Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 20:48:46   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Bavte se, poznávejte, žasněte – s Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 10.05.2021


Podívanou od maličkostí, které tvoří náš svět, až po ty největší přírodní zajímavosti a světové záhady přináší Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: otevřeme vám Nebe dokořán; podíváme se Do divočiny: Chile, ale i k našim sousedům – Magický Bavorský les; odtajníme další Záhady muzeí V a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

10. 5., 22.00 hod. – Nebe dokořán (Austrálie)

Toto je příběh o hrstce snílků, umělců a vědců, kteří ve světě plném problémů vzhlížejí k noční obloze, kde hledají odpovědi, naději i klid. Tito neohrožení vizionáři se vyzbrojili nejmodernějšími kamerami, teleskopy a táborovým vybavením. Postavili se živlům, extrémnímu počasí i mnohým nebezpečím. Jejich mise? Shromáždit dechberoucí záběry, s jejichž pomocí rozšíří po celém světě poselství, že mír a porozumění mezi odlišnými kulturami a zeměmi můžeme mít na dosah. Stačí jen podívat se nahoru a zahledět se na společnou střechu nad našimi hlavami.


12. 5., 20.00 hod. – Sousedé z divočiny

Tři z největších stavitelů zvířecího světa žijí v africké savaně: společensky založený pták snovač pospolitý, hrabáč kapský a termiti. Snovači se sdružují do kolonií čítajících několik stovek jedinců. Společně staví jedno velké hnízdo, ve kterém má každý pták vlastní útočiště. Hrabáči budují podzemní jeskynní systémy několik metrů hluboko pod povrchem a termiti neúnavně konstruují impozantní mrakodrapy z písku, slin a exkrementů. Ale žádné z těchto zvířat nemá své impozantní obydlí jenom pro sebe. Žije s nimi také mnoho spolubydlících původem z jiných druhů, ať už jde o drobný hmyz, plazy a ptáky, nebo dokonce velké savce. A nejen, že stavitelé a jejich nájemníci bydlí společně pod jednou střechou, ale jsou si navíc i vzájemně prospěšní. Jak moc který spolubydlící přispívá komunitě, se liší byt od bytu. Draví ptáci jako sokolík obojkový a výr velký nebo plazi z čeledi scinkovitých poskytují snovačům výměnou za útočiště ochranu a bezpečí. Naopak termity nechrání nikdo, každý je jedině využívá. Jejich spolubydlící jejich stavby ničí, nebo je dokonce občas žerou. Ve sdíleném bydlení hrabáčů panuje ve všech ohledech denní rutina. Mnozí sousedé z jejich podzemní komunity se většinou ani nikdy nepotkají. Přesto někteří z nich, například hyenka hřívnatá, získávají od hrabáčů i něco víc než jen střechu nad hlavou. Hyenky by se bez schopnosti hrabáčů v zimě neobešly a uhynuly by hlady. Soužití zvířat v africké savaně má zkrátka své výhody i nevýhody. Tyto komunity se však příliš neliší od těch, jaké známe u nás lidí – když je více místa k bydlení, více jídla a více pestrosti, prospívá to všem.


12. 5., 21.00 hod. – Do divočiny: Chile (Na konci Země)

Pozoruhodná a překrásná přírodovědná mini série představuje neuvěřitelnou divočinu Chile. Tato exotická země je domovem mnoha různých zvířat a rostlin. Vděčí za to tvaru území, které zaujímá štíhlý a dlouhý kus Jižní Ameriky. A také různorodé nadmořské šířce a výšce a proměnlivé krajině od větry bičovaného pobřeží Tichého oceánu na západě, k hranicím Antarktidy, až po vysoké vrcholy And na severu. Díky tomu je chilské království zvířat krajinou extrémů plnou neuvěřitelného množství endemických druhů. Celou třetinu místních savců tvoří jedinečná zvířata, jako plachý muntžak malý, kterého nikde jinde nenajdete. Vydejte se společně s námi do divočiny a navštivte Chile.


13. 5., 22.00 hod. – Magický Bavorský les

Když se v 90. letech výrazně přemnožili kůrovci, zničili tisíce hektarů starého smrkového Bavorského lesa. Na uvolněném místě začaly rychle růst zdravé stromy – vznikl nový prales. Ochuzená monokultura byla během pouhých několika let nahrazena rozmanitými hvozdy plnými nejen smrků, ale i jasanů, jedlí a buků. Ty přilákaly nové zvířecí a rostlinné druhy. Do Bavorska se dokonce znovu vrátili rys a vydra. Film Magický Bavorský les zachycuje krásu tohoto místa v průběhu všech čtyř ročních období. Uvidíte, jak nádherně německý národní park zdivočel. Příroda si dokázala poradit i bez pomoci člověka, tak jak to dělala po tisíce let.


13. 5., 23.00 hod. – Hunan: Pozemský Avatar

Nejúžasnější hory pod sluncem – tak se říká krajině čínského Národního parku Zhangjiajie, který je jednou z nejkrásnějších přírodních rezervací světa. Vypadá to, jako by zdejší skály vymodelovala sama matka příroda. Více než 3000 krasových vrcholů trčí vysoko do nebe jako špičaté a ostré meče a tvoří vyvýšené mini světy, které se vznášejí mezi rozvířenými mraky. Toto jedinečné místo inspirovalo amerického režiséra Jamese Camerona, když natáčel fantastický velkofilm Avatar. Cameronova planeta Pandora neomylně připomíná svět, který můžeme vidět v Hunanu. Prozkoumejte spolu s námi zajímavé kouty tohoto výjimečného, a přesto málo známého geologického skvostu. Seznámíme se se zajímavými lidmi, odhalíme létající oblaka a poznáme mýty a legendy, které je obestírají. Podíváme se také na Zlatý bič, řeku tekoucí hlubokým kaňonem, kde můžeme obdivovat rozeklané, takřka groteskní skalnaté vrcholy v plném rozsahu. Kromě krás a zázraků přírodního parku si nenecháme ujít ani každoroční svátek lidu Miao. Zjistíme, jak důležitý je místní způsob života, tradice a zvyky, a díky tomu vstoupíme do úplně nové epochy lidských objevů.


14. 5., 20.00 hod. – Zázračný svět pod hladinou (Hluboko ve vnitrozemí)

Seriál přináší fascinující podmořský svět ukázaný z nejlepších podmořských záběrů a spoustu zajímavých míst oplývajících rozmanitými druhy živočichů i rostlin. Mořští živočichové jsou zajímaví svým zjevem, tvary, pestrostí a barvami. Existuje jich nepřeberné množství druhů, od největších až k těm nejmenším. Korálové útesy jsou zase tropickými pralesy oceánu a patří mezi biologicky nejrozmanitější ekosystémy planety. Žijí na nich tisíce živočišných druhů, od mikroskopického planktonu až po velké predátory. Potápění v noci nebo v jeskyních skýtá neobvyklý zážitek a vysokou dávku adrenalinu. V oceánech žijí největší živočichové naší planety, kteří cestují tisíce kilometrů do bezpečných oblastí s dostatkem potravy. Na lov migrujících sardinek se vydávají delfíni, žraloci i lachtani. Žraloci žili v moři již před 420 miliony lety. Jsou to dokonalí a rychlí lovci. Žralok je na špičce potravního řetězce. Vycítí svou kořist na velkou vzdálenost. Jsou neustále v pohybu, aby se neutopili, nemají plynový měchýř. Některé druhy, jako je žralok citronový nebo lagunový, odpočívají na mořském dně. Dosud známe 512 žraločích druhů. Podstatnou část Země tvoří také písečné a kamenité pouště. Nejrozsáhlejší pouště jsou však pod hladinou moří a oceánů, pokrývají 70 % rozlohy planety. Korálové útesy leží jen v mělkých vodách tropických pobřežních oblastí. Dále od pobřeží začíná pustina tvořená pískem a bahnem, kde přežijí jen ti, kteří se adaptovali na drsné životní podmínky. Přijměte pozvání do neuvěřitelného podvodního světa.


14. 5., 21.00 hod. – Zrození oceánu (1/2)

Dva díly filmu Zrození oceánu zachycují stavbu obřího mořského akvária v Číně: ambiciózní konstrukce ze skla a kovu, která udrží 100 milionů litrů slané vody. Největší akvárium světa se jmenuje Ocean Kingdom (Království oceánu) a nedávno bylo dokončeno na ostrově Hengqin nedaleko Macaa. Této továrně na splněné sny se nic jiného nevyrovná – žádná stavba není tak rozsáhlá, ambiciózní, tak architektonicky skvostná nebo technologicky vyspělá, a ani v ní nenajdete tolik mořských zvířat. Úkol přijít na kloub natolik nesmírné konstrukční hádance si vyžádal spolupráci expertů ze všech koutů světa. Jen samotné obří akvárium už překonalo několik rekordů. Stane se útočištěm největšího množství žraloků velrybích chovaných v zajetí, ale také mnoha různých rejnoků. Nebude v něm chybět ani 20 tisíc ryb asi pěti tisíc různých druhů. Zrození oceánu zachycuje čtyři roky náročných prací na tomto výjimečném projektu, veškeré inovace, technologické úspěchy a na milimetry přesnou logistiku. Zároveň prozrazuje, jakým způsobem se každé zvíře seznamuje se svým novým životním prostředím, a přibližuje fantastické pracovní nasazení chovatelů pečujících o své svěřence – ty pravé celebrity.


14. 5., 22.00 hod. – Záhady muzeí V (1. díl)

Hluboko v archivech muzeí po celém světě se ukrývají fantastické poklady minulosti, díky kterým můžeme lépe poznat naše vlastní dějiny i pochopit, co jsme zač. Každý z těchto tajuplných, neznámých artefaktů je spojený se zajímavým příběhem plným záhad, intrik, afér, a dokonce vražd. Připravte se na napínavou a někdy i šokující výpravu do minulosti. Poznejte tajemství různých muzeí ve třinácti nových dílech novinkové řady.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 10. 5. 2021


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.05.2021 • Viasat Nature: Medvěd hnědý, dokážeme s ním žít?
07.05.2021 • Giro d´Italia tradičně na Eurosportu
07.05.2021 • Agatha Christie aneb co jste možná nevěděli o její slečně Marplové!
01.05.2021 • Květen s dokumenty na Prima ZOOM
30.04.2021 • Madrid Open na Eurosportu
29.04.2021 • Láska na Prima ZOOM

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist