Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 17:50:55   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Programové tipy HBO na březen 2009

  Autor: PR Press HBO/Redakce satCentrum , e-mail: info@hbo.cz Přidané: 26.02.2009


Po měsíci je tu opět přehled filmových premiér, které můžete vidět na satelitním a kabelovém kanálu HBO. Pro březen je přichystáno třetí pokračování úspěšné akční komedie, unikátní válečné drama, thriller, sci-fi i drásavý dokument z originální produkce HBO, koncert populární slovenské skupiny DESmod a v neposlední řadě nechybí ani premiéra českého filmu režiséra Vladimíra Michálka „O rodičích a dětech“.


Tip měsíce

O rodičích a dětech

Název českého filmu režiséra Vladimíra Michálka, natočeného podle stejnojmenné novely Emila Hakla, evokuje populárně naučnou esej. Civilní vyprávění se odvíjí během jediného dne, jako procházka po Praze, kterou podnikne čtyřicetiletý syn se svým stárnoucím otcem. Penzionovaný doktor Cvrček (Josef Somr) je zvídavý, vzdělaný a v jádru vyrovnaný. Zároveň je ale kapriciózní, vlezlý i stařecky pošetilý. Stejně jako mnoho rodičů, kterým záleží na jejich potomcích, svého dospělého syna ustavičně mistruje a kárá. Přerostlý bohém Jan Cvrček (David Novotný byl za jeho ztvárnění nominován na Českého lva) se za otce stydí, zároveň ho ale respektuje...

Rozhovor klíčové dvojice má řadu vtipných i hlubokých přesahů. Točí se kolem banalit, včetně přípravy karbanátků, názvosloví rostlin, dětských strašidel, modelů letadel, erotických povyražení, či touhy po exotických milenkách. V nezávazném hovoru se však objevují i vážné zmínky o nemocech, lékařských zákrocích a přízracích smrti. Racionální náhled na svět, vyjádřený formulí "Všechno je jen uhlík, vodík, kyslík a dusík", kontrastuje s iracionalitou náhod, děsivých představ a divokých snů. Protagonisty nejdůležitější paralelní linky, která je do filmu přidaná, jsou Janova mladá partnerka a jeho nemanželský syn...

Konfrontaci několika osudů rámují nevšední kulisy: tvoří je zcela jiná Praha, než jakou známe z turistických prospektů. Bloudění ústředního páru se odehrává v houštinách stromů a polorozpadlých staveb, mezi zrezivělými ploty, v tajuplných tunýlcích a v laciných hospodách. Důležitou součást příběhu tvoří vlaky, které jako by vyprávěním projížděly odnikud nikam...

Premiéra: neděle, 15. března ve 20:00 hod.


Nedělní premiéry

Křižovatka smrti 3

Pokračování akční komedie, jejíž ústřední tandem ztvárnili Jackie Chan a Chris Tucker, se odehrává v Paříži. Černý detektiv Carter pracuje jako strážník v Los Angeles, inspektor Li se stal členem ochranky čínského velvyslance Chana, jehož unesenou dcerku zachránili v prvním příběhu. Asijský ambasador bojuje s gangsterskými Triádami a hodlá zveřejnit identitu jejich šéfů. Stane se proto terčem atentátu, při němž je vážně postřelen. Li s Carterem se zapojí do nebezpečného pátrání, jež vede do francouzské metropole... Dynamickou podívanou, zpestřenou muzikálovými vsuvkami a vtipy o nesnášenlivosti mezi Francouzi a Američany, režíroval Brett Ratner. Kuriozitou je herecká účast Maxe von Sydowa a Romana Polanského.

Premiéra: neděle, 1. března ve 20:00 hod.


Zápisky o skandálu

Drama ze současného Londýna, natočené podle románu Zoe Hellerové, se opírá o znamenité herecké výkony ústředního tandemu. Cate Blanchettová zosobnila volnomyšlenkářskou učitelku, která má erotickou avantýru s pubertálním žákem a skandální poměr dlouho nedokáže ukončit. Judi Denchová ztvárnila zahořklou samotářku Barbaru, která si usmyslí, že s mladší kolegyní bude důvěrně kamarádit. Když její lesbický vztah není opětován, začne Shebu nemilosrdně vydírat... Studii o touze po sblížení, nezvládnutých instinktech a patologické žárlivosti natočil režisér Richard Eyre. Obě protagonistky byly za své kreace nominovány na Oscara.

Premiéra: neděle, 8. března ve 20:00 hod.


Mé druhé já

Hrdinkou amerického thrilleru je mírumilovná rozhlasová moderátorka Erica (Jodie Fosterová), která má před svatbou s milovaným Davidem. Její život se zhroutí ve chvíli, kdy dvojici během procházky po Central Parku přepadne trojice násilníků. Mladý muž surový útok nepřežije, Erica je těžce zraněna a stráví tři týdny v komatu. Poté, co se uzdraví, obstará si zbraň a vezme spravedlnost do vlastních rukou. Začne likvidovat nebezpečná individua, nejdřív v sebeobraně, poté plánovitě... Režisér Neil Jordan zpracoval téma zápasu bezmocného jedince s novodobým zlem. Temné drama, obestřené líčením velkoměstské džungle, je ženskou obdobou známé série s Charlesem Bronsonem.

Premiéra: neděle, 22. března ve 20:00 hod.


Michael Clayton

Zkušený právník Michael Clayton (George Clooney) pracuje v newyorské firmě jako specialista na problémy bohatých klientů. V jedné z úvodních scén dostane za úkol vyřešit nesnáze muže, který ujel z místa autonehody. Otrlý pragmatik, který je zapletený do dluhů, se v klíčové zápletce pokouší uklidnit svého kolegu. Špičkový právník Arthur (Tom Wilkinson), jenž figuruje v případu mamutí agrochemické společnosti, se vymkl kontrole svých chlebodárců. Navenek se chová jako blázen, ve skutečnosti však podporuje postižené rodiny, jež rozvířily soudní proces kolem jedovatého preparátu. Poté, co je Arthur zákeřně zlikvidován, Michael začne odkrývat pozadí jeho domnělé sebevraždy... Režisér Tony Gilroy rozehrál modelový konflikt mezi slušností a amorálností, zasazený do elitních právnických sfér. Tilda Swintonová získala Oscara za ztvárnění bezskrupulózní Karen, slepě oddané svým zaměstnavatelům.

Premiéra: neděle, 29. března ve 20:00 hod.


Zvláštní tipy

Znásilnění: Utrpení žen v Kongu

Drásavý dokument z originální produkce HBO líčí poměry ve válkou zničeném Kongu, kde od roku 1998 zahynuly čtyři miliony lidí. Statisíce žen bylo uneseno, znásilněno a mučeno nejen zahraničními vojáky, ale i členy konžské armády. Autorka Lisa F. Jacksonová, držitelka ceny Emmy, jež sama zažila brutální násilí, ve svém snímku zpovídala mírové aktivisty, lékaře i strůjce brutálních zločinů. Setkala se i s několika oběťmi znásilnění, které zápasí s pocity strachu, hanby a zavrženosti...

Premiéra: čtvrtek, 5. března ve 22:05 hod.


DESmod

Nejpopulárnější slovenská skupina DESmod připravila svým fanouškům unikátní předvánoční dárek. Spojila se s klasickým hudebním tělesem - Orchestrem opery a baletu divadla v Košicích. V rámci turné Desmod Symphomusiq Tour mohli příznivci kapely v šesti slovenských městech sledovat originální spojení rocku a vážné hudby. Vyvrcholením turné se stal koncert ve vyprodaném Národním tenisovém centru v Bratislavě. Pro HBO jej zaznamenaly televizní kamery, poprvé v historii slovenské popmusic ve špičkovém HD rozlišení.

Premiéra: sobota, 14. března v 19:00 hod.


Nenechte si ujít

Vlajky našich otců

Strhující válečné drama - inspirované stejnojmennou knihou Rona Powerse - rozvíjí příběh kolem slavné fotografie, na níž američtí vojáci vztyčují vlajku na dobytém japonském ostrově. Režisér Clint Eastwood autenticky vylíčil bojové akce a zkoumal i rozporuplné osobnosti jejich aktérů. Rekonstrukci rámují hrané rozhovory autory knihy s pamětníky dávného konfliktu. Podtext spletitě strukturovaného filmu - nominovaného na dva Oscary - tvoří úvahy o smyslu hrdinství.

Premiéra: pátek 6. března ve 20:00 hod.


Dopisy z Iwo Jimy

Druhé z unikátních dramat, v nichž Clint Eastwood oživil pozadí bojů v Tichomoří na jaře roku 1945. Boje o ostrov Iwodžima jsou tentokrát zobrazeny z pohledu Japonců. Inspirací byla korespondence generála Kuribajašiho, který byl při obraně ostrova těžce zraněn a spáchal sebevraždu. Jeho osud je konfrontován s příběhem obyčejného vojáka, jenž válečné běsnění přežil. Film líčí dávný konflikt z perspektivy podzemních chodeb a bunkrů, vybudovaných houževnatými obránci.

Premiéra: sobota, 7. března ve 20:00 hod.


Paříži, miluji tě

Skládanka osmnácti povídek ukazuje Paříž jako etnický i kulturní Babylon. Zábavný i přemýšlivý kaleidoskop natočili režiséři z různých koutů světa, včetně několika renomovaných Američanů. Jednu z úvodních povídek situovali bratři Coenové do stanice metra v Tuileriích. Steve Buscemi v ní hraje zvídavého turistu, jenž zažije kuriózní konfrontaci na nástupišti. Hrdinkou závěrečné epizody (r. Alexander Payne) je prostoduchá listonoška z Denveru, které výlet do Evropy změní její fádní existenci... Civilní příběhy se střídají s rozličně stylizovanými hříčkami. Pestrou koláž zpestřuje pantomima kolem Eiffelovky, černobílá upírská parodie, či záhrobní historka ze hřbitova Pére Lachaise. K nejoriginálnějším patří jedna z prostředních epizod, kterou mexický režisér Alfonso Cuarón natočil v jediném dlouhém záběru.

Premiéra: sobota, 14. března ve 20:00 hod.


Propast

Sci-fi thriller v režii Jamese Camerona líčí utajenou podmořskou operaci, která má odhalit příčinu havárie nukleární ponorky a zachránit přežilé členy posádky. Armáda požádá o pomoc osazenstvo podmořské výzkumné stanice, kterou vede charismatický velitel (Ed Harris). Do akce zasáhne také hrdinova bývalá žena, která unikátní zařízení vyprojektovala. Nesourodý pátrací tým zjistí, že v blízkosti vraku se pohybuje zvláštní těleso, jež může mít mimozemský původ.

Premiéra: úterý, 17. března v 17:10 hod.


Jako malé děti

Režisér Todd Field v pozoruhodném dramatu ze současnosti sonduje traumata v typické předměstské komunitě. První linka sleduje nemanželský vztah mezi bezradnou matkou tříleté dcery (Kate Winsletová) a pohledným otcem na mateřské dovolené (Patrick Wilson), jehož temperamentní žena se snaží uspět jako dokumentaristka. Druhá linie vyprávění líčí osud stárnoucího devianta (Jackie Earle Haley), který se vrací z vězení a čelí rozbouřenému veřejnému mínění v čele s frustrovaným ex-policistou. Úvaha o prolamování stereotypů byla nominována na tři Oscary.

Premiéra: sobota, 21. března ve 20:00 hod.


Superbad

Americká teenagerská komedie vypráví o dvojici kamarádů, kteří končí střední školu. Tlouštík Seth myslí pouze na sex, zatímco Evana svazuje jeho nesmělost. Jejich cesty se brzy rozejdou, neboť Evan odchází na další studia. Oba si proto chtějí pořádně užít a využijí pozvání na mejdan, pořádaný třídní kráskou. Přiberou dalšího outsidera, na jehož falešný průkaz se dá nakoupit alkohol. Trio se zaplete do série dobrodružství i trapasů, v nichž figurují dva strážci zákona... Režii měl Greg Mottola.

Premiéra: sobota, 28. března ve 20:00 hod.


Březnové tipy HBO připravila Pavla Brožková, PR & Marketing Coordinator - HBO Czech Republic


Placený filmový kanál HBO vysílá v kabelových sítích v ČR a SR a také v satelitních platformách UPC Direct, DIGI TV a CS Link a Skylink na satelitech Astra 1H na pozici 19,2 st. východně, Intelsat 10-02 na pozici 1,0 st. západně a Astra 1G na pozici 23,5 stupňů východně. Úplné měsíční programové přehledy - Guide, Synopse a Premiéry všech dabovaných kanálů - HBO, HBO2, HBO Comedy i HBO Digital si můžete stáhnout na našem webu v sekci TV Download.

Oficiální stránka HBO: www.hbo.cz.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.02.2009 • Víkendové filmové tipy plné napětí
27.02.2009 • MS Freestyle lyžování na NOVA Sport
27.02.2009 • Zpátky do historie MotoGP 2002 se SPORT 5
26.02.2009 • Fotbal na NOVA Sport v březnu 2009
26.02.2009 • Film Nula od nuly pojde – v pátek na HBO, o den později na Film+
23.02.2009 • Oscarová žeň pro Milionáře z chatrče

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist