Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 23:53:31   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Seznamte se: DVB-T receiver SEDEA ST-20

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 26.08.2008


Receiver SEDEA ST-20 je určený k příjmu programů pozemního digitálního televizního a rozhlasového vysílání (DVB-T) v kompresní normě MPEG-2. Je designově povedený a pro své malé rozměry (27x16x4,5 cm) jej lze skutečně jako pravý set-top box umístit na horní desku jakéhokoliv „klasického“ CRT televizního přijímače (s úhlopříčkou od cca 14 palců výš). Je vybaven malým a velmi dobře čitelným displejem, který zobrazuje číslo zvolené předvolby, resp. aktuální čas ve stand-by.

Přijímač se vyznačuje dobrými příjmovými vlastnostmi, a je i dobře vybavený přípojnými místy – má dva konektory SCART pro připojení televizoru a videa, popř. jiného záznamového zařízení a digitální koaxiální audio výstup (S/PDIF) pro připojení domácího kina či HiFi zařízení.

Uživatel u receiveru SEDEA ST-20 ocení jednoduchou obsluhu a hlavně výborné počeštění – menu, programové informace, teletext i EPG (elektronický programový průvodce) jsou v bezchybné češtině. Receiver prodává opavská velkoobchodní firma TIPA, s.r.o., která jej nabízí ve svém internetovém obchodu za koncovou maloobchodní cenu cca 1350 Kč vč. DPH.


Vnější provedení:

Receiver byl zabalený do pestré krabice s francouzským potiskem s logy 18 stanic, které lze přijímat ve Francii v platformě TNT. Jak už bylo uvedeno v úvodu, má přijímač malé rozměry, a tak jej lze bez obav umístit na horní plochu jakéhokoliv klasického CRT televizoru. Přijímač má velmi dobře vyřešený zdroj - při provozu se nezahřívá a spotřebuje max. 10 W, ve stand-by (pohotovostní vypnutí) 5 W. Dodává se v elegantní černé skříňce.

Na čelním panelu zaujme ve středu umístěný kulatý displej s menšími ale velmi dobře čitelnými čtyřmi žlutými sedmisegmentovkami LED, který zobrazuje číslo zvolené předvolby, resp. aktuální čas ve stand-by stavu. Ten ani ve tmě neoslňuje, což seale naopak nedá stoprocentně říci o dvoubarevné LED diodě nalevo od displeje, která signalizuje zapnutí receiveru (svítí zeleně), anebo jeho vypnutí do pohotovostního stand by stavu (svítí červeně). Na okruhu kolem displeje najdeme vpravo dvě tlačítka pro změnu předvolby, na levé straně okruží je pak tlačítko pro vypnutí/zapnutí receiveru.

Na zadní straně jsou zleva vstupní konektor IEC/ 75 ohm od antény s možností napájení externího zesilovače napětím 5V, které je možné povolit i zakázat v menu, a výstupní konektor IEC 75 ohm jako smyčka signálu z antéény do televizoru. Vedle je konektor CINCH digitálního audia (S/PDIF), následovaný dvojicí SCART konektorů pro připojení TV a VCR (CVBS i RGB). V pravé části receiveru je už jen zásuvka D Sub9 sériového portu RS 232 (upgrade software) a pevně připojený napájecí kabel 220~240V, 50/60Hz.

Přiložený ovladač dálkového ovládání se 34 tlačítky dobře padne do ruky, bohužel některá tlačítka jsou ale nelogicky umístěna – týká se to zejména tlačítka INFO a EPG. Pro bezchybné ovládání proto budeme muset (aspoň zpočátku) zapomenout na ovládání po paměti.


Uživatelské menu a obsluha:

Při úplně prvním zapnutí receiveru po vybalení z krabice se na obrazovce televizoru objeví Uvítací stránka k rychlému nastavení hodnot příjmu. Má pět možností. Po stisknutí jedničky si vybereme jazyk menu a první a druhý audio kanál (zvuk), mezi 20 jazyky nechybí čeština. Po té přejdeme na druhý bod, pojmenovaný region. Pod označením „země“ trochu nelogicky vybereme „Čeština“. Pod třetí možností se skrývá nastavení napětí na anténním konektoru pro napájení externího anténního zesilovače 5V. Následuje 4. možnost - Automatické ladění, kdy se postupně proladí všechny VHF a UHF kanály a nalezené stanice se uloží do paměti. Poslední 5. možnost Hlavní menu nás po skončení ladění nasměruje k dalšímu nastavení, toto menu je možné kdykoliv vyvolat i po stisknutí stejnojmenného tlačítka na ovladači DO.

Hlavní menu nabízí čtyři možnosti s obrázkovými piktogramy – Programy, Příjem, Konfigurace a Různé. První položka Programy nabízí čtyři volby: Seznam programů televize, Seznam programů rádia, Smazat všechny oblíbené položky a Smazat všechny programy. Do seznamů se kdykoliv dostaneme i po stisknutí tlačítka OK ve středu DO, zobrazí se všechny načtené stanice do sloupce vlevo, vpravo je okénko se zobrazením aktuálního vysílání, pod ním jsou podrobné technické parametry (např. 770,000MHz/UHF/64QAM/V/PCR 769/785/769 pro stanici ČT24 v multiplexu). Na spodní části obrazovky je deset funkčních „tlačítek“ pro správu a editaci těchto seznamů (předvoleb), s nápovědou.

Druhá položka Příjem nabízí Automatické hledání s nastavením režimu – komplet anebo volné stanice, Prohledávání kanálu podle pásma, frekvence či čísla kanálu se zobrazenými proužkovými indikátory síly a kvality signálu, podobně jsou tyto indikační proužky (spolu se zvukem) dostupné i ve třetí položce, pojmenované Zaměření antény.


V položce Konfigurace najdeme možnosti pro systémové nastavení: Jazyk obrazovkového menu, Nastavení TV, Program zapnutí, Region a čas, Nastavení obrazovkového menu a Dětská pojistka. K dispozici je 8 timerů, i pro opakované události, zapnutí/vypnutí a nahrávání na externí videorekordér přes SCART konektor.

Poslední položka Různé nabízí možnosti Informace (o datu a verzích firmware a leaderů). Hry, Tovární nastavení, Upgrade software a Vítejte (už dříve zmiňovaná uvítací obrazovka při prvním nastavení). Pokud se týká her, k dispozici jsou jednoduché, známé hry Tetris, Snake (had) a Othello (piškvorky).

Při přepínání předvoleb se zobrazí v dolní části obrazu informační lišta s podrobnostmi o vysílaném programu, čeština informací z EPG je výborná, včetně diakritiky, stejně tak i EPG (až na týden dopředu, pokud jej vysílatel programu poskytuje). Také teletext má správnou diakritiku i u velkých písmen, což je u některých jiných receiverů běžný problém.

Vlastní obsluha po naladění je jednoduché, a zvládne ji každý i bez přiloženého návodu (český překlad plus originál). Byl vyzkoušen příjem multiplexů DVB-T na Ústecku a Opavsku, kvalita obrazu i zvuku byla přes SCART s RGB na dobré úrovni.


Závěrečné hodnocení:

+ velikost a design
+ přípojná místa
+ jednoduchá obsluha
+ výborné počeštění (menu, EPG i teletext)
- méně přehledný ovladač DO

Receiver lze doporučit běžnému divákovi digitálních terestrických programů v normě DVB-T/MPEG-2 pro jeho užitné vlastnosti, velikost, design, jednoduchou obsluhu a velmi dobrou češtinu v menu, programových informacích, EPG i teletextu.


Základní technické parametry dle dovozce:

Tuner a kanál
RF Vstupní konektor: 1 IEC-TYPE, IEC169-2, samice
RF Výstupní konektor: 1 IEC-TYPE, IEC169-2, samec (smyčka)
Kmitočtový rozsah: 174MHz ~230MHz (VHF) a 470MHz ~862MHz (UHF)
Úroveň signálu: -15 ~ -70 dbm

Dekódování
Transportní stream: MPEG-2 ISO/IEC 13818
Úroveň profilu: MPEG-2 MAIN PROFILE @MAIN LEVEL
Vstupní datová rychlost (Input Rate): Max. 15 Mbit/s
Video formáty: 4:3,16:9 přepínatelné
Audio formáty: MPEG Layer I & II, 32 / 44.1 / 48 kHz
Video výstup: CVBS ,RGB

Připojení
Anténní vstup s napájením anténního zesilovače 5V
RF výstup - průchozí smyčka signálu do TV
SCART konektor - TV
SCART konektor - VCR
Digitální audio výstup – S/PDIF koaxiální – CINCH konektor
Sériový datový konektor RS-232 – D Sub9

Rozměry:
Šířka: 270 mm, hloubka: 160 mm, výška: 45 mm

Napájení
Napájecí napětí: AC220~240V, 50/60Hz
Spotřeba: max:10W / pohotovostní: 5W


satCentrum, Václav Hrubec, 25. 8. 2008


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.08.2008 • Seznamte se: satelitní přijímač GoSAT GS-2020 CRCI [ 5 ]
06.07.2008 • Seznamte se: Golden Interstar GI-S 890 CRCI HD Excellence – 2. část [ 8 ]
22.06.2008 • Seznamte se: Golden Interstar GI-S 890 CRCI HD Excellence – 1. část [ 7 ]
19.04.2008 • Seznamte se: satelitní receiver Topfield TF 7700 HSCI [ 4 ]
08.04.2008 • UPC Direct, digitální satelitní televize, nabízí novinku DVR HD ready přijímač [ 11 ]
08.04.2008 • Seznamte se: DVR HD satelitní receiver pro abonenty UPC Direct - Philips DSR 8111/53

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  na Slovensku je to bieda 

29.08.2008 13:27 • neregistrovaný
budte radi, ze mate v CR MPEG-2...
 
 
  @hujer23 

26.08.2008 09:17 • neregistrovaný
OK, ale v ČR se bude ještě dlouho vysílat v MPEG-2. Jsem zvědavý, jak se dovozci pochlapí a nabídnou dostupné a levné set top boxy pro MPEG-4 pro Slovensko, zatím nic moc výběr a vysoká cena. Ale po spuštění multiplexů v SR se to může změnit, aspoň doufám :-)
 
 
  podla mna na slovensku je tento stb neaktualny 

26.08.2008 08:01 • hujer23
podla mna na slovensku je tento stb neaktualny vzhladom nato že bol schválený formáť mpeg-4
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist