Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 02:12:27   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

Internet prostřednictvím UPC

  Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 28.07.2001


Časté dotazy čtenářů naší internetové stránky směřují na možnost získání připojení do internetu pomocí přípojky kabelové televize anebo prostřednictvím satelitu. Čas od času je médii na veřejnost dokonce vypuštěna informace o tom, že se náš největší kabelový operátor – UPC Česká republika - hodlá stále více angažovat v oblasti širokopásmové komunikace a že se dokonce počítá s abonencí satelitního internetu pro diváky UPC Direct. Zjišťovali jsme proto, jaké má abonent UPC možnosti dnes, uprostřed léta roku 2001.

A na úvod musím konstatovat, že už tu skutečně existuje určitá nabídka, bohužel zatím jen pro abonenty kabelovek v našem hlavním městě. Pokud jste obyvatelé naší matičky stověžaté, čtěte dál, my ostatní z měst a dědin českých luhů a hájů můžeme zatím jen tiše závidět...

Ano, v Praze lze od června letošního roku využívat vysokorychlostní internetovou službu, která se jmenuje Mistral, v lokalitách Eden, Folimanka, Groš, Hostivař, Podolí, Skalka, Solidarita, Spořilov, Vršovice, Vinohrady, Petrovice a Horní Měcholupy, od přelomu června a července tato nabídka platí i pro Jižní Město, z hlediska počtu potenciálních zákazníků nejvýznamnější pražské sídliště. Žižkov bude do nabídky zahrnut v říjnu tohoto roku. Firma UPC doposud nabízela Mistral pouze v Nových Butovicích, Dejvicích, Holešovicích, Krči, Letné, Lužinách, Malešicích, Modřanech, Novodvorské, Velké Ohradě, Pankráci, Praze 1, Stodůlkách, Vokovicích a Zahradním Městě.

Na vysokorychlostní internet po kabelu se tak může v letošním létě teoreticky připojit až na 160 000 z celkového počtu asi 380 000 pražských domácností.

„Společnost UPC plní a splní svůj opakovaně daný slib, že v tomto roce nabídne relativně levné, vysoce moderní a masově využitelné připojení k internetu 200 000 domácnostem, které jsou v dosahu našich kabelových sítí,” řekl při této příležitosti Jaromír Glisník, ředitel pro marketing a prodej společností skupiny UPC. Jaromír Glisník konstatoval, že v minulém roce vynaložila společnost na rekonstrukci pražských sítí přes 700 miliónů Kč a další stamiliony budou investovány letos. „Pražané budou mít k dispozici špičkovou broadbandovou (širokopásmovou) síť, patřící k nejmodernějším v Evropě,” dodal Jaromír Glisník.

Společnost UPC Česká republika, a. s., předpokládá, že s ohledem na vybavenost domácností počítači využije letos firemní nabídky vysokorychlostní internetové služby Mistral asi 10 000 předplatitelů. K tomu mají napomoci dvě základní výhody internetu prostřednictvím kabelového rozvodu:

-možnost dosažení vyšší rychlosti v přenosu dat, než je tomu např. u běžného připojení modemem přes telefonní linky (od května je uživatelům v rámci služby Mistral 64 za 980 Kč měsíčně poskytována rychlost připojení 128 kb za sec.),

-stanovená cena, kdy zákazník zaplatí pevný paušální měsíční poplatek za nepřetržité připojení 24 hodin denně a může si stáhnout neomezený objem dat.


Co připojení k internetu po kabelu nabízí?

Člověk, který se připojí k Internetu po rozvodu kabelové televize, získává připojení k Internetu dvacet čtyři hodin denně - jeho počítač je tedy stále připojen k internetu. To znamená, že může stále přijímat nebo odesílat elektronickou poštu, procházet se světem internetu nebo si stahovat různé soubory. U služby Mistral není uživatel nijak limitován objemem přenesených dat. Poplatek za připojení je pevnou měsíční částkou, tak jako u kabelové televize.

Co vše je pro připojeni k internetu po kabelu potřeba?

Pro připojení k internetu po kabelu je třeba, aby měl zájemce doma počítač a aby v jeho domě byly k dispozici kabelové rozvody společnosti UPC připojené na internet. O dostupnosti služby Mistral je možné se informovat v zákaznickém centru UPC na telefonu: 02/41005100. Službu si lze objednat i e-mailem na adrese mistral-objednavka@upc.cz.

Jaké jsou výhody připojení k internetu po kabelu?

Uživatel je průběžně na síti, nemusí se stále připojovat. A hlavně -nemusí stále hledět na hodinky, jak dlouho je připojen. Neplatí totiž žádné poplatky za čas strávený na internetu ani za přenesená data, tak jako u klasického připojení přes telefonní modem. Připojením není blokována telefonní linka, která zůstává volná pro hovory. Připojení po kabelu je také podstatně rychlejší než po telefonních linkách.

Kolik připojení stojí?

Nejpoužívanější služba Mistral 64 je nabízena za paušální měsíční poplatek 980 Kč bez jakýchkoliv dalších poplatků.

Jak probíhá instalace Mistralu?

Instalaci připojení k internetu Mistral provádějí technici UPC. Ti vymění zákazníkovi zásuvku kabelové televize, natáhnou kabel k počítači, nainstalují kabelový modem a provedou potřebná nastavení počítače. Po odchodu technika uživateli funguje připojení k Internetu a elektronická pošta.

Poskytují se při předplacení Mistralu nějaké výhody?

Pro zájemce, kteří se připojili k internetu prostřednictvím služby Mistral v rámci promo akce do 30. července, byla poskytnuta sleva ve výši jednoho měsíčního poplatku. Zákazníci v bytových prostorech, kteří se nyní připojí k internetu pomocí služby Mistral, získávají navíc do konce roku rychlost připojení 128 kb za sec. za cenu rychlost 64 kb za sec.

Musí se při objednávce internetu současně objednat služby kabelové televize?

Ne. Tyto služby nejsou na sebe vázány.

Tolik odpovědi ředitele pro marketing a prodej, Jaromíra Glisníka, na nejčastější dotazy pražských zájemců o připojení na internet prostřednictvím kabelového operátora UPC Česká republika, jak je poskytnul redakci týdeníku Satelit/Parabola. Možná jste tento článek v technické příloze v čísle 30/2001 také četli, a napadla vás, tak jako mne, při jeho čtení ještě řada dalších otázek:

Počítá UPC s poskytováním připojení Mistral i v dalších městech v ČR, kde má své kabelové sítě?

Na tento můj dotaz jsem dostal kladnou odpověď přímo od jednoho z manažerů UPC, ovšem s trochu vyhýbavým dodatkem, že mi zatím nemůže konkrétně říci kde to bude a v jaké době, ale že má Mistral v UPC velkou prioritu a tak by se někteří abonenti snad mohli dočkat připojení i do konce tohoto roku.

Chystá se UPC také poskytovat internet přes satelit v rámci služby UPC Direct?

Ano, na tento dotaz hned padla kladná odpověď s tím, že se ale musí odladit software, aby se přišlo na náš trh se stoprocentně funkční a spolehlivou službou. Trochu jsou zde obavy z výsledků provozování internetu přes satelit u našich severních sousedů, kde Wizja TV poskytuje připojení již od počátku letošního roku. Přesto však - aspoň pro české abonenty - UPC Direct rozhodně počítá s internetem přes satelit, zapůjčované receivery Philips jsou na to po stránce hardwarové připravené, zbývá tedy doladit firmware a hlavně spustit a nakonfigurovat server v centru UPC pro zpětný kanál. Termín, kdy by to tak mohlo být reálné, jsem se však nedozvěděl. Podle mého soukromého názoru to zřejmě asi v letošním roce nebude, pokud ano, byl bych tímto krokem velmi potěšen a byl bych asi mezi prvními zájemci o abonenci satelitního internetu.

Tolik krátká sonda do problematiky připojení na internet, dnes jsme se věnovali našemu největšímu kabelovému operátorovi v České republice, firmě UPC. Nechceme ji dělat na tomto webu nijakou neopodstatněnou reklamu, vždyť jak píšete do Diskuse, nemá tato společnost u vás za nízkou kvalitu přenášeného obrazu na kanálech UPC Direct zrovna dobrou pověst. Za to, že přichází k abonentům s možností připojení na internet, a že to dokonce i funguje ve větším měřítku, i když zatím jen v Praze, ji však patří uznání. My ostatní, ať již u „vesnických“ operátorů, anebo bydlící v místech, kde kabelovky nejsou a asi ani nikdy nebudou, si zatím můžeme jen o této možnosti nechat zdát. Ale teprve, až budeme moci stahovat velké objemy dat přes satelit, to bude teprve přínos pro nás všechny. Jak se tato možnost přiblíží, budeme vás samozřejmě zde podrobně informovat.

Širokopásmová komunikace se teprve pozvolna rozjíždějí, máme tedy šanci nezaspat hned na startu a dokázat, že v České i Slovenské republice také dovedeme vyřešit technické, technologické i organizační problémy, které jsou se spuštěním vysokorychlostního připojení na internet spojené. Děkujeme předem za vaše příspěvky, které nám zašlete do české, nebo slovenské redakce.

Otázky pro vaši reakci na článek:

Jste abonentem připojení Mistrál či jiného systému ať již přes kabel či přes satelit? Jste s danou službou spokojeni, anebo máte výhrady? Pokud připojení nemáte, pořídili byste si jej? Kolik peněz byste byli ochotni měsíčně za připojení platit?


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.07.2001 • Vladimír Železný o šíření Novy na Slovensku [ 15 ]
09.04.2001 • UPC bojuje proti pirátům
09.04.2001 • Projednává se dominantní postavení UPC

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Internet pres satelit 

30.09.2001 21:30 • Radek
Prosim Vas vsechny o kontakt na firmu ktera pripoji

Internet pres satelit!

Kontakt zaslete na email:koppasyn@volny.cz



DIK
 
 
  Inet cez UPC Direct? 

13.09.2001 09:50 • Dauphin
Uz sa tesim na cenove relacie a kvalitu. Ako poznam UPC - ak to vobec stihnu rozbehnut, bude to opat tradicne - malo muziky za strasne vela penazi.
 
 
  Mistral od UPC - od uzivatele 

09.08.2001 21:18 • anonym
No, schvalne se podivejte na stranku http://mistral.dkm.cz a treba do sekce informace. Temer porad tam je rec o vypadcich. Caste vypadky jsou treba po cele Praze. Myslim si ze jeste lepsi reseni je DVB karta a pripojeni pres satelit za 500,- Kc/mesic.

Takze zas o tak moc ”vesnicti” neprichazite.

s pozdravem Thomasino
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist