Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 14:00:27   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Terestriální digitální vysílání Czech Digital Group

  Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 20.09.2001


Dne 21.9.1999 udělila RADA ČESKÉ REPUBLIKY pro rozhlasové a televizní vysílání firmě Czech Digital Group, a.s. licenci na zkušební vysílání digitální televize v systému DVB-T na 46. kanálu.

Licence je udělena na dva roky a umožňuje provozní technické i komerční zkoušky. Zkušební vysílání bylo firmou Czech Digital Group, a.s. zahájeno 31.8.2000 a mělo by pokračovat do konce roku 2001.

V počáteční fázi se kromě zkušeních signálů objevily ve vysílání programy ČT1, ČT2 a Prima. V další komerční fázi se uvažuje o vysílání nových převzatý programů včetně interaktivních datových služeb (internet, sázky a podobně).

Při koncipování systému pro počáteční experimentální fázi Czech Digital Group s výhodou využila existujícího transportního toku CzechLinku a do sestavy zařadila pouze jeden programový kodér MPEG-2 na jehož vstup přivádí volitelný program a další potřebné programy remultiplexuje z již zmíněného transportního toku CzechLinku.

Po zpracování programových toků v multiplexu pak výstupní transportní tok prochází SFN adapterem synchronizovaným z přijímače GPS a poté se na jednotlivé vysílače distribuuje RL pojítky s kapacitou 34 MBit/s. Toto řešení distribuce bylo pro zkušební fázi pilotního projektu použito z ekonomických důvodů. Pro rozšiřování sítě však může být použit libovolný datový kanál s kapacitou alespoň 34 Mbit/sec, např. sítě PDH, SDH nebo ATM podle cenových nabídek poskytovatelů příslušných datových služeb. Součástí Pilotního projektu bylo i prověření systému s přenosem datových toků přes satelit rovněž s využitím současného vysílání DVB-S Czechlinku.

Systémovým dodavatelem kompresní a multiplexní části projektu je Philips Česká republika. Volba dodavatele byla výhodná nejen z ekonomického hlediska, ale také z hlediska provozního, neboť je použita prakticky tatáž technologie jako pro satelitní DVB vysílání, což zjednoduší provoz i odstraňování závad.
Vysílací a kontrolní pracoviště Pilotního projektu je umístěno v pronajatých prostorách České televize na Kavčích Horách v 10. podlaží výškové budovy.

Pro pokrytí Prahy a okolí signálem jednofrekvenční sítě DVB-T byly navrženy a provozují se tři vysílače, jejichž pozice tvoří trojúhelník o stranách 6 km, 9 km a 12 km. Podle výsledků studie byl nejvýkonnější vysílač (až 10 kW ERP) instalován na Strahově (anténa s kruhovou vyzařovací charakteristikou je umístěna na osvětlovacím stožáru stadiónu Evžena Rošického), další vysílač s kruhovou vyzařovací charakteristikou na Ládví (až 5 kW ERP, anténa je umístěna na telekomunikační věži v lesoparku nad vozovnou Kobylisy) a třetí na Zeleném Pruhu se směrovou vyzařovací charakteristikou a výkonem do 4 kW ERP (anténa je na střeše 12ti podlažní budovy středního odborného učiliště).
Vysílací zařízení včetně COFDM modulátorů, budičů a všech prvků pro fungování synchronní sítě (SFN) jsou od firmy Rohde&Schwarz. Koncové stupně vysílačů jsou chlazeny kapalinou. Anténní systémy dodala firma TESLA, a.s. včetně všech montážních prací.

V současné době pracuje síť s projektovaným výkonem. Dosavadní zkušenosti ukazují, že jediným problémem jsou některé televizní domovní rozvody v blízkosti vysílačů DVB-T, které jsou buď nekvalitně provedeny nebo používají širokopásmové zesilovače a anténa míří přímo na některý z vysílačů DVB-T. Veškerá takto zjištěná rušení byla doposud odstraněna odbornou firmou pomocí pásmových zádrží, pro tento účel speciálně navržených.

Součástí projektu je i testování vhodných komerčních přijímačů, hlavně s hlediska vlastností vhodných pro český trh.


Zpracováno s využitím materiálů Czech Digital Group, www.digitv.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.09.2001 • Digitální pozemní televize v USA
18.09.2001 • TV Nova a digitální vysílání [ 4 ]
14.09.2001 • Vývoj pozemného DVB-T vysielania na Slovensku
13.09.2001 • Digitální vysílání v České republice
12.09.2001 • Ukončenie analógového pozemného vysielania v krajinách Európy
10.09.2001 • Co je to digitální televize - DVB ?

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Zkušenosti 

22.09.2001 16:11 • anonym
Bydlím v Praze 4 a pozenmí digitální zkušební prvoz sleduji od prosince 2000 skoro každý den. Mám přijímač Nokia 9820 DVB-T a jelikož jsem v dosahu vysílače Zelený Pruh, nepotřebuji v podstatě žádnou anténu. Kvalita je odpovídající zkušebním datovým tokům - dobrá, někde jede i teletext. Vadí mi, že veřejnosti je tento způsob možnosti příjmu mlžen. Ale důvod je více než jasný. Monopol Novy vyhovuje... Jenom ne lidem. S úsměvem vzpomínám, jak se za bolševika protestovalo proti vysílači Žižkov. Výkony DVB-T jsou zlomkové oproti stávajícímu přenosu. V USA je cena televizoru se zabudovaným DVB-T tunerem nižší, než klasická s anténním vstupem! My ale raději nechceme pokrok. Přestaly by se prodávat antény, montážníci by byli bez práce, ze střech by zmizely všechny ty rezavé obludy... Takže za 10 let?
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist