Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 13:43:54   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Neoficiální příjem | Články
 

Karty na novo zamiešané

  Autor: Ján Blažek , e-mail: blazek@zutom.sk Přidané: 18.10.2002


Svet satelitnej televízie je plný neočakávaných zmien, a práve to ho možno robí pre nás satelitných divákov takým zaujímavým. Nové družice obsadzujú postupne skoro všetky možné satelitné pozície a pribúdajú desiatky, až stovky nových programov. Na druhej strane je aj skutočnosť, že programy nedosiahnu želanú sledovanosť a krachujú. Ďalšie sa vysielajú s kódovaním a majitelia dekodérov a neoficiálnych kariet sa v pravidelných intervaloch snažia svoje karty opäť oživiť. V posledných mesiacoch však spoločnosti vysielajúce kódované programy povedali ”dosť” a od vyhrážok prešli k činom.

Skoro všetky spoločnosti prevádzkujúce platené, kódované programy sa bránia ”útoku” pirátov, čo je pochopiteľné. Dôvody pre posilnenie kódovania sú však viaceré. Na jednej strane je vyberanie poplatkov v krajine určenia. Napríklad Canal Satellite je určený iba pre francúzsky trh, a tým nedostupný pre ostatné krajiny Európy. Preto je veľmi žiadaný aj za hranicami, kde k jeho sledovaniu dopomôžu neoficiálne karty. Zo strany Canal Satellite by sa tento prehrešok mohol brať vážne iba z hľadiska poškodzovania autorských práv na programy tejto spoločnosti. Spoločnosť nebude mať žiadne úbytky na strane príjmov, pretože mimo Francúzska si nemôže nikto tieto programy legálne predplatiť. Naopak, vo Francúzsku by bolo sledovanie týchto programov neoficiálnou cestou väčší prečin, pretože sa už jedná o krádež a poškodzovanie spoločnosti. Práve toto je hlavný dôvod, prečo sa musia giganti chrániť.

Kríza v oblasti platenej digitálnej televízie dostala už skoro všetky spoločnosti na pokraj krachu (napr. Premiere). Zlá situácia je nezastaviteľná a pirátstvo tento zlý stav ešte zhoršuje.

Prišiel deň X

Zatiaľ čo sa ešte začiatkom roku majitelia prijímačov s dekodérom, alebo CAM Irdeto/Freecam tešili zo stoviek kódovaných programov, dnes sa obávajú ”poslednej hodiny” svojich drahých dekódovacích zariadení. Už v dobe analógového kódovania nastala často situácia, keď sa darilo jednej, či druhej strane.

Nakoniec sa podarilo najžiadanejšej ”vlajkovej lodi” SKY MultiChannels definitívne vyradiť všetky neoficiálne karty. Dnes si SKY stráži nielen svoj digitálny kódovací systém Videoguard, ale predovšetkým techniku, ktorá by tento systém sprístupnila. Dodnes SKY úspešne čelí všetkým útokom pirátov.

Ostatné spoločnosti nemali také šťastie. Kódovacie systémy ako Seca/Mediaguard, Viaccess, Irdeto, BetaCrypt, alebo Nagravision sa stali dostupné pre skoro každého satelitného diváka. Prijímače s dekodérmi, moduly a karty sa zdokonalili a už za relatívne málo peňazí je možné sledovať stovky atraktívnych programov v prakticky všetkých svetových jazykoch.

To, že je možné tieto programové balíky sledovať neoficiálnou cestou, nepotešilo žiadnu pay-TV spoločnosť, a tak sa pristúpilo k činu. Po rokoch nečinnosti sa spoločnosti rozhodli prestúpiť na bezpečnejší stupeň daného kódovacieho systému s označením ”2” (napr. Viaccess 2). Ako prvá sa pre tento krok rozhodla grécka spoločnosť Nova Hellas. Kódovací systém Irdeto 2 použila ešte v roku 2001 (dodnes úspešne). Nasledovali aj malé pay- TV kanály pre dospelých, ktoré by bez príjmov z reklamy veľmi rýchlo zanikli (ako ich mnohí predchodcovia). V tomto prípade sa jednalo o prechod z Viaccess na Viaccess 2, ktorý bol samozrejme podmienený výmenou všetkých prístupových kariet, čo trvá niekoľko mesiacov. Investícia a námaha sa však oplatila, pretože Viaccess 2 dodnes úspešne chráni program pred očami neplatiacich divákov. Ďalšími z programov bol arabský balík Arabesque vysielajúci z Hotbirdu (Viaccess 2).

Po tom, čo spoločnosti uvideli efektivitu ”dvojkového” kódovania, začali postupne uvažovať aj ďalší. Na Astre sa kódovanie novej generácie objavilo na jar, a to práve na jednom z najžiadanejších programových balíkov: Canal + Espaňa. Tu sa však použil ďalší nový kódovací systém: Seca 2. Jeho spustenie úspešne vyradilo všetky neoficiálne karty v Európe. Tento krok privítali aj talianski pay TV prevádzkovatelia Tele + Digitale a Stream, ktorí reagovali rýchlou výmenou kariet a prechodom na Seca 2. Kódovanie pritvrdil aj poľský balík Cyfra + a Polsat Cyfrowy.

Asi takto vyzerá situácia počas písania tohoto článku (10.8.2002). Nie je tajomstvom, že aj ostatné spoločnosti sa chcú chrániť proti neoficiálnym divákom a pripravujú sa na prechod do bezpečnejšieho kódovania. Ako to však bude vyzerať na jeseň sa ešte len ukáže.

Kedy budú programy zase dostupné?

Toto je najčastejšia otázka všetkých divákov, ktorí si zvykli na ”zakázané ovocie”. Nie je to však také jednoduché, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Teoreticky môže rozkódovanie ”dvojkových” systémov trvať až niekoľko rokov.

Fámy o možnostiach rozkódovania nového systému Seca 2 sa objavili už pár mesiacov po jeho aktivácii. Na internete sa objavili informácie o moduloch podporujúcich aj Seca 2 a špeciálnych kartách, ktoré sú pre tento systém pripravené. Situácia sa však nepohla dopredu a karty sa na trhu dodnes neobjavili.

Momentálne sú naďalej dostupné programové balíky:

Canal + NL (Holandsko), Canal Satellité (Francúzsko), AB Sat (Francúzsko), Premiere World (Nemecko), TPS (Francúzsko), NTV Int. (Rusko), Viasat (Škandinávia).

Zmeny kódov sú viac menej pravidelné - vždy koncom mesiaca sa postupne ”povypínajú” programy v Seca. Pri Viaccesse to je častejšie 5 - 7 dní (pri ”autoupdate” podstatne dlhšie). Najdlhšie vydržia kódy pre balík Premiere World. Zmeny kódu sú už síce častejšie ako donedávna, ale stále je možné sledovať skoro celý balík 3 - 4 mesiace. Ppv (pay per view) programy Premiere Direct menia kódovanie skoro každý týždeň.

Dobrou alternatívou pre všetkých, ktorým chýbajú španielske programy Canal + Espaňa, sú balíky Via Digital a TV Cabo (Nagravision) z družíc Hispasat. Už niekoľko mesiacov je možné tieto programy sledovať bez častých zmien aj v prijímačoch s freecam dekodérom (Seca, Irdeto, BetaCrypt, Viaccess, Nagravision) a FUN kartou. Pre príjem z družíc Hispasat je potrebná parabola okolo 100 - 120 cm s konvertorom spracujúcim kruhovú polarizáciu.

”Karta” sa v poslednej dobe začala obracať proti pirátom a postupný úbytok dostupných kódovaných programov nepotešil žiadneho satelitného diváka. Nie je to však koniec pre všetky dekodéry a neoficiálne karty. Niektoré spoločnosti ostanú v doterajšom systéme, nakoľko je prechod na ”dvojkový” dosť nákladný.

Na druhej strane sa iste časom otvorí niektorý z dnes nedostupných systémov. Dodnes sú okrem spomínaných ”dvojkových” systémov neoficiálne nedostupné systémy VideoGuard, PowerVu a čiastočne Conax (iba veľmi málo rozšírený). Ešte na nás možno čakajú aj príjemné prekvapenia, napríklad v podobe SKY balíka, na ktorý si brúsi zuby celá Európa.

Zdroj: SatelitParabola.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.09.2002 • Sky Digital rieši problémy s nelegálnym sledovaním
25.09.2002 • Conax 2 prichádza aby ubrzdil pirátov [ 1 ]
16.09.2002 • Odmena za odhalenie pirátov, alebo
"kak bystro zarabotat dengi"
[ 13 ]
02.09.2002 • Stop pirátom a nelegálnemu príjmu II. [ 4 ]
26.08.2002 • UPC sa konečne rozhýbala, len či nie je neskoro [ 27 ]
16.08.2002 • Stop pirátom a nelegálnemu príjmu [ 40 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist