Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 16.04.2024 - 13:16:37   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Internet a IPTV | Články
 

Kyberútoky počas pandémie stúpajú, hackeri žiadajú veľké peniaze

  Autor: W.R.P.R. , e-mail: richard@wrpr.sk Přidané: 24.11.2021



Pandémia vo svete akcelerovala potrebu digitalizácie vo firmách, priamym následkom je rastúci počet hackerských útokov, tvrdí Daniel Suchý, odborník na kyberbezpečnosť. Počet hackerských útokov počas pandémie narástol. Celosvetový počet incidentov sa medziročne zvýšil až o 125 %, uvádza v správe Accenture.


Podľa odborníka na kyberbezpečnosť je jedným z dôvodov pandémia a s tým súvisiaci presun aktivít firiem do online prostredia. ,,Padnémia spôsobila revolúciu pri prechode firiem z analógového sveta, do online prostredia. Firmy, ktoré zmeny plánujú na mesiace až roky boli nútené robiť zmeny rýchlo, čo so sebou prináša aj chyby. Práve tie sa snažia využívať hackeri, ktorých cieľom je primárne obohatiť sa”, vysvetľuje Daniel Suchý, odborník na kyberbezpečnosť zo spoločnosti Aliter Technologies.

V súčasnosti je väčšina kybernetických útokov vedená s cieľom zisku. ,,Je to mýtus, že sa hackeri zaujímajú o bežných ľudí, práve naopak, vo väčšine prípadov útočia na firmy či inštitúcie, využívajú pritom buď zraniteľnosť v systéme, či napríklad aj nedostatočné zabezpečenie zamestnancov, ktorí pracujú z domu. Hackeri svoje úsilie smerujú tam, kde vidia potenciál zisku”, hovorí odborník na kyberbezpečnosť. Ako dodáva, na útoky využívajú často práve tzv. vydieračský program. ,,Stretávame sa najmä s ransomware útokmi, kedy hacker zašifruje firme dáta a následne za ne požaduje výkupné, v prípade neúspechu sa ich pokúsi predať na čiernom trhu.”

Najväčší ransomware útok na svete sa odohral práve v tomto roku, keď hackeri zaútočili na americkú IT spoločnosť Kaseya a za dešifrovanie požadovali výkupné vo výške 70 miliónov dolárov. Incident ovplyvnil stovky firiem po svete, ktoré využívali ich aplikáciu, napríklad švédsky reťazec supermarketov Coop musel zavrieť 800 svojich prevádzok, kvôli ochromeniu pokladničných systémov. Takéto útoky pritom boli v minulosti zaznamenané aj na Slovensku, keď hackeri zaútočili a zašifrovali počítače v Nitrianskej nemocnici. Zabrániť kyberútoku nie je jednoduché, firmy ale aj inštitúcie by mali predvídať, tvrdí Daniel Suchý. ,,Nemali by sme podceňovať hrozby, ale preventívne sa chrániť, existujú mnohé riešenia, ktoré sú výrazne lacnejšie v porovnaní s odstraňovaním škôd po hackeroch, dôležitá je aj edukácia zamestnancov a pravidelné zálohovanie dát.”

Odborník upozorňuje, že dôležité je sa nielen účinne brániť, ale prípadný útok vôbec detegovať. Útočníci okrem viditeľného blokovania využívajú aj kradnutie citlivých dát. Podľa správy M-Trends 2021 je čas potrebný na odhalenie útočníka v systéme v priemere 24 dní, počas ktorého útočníci zbierajú veľké objemy firemných dát bez toho, aby o tom spoločnosť vôbec vedela. ,,Skutočnosť, že firma má prísne bezpečnostné opatrenia ešte neznamená, že sa nestane terčom útoku. Dôležité je, aby takýto útok vedela odhaliť, eliminovať a následne sa napríklad formou zálohy vrátiť do stavu podobnému alebo lepšiemu, ako pred útokom”, uzatvára Daniel Suchý.

(Zdroj: https://www.accenture.com/us-en/blogs/security/triple-digit-increase-cyberattacks)


Richard Kováč, Account Manager, W.R.P.R., 23. 11. 2021


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
16.11.2021 • VOD služby typu Netflix sledují 2 miliony Čechů
07.10.2021 • Hackeri zaútočili na Twitch, unikol celý zdrojový kód aj výplaty tvorcov. Podľa experta medzi nimi môžu byť aj Slováci
24.09.2021 • Telly vylepšila aplikace pro webový prohlížeč a LG TV
18.08.2021 • Comcast a ViacomCBS představují SkyShowtime – novou streamovací službu pro vybrané evropské trhy
04.08.2021 • T-Mobile TV přináší svým zákazníkům zápasy Ligy mistrů UEFA
28.07.2021 • Prima rozšiřuje nabídku VOD služeb, spouští Prima Pauzu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist