Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 03:27:21   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Seznamte se: Golden Interstar GI-S 890 CRCI HD Excellence – 1. část

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 22.06.2008


Jedná se o kvalitní HD (1080i) satelitní přijímač nové koncepce a designu. Má univerzální čtečku a 2 CI sloty, VFD displej, pro připojení TV poslouží HDMI a komponentní (YPbPr) výstup, a také má zásuvky ethernet (10/100) a USB (v. 2.0 pro update firmware, setingu, JPEG obrázky i hudební soubory v MP3 a bude zvládat též PVR funkce – nahrávání na externí USB memory flash či hard disk), má přepracované české menu. U nás jej distribuuje společnost TIPA.


Opavská společnost TIPA, která u nás zastupuje známého výrobce satelitní techniky Golden Interstar, představila loni v dubnu na pražském veletrhu Amper novou řadu receiverů Xpeed. Ty posunuly populární receivery řady Golden Interstar o stupeň výš použitím velmi rychlého procesoru NEC UPD61217, USB vstupem na čelním panelu pro přehrávání MP3 skladeb, prezentaci fotek a aktualizaci software, funkcí Picture in Picture pro sledování dvou programů na stejném transponderu v reálném čase, vestavěnou flash pamětí pro několikasekundové nahrávky (time-shift) a řadou dalších nových funkcí.

Na podrobné testy jsme loni do redakce satCentrum dostali zapůjčeny čtyři zástupce této řady – satelitní receivery GI-S770 CR Class, GI-S801 Class a GI-S780 CRCI a combo DVB-S/DVB-T receiver GI- T/S870 CRCI. Poslední receiver jsem si pak po ukončení testů zakoupil pro budoucí srovnávání příjmových parametrů s dalšími set top boxy pro příjem pozemní digitální televize (DVB-T). I po roce jsem s jeho provozem velmi spokojen a beru si jej všude s sebou při cestách za pozemním digitálním signálem, kterého se u nás na Valašsku nedostává (a dlouho ještě nebude).

Minulý měsíc jsem od této opavské společnosti dostal nabídku na vyzkoušení nového receiveru s označením GI-S 890 CRCI HD Excellence. Podle názvu jsem předpokládal, že se jedná o pokračovatele populární osmsetsedmdesátky řady Xpeed, doplněné o tuner DVB-S2 a obvody pro příjem vysílání v HD (High Definition – vysoké rozlišení) kvalitě. Ovšem skutečnost úplně překonala mé očekávání – GI-S 890 je úplně jiný receiveru zcela jiné, nové konstrukce i provedení, který určitě posune dosavadní poměrně vysoko nasazenou laťku solidnosti, kvality provedení a užitných vlastností receiverů Golden Interstar zase o něco výše.


Vnější provedení:

Už první dojem z decentního obalu v černém provedení se stříbrným nápisem, zdůrazňujícím písmena HD a slovo Excellence navodil očekávání luxusního přístroje. A tím receiver GI-S 890 CRCI HD Excellence bezesporu je, jak jsem se mohl v zápětí po vybalení z krabice přesvědčit na vlastní oči. Se stávajícími receivery řady Xpeed má shodné snad jen základní rozměry skříňky o velikosti 340 x 60 x 268mm (šířka x výška x hloubka). Jinak ta tam je konzervativnost a léty neměněný design. Přijímač GI-S 890 má moderní tvář a nemusíme se stydět jej postavit vedle či pod moderní Hi Tech velkoformátové zobrazovače.

Celá skříňka je v černém provedení s bohatou performací na horní straně a bocích pro lepší obvod tepla z vnitřku. Díky tomu tento přijímač velni málo „hřeje“, na rozdíl od jiných receiverů. Na čelním panelu levou část zabírá velký alfanumerický bodový VFD displej modrozelené barvy. Poprvé u receiveru Golden Interstar řady Xpeed si uživatelé mohou přečíst název stanice případně další stavové informace. Kromě názvu stanice jsou na displeji drobnými ikonkami zobrazené i další údaje, například o zvuku v Dolby Digital, obrazovém rozlišení (1080i) či HD vysílání apod., v případě delšího názvu jak 11 písmen text po přepnutí předvolby jednou odroluje. Napravo od displeje jsou přesně uprostřed panelu umístěna dvě stříbrná tlačítka POWER pro zapnutí či vypnutí z/do stand by stavu a MENU pro vstup a výstup do ovládacího menu na obrazovce.

Vpravo vedle tlačítek je pak umístěno rozměrné kolečko s modře prosvětleným tlačítkem OK uprostřed a čtyřmi směrovými ploškami pro pohyb v menu a pro přepínání předvoleb a změnu hlasitosti. Pomocí všech těchto sedmi funkčních tlačítek tak zvládneme základní obsluhu receiveru i bez dálkového ovladače. K stylisticky zajímavému ovládacímu kolečku mám první drobnou připomínku. Pokud receiver leží v zorném poli našich očí, ruší výrazné modré podsvícení OK v šeru sledování děje na obrazovce. Přimlouval bych se tedy pro možnost zvolit si zapnutí či vypnutí osvětlení v menu, nebo aspoň dát možnost nastavení intenzity jasu. Navíc je blankytně modrá barva trochu odlišná od modrozeleného písma VFD displeje.

Na pravé straně je odklopné víčko, pod kterým se skrývá štěrbina čtečky dekodéru podmíněného přístupu a dva sloty CI rozhraní pro vložení modulů (CAM). Vpravo od štěrbiny je USB konektor pro připojení USB flash memory (memory stick), nebo externího hard disku. Můžeme tak nahrát do přijímače nový firmware, setingy i klíče, přehrávat MP3 nahrávky, nebo obrázky a fotografie ve formátu JPG apod. Receiver je koncipován jako PVR ready, v připravovaném novém firmware bude umožněno nahrávat pořady v MPEG-2 formátu a zase je přehrávat, či je dále zpracovat v počítači. V tomto případě je nutné ale použít (mimo USB flash memory) externí harddisk s vlastním napájením, nikoliv přenosný notebookovský hard disk, který by bez externího napájení enormně zatěžoval USB vstup, na což není stavěný (proudová zátěž max do 300 mA).

K USB vstupu bych měl také jednu připomínku, po připojení externího hard disku z receiveru nejde zavřít víčko a „čouhá“ kabel, což kazí estetický dojem z pěkného designu čelního panelu. Pokud by to bylo konstrukčně možné, bylo by dobré doplnit ještě jeden USB vstup/výstup i na zadní stranu přístroje, vedle dalších konektorů, kde by mohl být USB externí hard disk trvale připojený, aniž by rušil. A čelní konektor pak používat jen pro příležitostné prohlížení či přehrávání z USB memory sticku.

Ještě než se podíváme na zadní panel receiveru, chtěl bych se v krátkosti vrátit ke čtečce karet podmíněného přístupu (CAS). Ta je jak je u Golden Interstar koncipovaná jako univerzální, ovšem z důvodu poplatků za licence je z výroby ve firmware nastavená jako dekodér Conax. Tak skutečně s originální kartou Telenor bez problémů fungovala (karty se do čtečky vkládají čipem nahoru). Pokud chceme využít čtečku pro systém CryptoWorks, tedy systém používaný pro domácí placené platformy CS Link, Sky Link a UPC Direct, je nutné přehrát firmware receiveru novým firemním softem, který je dostupný na stránkách dovozce i v jiných uploadech na internetu. To je velmi rychlé a pohodlné, vzhledem k tomu, že se jeden bin soubor firmware jednoduše nakopíruje na usb flash memory stick a v menu se spustí instalace. Čtečka pak začne fungovat jako skutečně univerzální a přečte kromě přístupových karet zmiňovaného kódu CryptoWorks i karty dalších používaných systémů (Viaccess, Irdeto, Betacrypt, Conax, Nagravision…). Při procházení po uploadech ovšem najdete i k tomuto receiveru firmware k softwarové emulaci kódů (EMU), která umožní příjem určitých „prolomených“ paketů bez zaplaceného předplatného. Ale zde je nutné podotknout, že tento neautorizovaný příjem je v ČR a SR podle schválených zákonů č. 206/2005 Sb. a č. 646/2005 Z.z. nelegální.

Zadní panel receiveru GI-S 890 CRCI HD Excellence obsahuje všechny potřebné konektory, abychom kvalitní signál v HD kvalitě dostali na obrazovky moderních zobrazovačů – je zde zásuvka HDMI i konektory komponentního výstupu (Y/Pb/Pr). Nechybí ovšem ani „klasické“ připojení - tedy dva konektory SCART - jeden pro TV (vč. RGB), druhý pro VCR, 3 krát CINCH kompozitního videa a audia (L+R), a anténní UHF TV vstup a výstup modulátoru. Digitální audio výstup S/PDIF pro externí zesilovače s Dolby Digital (AC3) je zde jen v provedení TOS link – optický, konektor CINCH pro koaxiální (elektrický) digitální audio výstup chybí. Dále je na zadním panelu konektor sériového portu RS-232 Canon SUB-9 pro připojení PC k případné aktualizaci settingu a firmware a také zásuvka Ethernet RJ 45 pro připojení sítě 10/100 Base-T. A samozřejmě i „F“ konektor IF Input od LNB, který je schopný dodat proud DiSEqC motoru či přepínači až 400 mA a druhý „F“ konektor smyčky loop through pro další receiver. Na zadním panelu je umístěn i kolébkový vypínač napájení elektrické sítě.

Poměrně rozměrný ovladač dálkového ovládání má délku přes 20 cm, což vede k nutnosti „ručkování“ palce mezi spodní částí s číslicovými tlačítky a tlačítky pro PVR funkce, která je barevně odlišená (je světle šedá) a horní částí. Zde asi bude nejčastěji spočívat náš palec, protože se zde nachází tlačítka pro pohyb v menu a zároveň změnu hlasitosti a čísla předvoleb umístěné do kruhu s potvrzovacím tlačítkem OK ve středu. Hned nad nimi jsou často užívaná tlačítka MENU, EPG, INFO a EXIT, pod nimi pak čtyři barevná tlačítka (červené, zelené, žluté a modré) pro teletext a další funkce, nabízené v on screen menu. Tato tlačítka jsou už na horní polovině s černou barvou. Kromě tlačítek, která známe i u jiných ovladačů satelitních receiverů mě zde zaujalo tlačítko HD pro přístup pouze k předvolbám s programy v HD rozlišení, po stisku FINE TUNE je umožněno nastavit hodnotu AGC, šířku pásma anebo přejít na referenční hodnotu, tlačítkem X+ se zase zapínají některé speciální funkce firmware (vztahující se k CAS, portu ethernetu apod.). Tlačítko COLOR umožňuje individuální nastavení jasu, kontrastu či barevné saturace, po stisknutí tlačítka UHF zase vstoupíme rovnou do menu Video k nastavení parametrů výstupního signálu na digitální i analogové konektory včetně RF modulátoru.

Ostatní tlačítka jsou shodná s jinými receivery a tak budeme hned vědět, co se po jejich stisku stane. Jak už jsem uvedl, je receiver GI-S 890 CRCI HD Excellence připravený pro PVR (personal video recorder) funkce (s přepracovaným, novým FW, který se už připravuje), tedy nahrávání na externí USB flash memory stick anebo hard disk, připojený přes USB (v. 2.0) zásuvku na čelním panelu. Každý, kdo někdy používal klasické video, hned pochopí funkci šesti tlačítek ve spodních dvou řadách (record, play, stop, pause, a rychlé „převíjení“ dopředu a zpět).

K menu a obsluze se dostaneme v dalším pokračování. Na závěr první části aspoň pro nedočkavce shrnu, že receiver má výborný obraz na HD programech, ale i u stanic se standardním (SD) vysíláním a lze jej doporučit i začátečníkům pro jednoduchou obsluhu a korektní češtinu či slovenštinu v menu i v EPG. Společnost TIPA prodává receiver GI-S 890 CRCI HD Excellence ve svém internetovém obchodu za cenu cca 8 800 Kč včetně DPH.


Redakce satCentrum, Václav Hrubec, 22. 6. 2008, foto TIPA a archiv satCentrum



Příloha: Technické parametry receiveru GI-S 890 CRCI HD Excellence udané výrobcem:

Systém
Procesor 32Bit ARM CPU
Flash paměť 8MB
Grafika (MPEG) & system DRAM 64MB+32MB
EEPROM 8KB

Podmíněné přístupové rozhraní
PCMCIA 2 sloty common interface
CONAX CAS 1 slot smart card

Tuner a Kanál
Vstupní konektor F - typ, IEC 169-24, zdířka
Rozsah frekvence 950 až 2150 MHz
Úroveň signálu -25 až -65dBm
LNB napájení a polarizace - Vertikální: +13.5V (+14.5V@ vysoké napětí),
Horizontální: +18 (+18.5V@ vysoké napětí)
Aktuální: Max. 500mA (ochrana proti přetížení)
22 kHz zvuk, Frekvence: 22+/- 2KHz
DiSEqC řízení, Verze 1.0, 1.1, 1.2, USALS kompatibilní
Demodulace QPSK, 8PSK
Rychlost vstupních symbolů DVB-S: 2-45Ms/s, DVB-S2: 10-30Ms/s (QPSK),10-31Ms/s (8PSK)

Přední panel
Zobrazení - 12 digital VFD displej
Tlačítka - 7 tlačítek

USB
USB 1.1/2.0 Hostitelský mód

Dekódování MPEG A/V
Transportní proud MPEG - 2 ISO/IEC 13818, Specifikace transportního proudu
Úroveň profilu MPEG2 MP@ML, MPEG2 MP@HL, MPEG4
AVC/H.264 HP@L4
Vstupní rychlost 15MB/s Max
Poměr stran 4:3, 16:9 (Letter Box)
Rozlišení videa 720x576,1920x1080i,1280x720P
Audio dekódování MPEG-1/MusiCamLayer I&II
Audio mód Jednoduchý kanál / Duální kanál / Spojené Stereo / Stereo

Vstupní a výstupní A/V & Data
Digitální výstup HDMI
TV SCART Video výstup (CVBS, RGB), Audio výstup
VCR SCART Video výstup (CVBS), Video vstup (CVBS),Audio výstup
Video RCA/Cinch,Video výstup (CVBS),
Audio L/R RCA/Cinch - Ovládání hlasitosti a ztlumení
S/PDIF Digitální Audio výstup, Optické vlákno
RS-232, Přenosová rychlost 115.2 kb/s, 9 pin D-sub Typ
Síť 10/100 Base-T, RJ45 Port

Komponentní video výstup
Y 1Vp-p @ interní colorbar
Pb 524mVp-p @ interní colorbar
Pr 524mVp-p@ interní colorbar

RF Modulátor
RF konektor 75ohm ,IEC 169-2, konektor / zdířka
Frekvence 470 až 860 MHz
Výstupní kanál kanál 21 - 69
TV standard PAL BG / I / DK volitelné v Menu
Přednastavený kanál 40 (nebo TBD), Software měnitelný v menu

Napájení
Napájecí napětí 100 až 240V AC, 50Hz / 60Hz
Typ zdroje SMPS

Fyzikální specifikace
Velikost (šířka x výška x hloubka) 340 x 60 x 268mm
Hmotnost 2.5kg


Pokračování příště


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 7   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
19.04.2008 • Seznamte se: satelitní receiver Topfield TF 7700 HSCI [ 4 ]
08.04.2008 • UPC Direct, digitální satelitní televize, nabízí novinku DVR HD ready přijímač [ 11 ]
08.04.2008 • Seznamte se: DVR HD satelitní receiver pro abonenty UPC Direct - Philips DSR 8111/53
02.04.2008 • UPC uvádza novinku: DVR HD ready prijímač pre užívateľov satelitnej digitálnej TV UPC Direct [ 3 ]
25.02.2008 • Seznamte se: Golden Interstar S 801 Xpeed Class [ 1 ]
20.12.2007 • Seznamte se – receiver DVB-T SEG DTR-720

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  V textu se nikde nepíše, že je dnes už nahrávání 

16.08.2008 11:44 • neregistrovaný
V textu se nikde nepíše, že je dnes už nahrávání funkční. Píše se: "v připravovaném novém firmware bude umožněno nahrávat pořady v MPEG-2 formátu a zase je přehrávat, či je dále zpracovat v počítači." V současné době se dokončuje firmware s PVR funkcemi, nově prodávané receivery mají navíc na zadní straně i S-ATA konektor pro připojení externího harddisku.
 
 
  PVR usb nahrávání 

16.08.2008 07:26 • neregistrovaný
Proč tu píšete že je nahrávání PVR funkční? To není vůbec pravda,mám ho a žádná verze firm.ho nepodporuje!!!!!
 
 
  Re: zdielanie 

23.06.2008 11:06 • neregistrovaný
Ve firmware je podpora sdílení přes síťový protokol NewcamD5.25 či 5.00 nebo přes COM port HSIC GBox nebo Home Share.
 
 
  zdielanie 

23.06.2008 10:52 • neregistrovaný
Podporuje tento prijímač zdielanie kariet s iným ne-HD modelom ?
 
 
  @DaUphin: V menu se dají povolit či zakázat hlášky 

23.06.2008 09:08 • satCentrum
@DaUphin: V menu se dají povolit či zakázat hlášky CI (CI Message), tedy přepínání mezi třemi kartami CW - CS Link, Sky Link i UPC Direct je bezproblémové a bez rušivých nápisů.
@martin5: Uvedená koncová prodejní cena je ze stránek obchodu opavské společnosti TIPA, také se mi zdá cena v kontextu s jinými HD receivery vyšší a tedy určitě bude prostor pro její snížení.
 
 
  zaujímalo by ma 

23.06.2008 08:28 • ® DaUphin
ako je na tom tento stroj s klasickou chybou pri prepinani medzi dvoma CW kartami - ci tam je nejaka rusiva hlaska.....
 
 
  Celkem pěkný článek,ale ta uvedená prodejní cena 

22.06.2008 22:23 • ® martin5
Celkem pěkný článek,ale ta uvedená prodejní cena je trochu mimo.Dá se to pořídit i o 1000,-kč levněji.;)
 
 
Celkový počet komentářů: 7 / zobrazují se: 1 ... 7

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist