Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 28.04.2024 - 03:47:15   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Sportovní program ČT4 vysílá už pět let!

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 09.02.2011


10. února 2006 přesně v 9:00 hodin bylo zahájeno vysílání specializované sportovní digitální stanice televize veřejné služby „ČT4 Sport“. Nový programový okruh České televize spatřoval své poslání v poskytování prostoru širokému spektru sportovních odvětví, přičemž dominantní roli měly mít významné akce odehrávající se na domácí scéně a také nejdůležitější zahraniční události, spojené s účastí českých reprezentantů.


Vstup Čtyřky do arény českých digitálních televizí byl impozantní. Prvních 16 dnů jejího programu vyplnily jubilejní XX. Zimní olympijské hry v italském Turínu. Poprvé v historii tak mohli diváci sledovat soutěže pod pěti olympijskými kruhy na dvou programech, protože sport měl mít svůj prostor stále také na Dvojce. Podstatně rozšířená sportovní nabídka se stala skutečností a od tohoto okamžiku se vztahovala i na další velké akce roku 2006.

Jednou z nich bylo celosvětově masově sledované Mistrovství světa ve fotbalu v Německu, jehož se historicky poprvé zúčastnila i samostatná česká reprezentace. Převážnou část programu sportovní stanice tvořily přímé přenosy a záznamy a spolu s nimi i publicistické a dokumentární pořady – některé původní a jiné převzaté ze zahraničí.

Start sportovního programu byl v roce 2006 spojený také s padesátým výročím vzniku sportovního zpravodajství a jeho kultovního pořadu Branky, body, vteřiny. Začátky Čtyřky znamenaly denní šestnáctihodinové vysílání a podstatně rozšířenou programovou nabídku, kde vedle zavedených a úspěšných pořadů typu fotbalové Ligy mistrů, Extraligy ledního hokeje a dalších byl dán prostor i dalším sportovním odvětvím. Pozornost byla věnována také sportům pozapomenutým, a tak se na obrazovce znovu objevily šachy, hokejbal nebo nohejbal.

V letech 2007–2008 následovalo období stabilizace a v závěru této etapy se penetrace (pokrytí signálem) začala blížit 50 %. Od 1. ledna 2008 bylo vysílání rozšířeno dokonce na 24 hodin denně. Zároveň se zdokonalovala kvalita obrazu a začalo se s přípravou na přechod k vysílání ve vysokém rozlišení (HD TV). Rok 2008 byl ve znamení další velké akce – Letních olympijských her v Pekingu. V těchto dnech se vysílalo nikoli 24, ale 48 hodin denně. Nonstop vysílání si opět rozdělily ČT2 a ČT4. A na Čtyřce docházelo k dalšímu zpestření sportovní nabídky.

Světlo světa spatřil i sedmidílný seriál Slavné olympijské osmičky a portréty dlouhodobého cyklu Sláva vítězům dospěly až k číslu šedesát. Škoda jen, že se nepodařilo získat vysílací práva na Mistrovství Evropy ve fotbalu. Na druhé straně ČT4 nabídla to, co komerční stanice nevysílají. V jejím vysílání se objevil regionální sport, akce handicapovaných sportovců a stranou nezůstala ani sportovní čest a etika v souvislosti s udělováním Cen Fair play.

Rok 2009 přinesl pokračování přesunů sportovních akcí z ČT2 na ČT4. Od září do prosince se například už všechny zápasy Buly – hokej živě vysílaly na Čtyřce. Největší událost roku Mistrovství světa v severském lyžování ale stále dominovalo Dvojce. Na druhé straně zápasy Sparty a Slavie v nově vzniklé fotbalové Evropské lize UEFA už patřily výhradně ČT4. Na tomto programovém okruhu už zdomácnělo například i MS a ME v krasobruslení (s výjimkou závěrečné exhibice).

ČT4 se začala prosazovat i ve sportovní dokumentaristice a za pořady Zaplaťpánbůh za fotbal a Cílové roviny Kateřiny Neumannové získala v roce 2010 dvě ceny na světové přehlídce dokumentární tvorby v Miláně. V tomto roce se Čtyřka úspěšně vypořádala i s další velkou akcí, když na programech ČT2 a ČT4 zajišťovala vysílání ze Zimních olympijských her v kanadském Vancouveru. Poprvé v historii dokonce v HD kvalitě!

Na tuto grandiózní akci navázalo Mistrovství světa ve fotbalu v Jihoafrické republice, které přineslo dokonalý servis pro diváky ze všech 64 utkání. Opomenout nelze ani Mistrovství světa v ledním hokeji v Německu nebo finále Davis Cupu či FED Cupu. Velké renomé si Čtyřka získala i komplexním pokrytím světového šampionátu basketbalistek v Ostravě, kde se i díky televizním fanouškům mohly české reprezentantky radovat ze stříbrné medaile.

V pátém roce došlo k dokončení procesu přesunu sportovních událostí z ČT2 na ČT4, aby se od roku 2011 už prakticky celé sportovní vysílání přesunulo na Čtyřku. Stalo se tak v okamžiku, kdy penetrace sportovního okruhu už přesáhla 90 %. Celý proces směřoval do 3. čtvrtletí, aby už poslední kvartál roku 2010 předznamenal rok 2011. Název ČT4 proto od ledna tohoto roku plně odpovídá nové realitě sportovního vysílání v rámci celkového působení televize veřejné služby.


Ladislav Šticha, Tiskový mluvčí ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.02.2011 • Travel Channel začne od neděle vysílat nový seriál Jak to chodí v Indii
10.02.2011 • Hokejový Slovakia Cup už zítra exkluzivně na stanici Sport1 [ 2 ]
09.02.2011 • Omega Dubai Desert Classic 2011
07.02.2011 • ČT4 odvysílá unikátní záznam finále MS 1962 ve fotbalu– 9. 2. od 20:15 hod.
04.02.2011 • KHL – ALL Star Game 2011
03.02.2011 • MS v alpském lyžování v České televizi: Všechny přenosy živě a v HD

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist