Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 13:48:57   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Programové tipy HBO na prosinec 2009

  Autor: PR Press HBO/Redakce satCentrum , e-mail: info@hbo.cz Přidané: 18.11.2009


V prosinci uvede satelitní a kabelový kanál HBO první český hraný celovečerní film, realizovaný v produkci HBO Česká republika - road movie o konfliktu mladého páru a jejich náhodného známého DVOJKA. Dále tato stanice přinese první část dokumentu HBO Česká republika – NEBE, PEKLO – Prolog, celý dokument bude odvysílán v roce 2011. A 17. 12. bude odvysílán záznam slavnostního ceremoniálu udílení Evropské filmové ceny.


Tip měsíce

Dvojka

První český hraný celovečerní film, realizovaný v produkci HBO Česká republika, režíroval Jaroslav Fuit. Road movie o konfliktu mladého páru a jejich náhodného známého vstupuje i do běžných kin. Od 10. prosince ji uvádí distribuční společnost Palace Pictures.

Mladý pár z Prahy, jehož vztah upadá do stereotypů, odjede ve vypůjčeném autě na dovolenou do Dánska. Zatímco racionálně založený Michal (Jakub Wagner) všechno pečlivě plánuje, impulzivní Veronika (Kristýna Nováková - Fuitová) si chce bezstarostně užívat. Svému partnerovi dává najevo nespokojenost a dělá mu všelijaké naschvály. Během putování po cizí zemi dojde k sérii nečekaných příhod, které hrdiny vystaví drsným zkouškám.

Dvojice se v Kodani náhodou seznámí s potulným dobrodruhem Šimonem (David Máj), který indisponovanou Veroniku doprovodí z baru. Přímočarý mladík se k bezradnému páru připojí a odjede s ním na venkovskou chatu, jež patří jeho známé. Jeho skutečné úmysly však zůstávají dlouho nejasné... Nízkorozpočtová road-movie, natáčená v autentických prostředích, těží z konfrontace povah ústředního trojlístku. Výsledkem je dobrodružství s otevřeným koncem, prolínající se s úvahou o životních postojích a smyslu partnerství.

"Komorní filmový štáb se při natáčení filmu řídil vlastním manifestem Green Way, který nás svazoval řadou formálních omezení, ale paradoxně nám také umožnil soustředit se jen na to, co je opravdu podstatné," říká režisér Jaroslav Fuit. "Cesta je proměnná, přináší nečekané situace, konfrontuje protagonisty s jejich životními postoji a nutí je přizpůsobit se nebo vzepřít, improvizovat, konat," upřesňuje Fuit. "Snažili jsme se o co největší civilnost a jednoduchost. Inspirovali jsme se situacemi z partnerských životů, které jsme prožili my sami, naši přátelé, nebo známí našich známých," dodává scenárista Richard Malatinský.

"Na filmu Dvojka mě zaujala jeho energie, civilnost i soustředěnost. A ochota zabývat se záměrně obyčejným vztahem dvou lidí bez snahy o hysterická gesta nebo dramatické efekty, kterým mnoho nezávislých filmů tak snadno podléhá. Při vší té civilnosti přitom ten film vykazuje jasnou stavbu, v závěru pozoruhodně graduje a dokáže diváka dokonale vtáhnout do příběhu svých zdánlivě obyčejných hrdinů," konstatuje Ondřej Zach, generální ředitel HBO Česká republika.

Premiéra: neděle, 20. prosince ve 20:00 h


Nedělní premiéry

Kamarádova holka

Úspěšná právnička Alexis (Kate Hudsonová) se rozejde s přehnaně horlivým Dustinem (Jason Biggs) a chce si užívat svobody. Beznadějně zamilovaný mladík je ale ochoten udělat vše, aby se jeho milá vrátila. Najme si proto kamaráda Tanka (Dane Cook), který má dívce předvést, že existují mnohem horší muži než samotný Dustin. Kontakt mezi záměrně neurvalým Tankem a volnomyšlenkářskou Alexis se překvapivě vyvíjí. Pár se začne intimně stýkat a dívka si nastrčeného mladíka dočasně oblíbí... Americkou romantickou komedii o paradoxech vztahů, vzdáleně připomínající film Jak ztratit kluka v 10 dnech, realizoval Howard Deutch.

Premiéra: neděle, 6. prosince ve 20:00 h


3:10 Vlak do Yumy

Unikátní western, kombinovaný s psychologickým dramatem, sleduje konflikt dvou nejednoznačných hrdinů. Prvním je sebevědomý dobrodruh Ben Wade (Russell Crowe), který v úvodu s bandou kumpánů přepadne dostavník. Druhým je invalidní farmář Dan Evans (Christian Bale), uvízlý v neřešitelných dluzích a sužovaný starostmi o osud své rodiny. Když je Wade zatčen, zdánlivý slaboch Evans se za 200 dolarů přihlásí do ozbrojené eskorty. Ta má zločince dopravit na nádraží, odkud vlak míří do městečka Yuma, kde má bandita skončit ve vězení. Proti skupince strážců však stojí tlupa Wadeových kumpánů v čele s nelítostným Charliem (Ben Foster). Zásadový Evans, který potřebuje peníze a zároveň chce obstát před svým synem, nakonec zůstane zcela sám. Jeho střetnutí s gangem padouchů vyvrcholí dramatickou přestřelkou... Remake klasického westernu z roku 1957 režíroval James Mangold.

Premiéra: neděle, 13. prosince ve 20:00 h


Temný rytíř

Nejnovější dobrodružství, realizované podle populární komiksové série o Batmanovi, natočil režisér Christopher Nolan. Milionář Bruce Wayne (Christian Bale) se v kostýmu netopýřího muže snaží očistit Gotham City od korupce a zločinu. Proti němu stojí psychopatický padouch Joker (Heath Ledger) se zdeformovanou tváří, jenž v úvodní scéně zorganizuje bankovní loupež. Třetí klíčovou postavou je idealistický státní návladní Harvey Dent (Aaron Eckhart), který chce v ohroženém městě prosadit spravedlnost. Právě on se však v důsledku znetvoření svého obličeje přidá na stranu zla. V komplikovaném příběhu hraje zásadní roli také půvabná Rachel (Maggie Gyllenhaalová), jež se stane obětí zápasu s bezprávím... Temné drama s unikátní výpravou bylo oceněno dvěma Oscary. Jednoho získal posmrtně Heath Ledger (za vedlejší mužskou roli), druhého Richard King za střih zvukových efektů.

Premiéra: neděle, 27. prosince ve 20:00 h


Zvláštní tipy

Odkdy to vím

Steve v klukovském věku místo fotbalu miloval květiny. Karen se jako školačka snažila sedět ve třídě poblíž své spolužačky. Jon byl posedlý obrázkem muže na krabičce od léků... Originální dokument z produkce HBO (v režii autorského tandemu Fenton Bailey a Randy Barbato) je zpovědí šestnácti lidí nejrůznějšího věku a profesí. Vyprávějí o tom, jak a kdy zjistili, že jejich sexuální orientace se liší od ostatních. Kolektivní portrét několika gayů a lesbiček inspirovala stejnojmenná kniha Roberta Trachtenberga, který se na natáčení snímku podílel jako konzultant.

Premiéra: čtvrtek, 3. prosince ve 21:45 h


Evropské filmové ceny 2009

Evropská filmová akademie (EFA) byla založena v roce 1988 a v současné době sdružuje kolem 1 800 profesionálů, jejichž cílem je podpora evropské kinematografie. EFA se podílí na řadě aktivit, které propojují film s jeho politickými, ekonomickými, uměleckými i výukovými aspekty. Do jejího programu patří konference, semináře a workshopy, jejichž cílem je budování mostů mezi tvorbou a průmyslem. Činnost EFA každoročně vrcholí udělováním Evropských filmových cen. Letošní vyhlášení proběhne 12. prosince v německé Bochumi.

Šestici nominovaných filmů tvoří francouzský thriller Prorok, oscarové drama Milionář z chatrče, švédský horor Ať vejde ten pravý, německé retro Bílá stuha, adaptace stejnojmenného románu Předčítač a britský snímek Fish Tank. Čestná ocenění převezmou britský režisér Ken Loach a francouzská herečka Isabele Huppertová.

Premiéra: čtvrtek, 17. prosince ve 20:30 h


Nenechte si ujít

Světlušky v zahradě

Manželé Lisa a Charles Waechterovi (Julia Robertsová a Willem Dafoe), jejich syn Michael a dcera Ryne se mají sejít na rodinné oslavě v domě Lisiny sestry (Emily Watsonová). Tragická autonehoda, při níž Lisa zemře, však životy všech aktérů nečekaně zpřevrací. Na pohřbu se objeví i Michaelova manželka (Carrie-Anne Mossová), která už se svým mužem nežije. Právě ona otevře pomyslnou Pandořinu skřínku, plnou bolestných tajemství... Americké melodrama o potřebě dorozumění realizoval podle vlastního scénáře Dennis Lee.

Premiéra: pátek, 4. prosince ve 20:00 h


Synecdoche, New York

Kontroverzním hrdinou podobenství, které jako svou režijní prvotinu natočil slavný americký scenárista Charlie Kaufman, je divadelní režisér Caden Cotard. Frustrovaný umělec (Philip Seymour Hoffman) v úvodu vyprávění inscenuje Millerovu hru Smrt obchodního cestujícího. Poté, co získá velkorysý grant, rozhodne se nastudovat představení, které bude absolutně věrohodné a pravdivé. Ztvárnění světa i vlastní duše se ale abnormálně protahuje a komplikuje. K reálným figurám přibývají jejich dvojníci, skutečný život se proplétá s naaranžovanými výjevy.

Mezitím se zauzlují hrdinovy vztahy s několika ženami - s původní manželkou Adele (Catherine Keenerová), která s jejich dcerou přesídlí do Berlína, s pokladní Hazel (Samantha Mortonová) i s jeho druhou ženou, herečkou Claire (Michelle Williamsová)... Spletitě strukturované drama nabízí řadu interpretací. Vypráví o posedlosti tvorbou, uměleckých pochybnostech, prožívání prostoru a času i obavách z apokalyptické budoucnosti.

Poznámka: Výraz "synekdocha", obsažený v názvu filmu, znamená užití části pro označení celku - třeba když řekneme, že máme střechu nad hlavou a myslíme tím, že máme kde bydlet. Nebo když specifický výraz zaměníme za obecný - vyděláváme si na chleba místo na živobytí. Slovo "synekdocha" zároveň připomíná název města Schenectady ve státě New York, kde Kaufmanův film začíná.

Premiéra: sobota, 12. prosince ve 20:00 h


27 šatů

Hrdinka americké romantické komedie (v režii Anne Fletcherové) pracuje jako asistentka majitele firmy se sportovním zbožím. Jane (Katherine Heiglová), jež tajně miluje svého sympatického šéfa, pomáhá přítelkyním při svatebních přípravách. Hrdinčiny problémy předznamená setkání se skeptickým novinářem Kevinem (James Mardsen), který píše do New York Times články o svatbách. O Jane vyjde nelichotivá stať a její šéf se zahledí do hrdinčiny sobecké sestry. Činorodá mladá žena pochopí, že svůj život musí zásadně změnit.

Premiéra: sobota, 19. prosince ve 20:00 h


Jak se zbavit přátel a zůstat úplně sám

Romantická komedie, natočená podle autobiografického bestselleru britského novináře Tobyho Younga, se odehrává mezi newyorskou smetánkou. Londýnský intelektuál, jenž se až dosud celebritám neúprosně vysmíval, začne pracovat ve fiktivním časopisu, založeném na aférách pseudohvězd a drbech z večírků. Do jeho života vstoupí sympatická herečka Alison (Kirsten Dunstová). O její přízeň se hrdina nakonec utká se samolibým nadřízeným... Režii úsměvné morality, připomínající snímek Ďábel nosí Pradu, měl Robert Weide.

Premiéra: sobota, 26. prosince ve 20:00 h


Prosincové tipy HBO připravila Pavla Brožková, PR & Marketing Coordinator - HBO Czech Republic


Placený filmový kanál HBO vysílá v kabelových sítích v ČR a SR a také v satelitních platformách UPC Direct, DIGI TV a CS Link a Skylink na satelitech Astra 1H na pozici 19,2 st. východně, Intelsat 10-02 na pozici 1,0 st. západně a Astra 1G na pozici 23,5 stupňů východně. Oficiální stránka HBO: www.hbo.cz.

Úplné měsíční programové přehledy - Guide, Synopse a Premiéry všech dabovaných kanálů - HBO, HBO2, HBO Comedy i HBO Digital si můžete stáhnout na našem webu v sekci TV Download.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.11.2009 • Turnaj mistrů na stanici NOVA Sport
19.11.2009 • Prosinec na AXN
13.11.2009 • STV odvysiela priateľské zápasy futbalovej reprezentácie SR [ 2 ]
13.11.2009 • Dvakrát více sportu, dvakrát více zábavy – to je SPORT TV [ 8 ]
13.11.2009 • Prima COOL bude vysílat COOL MOVIES
11.11.2009 • Televízne programy (nielen) pre médiá

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist