Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 23.04.2024 - 17:30:22   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

OPENSAT XT-9500 HD v testu TELE-satellite Test Center UK – I.

  Autor: PR ABC BIZNIS , e-mail: info@abcbiznis.sk Přidané: 28.11.2008


Na stánku slovenské společnosti ABC BIZNIS z Topoľčan na letošním veletrhu DIGITEX v Brně poutal zájem návštěvníků nový receiver OPENSAT XT-9500 HD. Jak jsme se na stánku dozvěděli od Veroniky Rešetkové z vedení společnosti, byl shodou okolností tento receiver také na podrobném testu v britském test centru evropského odborného dvouměsíčníku TELE-satellite & Broadband. Právě v těchto dnech test vyšel v čísle 12-01/2009 a společnost ABC BIZNIS jej poskytla redakci satCentrum k zveřejnění.

Pro mnohé tak bude určitě zajímavé si přečíst hodnocení britského odborníka Andy Middletona, které je trochu jiné jak naše redakční testy, a uvidíme, jaké vlastnosti satelitních receiverů se preferují v západní Evropě. Do původního textu jsme se snažili zasahovat jen v minimální, nezbytné míře k opravení gramatických chybiček, stylistika vět i odborná terminologie byla ponechána v původním autorském rukopisu Andy Middletona.

Redakce satCentrum, 28. 11. 2008




OPENSAT XT-9500 HD – Stvořen pro vysoké rozlišení

Jsem jedním z těch, kteří upřednostňují funkci před estetikou – krása je ostatně pouze povrchní. Není důvod shledávat něco dobrým, pokud to neplní svou funkci. Musím ale namítnout, že jakmile jsem otevřel krabici, byl jsem okouzlen minimalisticky pěkným designem OPENSATu XT-9500 HD. Tento elegantní černý přijímač od dodavatele ABC BIZNIZ ze Slovenska, který se chlubí HD příjmem a dobrými možnostmi připojení za atraktivní cenu, že by mohl skloubit krásu s funkcí v jednom obalu?

Čelní panel disponuje tlačítkem pro vypnutí/pohotovostní režim a sadou vertikálních tlačítek pro ovládání hlasitosti a přepínání kanálů. Tato jsou po zapnutí přijímače červeně podsvícena a to dost jasně, možná až příliš jasně – pokud se díváte na televizor v setmělé místnosti. Kontrastní textový displej zobrazuje název a číslo přijímaného kanálu nebo aktuální čas v režimu stand-by. V pohotovostním módu je podsvícení tlačítek stále zapnuté za doprovodu červeného svitu tlačítka pro zapnutí.

Pod krytkou na čelním panelu nalezneme dva CI sloty pro dekódovací moduly a dokonce i smart card čtečku. Pod krytem se také nachází USB konektor, který se používá pro aktualizaci firmware z USB disku.


První nastavení

Lze si vybrat z několika možností zapojení. K dispozici jsou pro TV a VCR dva konektory SCART. Užitku dojde při nahrávání VCR SCART výstup, který vždy disponuje standardním rozlišením, tudíž i záznam HD kanálů na DVD nebo videokazetu není problém. TV SCART lze nastavit také jako komponentní video výstup, takže pokud vaše TV zvládá příjem těchto signálů a má k dispozici pouze SCART vstup, máte stále přístup k HD rozlišení. Konektor HDMI - standardní přípojka pro HD, se zde nachází ve společnosti komponentních video RCA jacků. Kompozitní video výstup je zde zastoupen také, v moderním světě však není pro našeho přítele UHF místo.

Jsem trochu podivín v tom ohledu, že používám staromódní CRT TV, která umí zobrazovat HD obraz přes komponentní vstup. Po několika minutách lámání si hlavy jsem se již mohl dívat na BBC HD z ASTRA 2. Zatímco typ používaného připojení je možno přepínat v menu - RGB, kompozitní nebo komponentní, zvláštní tlačítko na dálkovém ovladači pak nastavuje rozlišení obrazovky. Dostupná jsou rozlišení od 480p až do 1080i. Receiver dodává pro VCR SCART výstup stálé standardní rozlišení a to napravilo mé počáteční zmatení. Tuto funkci lze tak použít jako zálohu pro nalezení optimálního rozlišení pro vaši TV. Pokud uvíznete na rozpadlém obraze kvůli rozlišení, které vaše televize nezvládá, podobně jako já, můžete přehodit kabel na VCR SCART a vidět tak menu. Jakmile bylo rozlišení nastaveno na 1080i, měl jsem už k dispozici perfektní HD obraz a mohl se v klidu rozloučit s dočasným VCR SCART propojením.

Kvalita obrazu v HD je, jak jste očekávali, úžasná. Běžně sleduji program v běžném rozlišení, prostřednictvím přijímače Sky+ jsem obyčejně docela spokojený s kvalitou obrazu z RGB SCARTu s kvalitními kabely. Kvalitativní rozdíl mezi standardním a HD obrazem z tohoto přijímače je ale úchvatný a činí tak běžný obraz v porovnání s HD poměrně neostrý. Takový je rozdíl v RGB!

Bohužel jsme u HD stále ještě v zárodcích a je tak pouze pár FTA kanálů, ze kterých lze vybírat. Lze však stále využívat upscale funkcí u standardního rozlišení při propojení přes komponentní video výstup nebo HDMI. Jeho výsledkem je notný nárůst v obrazové kvalitě a ostrosti oproti standardnímu SCART propojení, není však srovnatelný s čistotou nativního HD příjmu.

Audio výstup je dostupný v podobě tradičních RCA konektorů, nebo v podobě S/PDIF digitálního optického výstupu. Jednotlivá menu přijímače jsou jasná, jednoduchá a logicky rozložená. Jazykový výběr je velmi dobrý, k dispozici je 18 mutací. Pokryta je většina evropských jazyků, navíc jsou k dispozici arabština a perština a obyvatele střední a východní Evropy potěší pokrytí češtinou, slovenštinou, slovinštinou a maďarštinou, které jsou zde k dispozici společně s těmi běžnějšími. Výběr jazyka je ostatně prvním krokem při prvním zapojení přijímače.

V přijímači je uložen vyčerpávající seznam 51 satelitních pozic, tyto je možno editovat, mazat nebo přidávat dle libosti. Příslušný seznam transpondérů se zdá být úplný a aktuální. Součástí výbavy jsou DiSEqC 1.2 a USALS a poskytují tak možnost ovládání DiSEqC motorů. DiSEqC přepínače jsou samozřejmě podporovány, také LNB lze editovat, většina instalací by tedy měla proběhnout hladce.

Vyhledávání programů je promyšlené. Lze prohledávat třeba všechny transpondéry, nebo pouze jeden. Samozřejmostí je také síťové vyhledávání, které je velmi užitečné například u rozsáhlých satelitních pozic, jako jsou například ASTRA a HOTBIRD. Zajímavou funkcí je například PID filtr, dovolující prohledávání pouze TV nebo radio kanálů. Menu satelitů a transpondérů skvěle spolupracují nejen dohromady, ale i s editačními funkcemi. Seznam transpondérů také obsahuje možnost editace PID, nedocenitelné v ojedinělých, ale o to vypjatějších situacích, kdy je zapotřebí zadávat PID ručně.

Prohledávání celého satelitu je poměrně rychlé – kompletní síťový scan ASTRA 2 zabral 16 minut při prohledávání 83 transpondérů. Po dokončení vyhledávání je možno upravit seznam nalezených stanic ještě před jeho přenosem do paměti zařízení. Nenajdeme zde blind scan, ale vzhledem k faktu, že se jedná o přijímač určený spíše ke sledování běžné TV než vyhledávání neobvyklých stanic, není absence funkce nějak zvlášť na závadu.

Jsou-li programy bezpečně v paměti, dostáváme se k možnosti úpravy jejich seznamu dle našich osobních preferencí. To není nikdy příliš příjemná činnost, nicméně XT-9500 v jejím zjednodušení odvádí velmi dobrou práci. K dispozici jsou všechny potřebné editovací, třídící a filtrovací funkce a jsou jednoduše a intuitivně použitelné. Lze nastavit osm seznamů oblíbených stanic a přidávání stanic do nich je také jednoduché. Vedle okna se seznamem se objeví druhé, do kterého je možné kanály kopírovat. Toto je možné přepnout tak, aby vám to usnadnilo řazení a úpravu jako v případě hlavního seznamu.

Dokončení příště


Text a foto: Andy Middleton - TELE-satellite Test Center UK, TELE-satellite & Broadband - 12-01/2009, www.TELE-satellite.com



Technická data uveřejněná v TELE-satellite & Broadband č. 12-01/2009:

Distributor: ABC BIZNIS, Krušovská 4646, 955 01 Topoľčany, Slovakia
Tel/Fax: Tel +421 38 5313508 - Fax +421 38 5313508
Contact: info@abcbiznis.sk
Websites: www.abcbiznis.sk, www.opensat.sk
Model: XT-9500 HD
Function : Digital HDTV receiver for DVB-S and DVB-S2
Satellites / CI + Card: 51+ / 2 Common Interfaces + 1 Smart Card Reader
Modes: MPEG-2 MP@ML, MPEG-4 Part 10/H.264
SCPC compatible: yes
DiSEqC / USALS: 1.2 / yes
Scart connectors: 2 / USB2.0 Connector for Software Upgrades
Symbol rates: 1000-45000
Audio outputs: 2 (L&R)
Video outputs: 1x composite, Component, HDMI
Video Resolutions: 480p, 480i, 576p, 576i, 720p, 1080i
Digital audio output: yes, S/PDIF
RS-232 / EPG: yes / yes
C/Ku-band compatible: yes
Power supply: 100-250V AC, 50/60Hz


PR ABC BIZNIS Topoľčany, www.abcbiznis.sk, www.opensat.info


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.11.2008 • OPENSAT XT-9500 HD v testu TELE-satellite Test Center UK – II. [ 1 ]
15.10.2008 • Nové set-top-boxy pro Premiere? [ 2 ]
26.08.2008 • Seznamte se: DVB-T receiver SEDEA ST-20 [ 3 ]
02.08.2008 • Seznamte se: satelitní přijímač GoSAT GS-2020 CRCI [ 5 ]
06.07.2008 • Seznamte se: Golden Interstar GI-S 890 CRCI HD Excellence – 2. část [ 8 ]
22.06.2008 • Seznamte se: Golden Interstar GI-S 890 CRCI HD Excellence – 1. část [ 7 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  test hd přijímače na crt tv 

28.11.2008 20:17 • neregistrovaný
Tak mě dost překvapilo že velký Andy Middleton má starou CRT TV pro test HD přijímače ale jsem amatér.
citace" Jsem trochu podivín v tom ohledu, že používám staromódní CRT TV, která umí zobrazovat HD obraz přes komponentní vstup."
:-))
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist