Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 11:39:00   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 5.část - DVB-T v Norsku a Itálii

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 03.10.2002


V Norsku se plánuje společný experiment veřejnoprávního NRK a jeho komerčního soupeře, TV2. Také TDF, pobočka France Telecom projevila zájem, na rozdíl od Telenoru. V Itálii zahájí společnost Mediasat vysílání na 11 vysílačích v okolí Milána.

DVB-T v Norsku – jen jedna nabídka

Účast v norské DVB-T se jeví nanejvýš slabá; měsíc po té, co norská liberálně-konzervativní vláda předložila tendr na tři digitální terestrické multiplexy, se až dosud obtěžoval ucházet se jen jediný zájemce. Norges Televisjon (Norská televize) je jediný uchazeč společného experimentu dvou vedoucích skupin televize v Norsku, veřejnoprávního vysílatele NRK a jeho hlavního komerčního soupeře, TV2. Norské tiskové zprávy oznamují, že společnost TDF – vysílací operátor, jenž je pobočkou společnosti France Telecom aktivně působící ve Finsku – loni na podzim projevil velký zájem o to, aby se zavedl na nedotčeném norském trhu DVB-T. To také oznámil na několika setkáních za účelem „technických informací“ při úřadu Post- og Teletilsynet (Správa pošt a telekomunikací v Norsku) – ale doposud nic z toho nevzešlo.

„Rádi bychom slyšeli, zdali byl nějaký zájem i od jiných účastníků. Od společnosti TDF jsme nedozvěděli nic, ale ani od žádného jiného žadatele „technických informací“, připustil Vibeke Grevstad z úřadu Post og Teletilsynet.

Jak se zdá, jedinou věcí, která by mohla odradit potenciální zájemce je skutečnost, že hlavní podmínkou je to, že je předpokládáno, že bude pokryto až 99,6 % Norska budoucí sítí DVB-T. Toto je neobvykle vysoké číslo uvážíme-li nepříliš husté osídlení země a mnoho vysokých pohoří v Norsku. Také se předpokládá, že značné finanční náklady ve spojení se současnou recesí v mezinárodní telekomunikacích zvýšily problémy se získáváním potenciálních zájemců.

Zpočátku byl v Norges Televisjon třetí podílník, norský majoritní a agresivní telekomunikační operátor Telenor. Ale během posledního zimního období společnost Telenor odstoupila od projektu, poukazujíce na svá „příliš vysoká finanční rizika“.

Žádné zvláštní znepokojení není v norském resortu kultury, kde vedoucí pro média ministerstva kultury pan Roy Kristiansen, vysvětluje: „Nechceme spekulovat o tom, kolik uchazečů nakonec bude. Domníváme se, že jsme podali dostatečné informace, vyžadované potenciálními žadateli.“

Uzávěrka žádostí o licence na projekt DVB-T v Norsku je 1. října 2002. Licence pro očekávaných 15 až 18 programů (služeb) - společnosti NRK a TV2 mají zaručeno „značné“ množství kanálů - bude stanovena na dobu 12 let.


Přidělení kmitočtů pro DVB-T společnosti Mediaset schváleno

Italský úřad pro výběrové řízení vyhověl žádosti společnosti Mediaset, aby zakoupila část aktiv společnosti Sei Milano a využila 11 TV vysílačů a příslušných frekvencí za účelem zahájení experimentálního vysílání DVB-T ve větším okruhu města Milán. Celoplošný vysílatel využívá legislativu schválenou v minulém roce, která umožňuje držitelům celoplošných televizních licencí, zakoupit síť vysílačů místních vysílatelů za účelem podpory spuštění nového vysílacího systému.

Tato legislativa rovněž garantuje, že držitel více jak jedné celoplošné vysílací licence musí vyhradit alespoň 40 % z její vysílací kapacity třetím účastníkům pro budoucí experimentální vysílání. Proto tedy získání dohody společnosti Mediaset s místními vysilateli, kteří působí v oblastech jako jsou Emilia-Romagna, Lombardie, Piedmont a Benátky, obsahuje podmínku, jenž připouští společnosti Sei Milano využít až 20 % digitální vysílací kapacity společnosti Mediaset. Tato dohoda o kapacitě platí jeden rok od faktického převodu aktiv společnosti a bude vložena v obchodních podmínkách.


Zdroj: www.digitag.org/news, advanced-television.com, www.dtg.org.uk, Branislav Pekic, přeložil: Petr Miklík

V příští 6.části: Tři bilióny dolarů na digitalizaci v Rusku


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.10.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 8.část – Ostrý start DVB-T v Berlíně již příští měsíc [ 5 ]
08.10.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 7.část - Zahájení DVB-T v Berlíně
04.10.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 6.část - Tři bilióny dolarů na digitalizaci v Rusku [ 6 ]
30.09.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 4.část - TP EmiTel zjišťuje v Polsku překážky služby DVB-T
29.09.2002 • Pomohou rozvoji DVB-T u nás kmitočty ČT2? [ 1 ]
12.09.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 3.část - Zájem o digitální příjem se ve Švédsku snižuje

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist