Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 09:26:51   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Seznamte se: Golden Interstar GI-S 890 CRCI HD Excellence – 2. část

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 06.07.2008


V první části jsme si přiblížili letošní novinku v nabídce společnosti Golden Interstar – HD (1080i) satelitní přijímač nové koncepce a designu. Má univerzální čtečku a 2 CI sloty, VFD displej, pro připojení TV poslouží HDMI a komponentní (YPbPr) výstup, a také má zásuvky ethernet (10/100) a USB (v. 2.0 pro update firmware, settingu, JPEG obrázky i hudební soubory v MP3 a s nově připravovaným FW bude zvládat i PVR funkce – nahrávání na externí USB memory flash či hard disk). U nás jej distribuuje opavská společnost TIPA.

Po vnějším popisu a seznámení se s technickými parametry se nyní podíváme na menu receiveru. Skloubit bohaté hardwarové možnosti přijímače s uživatelsky přívětivou obsluhou a využít všechny možnosti bývá těžkým oříškem pro mnoho novinek na satelitním trhu u nás i v zahraničí. Výrobce většinou připraví při zahájení prodeje základní verzi, která se postupně rozšiřuje a přibývají nové možnosti. Naštěstí je upgrade receiveru díky USB vstupu velmi jednoduchý a rychlý a zvládne jí každý uživatel. Stačí nakopírovat aktuální verzi – soubor .bin na libovolný USB flash memory stick, tuto „klíčenku“ strčit do USB vstupu receiveru a v menu potvrdit daný soubor tlačítkem OK. Za necelou minutu je nový firmware nainstalován a po restartu je hned funkční. Aniž bychom přišli o individuální nastavení a setting (uspořádání předvoleb) v menu.

Uppgrade firmware je nutné provést – pokud toto neučinil prodejce – také pokud budeme chtít používat čtečku karet podmíněného přístupu (CAS) na jiné systémy, jak Conax. Čtečka je totiž, jak je u Golden Interstar zvykem, koncipovaná jako univerzální, ovšem z důvodu poplatků za licence je z výroby ve firmware nastavená jako dekodér Conax. Tak skutečně s originální kartou Telenor bez problémů funguje (karty se do čtečky vkládají čipem nahoru!). Pokud ale chceme využít čtečku pro systém CryptoWorks, tedy systém používaný pro domácí placené platformy CS Link, Sky Link a UPC Direct, je nutné přehrát firmware receiveru novým firemním softem, který je dostupný na stránkách dovozce i v jiných uploadech na internetu. To je velmi rychlé a pohodlné, vzhledem k tomu, jak je uvedeno v předchozím odstavci, že se jeden bin soubor firmware jednoduše nakopíruje na usb flash memory stick a v menu se spustí instalace. Čtečka pak začne fungovat jako skutečně univerzální a přečte kromě přístupových karet zmiňovaného kódu CryptoWorks i karty dalších používaných systémů (Viaccess, Irdeto, Betacrypt, Conax, Nagravision…). Při procházení po uploadech ovšem najdete i k tomuto receiveru firmware k softwarové emulaci kódů (EMU), která umožní příjem určitých „prolomených“ paketů bez zaplaceného předplatného. Ale zde je nutné opět připomenout, že tento neautorizovaný příjem je v ČR a SR podle platných zákonů č. 206/2005 Sb. a č. 646/2005 Z.z. nelegální.


Menu receiveru

Menu receiveru GI-S 890 CRCI HD Excellence je přepracované a úplně jiné jak u receiverů řady Xpeed. Po stisknutí tlačítka MENU na čelním panelu nebo dálkovém ovládání se zobrazí obrazovka s šesti velkými „tlačítky“ s 3D animacemi funkcí, nad nimi je v levé části „nástěnka“, kde je vertikální menu přiřazených funkcí k „tlačítku“ a v pravé horní části je „rám“ se zmenšeným obrazem právě přijímaného programu. Horizontálním pohybem (šipkami doleva/doprava na ovladači nebo čelním panelu) se pohybujeme po „tlačítkách“, přestože nejsem příznivcem 3D animací a podobných „blbinek“, musím přiznat, že tentokráte nezdržují a pohyb v menu je rychlý a jednoznačný. Jednotlivým „tlačítkům“ jsou přiřazeny funkce Kanál/Událost, Instalace, Nastavení systému, Modul, Utility a STB status. Až na několik výjimek je menu bezchybně počeštěno a nechybí v něm žádné znaky ani písmenka.

První „tlačítko“ Kanál/Událost zahrnuje dvě funkce – Kontrola kanálu a Časovač událostí. Kontrola kanálu je na další obrazovce označena výstižnějším popisem Správa TV kanálů, v levé části seznam uložených programů na předvolbách (vždy 10 řádků), pod ní je uvedena vybraná družice a Definice výběru. Vpravo běží v okně obraz navoleného programu a pod ním jsou dva desetičárkové „měřiče“ síly a kvality signálu (BER) pro základní orientaci a čtyři řádky s názvem družice, frekvencí/SR/polarizací, názvem providera a použitým kódovacím systémem. Pod těmito dvěma poli jsou nápovědy tlačítek na dálkovém ovládání pro třídění seznamu: Info - Zobrazit, OK - Výběr, AV+ - Upravit favoritní a čtyři barevná „teletextová“ tlačítka pro třídění: červené - Všechny, zelené - Abecedně, žluté - TP (výběr transponderů), a modré - CAS (FTA, všechny CAS, nebo konkrétní kódovací systém). Pokud na vybrané předvolbě stiskneme tlačítko OK, dostaneme se do dalších funkcí Upravit kanál: Upravit název, Nast/Zruš Favoritní, Zamkni/Odemkni, Schovej kanál, Upravit PID, Přesunout a Smazat. Úpravy jsou snadné, ovšem taková „ruční“ úprava settingu samozřejmě trvá mnohem déle, jak v editoru v počítači.

Časovač událostí se velmi jednoduše obsluhuje, je možné vložit až dvacet událostí - spuštění předvolené stanice (zde nepočeštěno jako Ch view), Budík a Automatické vypnutí, Kanál (předvolba), Cyklus (V čase, Denně, Týdně, Vypnuto), Datum, Čas a Trvání (minut). Zatímco čas spuštění události a doba trvání se jednoduše zadává číslicovými tlačítky na ovladači, Datum se mění pouze jen postupně o jeden den horizontálními šipkami, což při nastavení na více dní dopředu je nepohodlné. Zkoušel jsem omezení do budoucna (např. na rok dopředu), ale nedospěl jsem k žádné hodnotě, u roku 2015 mi už bolel palec :-). Nastavovat ale takhle dopředu timer je samozřejmě nesmysl. Naopak je nutné vyzdvihnout možnosti uložení dat do časovače přímo z EPG (programového průvodce) jednoduchým „zaškrtnutím“ Rezervace u vybraného pořadu. Ovšem takto lze jen zařadit stanice, které vysílají údaje EPG, což je splněno u platformy UPC Direct, u CS Linku jen u některých (nemá jej např. Nova, HBO ani CS Film či Film+) a u platformy DIGI také až na výjimky chybí, a musíme tedy časovač nastavit ručně.

Druhé tlačítko Instalace zahrnuje funkce Nastavení antény, Nastavení motoru, Automatické lazení (myslí se určitě ladění) a Rozšířené lazení (opět chybička – ladění). Po zvolení funkce Nastavení antény máme obvyklou nabídku nastavení jak je to běžné u jiných receiverů – Satelit, Transpondér, LNB Type, LNB High/Lov, Unicable, DisEqC, Kontrola polarity, 0/12V přepínač a 0/22 kHz přepínač, pod volbami jsou dva orientační proužky pro Sílu a Kvalitu signálu, jsou velmi podrobné s 20 barevně odlišenými dílky a ještě doplněné číselnými hodnotami v %. K dispozici máme nepřeberné množství 159 (!) skutečně aktuálních satelitů, a lze přidat i další vlastní až do počtu 254 (!) družic a ty si pojmenovat, v této verzi firmware je např. už uvedena pozice Astra 1E/Astra 3A a nikoliv jak to někde bývá ještě Astra 1D. Vedle pořadového čísla, názvu, pásma (Ku, C) a orbitální pozice je zde pro názornost i mapka kontinentů s čárou poledníku. Předpřipravené satelity začínají od 61 st. západně (Amazonas) kolem celé Zeměkoule až po 177 stupňů západně (NSS5). Pro mě trochu zvláštností bylo, že jsem musel každý satelit pro motorické natáčení nejdříve vybrat a „zaškrtnout ho“ v menu, aby se inicializoval a mohlo se na něm začít vyhledávat programy. Jinak se „nezaškrtnutá“ družice ani nenabídne. V Německu občas v domovních rozvodech využívané řešení UNICABLE zahrnuje možnost nastavit v menu až 8 kanálů, v řádku DiSEqC lze pak nastavit ve verzi 1.1 čtyři LNB, ve verzi 1.1 až 16 LNB.

V menu Nastavení motoru si můžeme vybrat motorické natáčení s funkcí USALS (zadání zeměpisných souřadnic místa příjmu) anebo motor s DiSEqC, v Automatickém ladění hledáme Jeden satelit, Jeden transpondér či Více transpondérů. Seznamy použitých transponderů na družicích jsou opět velmi aktuální, nechybí zde např. nový tp. CS Linku (11,876 H) ani Óčka (10,862 H), můžeme se tedy celkem spolehnout, že při automatickém prohledávání nepřijdeme o nějaké programy, i když samozřejmě změny parametrů a nové frekvence jsou na denním pořádku a nic není stoprocentní. Celkem můžeme použít až 9999 TV a rozhlasových předvoleb a nastavit 3000 transponderů. Vyhledávat lze i se zapnutou funkcí hledání programů v síti (NIT), a navolit FTA či kódované TV či rádia. U Automatického ladění se prochází transpondery DVB-S i DVB-S2 (HD/MPEG-4, H.264), nalezené stanice v HD rozlišení se ukládají v seznamu předvoleb se standardními, ale lze je pak jednoduše vytřídit stisknutím tlačítka HD na ovladači. U Rozšířeného ladění můžeme zapnout další volbu Jemné ladění, kde se nastavuje hodnota AGC (0-31), šířka pásma (0-7) a případně referenční hodnota. Samozřejmě je tu možnost individuálního nastavení identifikátorů: V-PID, A-PID a PCR PID, lze zadat hodnoty v desetinném (DEC) i šestnáctkovém (HEX) číselném formátu.

Položky menu Nastavení systému není nutné podrobněji představovat, položka OSD slouží k nastavení jazyka (anglicky, francouzsky, rusky, arabsky,persky, turecky, německy, italsky, česky, polsky, španělsky), doby zobrazení informačního řádku na obrazovce, průhlednost menu, pozadí (obrázky) v menu, radiovém menu, a animace menu. V položce Video se nastaví formát (16:9/4:3), obraz (Letter Box, úplný, střed), norma (PAL, NTSC, SECAM), rozlišení (480p, 576p, 720p a 1080i) UHF modulátor (kanál a zvuková norma B/G, I, D/K, M/N) a videovýstup SCART (RGB, CVBS). Pod nejednoznačným názvem Volba se ukrývá nastavení změny (prolínání) předvoleb při přepínání, hodnoty LNB napájení (zapnuto, 13/18 nebo zvýšené 14/19 V), zobrazení seznamu posledních použitých předvoleb (až 20 po stisknutí tlačítka RECALL), ovládání hlasitosti pro každý kanál zvlášť či pro všechny společně, nastavení digitálního audia S/PDIF (Dolby, PCM) a povolení tlačítek na čelním panelu receiveru. Položka Čas slouží k nastavení posunu časového pásma, Kontrola barvy slouží k individuálnímu uživatelskému nastavení jasu, kontrastu a saturace na míru pro zejména velkoplošné LCD či plazmové zobrazovače. Poslední položka Rodičovská kontrola slouží k nastavení přístupu (PINů) k zamčení položek menu a jednotlivých předvoleb.

Funkce Modul skrývá zajímavé položky, které využijí zejména znalí a zdatní uživatelé. USB zobrazí soubory na vloženém USB disku či externím USB disku, barevnými teletextovými tlačítky můžeme vytřídit audio MP3 skladby, JPEG fotografie anebo soubory k softwarovému upgrade (firmware, klíče, settingy), mohu zde také nastavit hlasitost přehrávaného audia z USB paměti. Dále jsou zde řádky Common Interface 1 a 2 a Karta1, které se stejně jako další položky „vysvítí“, zaktivují v případě vložení (USB, ethernet konektoru RJ45, modulu či karty). Slouží k přečtení dalších podrobností o CAM či přístupové kartě. Po vložení CAM či karty se změní název položky na název kódovacího systému či CAM, zobrazí se korektně všechny záznamy a oprávnění (vč. karet CryptoWorks). Položka Síť slouží k nastavení ethernet 10/100 Base T připojení, nastavuje se IP adresa (ručně či DHCP), brána, DNS server, MAC adresa, připojení si mohu hned zkontrolovat po stisknutí červeného tlačítka Ping. Pro sdílení je zde na výběr protokol NewcamD5.25 nebo 5.00, Poslední položka slouží k aktualizaci software přes síťové připojení. Další položky XCRYPT a EMU Key (ta je dostupná jen po aktivaci v neautorizovaném firmware) budou využívat znalí uživatelé, stejně jako nastavení pod položkou CAS (zapnutí/vypnutí CI hlášek, EMU, Auto update, Network serveru nebo COM Portu – Xcrypt, HSIC, GBox, Home Share…). Síťové rozhraní je už dnes funkční, zbývá ještě popracovat na www rozhraní pro dálkové ovládání předvoleb receiveru z PC a streaming a i náročnější uživatelé budou určitě spokojeni.


Pod předposledním tlačítkem Utility se skrývají pro satelitní příjem naprosto nepodstatné věci, jako je Kalendář, Kalkulačka (ovšem ta je opravdu povedená, „vědecká“ s goniometrickými, logaritmickými i exponenciálními funkcemi) a pět her – Sokoban, Tetris, Mines, Slot Machines a Othello.


Poslední tlačítko STB status skrývá informační funkce o systému a stavu paměti (celkové zaplnění kanálů – předvoleb z max. 9999, počtu transponderů z celkových možných 3000, počtu přednastavených družic z celkových 254 a obsazení uživatelské obrazové paměti. Docela dobře využitelná je funkce Nastavení paměti, zde je možné provést zálohu paměti (databáze a settingu) a případně ji také ze zálohy obnovit. Funkci Tovární nastavení asi nemusím dále podrobněji popisovat.

Receiver GI-S 890 CRCI HD Excellence prodává společnost TIPA ve svém internetovém obchodu.


Redakce satCentrum, Václav Hrubec, 5. 7. 2008


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 8   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.06.2008 • Seznamte se: Golden Interstar GI-S 890 CRCI HD Excellence – 1. část [ 7 ]
19.04.2008 • Seznamte se: satelitní receiver Topfield TF 7700 HSCI [ 4 ]
08.04.2008 • UPC Direct, digitální satelitní televize, nabízí novinku DVR HD ready přijímač [ 11 ]
08.04.2008 • Seznamte se: DVR HD satelitní receiver pro abonenty UPC Direct - Philips DSR 8111/53
02.04.2008 • UPC uvádza novinku: DVR HD ready prijímač pre užívateľov satelitnej digitálnej TV UPC Direct [ 3 ]
25.02.2008 • Seznamte se: Golden Interstar S 801 Xpeed Class [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Časovač 

02.12.2008 17:07 • neregistrovaný
Mám typ 780, taky píší časovač s denním a týdenním režimem. Denní jsem nezkoušel za to týdenní režim naběhne jen v první zadaný den a za týden již nic. Zajímalo by mne jak na to je typ 890. (Myslím, že hned po uběhnutí prvního termínu by se měl termín posunout o 7 dnů, pokud časovač má zadaný první den a nikoliv každé pondělí, úterý ... atd. jako je to u jiných SAT)
 
 
  Příkon 

23.10.2008 07:05 • neregistrovaný
K článku bych ještě dodal,že celkový příkon činí cca 20W (dle odběru LNB). Bohužel ve stavu stand-by klesá jen na asi 18W, tzn. že se vlastně nevypíná. Za den tak spotřebuje 0,5kWh, což není zrovna málo.
 
 
  Dokončení recenze bude až po dopracování firmware 

23.10.2008 05:43 • neregistrovaný
Dokončení recenze bude až po dopracování firmware o PVR funkce, jinak by popis i celkové zhodnocení byly nekompletní. Záleźí tedy na korejských programátorech jak rychle dokončí svou rozdělanou práci v německé centrále Golden Interstar, a dodají nový firmware s funkčním mahráváním, už mají několikaměsíční skluz.
 
 
  Zozeniem VELMI VYHODNE Golden Interstar GI-S 890 

10.09.2008 21:02 • neregistrovaný
Zozeniem Golden Interstar GI-S 890 CRCI HD
zo zahranicia za velmi vyhodnu cenu, uplne novu, komplet, v zapecatenej krabici....
 
 
  RTV Electronics s.r.o. 

29.07.2008 15:38 • neregistrovaný
RTV Electronics s.r.o
 
 
  www.mravec.sk 

07.07.2008 22:01 • neregistrovaný
ww.mravec.sk
 
 
  RTV Electronics Trenčín 

07.07.2008 09:41 • neregistrovaný
RTV Electronics Trenčín
 
 
  Golden Interstar GI-S 890 CRCI HD Excellence 

07.07.2008 08:16 • neregistrovaný
Poraďte prosím predajcu tohto satelitného prijímača na Slovensku (NR, BA, TT, TN), najradšej kamenný obchod, kde je možné ho aj odskúšať. Ďakujem
 
 
Celkový počet komentářů: 8 / zobrazují se: 1 ... 8

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist