Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 04:15:02   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Posledních 24 hodin Keitha Moona – 25. 7.

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 22.07.2011



Hrál jako bůh a užíval si jako ďábel! Bubeník skupiny The Who zemřel 7. září 1978. Další díl kanadských dokumentárních rekonstrukcí o slavných osobnostech, které zemřely nepřirozenou smrtí: Posledních 24 hodin – Keith Moon v pondělí 25. července ve 21:45 na ČT1 a ve vysokém rozlišení na ČT HD.



Keith Moon bubnoval jako bůh. Jeho ruce jakoby nebyly jen dvě. Jakoby bubnovala nějaká chobotnice. Měl osobitý styl, který těžko někdo někdy napodobí.

Nebezpečný návyk se snažil překonat celá léta. Věděl, že alkohol ho ničí, že ničí jeho tvorbu, kreativitu, kariéru i přátelství s ostatními v branži. A přesto to nikdy nevydržel. Ze zoufalství začal brát Heminevrin – lék užívaný při odvykání pití alkoholu. Je to velice silný lék. Měl by se užívat pod lékařským dohledem. Ale Keith měl pocit, že čím víc toho spolyká, tím rychleji se problému zbaví, tím rychleji pominou nepříjemné příznaky abstinence. Jeho spotřeba prášků byla obrovská.

Moonova záliba v nadměrném pití a pilulkách byla výsledkem života na výsluní popularity. V té době skupina The Who už deset let kralovala světu rockové hudby. Byli přímými předchůdci punku. Včerejšek je nezajímal a zítřek už vůbec ne. Hráli hudbu, která vyjadřovala jejich hněv. Když na pódiích rozbíjeli kytary, všichni na to zírali s otevřenými ústy. The Who razili cestu novým hudebním směrům. Od tříminutových chorálů zpívaných v drogovém opojení k psychedelii. Od psychedelie k novátorské rockové opeře. A v centru všeho byl Keith Moon. Dodnes je považován za nejlepšího bubeníka všech dob.

Bubeníky do té doby nikdo moc nesledoval, ale bubeník The Who předváděl vlastní show. Jako vrcholné číslo na závěr obvykle rozbil bicí soupravu na kusy. Velmi podobně se však choval i mimo pódium. Keith Moon byl ztělesněním násilné extravagantní rockové hvězdy. Neúnavný recesista byl duší každého večírku. Vtipálek Moon bavil každou společnost. Když ho někdo k něčemu vybídl, tak to udělal.

Ne všichni však měli pro jeho kousky pochopení. Neustálé hýření ovlivňovalo jeho výkony na pódiu. Chodil pozdě na zkoušky i na koncerty. Zbytku kapely začala docházet trpělivost. V září 1978 povzbuzen úspěchem poslední desky by Moon udělal všechno proto, aby přestal pít.

Sedmého září roku 1978 Keith řešil, zda půjde na hvězdný večírek. Pořádal ho Moonův dobrý přítel Paul McCartney. Nakonec se rozhodl tam jít. Před tím se nadopoval lékem k odvykání alkoholové závislosti. Přitom měl zároveň obavu, zda střízlivý nebude kamarády nudit... Zemřel po večírku, na smrtící kombinaci alkoholu, drog a nesmyslného množství odvykacích pilulek.


Tiskový útvar ČT, 22. 7. 2011


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.07.2011 • Srpnové programové tipy HBO a HBO HD
25.07.2011 • Středeční zápas Plzně proti Rosenborgu v předkole Ligy mistrů živě na Sport2 [ 3 ]
25.07.2011 • ČT4 odvysílá fotbalová „lvíčata“ na ME v Rumunsku
18.07.2011 • Prima COOL a Re-Play v Ostravě uspěly
16.07.2011 • Posledních 24 hodin – Jim Morrison: 18. 7. na ČT1 a ČT HD
13.07.2011 • The Open Championship - 140. ročník znovu na NOVA Sport

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist