Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 12:31:29   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Víte, na co se díváte? - 1.část

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 20.10.2002


V diskusích na tomto webu se často jako populární evergreen objevují divácká hodnocení kvality či nekvality některých satelitních programů. Zvláště český filmový kanál HBO byl propírán a porovnáván s jinými kanály zahraničních paketů. Tato rádoby zasvěcená hodnocení přirovnávala obraz ke kvalitě několikanásobné kopie záznamu z kazety VHS, kritizovala nízký datový tok, jež je viníkem obrazu, rozpadajícího se do kosteček a rozlišení na úrovni málem streamu, vhodném pro přehrávání tak maximálně na internetu.

Jaká je tedy skutečnost? Jak zjistíme, jak si na tom jednotlivé vysílané satelitní programy stojí?

Porovnávat by se měli dvě základní hodnoty. První z nich je velikost přenášeného obrazu – movie size, tedy rozlišení. Je to základní parametr pro vizuální kvalitu, tedy ostrost obrazu a přesnost zobrazení detailů v obraze. Pro digitální vysílání v DVD kvalitě dosahuje při plném rozlišení maximální hodnoty 720 x 756 pro normu PAL či 720 x 480 v normě NTSC. Na satelitním orbitu se však často této hodnoty nedosahuje. Z důvodu úspory objemu přenášených dat a tedy i úspory místa na transponderu pro větší počet vysílaných programů se používá jen u některých filmových kanálů placené televize a výjimečně pro některé sportovní kanály. Dále tuto velikost používají někteří brodcasteři pro distribuci signálu pro síť pozemních vysílačů. Častěji se používají nižší hodnoty 704 x 576, 544 x 576, 528 x 576, 480 x 576, nejmenší hodnota pak činí 352 x 576 (např. promo vysílání Nova GR, MKTV či SET).

Druhým parametrem je pak rychlost přenosu, bit rate, která udává počet bitů za sekundu přenášených dat. Norma MPEG, která se používá pro DVB, tedy digitální vysílání, je definovaná jako presentace proudů bitů pro synchronizované digitální obrazové i audio signály, komprimované tak, aby se vešly do určité šíře pásma – pro MPEG-2 je to 4,0 až 9,0 Mb/s (megabitů za sekundu).

Televizní broadcasteři používají statickou, pevnou, anebo dynamickou, proměnnou hodnotu bit rate. Která se v akčních, rychlých scénách zvětší, u ”stojícího” obrazu se naopak sníží. Tomuto modernímu, „ekonomickému“ řešení se věnují provideři jak satelitního (DVB-S), tak terestrického (DVB-T) digitálního vysílání.

Ale jak zjistíme zjistíme hodnoty rozlišení a rychlosti přenosu sami, na svém domácím receiveru? Nejlépe jsou na tom majitelé receiverů Nokia 9600 (případně 9500, 9200) s úpravou DVB 2000. V menu se dá přečíst hodnota movie size i okamžitá hodnota bit rate za poslední tři sekundy. Bohužel se však už tyto přijímače několik let nevyrábějí a nedají se tedy zakoupit v běžných obchodech.

Některým satelitním fanouškům, používající v současné době oblíbený receiver Humax 5400 svitla naděje, že některé přenosové údaje zjistí i v menu svého přijímače, po instalaci SW HIC-10500PH+CAM2002h+ToH12_01090 od začátku září tohoto roku. Od konce září je tento SW (a případné novější verze) dostupný volně na uploadech některých webů, nic tedy nebrání tomu, abyste si jej nainstalovali do svého Humaxe. V rámci nově zobrazovaných technických údajů, dostupných po stisknutí tlačítka s otazníkem se na obrazovce televizoru objeví okno s pěti záložkami, které odpovídají barvám na dálkovém ovladači. Pod červenou záložkou jsou údaje o předvoleném kanálu – číslu, názvu stanice, aktuálním čase, síti, provideru, současně přenášeném a následujícím pořadu (z EPG), číslu antény, frekvence, polarizaci, datovém toku (SR), chybovém opravném poměru (FEC), typu podmíněného přístupu – kódování (CA) a dalšími datovými identifikátory (ChPID, VPID, APID, PCR, PMT, ECM PID, ident a SID). Tyto hodnoty slouží k přesné identifikaci a naladění vysílaných televizních a rozhlasových programů, přenášených ze satelitních družic a používají je i satelitní DXeři při zasílání svých hlášení o zachycení nových kanálů do známých center SatcoDX, Lyngsat.com či Transponder-news.

Pod druhou, zelenou záložkou pak najdeme další informace o vysílaném kanálu. V pravé části jsou to dva sloupce zobrazující graficky i číselně v procentech sílu signálu a jeho kvalitu (BER), a dále jsou zde hodnoty velikosti zobrazení – rozlišení (Movie Size) a rychlosti přenosu (bit rate). Zbytek tohoto informačního okna tvoří údaj o obrazovém poměru (4:3 či 16:9) a řada audio hodnot (hladina – Layer, stereo mód či Dolby Digital, vzorkovací frekvence, rychlost audio přenosu, kódování a další).

Bohužel receiver Humax 5400 ve svém menu zobrazuje informace, které jsou vysílané broadcastery - zatímco hodnota movie size zřejmě odpovídá velikosti obrazu, tedy rozlišení, u přenosové rychlosti je uvedena bezrozměrová hodnota (např. 1875,0 pro ČT1 a 2), určitě se tedy nejedná o okamžitý bit rate, změřený z vysílání za určitou časové období (např. poslední 3 sekundy). A tak si na otázku Jak si vedou naše stanice – víte, na co se díváme? dovedou odpovědět jen majitelé receiverů se SW DVB 2000, případně servisní technici, vybaveni profesionálními měřícími přístroji.

Z menu Humaxe vyčteme maximálně to, že kanály paketu Czechlink, tedy stanice ČT1, ČT2, Prima a Stanice O na Eurobirdu vysílají s rozlišením 720 x 576, stejně jako filmový kanál HBO CZ z paketu UPC Direct na Astře. Ostatní česky či slovensky dabované programy v tomto paketu (Fox Kids, Discovery, Reality TV, Galaxie sport, Animal Planet, Hallmark, Spektrum, Eurosport, TA3, NGC) jsou přenášené s velikostí obrazu 528 x 576. Zpravodajská stanice TA3 z paketu Telenor na Intelsatu má 704 x 576, distribuční kanál Galaxie sport na družici Eutelsat W1 je přenášený s lepšími hodnotami, jak v UPC - 704 x 576. Druhý parametr – bit rate, jak už bylo uvedeno, na tomto receiveru nezměříme.



Pozn. redakce satCentrum:
Pokračování článku bude uveřejněno z technických důvodů až o víkendu 2.-3.11.2002.

Vyjádřením člena redakce po prvním dnu uveřejnění článku bylo přesunuto do jeho reakce 21.10.2002 v 22:47 hod.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 34   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.08.2002 • Sedm slovenských rádií na Eurobirdu
31.07.2002 • Nový CI modul pre Premiere / Betacrypt 2 [ 4 ]
21.06.2002 • Technisat ponúka zdarma stanicu Premiere Start [ 2 ]
17.06.2002 • NO-ZAP prichádza s novým CAM modulom
08.05.2002 • Nakupujte přes obrazovku
– nalaďte si Nat 1
[ 9 ]
05.05.2002 • Květnové změny v německé placené televizi PREMIERE [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 2

  dawovi a spol 

26.10.2002 13:52 • dxmichael
Zdar

Tak dozfam ze Humaxe jeste opravdu trochu vytuningujou, at funguje i skutecny dat. tok jak ma Nokia. Predstavoval bych si menu, ktere ukazuje hodnotu nepretrzite. To znamena, ze by porad behali cisilka nahoru a dolu podle aktualniho toku. To by bylo,myslim, lepsi nez nacitani toku jako u dvb2000.

4:2:2 : Nezna nekdo kartu ,nebo prijmac, ktery by to umel ??? Meju bych veeeelky zajem. Profiprijmace ,napr. Tadiirian Scoupu CODICO IRD 2800 ( super masina ! ), sou s 3000 Usd prece jen ponekud drahe hracky...:-)
 
 
  Môj príspevok 

25.10.2002 20:31 • daw
Ahojte

Tak este raz . Hodnota 15 Mbitov je nominalna hodnota mpeg streamu - u CBR streamu by v jeho hlavicke mala byt zapisana hodnota na ktoru je stream skutocne enkodovany a uVBR zase bud priemerna alebo maximalna hodnota . Ze tam je stale tych 15 Mbitov je zalezitost hardwarehoveho enkoderu , ktory produkuje stream a ako vlastne zapisuje udaje do hlavicky streamu . A prave humax je schopny zatial dat udaj iba o tejto hodnote . Mozno za v dalsom patchi to urobia tak ako na tej Nokii a bude ukazovat priemernu hodnotu za 3 sek alebo podobne .

K ARD - VBR priemer 2,4Mbit a max 3,83Mbits - moze to byt aj viac , nahraval som iba kratko ,vtedy ked sa zhovarali v studiu , kde bolo malo pohybu.

K mpeg 4:2:2 - skusil som prenos tenisu na 7E , vysledok - humax ziadny obraz , trhany zvuk , cez kartu ziadny obraz , zvuk plynuly , takisto sa obraz neda nahrat nahrava iba zvuk.. Skusil som vytvorit aj stream vo formate 4:2:2 a bohuzil kodek , ktory softwerovo prehrava DVB to neprehral , takisto to neprehrali ziadne softwerove prehravace - powerdvd , windvd , jedine to nacital m2edit , ktory to podporuje , a cez ten som aj to prehral. Tot vsio .
 
 
  RE: dawovi 

24.10.2002 20:27 • dxmichael
Zdar lidi a dawe.

Mas pekny nastroj na mereni a rozebirani signalu...Umi ta tva karta prijmat i CHROMA FORMAT 4:2:2 ??? Zkousels to nekdy ?

Capu ze udaj 1875 se rovna udaji 15000 - to je jasne uz dyl. Ale nechapu co tim chces rict v souvislosti s 7155 Mbit.

Pozri se na ARD , na Astre a potvrd mi tvou teorii jeste jednou, prosim. ARD vysila v dynamickem dat. toku neco okolo 3-4Mbit/s. Humax ukazuje taky 1875 pri rozliseni 720:576. Mimochodem, ze Humax ukazuje zpravne rozliseni sme tady nikdy nepopirali! Jde jen ciste o datovy tok.To, ze ho ukazuje ”falesny” sem napsal ja :-)
 
 
  bitate 

24.10.2002 19:33 • daw
Chcel by som sa tiez pripojit k diskusii o velkosti bitrate pri vysielani programov zo satelitu .

Vlastním prijimac humax 5400 a tiez aj satelitnu kartu Skystar 2 ,cez ktoru sa programy daju nahrávat na hardisk a potom samozrejme aj vhodnym programom zanalyzovat . To som aj spravil - nahral som asi 1 min z CT1 a tu je vystup z programu bitrate viewer , ktorym sa da lubovolny mpeg zanalyzovat :

Num. of picture read: 1238

Stream type: MPEG-2 MP@ML CBR

Resolution: 720*576

Aspect ratio: 4:3 Generic

Framerate: 25.00

Nom. bitrate: 15000000 Bit/Sec

VBV buffer size: 112

Constrained param. flag: No

Chroma format: 4:2:0

DCT precision: 9

Pic. structure: Frame

Field topfirst: Yes

DCT type: Field

Quantscale: Nonlinear

Scan type: ZigZag

Frame type: Interlaced

Takze hodnota 15 Mbitov je nominalne bitrate , skutocne priemerne ( tiez z tohto programu ) je 7155 Mbitov . Ked si to pozriete v humaxovi , tak ten vam vypise udaj 1875 .

Tento udaj je tiez spravny , cize to nie je falosna hodnota ako to niekto skor napisal . Ked si date do pomeru 15000/1875 dostanete pomer 8 , z toho vyplyva ze udaj 1875 je udaj nie v Mbitoch ,ale v Mbytoch . A ostatne udaje z humaxa su tiez spravne . Rôzne programy vysielaju v rôznych rozlíseniach . Skusal som porovnávat udaj z humaxa a to iste nahrane cez skystar a vzdy to sedelo .
 
 
  no dobre :-) 

24.10.2002 06:43 • dbart
:-)
 
 
  re dbart 

23.10.2002 21:42 • dxmichael
No tak, dbarte, ze je obraz na Alice horsi nez u Berlusconiho je opravdu videt...Ty tam halt vidis tu kuchyni a tak se ti to zda rovnou o 50% lepsi :-)

Je taky nutno se divat a posuzovat nahravky ze studia.Maji nejvetsi kvalitu, nemaji prakticky zadny sum...A alice vysila prakticky jen a pouze za studia...

Jo, kiosky byli fakt dobry.Doufam ze jeste nekdy budou. cus
 
 
  este volaco 

23.10.2002 20:26 • dbart
domnievam sa, ze velmi zalezi v akej kvalite pustaju svoj program stanice do enkoderov. Tie Berlusconiho programy nesledujem, ale ”dovolim” si tvrdit, ze celkovy ”dojem” z kvality je vyssi pri Alice aj pri nizsom bitrate. Pre niekoho je moj nazor mozno blbost, ale prilozim este jeden dojem. ”V davnych dobach” ked sme este mohli ”cucat” na Kiosky, tak ma na nich dokazalo zaujat popolnocne porno nie svojou temou ( je to o tom istom ;-) ) ale kvalitou obrazu. caute
 
 
  dakujem 

23.10.2002 20:13 • dbart
k tomu ALICE: mal som moznost taliansku kuchynu zazit 4 mesiace. Pre mna neexistuje na tejto Zemi nic lepsie. Takze ked sa na to divam, tak to uz na 50% citim :-). Inak tie recepty su jednoduche a suroviny k nim su popisane v 4 reciach. Tie bloky z varenim trvaju asi pol hodinu a donedavna ich davali kazde 3 hodiny. Myslim ze aj teraz je to tak, ale posunuly hodinu ( pred tym to bolo o 12,3,6,9,12,..., teraz to zacina inokedy - neviem presne). Dobru chut.
 
 
  dbartovi 

23.10.2002 19:27 • dxmichael
Bry vecer.



Me bylo pred rokem a pul receno , ze uplink UPC je v Holandsku...ale kdyz je v Anglii, tak to je ok. Ale na veci to nic nemeni. Proste to neni u nas...

Tve prani: ALICE. Varis, varim, varime... Mormalne se na to nedivam, ale pro tebe sem to udelal :-) Pro vsechny ostatni: je to program o vareni, recepty atd. Nez jsem zmeril dat. tok, taxem si rikal ze to asi moc byt nemuze, protoze jediny pohyb v obraze jsou kucharovi ruce,varecky a ryze v hrnci. No, k veci: 3.694 s plnym rozlisenim 720:576.Takze kdyz to srovnas s napr Italia 1,R4 a C5 ( 7.847 , 702:576, tak poznas rozdil). cus


 
 
  Môj príspevok 

23.10.2002 07:18 • dbart
len pre opravu, UPC ma uplink v Anglicku, teda neviem, ze by ho presunuly do Holandska



PS: skuste odmerat parametre programu ALICE na Hodbirde, podla mojho subjektivneho nazoru je to asi najviac kvalitny FTA program po technickej stranke a po obsahovej stranke vo svojej kategorii tiez asi nema konkurenciu


 
 
  sport1 na telstaru 

23.10.2002 00:24 • duchman_zl
Dik za info,porad jsem mel dojem ze upc na telstaru je jiny provider,a tedy i klice atd. Ale jednou jsem to testoval a uspesny jsem nebyl,zrejme v 88 tam nevysilaji vsechny programy,ale jen nektere.
 
 
  Rozliseni DVB 

22.10.2002 18:10 • dxmichael
Zdar Elvexi. Tos nasel dobre ! UPC ma uplink v Holandsku a tam je jim jedno na co se koukame v CR... Ale pohrat v vylepsit by to urcite slo.

Ja si taky si myslim ze HUMAX v rozliseni nekeca ! Ukazuje stejna data jako DVB2000 a timpadem je v tehle veci verohodny.
 
 
  Rozlišení DVB 

22.10.2002 12:04 • elwix
Tak v manuálu video encoderu Philips DVS 3111 (dříve používaný v Czechlinku) z roku 1996 se pro půlsnímkovou frekvenci 50 Hz připouští rozlišení 720*576, 528*576, 480*576, 352*576. Znamená to tedy, že DVB norma umožňuje i jiná h. rozlišení než 720. Dnešní encodery budou patrně umět i jiná - např. 704. V tomto směru nám tedy HUM. asi nekecá.

V UPC je jim to asi jedno, nebo encodery v jejich multiplexu jiné rozlišení neumí a nebo není vůle jejich techniků si s nastavením trochu pohrát.
 
 
  pro duchmana_zl 

22.10.2002 09:51 • usingen
signal sport1 hun na telstaru 12 je vysilany s ident 88, tedy jako upc pouziva na astre, no a ted uz staci mit jen logger...
 
 
  Můj příspěvek 

22.10.2002 00:16 • dxmichael - podsednik
Pane Hrubec, vas mail jsem obdrzel az ted,kolem 00:15h. Tudiz pochopte, ze jsem se nadale zapojil do dizkuze.

Z Pozdravem dxmichael
 
 
  Za redakci satCentrum 

21.10.2002 22:47 • Václav Hrubec
Nebývá sice zvykem, aby se jeden článek na webu hned po prvním dnu upravoval a doplňoval vyjádřením člena redakce, ale dnes tak učiním.



Ač to možná vyzní trochu nezvykle, jsem upřímně rád za vaše reakce v diskusi. Samozřejmě raději mám diskutující, kteří odborně a k věci diskutují, jak ty, kteří stále donekonečna omílají, že vše od UPC je humus. Ale snad i takové reakce mohou - pokud budou často vidět (a nejen na tomto webu), vést lidi zodpovědné a zainteresované na plánování a provozu satelitních a kabelových sítí (a teď nemám na mysli jen UPC) k zamyšlení. A možná i k budoucí nápravě.



Paradoxně účelem napsání článku i rozhořčených diskusí bylo totéž – podívat se, dozvědět se, na co se vlastně díváme. V případě placené služby tedy i za co vydáváme své vydělané peníze. V tomto duchu autor postupoval. Ne, že nevěděl, co je movie size i bit rate - které v úvodu článku definoval. Ale protože neměl k dispozici satelitní přijímač Nokia 9600 (9200, 9500) s upraveným softwarem DVB 2000, který se již řadu let nevyrábí a není na našem trhu dostupný, spolehnul se na údaje z nového menu receiveru Humax 5400. V článku pak použil „bezrozměrové“ hodnoty, které vypisuje SW ToH v menu Humaxe (zřejmě se jedná skutečně o hodnoty, které receiver „čte“ z přijímaného kanálu od providera). A tyto hodnoty porovnával (spolu s hodnotami rozlišení) pro různé programy.



Ano, jednalo se o chybu použít zobrazení Humaxe, kdy jde o „přesné počítání s nepřesnými čísly“. Omlouvám se za to. Ale nakonec právě tato chyba nakonec rozpoutala diskusi, ve které se i ostatní, dosud nepoučení „pasivní“ diváci satelitní televize mohli dozvědět zajímavé informace o naměřených hodnotách datových toků u některých přijímaných stanic. A to by se bez vyprovokování tímto článkem asi určitě nedozvěděli. Beru to tedy jako plus a pro mě osobně je lepší mít na webu takovýto článek - přestože se bude nakonec upravovat a opravovat, jak suché tiskové zprávy či neutrální stokrát opakované údaje a přehledy. Pro nás v redakci je to pak určitě důležitá zkušenost.



Ještě jednou děkuji za vaše reakce, jsem rád, že články na webu satCentrum pozorně čtete a že se za své názory v diskusi nestydíte podepsat. Budu rád, pokud uvedete i další naměřené hodnoty a provedete případná srovnání dalších satelitních programů.



Za web satCentrum - Václav Hrubec (hrubec@satCentrum.com)




Ještě k článku - telegraficky:

1. Já osobně jsem vlastnil přijímač Nokia 9600S i se softem DVB2000 od roku 1997 do roku 2000 a byl jsem s ním velmi spokojený, stejně jako je dodnes i jeho nový majitel. Bohužel žádný současný receiver na něj asi nemá a tak ani redaktor nemá možnost srovnávat…

2. Kdo by měl udělit redaktorovi pokutu za zveřejnění jednoho údaje z menu receiveru, který má několik stovek lidí doma (podle prvního diskutujícího se prý jedná o šíření poplašné zprávy)? Který soud, podle jakého zákona? Nevím, snad abychom se báli tedy číst i jiné názvy a údaje v menu receiveru, ne?

3. Panu Podsedníkovi jsem osobně psal mail dnes v 6:41 hod., nechápu tedy jeho pozdější reakci.
 
 
  pro anonyma 

21.10.2002 21:15 • dxmichael
Hm, datovy tok u HBO byva v rozhrani 2.000Mbit/s !! A to uz je sakra tozdil... Kdyz je obraz staticky ( tmava scena v pokoji ), tak je bajecne videt ze dekoder/koder ubere na dat. toku a sou videt jen ctverecky ,jejichs poset by zpocital behem par sekund kazdy prvnecek :-) Ale tak vysila rada ,i nemeckych, stanic na Astre ,ale tam se ta zakladni hladina pohybuje vys nez u HBO...takze kdo umi, ten umi...

A : Obraz HBO NENI ANI NAHODOU srovnatelny s ostatnimy PAY-TV v Evrope !!!!

Co mas za televizi ? Na RYZE 100Hzove ( bez Digital Scanu a ostatnich ”vylepsovaku”)je to videt uplne nejlip .
 
 
  pro anonyma 

21.10.2002 21:14 • dxmichael
Hm, datovy tok u HBO byva v rozhrani 2.000Mbit/s !! A to uz je sakra tozdil... Kdyz je obraz staticky ( tmava scena v pokoji ), tak je bajecne videt ze dekoder/koder ubere na dat. toku a sou videt jen ctverecky ,jejichs poset by zpocital behem par sekund kazdy prvnecek :-) Ale tak vysila rada ,i nemeckych, stanic na Astre ale tam se ta zakladni hladina pohybuje vys nez u HBO...

A obraz HBO neni ANI NAHODOU srovnatelny s ostatnimy PAY-TV v Evrope !!!!
 
 
  Môj príspevok 

21.10.2002 21:06 • anonym
To jsem se zase bobavil, merit okamzity bit rate u programu vysilanych s VBR (Varible bit rate) jako UPC opravdu genialni napad (hodnoty doporucuji odecitat zejmena kdyz je na obrazovce staticky obraz) a pak to srovnavat s programny ktere se vysilaji s CBR jakou CT1 a CT2 !



Jinak pro pametniky kteri si jeste pamatuji jaky byl obraz pred dvema lety u HBO je nyni jiz obraz na srovnatelny s ostanimi PPV programy
 
 
  pro Elvixe a ostatni dxare 

21.10.2002 21:04 • dxmichael
Taky nechapu proc HBO vysila s plnym rozlisenim. podle meho by neuskodilo trosku ubrat.Na normalni televizi by ta mensi neostrost nebyla poznat a obraz by byl , myslim, mene kostkovatejsi.Driv vysilal na 7E Reuters TV ktery mel symbol rate neco kolem 1.000 a obraz mel v rozliseni neco kolen 330:220. Tam bylo krasne videt, ze takove rozliseni se uz nehodi na divani.To by ani nepomohl dat.tok z CT :-) Podivej se,jestli mas tu moznost, na Preniere 1-7. Maji tam 3 druhy rozliseni.Prem 1 a 2 nejlepsi a u 6 a 7 nejhorsi.Mensi nez u HBO.Ale vysilaji vetsim dat.tokem a tak se to vyrovna.Obraz vypada dost dobre! UPC by to mela udelat naopak.Kdyz uz nemaji misto na vic transponderu,tak at snizi rozliseni.Kdyz nemas doma zrovna 2m projekci tak rozdil nepoznas.Mas s tim pravdu. JA jeste porad cekam na vyjadreni autora. Asi se pred nama schovava...Nebo myslis ze shani 9600 s DVB 2000 aby se na to sam podival :-) ??

Rozliseni PALu : Je jen jedno dle CCIR normy:720x576.Tohle rozliseni vydava kazdy prijmac na SCARTu nebo UHF. Ale kdyz si nekdo usmysli,ze bude VYSILAT s mensim rozliseni ,napr.480:576 , tak si dekoder kazdeho prijmace z toho mensiho udela to standartni 720x576. Obraz z prijmace je v plnem PALu,ale neni ostrej jako normalni PAL protoze jeho imput je mensi. I tak ale,datovy tok by se mel zlepsit.

Humax podava zpravne info o rozliseni. Overil sem si to na 9600 a te sroste verim,protoze Uli Herrmann ten soft fakt dobre propracoval a je udelanej fakt jen pro lidi ktery se zajimaji i pro technologii a ne jen na ”normalni” divani se na TV.

A jeste porad cekam na reakci redaktora..........
 
 
Celkový počet komentářů: 34 / zobrazují se: 1 ... 20

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist