Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 16:29:55   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 10.část – Dánsko a Francie

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 07.11.2002


V našem seriálu mapujeme současný stav digitálního pozemní vysílání v evropských státech. Zatímco Dánsko je první zemí s celoplošným pokrytím DAB, zahájení DVB-T ve Francii se odkládá na rok 2004.

Dánsko zahájilo digitální rozhlasový věk

Dánský veřejnoprávní rozhlasový provozovatel DR dne 10. října 2002 slavnostně uvedl do provozu novou digitální rozhlasovou síť. Osm programů vysílá provozovatel prostřednictvím DAB. Jediným problémem dánského digitálního vysílání je, že odpovídající přijímače bude možné zakoupit až na konci roku.

Ředitel rozhlasu DR pan Leif Lönsmann potom počítá s tím, že bude trvat nějakou dobu, několik let až „všichni v Dánsku přijmou za své digitální vysílání“, uvedl v den uvedení sítě do provozu. Je ale přesvědčen, že DAB má budoucnost. Rozhodující výhodou je volný výběr (svobodná volba) mezi digitálními programy. DR vysílá digitálním způsobem osm tématických programů. Tomu přísluší program pro mladé, po jednom programu z žánru klasika, rock, jazz a soft-pop. Ve veřejnoprávní nabídce je rovněž zpravodajský kanál „DR Plus“, kde budou vysílány rozhovory, rozhlasové hry, dokumenty a hlavní zajímavosti. Program „DR Demokrati“ – to jsou živé přenosy z dánského parlamentu.

Podle údajů DR činí technický dosah následně po zahájení 65%, do několika let se má pokrýt celá země. To znamená, že Dánsko se tímto stává první zemí s celoplošným pokrytím DAB. Topograficky vzato, mají to ovšem dánští technici, zabývající se kmitočtovou problematikou, snadnější než jejich středoevropští kolegové, vždyť Dánsko je zemí rovin - hory tudíž nepřekáží v cestě radiovým signálům.


DVB-T ve Francii nejdříve na konci roku 2004

Zahájení DVB-T ve Francii se patrně posune na konec roku 2004. K tomuto závěru došla expertní zpráva vládního poradce pana Michela Boyona, která byla dne 18. 10. 2002 předložená ministerskému předsedovi panu Jeanu-Pierru Raffarinovi. Ve zprávě doporučuje pan Boyon dodatečné vylepšení sporných záměrů, nevyjímaje dokonce i zadání projektu. Původně měla zahájit digitální pozemní televize, zde označovaná jako TNT (Television numerique terrestre) ještě v tomto roce.

DVB-T ve Francii má zvýšit počet přijímatelných televizních programů z 6 na 33. Veřejnoprávní televize bude mít rezervováno osm programů, tři další budou vyhrazeny lokálním televizím a tři budou mít soukromí vysílatelé TF1, M6 a Canal plus, jejichž programy lze již nyní přijímat klasickou anténou. Na zbývajících 19 licencí obdržel pařížský mediální regulátor CSA 65 žádostí, očekává se, že rozhodne během několika týdnů.


Zdroj: http://derstandard.at/etat, APA/AFP, Branislav Pekic a David Del Valle Fernández, News World News - www.dtg.org.uk, přeložil: Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.11.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 11.část – Itálie a Španělsko
13.10.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 9.část – Holandsko, Norsko a Španělsko
11.10.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 8.část – Ostrý start DVB-T v Berlíně již příští měsíc [ 5 ]
08.10.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 7.část - Zahájení DVB-T v Berlíně
04.10.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 6.část - Tři bilióny dolarů na digitalizaci v Rusku [ 6 ]
03.10.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 5.část - DVB-T v Norsku a Itálii

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist