Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 17.04.2024 - 00:53:02   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 14.část – Česká republika

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 07.12.2002


V dalším pokračování seriálu, mapujícího rozvoj digitálního vysílání v některých evropských zemí, zavítáme domů. A bohužel stejně jako u Slovenska v předchozím příspěvku budeme konstatovat, že se udělování licencí na DVB-T také asi o více jak rok opozdí.

Udělování licencí na DVB-T se v asi opozdí

Společnost Czech Digital Group (CDG), jeden ze dvou držitelů licencí na DVB-T v České republice je konfrontována s nejistou hospodářskou budoucností stejně jako s rozhodnutím vlády přepracovat legislativu vysílání v zemi, což znamená odklad plného komerčního rozvoje DVB-T na neurčito.

Již v roce 2000 společnosti Czech Digital Group (CDG) a České Radiokomunikace, kterým byla udělena licence, vyzkoušely uskutečnitelnost terestrického digitálního vysílání v České republice a v červenci 2001 vláda České republiky přijala koncepční návrh, který by znamenal pro všechna rádia a televize, že budou vysílat digitálně během příštích deseti let. V této době bylo také oznámeno, že vláda by chtěla začít vydávat licence pro vysílání DVB-T již v roce 2004. Nicméně nový kabinet svůj postoj změnil ve prospěch nového, obsáhlého telekomunikačního zákona oproti doplnění zákona. Nový ministr pro informační technologie, pan Vladimír Mlynář, nakonec v říjnu 2002 oznámil, že nový návrh telekomunikačního zákona, který bude zahrnovat i digitální vysílání, nebude připraven do konce roku 2003.

Společnost CDG byla založena společností FTV Premiéra, držitelem licence na terestrickou komerční síť Prima TV, avšak během října 2002 byla prodána společnosti Digit TV. Společnost získala dne 21. 9. 1999 licenční povolení na experimentální vysílání na 46. kanálu UHF v Praze a toto vysílání bylo zahájeno dne 31. 8. 2000. Nyní jsou vysílány čtyři televizní programy (ČT1, ČT2, Prima, a Nova TV) a 3 rozhlasové (ČRo1, ČRo2 a rádio Proglas). (V poslední době přibyla ještě Stanice O)

Pro společnost CDG, jejichž licence na experimentální digitální vysílání zaniká na konci tohoto roku, tento odklad znamená finanční ztráty. Společnost získala významnější finanční investice a očekávala zahájení nabídky svých služeb na začátku příštího roku. Společnost CDG provádí své experimentální vysílání z největší části v Praze, ale až bude přijat nový zákon, bude zapotřebí zopakovat experimentální proces, který nedávno dokončila. Společnost CDG se již obrátila na státní regulační úřad, Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, pokud jde o prodloužení licenčního povolení.

Přírůstek mnoha nových programů by mohl přinést zánik kvazi - monopolu TV Nova na trhu (televize má podíl na trhu 52 %), důsledkem toho bude větší výběr a nižší ceny za reklamu. A tak je zřejmé, což není žádným překvapením, že se TV Nova nevěnuje nijak zvlášť nadšeně finanční podpoře zkušebního digitálního vysílání, když ředitel TV Nova pan Vladimír Železný veřejně prohlásil, že digitální vysílání by mělo začít mnohem později. Ačkoliv reklamní průmysl a největší vysílatelé tvrdí, že se nemohou dočkat přechodu na digitální vysílání, hlavním problémem zůstává přesvědčit diváka, aby tak udělal. Skupina, která pracuje na návrhu změny
vysílacího zákona v tomto roce projednávala možnost subvence českého státu na nákup digitálního zařízení, za účelem zvýšení motivace uživatele ke koupi tohoto přístroje. Cena digitálních set-top-boxů nutných pro příjem signálu DVB-T je odhadována na 8 až 20 tisíc Kč (tj. 200 až 500 EUR). Společnost CDG již otestovala několik set-top-boxů vyráběných firmami Philips, Nokia, a Sharp.

Pozn. citovanou internetovou stránku na www.dtg.org.uk,doplňuje fotografie pana ministra Mlynáře a mapa pokrytí ČR signálem DVB-T.

Zdroj: Branislav Pekic, World News, 15.11.2002 - www.dtg.org.uk, přeložil: Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.12.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 16.část – Srbsko - experimentální vysílání RTS
12.12.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 15.část – Itálie – problém financí
03.12.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 13.část – Slovensko [ 4 ]
22.11.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 12.část – Finsko
11.11.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 11.část – Itálie a Španělsko
07.11.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 10.část – Dánsko a Francie

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist