Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 10:03:13   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Giro d´Italia tradičně na Eurosportu

  Autor: Media:list/Eurosport CZ , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 07.05.2021


Devítikilometrová časovka v ulicích Turína odstartuje 104. ročník Gira d´Italia. Jako každoročně to bude úchvatné Giro! Třítýdenní strhující bitvu o vítězství nabídne divákům Eurosport od 8. do 30. května. Cyklisté mají před sebou do 21 etap rozdělených 3450 kilometrů. Pouze 38 z nich časovkářských. Po úvodním dějství v Turíně ještě závěrečné do Milána. Ozdobou Gira d´Italia nebudou časovky, ale tradičně hory. Právě kvůli horám a nevyzpytatelnému jarnímu počasí bývá italská grandtour označována za nejdrsnější a nejnenáviděnější závod.


Devět etap letošního ročníku končí závěrečným stoupáním nebo má cíl jen několik kilometrů za ním. První z nich je už čtvrtá etapa s cílem 2,5 km za výstupem na Colle Passerino (1052 m. n. m.). Úvodní týden závodu se vrchařskou náročností bude rozjíždět zvolna, první čtyřhvězdičková etapa je až devátá s pěti stoupáními a končící na Campo Felice (1655 m. n. m.) Tři horské etapy jsou označeny pěti hvězdičkami – 14. končící na legendárním Monte Zoncolan, 16. přes Passo Pordoi (2239 m. n. m.) do Cortiny d´Ampezzo a předposlední 20. přes Passo San Bernardino (2065 m. n. m.) a Passo dello Spluga (2115 m. n. m.) do Valle Spluga. V těchto horských etapách si i ti nejlepší budou muset sáhnout na dno svých sil.

Silniční cyklistika je v Itálii sportem číslo dvě. Bezkonkurenční postavení fotbalového šílenství neohrožuje, ale otevřete-li si sportovní deníky, Giro d´Italia dostává prostor hned po fotbalu. A především v případě triumfu domácích hrdinů, jejich fotografie a jásavé titulky se pak dostávají i na titulní strany. Domácí cyklisté se ale v poslední dekádě neprosazují snadno a žádný z nich nepatří k favoritům ani letos. V posledních deseti ročnících vyhrál pouze jediný italský cyklista – Vincenzo Nibali v letech 2013 a 2016.

Loňský ročník se jel kvůli zdravotní situaci v Itálii v netradičním podzimním termínu a z vítězství se překvapivě radoval 25letý britský jezdec Tao Geoghegan Hart z britské stáje Ineos Grenadiers. Svůj úspěch obhajovat nebude, uvidíme ho až na Tour de France. Asi největším favoritem Gira d´Italia je vynikající vrchař Simon Yates, silný bude opět tým Ineos Grenadiers, za který startují vítěz TdF 2019 Egan Bernal a Pavel Sivakov. Poprvé by na grandtour měl startovat jeden z nejtalentovanějších cyklistů současnosti 21letý Remco Evenepoel, který se těžce zranil na loňském monumentu Il Lombardia. Přestože se vrací po zranění, je považován za jednoho z aspirantů na celkové prvenství. Tým Deceuninck – Quick Step spoléhá nejen na něj, ale i na dvojici João Almeida a Fausto Masnada. Na startu bude i loni druhý Jai Hindley.

V barvách stáje Bora-hansgrohe se po roce na Giro d´Italia vrací Peter Sagan. Loni jel italskou grandtour poprvé, protože v květnovém termínu dával v minulých letech přednost závodu Okolo Kalifornie. Po třech druhých místech v prvním týdnu dokázal v 10. etapě do Tortoreta konečně zvítězit a má tak na svém kontě triumfy v etapách všech tří grandtour. V sestavě týmu Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux se objeví Jan Hirt, pro kterého to bude čtvrtý start na Giru d´Italia, nejlépe skončil v roce 2017 na 12. místě.

Mnoho zajímavého zažijeme jako diváci během letošního ročníku Gira d´Italia. V Toskánsku se pojede po cestách necestách známých z populárních Strade Bianche, v Ravenně se ponoříme do italské kultury, v tomto městě před 700 lety zemřel Dante Alighieri. A nedaleko kolébky renesance Florencie uctíme památku jednoho z nejslavnějších cyklistů italské historie Gina Bartaliho, peloton bude projíždět jeho rodnou vesnicí Ponte a Ema.

Nepochybně mnohá dramata přichystá letošní 104. ročník. Sledujte Giro d´Italia na Eurosportu od 8. května. Eurosport 1 přinese z každé etapy čtyř až pětihodinové přenosy. Giro d´Italia tradičně komentují Štěpán Straka a Martin Hačecký.


Vít Rosenbaum, Marketing & PR, Media:List CZ a Eurosport CZ, 6. 5. 2021; foto: Getty Images


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.05.2021 • Agatha Christie aneb co jste možná nevěděli o její slečně Marplové!
01.05.2021 • Květen s dokumenty na Prima ZOOM
30.04.2021 • Madrid Open na Eurosportu
29.04.2021 • Láska na Prima ZOOM
27.04.2021 • Skandál Armstrong a Lewinská na Prima ZOOM
25.04.2021 • Dokumentární láska – to je Prima ZOOM

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist