Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 07:33:44   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Softwarové novinky | Články
 

Informace Skylinku o aktuálním stavu implementace nového systému Irdeto PI-sys

  Autor: Redakce satCentrum/Skylink , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 17.12.2009


Ing. Jaromír Glisník, výkonný ředitel společnosti TradeTec, která se společně se společností Towercom podílí na vysílání a distribuci digitálního paketu televizních a rozhlasových programů ze satelitu - Skylink, dnes poskytl serveru satCentrum další informace k průběhu implementace nového systému podmíněného přístupu Irdeto PI-sys.


Jak jste si mohli už před měsícem přečíst na satCentrum v podrobném příspěvku Budoucnost systémů podmíněného přístupu: od CryptoWorksu k Irdetu, a minulý týden v upřesňujícímm příspěvku V platformě Skylink začal přechod na systém kódování Irdeto, ukončí společnost Irdeto k 31. 12. 2012 podporu stávajícího systému CryptoWorks, který byl (vyvinutý původně v roce 1996 společností Philips) zvolen na počátku vysílání českých a slovenských digitálních programů ze satelitního systému Astra v platformách Czechlink a Slovak Link (později přetransformovaných na CS Link a Skylink), a také v DTH placené satelitní nabídce UPC Direct.

V rámci optimalizace nákladů na vývoj systémů se nový majitel (společnost Irdeto systém CryptoWorks odkoupila v roce 2006 od Philipsu) rozhodl dále vyvíjet jen svůj původní systém - nyní je aktuální verze Irdeto π-sys - PI-sys 3.0. Pro systém CryptoWorks stanovila termín ukončení podpory na závěr roku 2012. Proto ani Skylink neplánuje vypnutí systémů CryptoWorks před 31. 12. 2012.

Ovšem výrobci přijímačů se po zveřejnění ukončení podpory zdráhají vyrábět nové modely (většinou HD) s interními dekodéry (čtečkami) CryptoWorks. Proto Irdeto usiluje o co nejrychlejší přechod všech operátorů na jejich systém PI-sys.

Proto aby současné receivery nebyly po roce 2012 nefunkční, vyvinula společnost Irdeto ICE kartu (zkratka Irdeto CryptoWorks Embedded Card) – kartu, která umí dekódovat PI-sys i CryptoWorks, a zachovat tak funkcionalitu stávajících přijímačů s dekodérem CryptoWorks.


Podle dnešní informace Jaromíra Glisníka pro server satCentrum je už hlavní stanice nového systému (s kodérem systému Irdeto PI-sys) od listopadu nainstalována v technologickém centru Towercomu v Televizním vysílacím středisku v Bratislavě na Kamzíku a a od té doby provádí Skylink interní zkoušky na uzavřeném datovém okruhu.

Dne 12. 12. 2009 po půlnoci byl přidán ident 0624 kódování Irdeti PI-sys do datového streamu k prvním třem programům na transponderu Skylinku č. 11,992 H, u filmového programu MGM a dokumentárních programů Viasat Explorer a Viasat History, kde doplňuje stávající kódovací systém CryptoWorks s identy 0D03, 0D070 a 0D96. Programy vysílají na Astře 1G, orbitální pozice 23,5 st. východně, tp. 11,992 H, SR 27500, FEC 3/4.

Dne 15. 12. 2009 byl byl přidán ident 0624 pro test ICE karet k dalšímu programu, tentokráte v HD rozlišení - k programu bebe.tv HD, které naladíme na Astře 1G na tp. 12,109 H, SR 27500, FEC 9/10, norma DVB-S2, MPEG-4.

Jak však výkonný ředitel TradeTec uvádí, "nový systém je velmi odlišný od aktuálně používaného CryptoWorksu. ECM generátory nejsou umístěny u multiplexeru v místě uplinku, scramblování se provádí centrálně, což podstatně zvyšuje spolehlivost, bezpečnost a flexibilitu systému. S těmito odlišnosti souvisí také potřeba delšího času na přizpůsobení a otestování potřebné technické infrastruktury včetně datového spojení na všechny uplinkové stanice.

V tomto týdnu jsme dokončili testy na interních systémech a připravujeme připojení PI-sysu k jednotlivým transpondérům.

Vzhledem k tomu, že do Vánoc zbývá pouze týden a Skylink zaznamenává enormní nárůst zákaznických požadavků, rozhodli jsme se na dobu vánočních svátků minimalizovat veškeré technické úkony, které by mohly mít negativní vliv na funkčnost a spolehlivost poskytovaných služeb. Projekt implementace PI-sysu bude z tohoto důvodu pokračovat až po Novém roce."


Po úspěšném ukončení testů, které nyní Skylink zahajuje, přestane dodávat karty CryptoWorks a namísto nich budou v prodeji nové ICE karty. Pro Skylink se už od minulého měsíce vyrábějí nejnovější karty Irdeto 3, které jsou označované PREMIUM. Karty by měly být dobře zabezpečené proti neautorizovanému (nelegálnímu) sledování kódovaných programů, celý obsah karty PREMIUM je možno přes satelit přepsat – odpadá tím tedy drahá plošná výměna karet v případě prolomení systému. Celý systém má 100% zálohu.

Jak Jaromír Glisník doplňuje tuto informaci, v návaznosti na prodloužení testování mění Skylink časový plán dodávky nových karet ICE PI-sys na český a slovenský trh. První dodávku nových karet plánujeme na konec dubna 2010. Do té doby budou dodávány karty CryptoWorks."


Redakce satCentrum, Václav Hrubec, 17. 12. 2009, 11:00 hod.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.12.2009 • V platformě Skylink začal přechod na systém kódování Irdeto [ 11 ]
09.12.2009 • CS Link zařazuje Eurosport do balíčků SPORT a MÝCH 6
08.12.2009 • Cinemax, Minimax a Spektrum už mají v CS Linku EPG
11.11.2009 • Budoucnost systémů podmíněného přístupu: od CryptoWorksu k Irdetu [ 8 ]
09.11.2009 • Skylink uvádí na trh novou kartu [ 3 ]
30.09.2009 • Novinky ve Skylinku: Ochutnávka programů a promo na nové karty - MULTI plus HBO

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist