Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 17:08:33   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 11.část – Itálie a Španělsko

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 11.11.2002


V našem seriálu, mapujícím rozvoj digitálního vysílání v některých zemích Evropy dnes zamíříme na jih. Zatímco v Itálii již dnes experimentálně vysílá RAI a Tele+, španělská vláda teprve chystá projekt pokrytí země soustavou lokálních operátorů DVB-T.

Perspektivy DVB-T v Itálii

V současné době v Itálii provádí experimentální vysílání DVB-T společnosti RAI a Tele+, zatímco další společnost RTI-Mediaset předložila žádost (potřebnou pro zahájení experimentálního vysílání) teprve 20. května, a podobnou žádost si dne 4. 7. 2002 nechala zaregistrovat i společnost Home Shopping Europe. Obě žádosti jsou nyní posuzovány, zda splňují příslušné podmínky. Společnost RTI-Mediaset získala 11 vysílačů, zahájí experimentální vysílání v oblasti Varese na podzim tohoto roku a vybrala si frekvence po celé Itálii.
Digitální frekvenční plán počítá (v budoucnosti) s 13 celoplošnými, 6 regionálními a 17 místními televizními sítěmi (multiplexy), v každém multiplexu budou moci být alespoň čtyři programy.

Podle vládního plánu by společnost RAI měla pokrýt pomocí dvou multiplexů 50% obyvatel již od července 2003 a aby společnost vyhověla požadavku ministerstva, musí se RAI vypořádat s několika alternativami:

- minimální návrh - předpokládá výstavbu sítě DVB-T do roku 2004 s jedním multiplexem, pokrývající 60% obyvatelstva, za předpokladu, že kmitočty budou dosažitelné a náklady na digitální síť budou předběžně asi 30 miliónů EUR,

- dokonalejší návrh – uvažuje s výstavbou sítě se dvěma multiplexy schopnými pokrýt cca 40 až 60% území při nákladech asi 60 miliónů EUR, nejlépe ve spolupráci s třetí společností. Aby bylo možné pokrýt 80% obyvatelstva, jak předepisuje dokument, výdaje by mohly dosáhnout až 500 miliónů EUR, poněvadž výstavba sítě pro pokrytí zbývajících oblastí je nákladnější než u oblastí velkých měst,

- kompromisní řešení - dva multiplexy zahrnující rozdílné segmenty obyvatelstva s náklady na digitální sítě 100 až 130 miliónů EUR.

Nejzazší mez pro zahájení (plného provozu) pozemního digitálního vysílání v roce 2006 se jeví stále více jako nerealistická – je to způsobeno vysokými náklady na digitální sítě a nejistotou, pokud jde o výnosy z reklamy a interaktivních služeb.


Lokální digitální televize ve Španělsku

Španělská vláda chce zahájit projekt soustavy lokálních DVB-T v celé zemi se záměrem podpory podnikání nových operátorů. Každé centrální město v regionu a každé město s více než 100 tisíci obyvateli má mít svůj multiplex s alespoň čtyřmi programy. Pokud bude poptávka po programech v tomto městě již dostatečná, pokrytí by mohlo být rozšířeno i na sousední města s více než 25 tisíci obyvateli.

Ve stádiu realizace bude mít každý španělský region alespoň šest rozdílných DVB-T programů (čtyři lokální DVB-T a dva regionální programy). Mnoho z nynějších 900 místních analogových programů, které jsou často bez licence a různě zasahují do celostátního vysílání, by po zavedení digitálního vysílání mělo ukončit svou činnost.

Vláda doufá, že skoncuje s touto situací a vnese na tento trh pravidla, modifikující dnešní legislativu.
Všichni (operátoři) se dožadují, pokud jde o navýšení digitální „kapacity“, aby jim vláda přidělila další kmitočty pro interaktivní a jiné služby a přesto vláda znovu a znovu argumentuje, že to není možné kvůli nedostatku frekvencí, což odporuje jejímu záměru spustit lokální DVB-T. Vládní plán rozdělení frekvencí (tři a půl multiplexu) po zaniklé platformě Quiero do konce tohoto roku zůstává v platnosti.


Zdroj: Branislav Pekic a David Del Valle Fernández, News World News - www.dtg.org.uk, přeložil: Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.11.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 10.část – Dánsko a Francie
13.10.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 9.část – Holandsko, Norsko a Španělsko
11.10.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 8.část – Ostrý start DVB-T v Berlíně již příští měsíc [ 5 ]
08.10.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 7.část - Zahájení DVB-T v Berlíně
04.10.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 6.část - Tři bilióny dolarů na digitalizaci v Rusku [ 6 ]
03.10.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 5.část - DVB-T v Norsku a Itálii

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist