Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 16.04.2024 - 14:06:17   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 9.část – Holandsko, Norsko a Španělsko

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 13.10.2002


V našem seriálu, mapujícím současný stav digitálního pozemní vysílání se dnes představí holandská Digitenne, zavítáme do Španělska a ještě jednou na skok navštívíme Norsko.


Digitenne zahajuje pozemní digitální televizní a rozhlasové vysílání

Nizozemská Digitenne je připravena zahájit experimentální pozemní digitální televizní a rozhlasové vysílání v této zemi již na konci října. Tato služba bude zpočátku pokrývat města jako jsou Haarlem, Amsterdam a Hilversum s asi 1,3 milióny potenciálních uživatelů, a do roku 2004 bude rozšířena na zbylou část země. Konsorciu Digitenne, zahrnující zařízení k vysílání v Holandsku (NOB), holandského vysílacího operátora (Nozema) a vysílatele Canal+, byla udělena licence DVB-T holandskou vládou v lednu 2002.

Předplatitelé této služby zaplatí měsíční poplatek od 9 EUR – nepatrně nižší cenu než průměrných 10,32 EUR měsíčně účtovaných za kabelovou přípojku – a budou potřebovat anténu o rozměru 15 cm a přijímač (set-top-box) velikosti videokazety. Je počítáno i se službou internet, předplatitelé Digitenne budou moci přijímat a využívat televizní a rozhlasové programy na svém počítači již od zahájení této služby.


Televize NRK a TV2 připravují vysílání DVB-T

Licenční řízení na pozemní digitální vysílání v Norsku bylo zahájeno na počátku roku 2002. Dne 1. října 2002 vypršela uzávěrka na podávání licencí: jediným uchazečem je Norges Televisjon, zahrnující nejvýznamnější televizní operátory v zemi: veřejnoprávní televizi NRK (50% podíl) a soukromou televizi TV2 (50% podíl). Televize NRK v současné době provozuje dva celoplošné televizní a několik rozhlasových programů, televize TV2 je podporovaná významnými mediálními skupinami, norskou Schibsted a A-Pressen, dánskou mediální společností Egmont, každá mediální skupina má v TV2 třetinový podíl.

Zavádění vysílání se bude provádět postupně v jednotlivých regionech. Jakmile budou digitální vysílací možnosti posouzeny jako funkční, bude docházet v příslušném regionu ke snižování analogového pokrytí. Hlavním záměrem je, aby do konce roku 2005 byla celá země pokryta digitálním signálem.

Set-top-boxy DVB-T s možností programového průvodce EPG, nově koncipovaného teletextu, některých interaktivních služeb a zatím ještě neurčených nových programů budou nabízeny všem norským plátcům koncesionářských poplatků za zvláštní cenu asi 60 EUR ročně - po dobu prvních tří let. Na dodavatele set-top-boxů proběhlo výběrové řízení (13 nabídek). Set-top-boxy budou pravděpodobně od firem Grundig, Nokia a Philips.

Do tohoto projektu nemají být investovány žádné státní finance, což vyplynulo jako poučení ze Švédska, kde otázka poskytování státních subvencí do systému DVB-T přerostla do ostrých politických sporů. Aby nová společnost poskytující službu DVB-T „přežila“ musí získat alespoň půl miliónu diváků (tj. cca 10% celkové populace v Norsku). Podíl kabelové televize a DTH je v současné době v Norsku mezi 85 až 90%.


Přerozdělení kmitočtů po španělské DVB-T platformě Quiero

Ministr vědy a techniky Josep Piqué oznámil, že 14 kanálů, tj. tři a půl multiplexu přidělených a využívaných do konce června zaniklou platformou Quiero, bude do konce tohoto roku přerozděleno nynějším DVB-T operátorům. Ještě není jasné, zda se toto přerozdělení frekvencí bude provádět formou veřejné soutěže nebo jiným způsobem.
Operátoři DVB-T nemají dostatek kmitočtových možností, aby nabídli nadstandardní služby jako např. interaktivní služby a každý operátor by potřeboval např. celý multiplex, aby si mohl dostatečně zvýšit svou digitální „kapacitu“.

Nynější operátoři jsou: RTVE (La Primera a La 2), Tele 5, Antena 3, Canal Plus, jejichž vysílání začalo v dubnu a Net TV a Veo TV, kteří vysílají od června. RTVE, Tele 5, Antena 3 a Canal Plus sdílejí multiplex s pěti kanály, každý má jeden kanál, kromě RTVE, které má dva kanály. Net TV a Veo TV sdílejí polovinu ze tři a půl multiplexu bývalé placené platformy Quiero. V současné době se připravuje nová legislativa, týkající se vysílání, která by měla učinit přítrž odlišným a chaotickým nařízením v této oblasti – pravděpodobně by v ní mohl být i tento nový krok obsažen.

S ukončením analogového vysílání ve Španělsku se počítá do roku 2012.


Zdroj: Joe Figueiredo - www.europemedia.net, www.advanced-television.com a David Del Valle Fernández, News World News - www.dtg.org.uk, přeložil: Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.10.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 8.část – Ostrý start DVB-T v Berlíně již příští měsíc [ 5 ]
08.10.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 7.část - Zahájení DVB-T v Berlíně
04.10.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 6.část - Tři bilióny dolarů na digitalizaci v Rusku [ 6 ]
03.10.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 5.část - DVB-T v Norsku a Itálii
30.09.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 4.část - TP EmiTel zjišťuje v Polsku překážky služby DVB-T
29.09.2002 • Pomohou rozvoji DVB-T u nás kmitočty ČT2? [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist