Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 06:12:43   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Digitální pozemní televize v USA

  Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 23.09.2001


Digitální pozemní televize (DTT Digital Terrestrial Television) je ve Spojených Státech v potížích, někteří dokonce tvrdí, že je v krizi. Ať tak či tak, je zde počátek diskusí, jak se vzdát tohoto projektu a namísto toho se vydat cestou nových telekomunikačních technologií DSL a ADSL. Jak to všechno vzniklo?

Na počátku, někdy v 80tých létech, tu byl entuziasmus amerických televizních vysílatelů pro japonský televizní analogový systém s vysokým rozlišením 1125 řádků. Plně pochopit proč tomu tak bylo lze pouze když se uvidí větší počet NTSC televizních přijímačů v typickém americkém prostředí. Upřímně řečeno, obrázek z VHS videa v PALu je oproti tomu excelentní. Je to z několika důvodů - topologie vysílačů, nekvalitní domácí antény, vlastní robustnost standardu NTSC - a to pro příjem z éteru platí i dnes. Takže ve Spojených Státech existuje pochopitelný trh s ”vylepšenými obrázky”, zatímco PALské prostředí vnímá zlepšení při použití systému HDTV pouze okrajově a tak se efektivně vyhnulo této koncepci. A když se v počátku 90tých let stalo digitální vysílání technologií volby, průmysl zdědil výše zmíněnou fixaci na vyšší rozlišení.

Namísto digitalizace existujícího signálu tak, jak to udělala Evropa, musel být vyvinut úplně nový standard. Řada komplikovaných porovnávacích testů různých proprietárních systémů strávila jak miliardy dolarů, tak léta věnovaná vývoji. Nakonec když byl systém před závěrečným schválením vystoupil počítačový průmysl s požadavkem na svoje sousto. A jejich požadavek nebyl nijak malý - progresivní řádkování namísto prokládaného. Po pokračujících argumentacích byla výsledkem směsice standardů - tři rozdílné řádkové kmitočty (480, 720, 1080), tři rozdílné snímkové kmitočty (24, 30, 60) a dva rozdílné systémy řádkování, progresivní a prokládané. Celkem tedy 18 různých kombinací.Výrobci přijímačů museli zahrnout do zařízení obvody na zobrazení jakékoliv kombinace, obzvláště když operátoři hlavních sítí zvolí rozdílné kombinace.

Ačkoliv v současné době vysílá již přes 100 stanic jednu nebo více verzí digitální televize, je spotřebitelská odezva na drahá zařízení ”přinejmenším nízká”, jak se vyjádřil Charles Jablonski, prezident SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers). V digitálním standardu se ještě objevila další překážka - vysokofrekvenční vysílací systém. Zatímco PALský svět adoptoval modulaci COFDM (Co-Orthogonal Frequency Division Multiplexing), američané zvolili modulaci 8VSB (8-Vestigal SideBand), přičemž první z nich je robustnější, ale vyžaduje větší energii než druhá. Nyní se ukazuje, že zvolený systém (8VSB) nebude pracovat s vnitřními anténami a s přenosnými přijímači a významní vysílatelé tvrdě lobují, aby jim bylo umožněno použít evropský systém. Vládní úřad (FCC) má nechuť znovu otevírat debatu o standardech z obavy o vyvolání nové války, takže existující slepá ulička neučiní zázraky pro spotřebitelskou spokojenost.

A tak se začíná diskutovat o nových telekomunikačních technologiích. Dokonce i v Evropě je to na pořadu, když společnost ”Kingston Communications” na sítích ”Hull and Video” v Londýně již nabízí video na přání (VOD - Video On Demand) pomocí technologie ADSL (Asynchronous Digital Subscriber Line) na standardních telefonních linkách. Tyto technologie umožňují přenos až 10 Mbps do domácností a až 250 kbps v opačném směru na stávajících měděných párových vodičích. Při těchto rychlostech (reálně tak 4-5 Mbps vzhledem k rezavějícím šroubkům na telefonních polích) mohou být přístupné jeden až dva digitální signály ve standardní vysílací kvalitě v reálném čase a i americký standard s vysokým rozlišením o toku 6 Mbps je dosažitelný.

Ačkoliv američtí vysílatelé vydali milióny dolarů na obnovu výrobních prostředků ve prospěch digitálu, mnoho investic bylo použito na výměnu zastaralých souprav analogových zařízení a stejně tak spousta peněz šla do standardního digitálu (ITU-601), namísto do pokrokových televizních sestav. Tak by měl problém vysílání nových signálů ve spojitosti se soupeřením s třetí generací mobilních telefonů na bázi technologie UMTS, učinit ekonomickou situaci digitálního pozemského vysílání ve Spojených Státech neživotaschopnou, při existující pracovní alternativě čekající v záloze.

Na konci ledna letošního roku oznámily společnosti ”Next Level” a ”Liberate Technologies” partnerství a nabídly zákazníkům možnost naladit na oddělených přijímačích kterékoliv tři z 200 digitálních kanálů současně pomocí jediného zařízení (set top boxu), které rovněž poskytuje vysokorychlostní přístup k Internetu, možnost telefonování a další vlastnosti. Přestože to určitě není konec ve směru digitálního pozemského vysílání ve Spojených státech, mohlo by to být právě lekcí, jak hašteřiví prodejci mohou na volném trhu uvést do zmatku problematiku standardů a to tak, že nakonec všichni ztratí.

Přeloženo z časopisu TVB EUROPE, www.digitv.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.09.2001 • Terestriální digitální vysílání Czech Digital Group [ 1 ]
18.09.2001 • TV Nova a digitální vysílání [ 4 ]
14.09.2001 • Vývoj pozemného DVB-T vysielania na Slovensku
13.09.2001 • Digitální vysílání v České republice
12.09.2001 • Ukončenie analógového pozemného vysielania v krajinách Európy
10.09.2001 • Co je to digitální televize - DVB ?

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist