Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 16.04.2024 - 14:17:46   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 7.část - Zahájení DVB-T v Berlíně

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 08.10.2002


Berlíňané mohou nyní sledovat 12 terestrických analogových televizí a v blízké budoucnosti dokonce dvojnásobek! To však už nelze zabezpečit bez digitalizace. A tak původní projekt, kdy měla pozemní digitální televize zahájit své vysílání v Berlíně a Braniborsku pouze s jedním kanálem a čtyřmi programy doznává změny.

Broadcaster TV.Berlin byl letos postaven před problém: po výběrovém řízení už nebude mít 5. kanál VHF pro analogové vysílání. Již v této době tam totiž Mediální ústav Berlín-Braniborsko (MABB) umístí další multiplex digitální pozemní televize DVB-T a nikoliv, jak původně plánoval, až v létě příštího roku. Po následné reorganizaci vysílačů Berlín a Braniborsko by mohly být vysílány na této VHF frekvenci veřejnoprávní programy, tedy ARD, ZDF, ORB a SFB1, a sice v obvyklé šířce pásma VHF 7 MHz. Kanály v pásmu UHF jsou naproti tomu „široké“ 8 MHz. Vhodné prostředky pro digitální vysílací techniku musí být nyní upřednostňovány a proto je podmínkou očekávané ukončení počátečního otálení (spíše technické než administrativní) u všech televizí.

„Zapnutí digitálního výkonného vysílače nelze provést bez vypnutí analogového“, řekl nedávno pan Uwe Hense, obchodní vedoucí Společnosti na podporu šíření vysílání (GARV), během informační obchodní prezentace firmy Nokia, které se zúčastnilo vedle přednášejících asi 300 obchodníků z regionu. Mediální ústav MABB se dne 13. února dohodl s provozovateli programů ARD, ZDF, ORB, SFB, Pro7, Sat.1 a RTL Television na zahájení přechodu na DVB-T v „Úmluvě k přechodu na digitální televizní přenos v oblasti Berlína-Postupimi“, že v létě příštího roku má být klasický způsob šíření televize prostřednictvím pozemních analogových vysílačů zcela přeměněn na digitální přenos. Výkonný vysílač na 44. kanálu, který je v současné době ještě využíván analogově televizí Pro7, by měl být již k 1. říjnu 2002 k dispozici rovněž televizním programům Sat.1, RTL a RTL2 pro digitální vysílání, potom ovšem budou vysílány v digitálním provozu s výkonem až 140 W (zatímco během experimentálního vysílání jen s výkonem 1 nebo 5 W).

Začátek druhé fáze je stále ještě předpokládán k 1. únoru 2003. Potom má být vysíláno výkonnými vysílači dohromady šest multiplexů s 24 programy: dva obdrží ARD a po jednom ZDF, RTL,Pro7 a SAT.1. Možnost digitálního šíření také dostanou nezávislí soukromí provozovatelé. Přesto televize ARD, ORB, SFB, ZDF, FAB a BBC mají nadále vysílat současně i analogově. Analogové vysílání pokračuje na vysílačích s malými výkony a je omezováno až do doby výstavy rozhlasu v roce 2003.

Potom by červené tlačítko, kterým bývalý kancléř Willy Brandt spouštěl dne 25. srpna 1967 barevnou televizi systému PAL, mohlo být použito k vypnutí analogu!

pokračování příště

Zdroj: Rainer Bücken, rfe /radio fernsehen elektronik/ č. 9/2002, Verlag Technik, Berlín, přeložil: Petr Miklík


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.10.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 9.část – Holandsko, Norsko a Španělsko
11.10.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 8.část – Ostrý start DVB-T v Berlíně již příští měsíc [ 5 ]
04.10.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 6.část - Tři bilióny dolarů na digitalizaci v Rusku [ 6 ]
03.10.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 5.část - DVB-T v Norsku a Itálii
30.09.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 4.část - TP EmiTel zjišťuje v Polsku překážky služby DVB-T
29.09.2002 • Pomohou rozvoji DVB-T u nás kmitočty ČT2? [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist