Topolná určitě dojde. Ne letos, ale na konci října příštího roku.


V závěru svého aprílového příspěvku zmiňuje i konec vysílání v pásmu středních vln. Dnešní posluchač má na rozdíl od minulosti mnohem více možností, jak svou oblíbenou rozhlasovou stanici poslouchat. Přes internet, DAB+, digitální streamy, přes satelit či dokonce i v DVB-T/T2; nejen v omezeném dosahu VKV vysílačů, jak tomu bylo ještě před pár lety. A tak se stává vysílání rozhlasových stanic v pásmu dlouhých, středních či krátkých vln technologickým přežitkem. Přiznejte si, kdy jste naposledy tato pásma prolaďovali, samozřejmě s výjimkou DXingu. Nevzpomínáte si, že mám pravdu...


A kdo je vlastně autorem příspěvku - Lipra? Je to náš externí publicista (apríl - čteno odzadu a přehozené p a r - aby to nebylo hned na první pohled tak průhledné), který už 20 let chystá vždy na prvního dubna zajímavé příspěvky. Jeho cílem však nikdy nebylo jen pouhé "napálení" čtenářů, ale také, jak je každým rokem u něj zvykem, přimět vás na chvíli k zamyšlení, zda by to tak nemohlo nakonec být. Ne třeba hned, ale možná časem... Za dvě desítky roků aprílových "předpovědí" se opravdu řada jeho někdy na první pohled nesmyslných konstrukcí vyplnila, jak si shrneme v dalším textu.


Historie 20 let aprílových "předpovědí" Lipry:

Poprvé už v roce 2001 (ano, utíká to) zařadil TV Markízu do Czechlinku, a rok poté si vymyslel celý paket na Eurobirdu, pro který vymyslel název Slovlink – a v obou případech to do půl roku byla pravda (ovšem Slovlink se pak jmenoval Slovak link)!

Také v roce 2002 byl velký poprask v diskusi pod aprílovým článkem o zařazení Jojky a TA3 (a Nautik TV) do paketu Slovak link - a na podzim tam tyto slovenské stanice (až na ten Nautik) opravdu byly!

Před sedmnácti lety (2003) jsme mohli vidět v jeho „snu“ o abonenci paketu Sky - Multichoice jistou narážku na slibovaný a (půl roku na to) odvolaný projekt East Box Digital. Tehdy se sice ještě žádný zázrak nekonal a místo výběru z několika satelitních služeb jsem měli stále jen jedinou možnost – UPC Direct. Ale Lipra si tehdy zvolil rozhodně téma nadčasové – po třech letech poté zavítala na Slovensko a půl roku na to i do České republiky satelitní platforma DIGI TV, která všechny smělé plány „domácí“ DTH platformy překonala několikanásobně! A kdykoliv jsme následně někde četli o 1. Evropské televizi, hned jsme si též vzpomněli na tento aprílový článek z dubna 2003. A pak že se některé věci neopakují!

V roce 2004 hodlal Lipra umístit Novu na satelit do platformy Telenor, ale to ještě netušil, že několik měsíců na to zprovozněná optická trasa z Bratislavy do Sofie bude tak nespolehlivá. Ale včas se to dozvěděl tehdejší majitel této české komerční jedničky a tehdy satelitní distribuci Nově nedoporučil :-) Jak prozíravě se CME zachovala jsme viděli několik měsíců poté, kdy na Thoru skončily slovenské stanice TA3 a TV Joj, a zamířily do Slovak Linku (pozdějšího Skylinku). TV Nova se skutečně po nějaké době na orbitu objevila, nejdříve ale jen pouze v placené „satelitní kabelovce“ UPC Direct a poté i v platformě DIGI TV. Až za další rok (2005) se konečně objevila i v CS Linku, poté, co jí „zakoupili“ tehdejší distributoři přístupových karet diGITALlink a TT karet místo v paketu …

Také příspěvek z roku 2006 Esperia Digital – nová satelitní platforma (i pro ČR a SR) byl složen z řady zajímavých úvah, které se naplnily startem již zmiňované platformy DIGI TV na podzim téhož roku.

Ani v roce 2007 nebylo zapotřebí mnoho korekcí k aprílovému příspěvku externího redaktora serveru satCentrum. Vatikánské televizní centrum (CTV) opravdu začalo vysílat přes satelit v HD TV, ale až za 14 dní po zveřejnění příspěvku - v neděli 15. dubna, a ne přes ostravskou „Televizi dobrých zpráv“ - TV Noe, ale na samostatném transponderu...

A další apríl (2008) s prvním předplatným HD programů pro abonenty v ČR a SR se přesně do roka a dne vyplnil, dne 1. 4. 2009 byl oficiálně spuštěný nový DVB-S2 transponder platformy Skylink s nabídkou předplatného - balíčku HD plus. Lipra měl určitě radost, jak se mu apríl vyplnil!

Horší to bylo rok poté (2009), příspěvek Venkov TV startuje 1. 4. 2009 měl sloužit k zamyšlení, proč nejsou oblíbené hudební žánry country a folkové muziky zastoupené na některém z mnoha hudebních kanálů na satelitním orbitu. A to nejen u nás, ale ani u sousedů v okolních státech. Taková stanice ovšem další roky u nás nevysílala, určitou náplastí tehdy byla být jen Retro Music Television a částečně lidovkové a dechovkové shoppingové kanály Šlágr TV či později Senzi TV a Šlágr 2 TV. Až pět let poté se aspoň Country rádio dostalo do českých a slovenských platforem i kabelovek.

V roce 2010 se řešilo 3D satelitní vysílání, tehdy v souvislosti s akcí "European 3D Day", a o třetím "3D" programu České televize pak psal Lipra 1. dubna 2012. Přestože zástupci komerční televize NOVA už na Digitálních milnících v lednu 2010 (konaných mimochodem v budově České televize na Kavčích horách), prezentovali možnosti technologie 3D a její implementaci do televizního vysílání, tak žádná naše televize v 3D nevysílala. Nyní je už ale všem jasné, že se jednalo o slepou cestu vysílání.

V dalším roce (2011) se Lipra zaměřil na nový formát Ultra HD - vysílání s 4 krát větším rozlišení (4320p), než bylo současné komerční TV vysílání v HD kvalitě (1080p). A sliboval první satelitní přenos v tomto formátu u nás společností NHK, a to z vystoupení České filharmonie v Dvořákově síni v Praze. Bohužel, opět se jednalo jen o Apríl, ovšem UHD obraz na velkoplošném zobrazovači mohl být úchvatný :-) Na pravidelné "domácí" UHD (4K) vysílání si ale ještě v tomto i následujících letech jsme si museli počkat, i když už se v UHD ze satelitu v zahraničí běžně vysílá, především z vrcholných sportovních či kulturních událostí, ale i teleshoping či cestopisy a jiné dokumenty.

Ani v roce 2015 nebylo vysílání v Ultra HD běžné a dostupné, proto na tento problém opět upozornil ve svém aprílovém příspěvku, ve kterém se zabýval i "přezbrojením" z DVB-S2 na DVB-S2x.

V roce 2013 se externí publicista Lipra zaměřil na stále více hrozící problém kosmického smetí. Od roku 1957, kdy lidstvo vyslalo do vesmíru první satelit Sputnik 1, se na oběžnou dráhu Země postupně navedlo více jak 33 500 družic. Z tohoto množství je ale dnes funkčních jen asi 3300 satelitů. Vesmír se tak stává velmi nebezpečným smetištěm. No a jeden z těch dnes již nefunkčních, kterého se pro poruchu či nedostatek paliva nepodařilo navést na sestupnou „hřbitovní“ dráhu, kde by v naší atmosféře shořel, ve svém aprílovém článku "srazil" se satelitem Astra 3B, který měl náhodou zrovna na konci března 2013 výpadky ve vysílání dvou transponderů - distribučního (11,836 H) slovenských televizí a rádií distributora Towercom a DVB-S2 transponderu (12,109 H), přenášející pro platformu Skylink převážně programy ve vysokém rozlišení (HD). O tom, že je téma kosmického smetí stále aktuální, svědčí i pozdější (duben 2018) neřízený pád čínského satelitního kompletu z orbitu na naši Zemi...

V roce 2014 reagoval externí publicista Lipra na několik let trvající "námluvy" amerického operátora Sirius XM Radio Inc. s evropskými výrobci automobilů, majiteli vysílacích práv evropských rozhlasových stanic a placených audio kanálů a operátory rychlého internetového připojení. Na běžně dostupné placené digitální rádio v automobilu si ale u nás musíme zřejmě ještě nějaký čas počkat. Naštěstí už se aspoň u nás pokročilo ve vysílání DAB+ a nově vyrobená auta už musí mít povinně ve výbavě digitální rádio DAB+.

V aprílovém příspěvku z roku 2016 Lipra reagoval na fakt, že přestože ve světě nové nelineární služby, jako jsou například video služby na přání, streamové či cloudové služby, ukusují stále větší dolarový krajíc klasickému lineárnímu televiznímu vysílání, u nás narážíme na omezení dostupnosti digitální infrastruktury rychlého internetového připojení. A nabídl technologie zpřístupnění internetu z balónů či satelitů na nízké oběžné dráze. Jeden projekt jménem Capanina, sponzorovaný už před více jak deseti lety Evropskou unií, publicista v článku vzpomněl pod vymyšleným názvem InterEuronia... Možná se už ale blízká na lepší časy, protože i vládě ČR se zdá, že máme u nás oproti sousedům drahé datové připojení a chce přes ČTÚ "zatlačit" na mobilní operátory.

No a už v roce 2017 externí publicista Lipra reagoval na aktuální téma, které stále hýbe celou Evropou - Brexit, tedy odchod Británie z Evropské unie. V článku uvedl, že už začala úprava ozařovacích diagramů transponderů družic Astra 2E, Astra 2F a Astra 2G na orbitální pozici 28,5 stupňů východně z Europe Ku beamu na UK spot. Čímž by prý ve střední Evropě spadla EIRP (velikost efektivního vyzářeného výkonu) z hodnot 45-47 dBW k nule, tedy u nás na běžně velké paraboly by již nešlo programy na těchto transponderech sledovat.

Ve svém předloňském aprílovém příspěvku (2018) Lipra přidal do vysílaného veřejného multiplexu, označovaným jako Přechodová síť 11, nový zkušební kanál CT test ve formátu Ultra HD s rozlišením 3840 x 2160 obrazových bodů (čtyřikrát větším než Full HD). Přes den by se z něho vysílal demokanál UHD1 společnosti SES Astra a platformy HD+, ve večerních hodinách se pak ve zkušebním vysílání mělo objevit několik hodin z vysílání Travelxp 4K. Přestože jsou v posledních letech i u nás nejvíce prodávané UHD televizory, zatím se veřejnoprávní ČT či RTVS, ani jiné české či slovenské komerční televize k vysílání v ultra vysokém rozlišení nechystají. Ale někdy v budoucnu se určitě i tato Liprova aprílová předpověď vyplní...

A nakonec v loňském aprílovém příspěvku na satCentrum externí publicista Lipra reagoval na velkou poptávku domácích satelitních fanoušků po kvalitních sportovních přenosech fotbalové Ligy mistrů, české FORTUNA:LIGy či hokejové Tipsport extraligy, ale i prestižních tenisových turnajů, bojových sportů, basketbalu či motorsportu. A neuplynulo moc času a dnes si může sportovní fanoušek předplatit dokonce v několika platformách sportovní balíčky na 1 den, týden či měsíc...


Tolik aspoň pár vět za redakci na vysvětlenou. Pokud vás včera Lipra přiměl aspoň k malému zamyšlení, splnil tento článek svůj smysl. Pokud jste se nechali napálit, nezlobte se na nás, pokud vás článek přivedl k úvahám "co by, kdy by", tak to bylo fajn a právě takto jsme to v redakci satCentrum zamýšleli. Děkujeme vám za vaše reakce pod článkem.

Všechny další zprávy a informace na tomto serveru jsou již pravdivé a ověřované, či přebírané ze zdrojů, které by měly zaručovat solidnost a objektivnost. Dnes je už druhého dubna a redakce přechází na běžnou všední rutinu nezávislého zpravodajského webu, věnující se satelitní technice, ale i TV, rádiím včetně DAB+, DVB-T/T2 a kabelové TV, internetu a médiím. Jsme tu pro vás a přejeme vám úspěšné vykročení do dalšího jarního měsíce...

A tak vám přejeme především sluníčko, jarní pohodu, a také kvalitní satelitní obraz a zvuk (s HD či UHD obrazem a Dolby Digital zvukem), a také rychlé a dostupné datové připojení!


Vaše redakce satCentrum, 2. 4. 2020


Odkazy na předchozí aprílové příspěvky Lipry:

Rok 2020: Konec dlouhé vlny v Česku
Rok 2019: O2 TV Sport Pack vysílá i ze satelitu!
Rok 2018: Česká televize spouští v Přechodové síti 11 ze tří vysílačů nový testovací kanál
Rok 2017: Brexit v satelitním příjmu už začal...
Rok 2016: 1. 4. 2016 - den internetu "z oblaků"
Rok 2015: Pozor! Čeká nás brzké přezbrojení nejen z DVB-T na DVB-T2, ale také z DVB-S2 na DVB-S2x
Rok 2014: Dnes začalo testovat placené satelitní rádio Sirius Europe XM
Rok 2013: Do satelitu Astra 3B včera narazil vyřazený satelit
Rok 2012: Česká televize dnes začala testovat satelitní vysílání svého třetího programu
Rok 2011: V Praze se dnes uskuteční první satelitní přenos v Ultra HDTV rozlišení (7680 x 4320)!
Rok 2010: European 3D Day
Rok 2009: Venkov TV startuje 1. 4. 2009
Rok 2008: HD Direct CS – první předplatné HDTV programů pro abonenty v ČR a SR
Rok 2007: Dnes poprvé se bude z Ostravy vysílat v HDTV
Rok 2006: Esperia Digital – nová satelitní platforma (i pro ČR a SR)
Rok 2005: Do Slovak linku míří další slovenské stanice
Rok 2004: TV Nova míří na satelit - bude vysílat v paketu Telenor Slovakia
Rok 2003: Multichoice se vrací do ČR a SR
Rok 2002: Slovlink na Eurobirdu od června 2002
Rok 2001: Příspěvek Lipry: Markíza v Czechlinku z roku 2001 není na tomto serveru dostupný.


Foto: RKS Topolná - Wikipedia, 2012


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.04.2020 • Psali jsme na Apríla: Konec dlouhé vlny v Česku [ 2 ]
26.03.2020 • „Zostaňte doma,“ odkazuje divákom televízia AMC
19.03.2020 • V pondělí startuje ČT3 - přinese oblíbené seriály, retro komedie i nový magazín pro seniory
16.03.2020 • Přelaďování televizního vysílání na DVB-T2 se odkládá
09.02.2020 • Polovina české populace sleduje placenou televizi, roste zájem o tematické stanice
07.01.2020 • Jsme mladé, jsme krásné, jsme... tlusté! Film Pěkně tučná sebeláska na 6. ročníku SCANDI

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist