Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 13:22:52   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Daniel Stach získal Cenu Ferdinanda Peroutky

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 07.02.2021


Redaktor a moderátor České televize Daniel Stach dne 5. 2. 2021 získal prestižní novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2020. Komisi, která o udělení rozhoduje, Stach zaujal především dlouhodobou činností v oblasti popularizace vědy a v posledních měsících také mimořádnou prací při seriózním informovaní o koronavirové pandemii a bojem proti dezinformacím.


Daniel Stach působí v České televize od roku 2010. Začínal jako redaktor pořadu Hyde Park ČT24 a o dva roky později se stal moderátorem navazující relace Hyde Park Civilizace. Je rovněž členem redakce vědy ČT a průvodcem pořadu Věda 24. „V Hyde Parku Civilizace Daniel mluvil již s třicítkou nositelů Nobelovy ceny a mnoha dalšími významnými osobnostmi vědy i současné společnosti. Zároveň jako první v české historii vedl nepozemský rozhovor s astronautem na oběžné dráze Země,“ říká vedoucí dramaturgyně Hyde Parku Civilizace Gabriela Cihlářová a dodává: „Dana znám od doby, kdy přišel do České televize. Je klíčovým členem vědecké redakce a jsem moc ráda, že zůstal tím bezprostředním a pohodovým ‚klukem‘, který s naprostým zápalem vysvětlí téměř jakékoli složité vědecké téma, ale zároveň je pořád skromný a pokorný.“

Od samotného počátku šíření nákazy se Daniel Stach věnuje problematice nemoci covid-19. Uváděl všech sedm dílů speciálních vysílání Země v nouzi a pravidelně dává do kontextu informace z tiskových konferencí vlády, ministerstva zdravotnictví nebo krizového štábu. „Daniel Stach v posledním roce zaujal i širokou veřejnost tím, že dokázal informovat o aktuálním vývoji srozumitelně, přehledně a zajímavě. Zdánlivou lehkostí si získal pozornost i mnoha těch, kteří do té doby jeho pořady Hyde Park Civilizace nebo Věda 24 neznali a nesledovali. Stala se z něj jedna z nejdůvěryhodnějších osobností veřejnoprávní televize, která dokázala často suplovat ve svém vysvětlování politiky a úředníky, kteří lidem neuměli srozumitelně přiblížit své kroky,“ zdůvodňuje ocenění za Sdružení Ferdinanda Peroutky jeho místopředsedkyně Terezie Kaslová a pokračuje: „Vnímání vědy je dnes i díky Danielu Stachovi na jiné úrovni. Vím o tom své. Nejsem jediná, komu tento nevšední muž již několik let otvírá mnohá okna vědění dokořán. Své hosty zpovídá s pokorou, úctou, noblesou a elegancí. Má dokonalý přehled, přesvědčivě debatuje, má nevídanou schopnost zorientovat se v mnoha tématech od přírodních věd, chemie, medicíny, astronomie až třeba po kvantovou fyziku.“

Za svou práci byl Daniel Stach oceněn již několikrát. V roce 2016 mu Akademie věd České republiky, jako nejmladšímu laureátovi v historii, udělila medaili Vojtěcha Náprstka za popularizaci vědy, o rok později získal za diskusi v pořadu Hyde Park Civilizace na téma rwandské genocidy Novinářskou cenu. Je držitelem ocenění Novinářská křepelka a v roce 2018 po něm pojmenovali planetku číslo 93256, která obíhá v hlavním pásu mezi Marsem a Jupiterem.

Cenu Ferdinanda Peroutky každoročně uděluje Sdružení Ferdinanda Peroutky s cílem zvýšit prestiž novinářské a publicistické profese. Vyznamenaní by měli vykazovat vlastnosti, které zdobily Ferdinanda Peroutku, bezúhonnost před zákonem i vlastním svědomím a vysokou mravní integritu. Musí být osobně odpovědní za společenské důsledky svého publicistického působení. Jejich profesní práce má mít mimořádnou úroveň násobenou precizností výrazových prostředků a krásou jazyka. Z osobností České televize ji v minulosti obdrželi například šéfredaktor reportážní publicistiky Marek Wollner, novináři a bývalí zahraniční zpravodajové Jakub Szántó a Michal Kubal nebo například zpravodajka v Pekingu Barbora Šámalová.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize, 5. 2. 2021


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.02.2021 • Skupina Prima má dvě nová jména v managementu
29.01.2021 • Tisková zpráva z 2. zasedání RRTV, konaného dne 26. 1. 2021
28.01.2021 • Tlačová informácia zo zasadnutia RVR 27. 1. 2021
25.01.2021 • Průzkum: Pandemie v roce 2020 zvýšila oblíbenost televize
25.01.2021 • RTVS zrekonštruovala vysielacie rozhlasové pracovisko v banskobystrickom štúdiu
21.01.2021 • Tlačová informácia zo zasadnutia RVR 13. 1. 2021

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist