Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 18.04.2024 - 18:27:17   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 13.část – Slovensko

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 03.12.2002


V následujících dvou dílech seriálu, mapujícího rozvoj digitálního vysílání v některých zemích starého kontinentu, se podíváme na současný stav v našich domácích luzích a hájích - dnes zavítáme na Slovensko. Bude jistě zajímavé si přečíst, jak hodnotí naše první kroky v digitalizaci v zahraničních médiích.


DVB-T na Slovensku

Slovenský národní telekomunikační operátor Slovenské Telekomunikácie provozoval experimentální vysílání DVB-T krátkodobě již v roce 1999, ale plný komerční provoz bude možné zahájit nejdříve v letech 2005 až 2006.

Slovenský telekomunikační úřad zatím ustanovil dvě odborné skupiny s tím účelem, aby prozkoumaly perspektivy pozemního digitálního vysílání na Slovensku. Ačkoliv vláda je zpravidla vstřícná, určité kroky budou muset být udělány ještě před tím, než se DVB-T stane realitou. Nejdůležitějším z nich jsou problematická ustanovení, nehledě k několika dodatkům potřebným k současnému vysílacímu zákonu, který byl schválen ještě v roce 2000. Ačkoliv nová legislativa byla původně očekávána ještě letos, nyní to vypadá, že změny budou udělány někdy v roce 2003.

Jisté technické problémy také budou muset být vyřešeny: specifický problém nedostatku kmitočtů právě tak jako problém hornatosti země a potíže s přesahem signálu vzhledem k tomu, že hlavní město Bratislava leží v blízkosti rakouských a maďarských hranic.

Slovenské Telekomunikácie ukázaly, že jsou v první linii, když nedávno zahájily satelitní vysílání – což se považuje za důležitý mezistupeň pro přechod od analogového k plně digitálnímu vysílání – očekává se, že k němu dojde do roku 2015. Jestli bude dostatek místních zdrojů pro naplnění ostatních budoucích digitálních služeb DVB-T, to se teprve ukáže.

Na vysílacím trhu působí dva celoplošné programy veřejnoprávní STV a TV Markíza, podporovaná společností CME, menší stanice dosud bojují o přežití. JOJ TV, televize, těsně spjatá s TV Nova z České republiky, přesto udělala dobrý dojem od doby svého debutu v březnu 2002 a hodně se očekává od nové televize Music Channel. Televize TA3, zpravodajský kanál částečně vlastněný britskou Millennium Electronics, je v druhém roce svého vysílání.

Budoucí zahraniční investoři v oblasti DVB-T pravděpodobně také přihlédnou ke zkušenostem společnosti UPC na Slovensku. I když okolnost podílu téměř 50 % na trhu kabelové televize (s 296 700 předplatiteli, pokud jde o třetí čtvrtletí roku 2002), sloužila k hrubému obviňování zneužívání jejího dominantního postavení na trhu, což vedlo k tomu, že na začátku tohoto roku byla tato společnost pokutována antimonopolním úřadem. Abonence její digitální služby DTH s názvem UPC Direct má také snižující se úroveň, množství předplatitelů této služby ve třetím čtvrtletí roku 2002 je pouze 8 900.


Zdroj: Chris Dziadul, News World News, 21.11.2002 - www.dtg.org.uk, přeložil: Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.12.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 14.část – Česká republika
22.11.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 12.část – Finsko
11.11.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 11.část – Itálie a Španělsko
07.11.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 10.část – Dánsko a Francie
13.10.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 9.část – Holandsko, Norsko a Španělsko
11.10.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 8.část – Ostrý start DVB-T v Berlíně již příští měsíc [ 5 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Názor 

03.12.2002 11:46 • mc
Tomuto sa hovorí článok o ničom. Inak je o stave DVB-T na Slovensku známych podstatne viac informácií (napr. vo VÚS alebo na Rade), ale keďže je to všetko na papieri a nič v éteri a ani tak skoro sa na to peniaze nenájdu, tak je zbytočné o tom písať.
 
 
  Kdo to zaplatí ? 

03.12.2002 09:09 • boss
Příspěvek od ”satm” krátce ale přitom velmi výstižně zhodnotil humbuk kolem DVB-T.
 
 
  Můj příspěvek 

03.12.2002 07:44 • satm
Zatím je to ve fázi vyhodnocování zahraničních zkušeností,a ty kladné nejsou.Tak proč nechat zase téct peníze do kanálu, když to zatím nic nepřinese? Už tak je poměr počtu vysílaných TV programů k počtu diváků těžce finančně zvladatelný.
 
 
  Kedy konecne? 

02.12.2002 23:32 • Robert
Dufal som, ze sa konecne dozviem, kedy budem moct zacat prijimat DVB-T aspon experimentalne v BA. Z clanku som sa nedozvedel uplne nic. Mam to chapat tak, ze na DVB-T mozem na najblizsich par rokov zabudnut? Povodne boli na DVB-T urcene dve frekvencie v BA a ZA, ale tie sa dali JOJ. Predpokladam, ze licencia sa bude predlzovat, predlzovat, predlozvoat...
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist