Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 05:32:06   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

Kabelové televize versus televizní divák,
aneb Jak poznat dobrého operátora kabelové televize?

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 29.12.2002


Pokračujeme v diskusi o přístupu kabelových společností k divákovi. Stále se totiž ozývají hlasy, zda není vhodnější individuální příjem pozemských vysílačů či ze satelitu. Jak poznat dobrého kabelového operátora, a co internet a digitální televize?


Jak poznat dobrého operátora kabelové televize

- operátor má dlouhodobé zkušenosti s provozováním
- počet jeho diváků neklesá
- má místní infokanál
- s předstihem informuje zákazníka o všech změnách, které se týkají rozsahu služeb i plateb
- nešíří pirátsky různé programy
- nabízí nejširší spektrum různorodých kanálů z hlediska jazykových i programových
- zákaznický a technický servis poskytuje zdarma
- je schopen reagovat rychle a nabízet další služby v oblasti telekomunikací
- je finančně silný
- dokáže zabránit tomu, aby signál placený zákazníkem nesledoval na jeho úkor někdo jiný


Trhu vládnou tři velké kabelovky, existují však i desítky menších

Z čísel, která uvádějí odborníci pro oblast kabelových televizí, vyplývá, že počet kabelových přípojek se pohybuje kolem 1,1 milionu. Přes osmdesát procent trhu ovládají největší společnosti UPC, Intercable CZ a Tes Media. Počet zákazníků těchto tří firem se odhaduje na necelých sedm stovek tisíc.

Dalších zhruba osm desítek menších společností zajišťuje kabelové připojení, většinou jde však o malé provozovatele.

Uvedeme si příklad jedné takové: kabelové televize v Kopřivnici. Ta zajišťuje kabelové připojení pro celkem 5,5 tisíce domácností. V Třinci pak má kabelovou přípojku 8,7 tisíce domácností, využívá ji ale 7,4 tisíce domácností. Kabelová televize Kopřivnice nabízí základní nabídku 19 programů (54 Kč) a rozšířenou (115 Kč navíc). Kabelová televize Třinec s. r. o. má v zakladní nabídce 10 programů, včetně všech běžných českých, Polské TV 1,2, Polsatu, STV1, JOJ a Infokanálu (72 Kč), v rozšířené nabídce má 32 programů (199 Kč), speciální nabídkou je HBO (225 Kč) a Private Gold (72 Kč). Podobné programové nabídky (a cenové relace) pak najdete jistě i u vašich malých místních kabelovek.


Internet a digitální TV to je budoucnost kabelovek

Po různých propadech v počtu zákazníků, které byly způsobeny různými cenovými skoky, se situace kabelových televizí na tuzemském trhu stabilizuje. Podle Zdeňka Vaníčka z České asociace kompetitivních komunikací (ČAKK) operátoři investují do rozvoje služeb s vyšší přidanou hodnotou.

„Kabelová televize už není rozhodně jenom televize. Kromě rozsáhlého souboru televizních a rozhlasových programů dodávaných ve vysoké kvalitě umožňují kabelové sítě dodávat další služby, jako jsou vysokorychlostní internet a v budoucnu i hlasové služby,“ vysvětluje Vaníček. Nakupení těchto služeb a přístup k nim z jediného bodu – kabelové přípojky – umožní v budoucnu zlevnění nabídky.

Podle odborníků bude obrovským krokem vpřed digitalizace sítí, která umožní přípravu programové nabídky na míru divákům. „Mělo by to vést k individualizaci vztahu mezi kabelovým operátorem a zákazníkem a také k odbourání pocitu spotřebitelů, že služba kabelové televize je příliš drahá. Každý ze zákazníků si zaplatí jen to, co si sám vybere,“ pokračuje Vaníček. Podle odborníků se zavedení tohoto druhu služby dá očekávat ve vybraných kabelových televizích už v průběhu roku 2004.


Zdroj: Břetislav Lapisz (s využitím materiálů České asociace kompetitivních komunikací), Moravskoslezský deník, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 30   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.12.2002 • Kabelové televize versus televizní divák,
aneb Kabelová televize je jen pro bohaté?
[ 7 ]
16.12.2002 • Vysokorychlostní Internet UPC v roce 2002 [ 2 ]
16.12.2002 • Metropolitní televize Galaxie odstartuje vysílání v pražské a královéhradecké kabelové síti UPC [ 3 ]
04.12.2002 • Budúcnosť je jasná,... budúcnosť je STA?! [ 49 ]
12.11.2002 • Stanice O je již ve všech velkých kabelových sítích [ 12 ]
24.10.2002 • Galaxie sport bude od listopadu v programové nabídce Intercable CZ

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 2

  Môj príspevok 

04.02.2003 13:22 • anonym
SVATá PRAVDA.
 
 
  Môj príspevok 

01.02.2003 12:29 • anonym
Všude se jen šidí.
 
 
  Můj příspěvek 

16.01.2003 09:49 • anonym
Zrenovujte jen základ STA,a kdo chce víc,ať si nechá zavést káblovku.Ten základ dům nezruinuje,ty 3-4 programy projdou skoro po čemkoliv a káblovka ať o diváky soutěží.A bude to bez závisti a tunelu.
 
 
  Stefan 

15.01.2003 11:15 • mc
Nie si prvý, koho napadlo aby mesto(bytové družstvo) odoberalo programy od káblovky. Bohužiaľ pri situáciu na Slovensku, keď každý závidí každému aj to h...., je to nerealizovateľný nápad. Jeden taký pokus poznám aj keď to bolo skôr z núdze po krachu jedného tiež operátora (ktorý demontoval antény STA) sa snaží isté mesto zásobovať rozvody pomocou iného operátora. Za najkratší koniec ťahá v tomto prípade občan. Osobne neverím tomu že by sa nejaké mesto nedohodlo s nejakým operátorom.
 
 
  re anonym 

15.01.2003 09:12 • stefan
Nevylučujem konkurenciu, len tvrdím, že budovanie a údržba STA je drahšia ako poplatky za káblovú televíziu. STA nikdy nedokáže ponúknuť takú programovú ponuku ako káblový operátor.
 
 
  pre stefan 

14.01.2003 10:27 • anonym
Svymi slovy vylučuješ konkurenci,a to asi není ta správná cesta.Ostatní je o právních výkladech zákonů.A pak je to věc veřejné zakázky,protože každá dohoda s jedním je tunel.
 
 
  pre mc 

13.01.2003 14:55 • stefan
To čo píšeš je pravda. Polemizoval by som s tvrdením, že ak patrí dom mestu, je mesto povinné zabezpečiť STA a v nej štátne programy. Zrejmá je podstata a to zabezpečenie štátnych (verejnoprávnych) programov. Toto môže mesto zabezpečiť aj prostredníctvom káblového operátora, nemusí budovať, resp.platiť údržbu STA. Záleží len na tom ako sa dokáže dohodnúť s operátorom.

Budovanie a údržba STA je drahá záležitosť, v dnešnej dobe tam kde je kvalitná káblová televízia, je to tunelovanie peňazí hlavne z fondov opráv domov, ktoré spravujú Bytové družstvá.


 
 
  Co se děje...? 

13.01.2003 12:53 • bobík
Proboha, to už jsme na tom tak špatně, že se musíme dohadovat o takových ”sračkách” jako je Nova a JOJ? Takový úpadek naše kultura nikdy nezažila, co je tady tahle stanice a my to ještě podporujeme diskusema...ach bóže...
 
 
  for PALO 

09.01.2003 14:58 • mc
Takže je to jasné, platí, čo som napísal vyššie -čo si do STA dáte, to tam budete mať. Jediné čo musí STA spĺňať je to, aby nevyžarovala do okolia.
 
 
  for mc: 

09.01.2003 14:05 • PALO
dom je už v našom vlastníctve.
 
 
  for PALO a Stefan 

07.01.2003 14:14 • mc
Takže k tomu zákonu - ten platí pre káblovky, teda bod D platí, v žiadnom prípade nesmie káblovka zasiahnuť do STA. Dalej je káblovka povinná šíriť bla,bla,bla v základnej ponuke, ak je ponuka jedna považuje sa za základnú. Káblovka musí mať súhlas všetkých vysielateľov, ktorých programy šíri (inak je to pirátstvo).

STA je o inom, nepodlieha vyššie spomínanému zákonu a hlavne je majetkom obyvateľov (ak už majú dom vo vlastníctve). Z toho vyplýva že v STA nemusí nutne byť STV1,STV 2 atd ale zároveň tam môže byť čokoľvek čo si ľudia dokážu chytiť vrátane satelitných programov. Výnimku tvoria programy chránené systémom podmieneného prístupu (kodované programy), pri tých treba mať uzatvorenú zmluvu s vysielateľom. Napr. v Nemecku nie je problém mať v STA aj odkodované Premiere na základe hromadnej abonencie. V našich krajinách sa to však robí skôr na čierno (dohodneme sa, poskladáme sa na jedno UPC direct a pustíme si do STA napr.Spektrum a vnoci Gold). A ešte raz STA, ak ešte nie ste majiteľmi domu, tak dom patrí mestu. Mesto Vám je povinné zabezpečiť STA a v nej štátne programy. A to je podľa nejakého zákona z čias socialistického stavebníctva, ktorý ešte nikto nezrušil. Je to presne ten zákon, ktorý zakazuje individuálne antény v domoch s STA. Satelitisti sú určite radi, že nikto nekontroluje jeho dodržiavanie.
 
 
  for:STEFAN 

07.01.2003 13:42 • PALO
V dome sme na radu určitých ľudí vychádzali zo zákona o retransmisii Zb.č 308/2000

Je to dosť obsiahle a tak vyberám:par.17:....do základnej programovej ponuky boli zaradené služby vysielateľov na základe zákona/STV/ a vysielateľov s licenciou/MARKÍZA,JOJ/,ktoré možno v mieste príjmu príjmať.........(neurobili základnú a rozšírenú ponuku,proste buď alebo-je to však ich vec,nik im to neberie)

.....bod D: zabezpečiť,aby sa v domoch ,kde bola zriadená takáto sieť nenarušila možnosť príjmu programových služieb v doterajšom rozsahu pre tých obyvateľov,ktorí nie sú účastníkmi tejto siete..... a zdrží sa akýchkoľvek úkonov,ktorými by narušil príjem uvedených programových služieb.(neurobili si vlastné rozvody,použili rozvody STA a tých čo odmietli tak im vypojili programy ,ktoré boli v STA s výnimkou STV.

Ak existuje aj iný zákon,ktorý tieto veci upravuje,bol by som rád,keby som dostal odpoved´ .

Ludia sú ochotní dokonca aj priplatiť ne rekonštrukciu a uvedomujú si,že to bude niečo stáť.Len prevádzkovateľ sa s nami nemieni akosi baviť.
 
 
  Šiří TV piratsky 

04.01.2003 18:44 • juzek
Nevim zda jste me pochopili, chtel jsem ríct ze jak na STA tak v Kabelovych rozvodech jsou piratsky sirene programy.A to tak ze je prijiman ze satelitu a potichu jako pozemně přesahem.A autor tohoto článku uvadi v radě jak poznat dobreho opratora,čili nešiřit piratsky programy uvadi dokonce Kabelovky ktere to v rozporu z jeho tvrzenim delaji
 
 
  odpoved pre PALA 

04.01.2003 11:10 • stefan
PALO nepoznas ani slovensku legislativu, pretoze v STA musia byt verejnopravne programy, t.j. STV1,STV2,Slovensky rozhlas. Ostatne programy su vecou dohody majitelov, resp. najomnikov bytov
 
 
  for:Juzek 

03.01.2003 18:28 • PALO
Pravdupovediac nepoznám českú legislatívu v tejto oblasti,ale na Slovensku platí:V spoločnej TV anténe musia byť stanice vysielajúce zo zákona:STV 1 a STV 2,stanice vysielajúce na základe udelenej licencie:MARKÍZA,JOJ a regionálne,lokálne stanice.Ďalej sa povolenie nevyžaduje pri šírení zahraničných staníc,ktorých signál presahuje za hranice svojho štátu v rámci tzv.presahu.V Čadci sa jedná o ČT1,NOVU,TVP1,TVP2 a POLSAT.No a snami vybabrali a káblový operátor sa ohradzuje zákonom,ktorý sám porušuje/viď môj príspevok hore/.Treba v ČR povolenie na šírenie signálu cudzích staníc ,ktoré sa dajú u vás prijímať v rámci tzv.presahu?Ďakujem.
 
 
  Môj príspevok 

02.01.2003 16:12 • juzek
opet musim reagovat:JOJ pokriti 15 km okoli Cadce - souhlasim Trinec vzdalen 35 Km tak jde to pozemne !Smula v Trinci a okoli jsou hranice nemalo vzdalene hranice.Chytat pozemne CT1,CT2,NOVA,PRIMA,STV2,POLSAT,PL1,PL2,TVP3,CANAL+kodovan (potud to jde)a nejdou STV1,JOJ,MARKIZA nebylo by toho trochu moc na Analog a 52 kanal se kryje s NOVOU proto jsou problemy s timto signalem.Palo to co si videl na společ.antenach je reseno stejne piratsky jako u vas mimo Jablunkov.To tu pan Lapisz pise o jeste vzdalenejsich Koprivnicich.
 
 
  -> PALO 

02.01.2003 12:00 • mc
Je to načierno, ale môžeš byť len rád. Táto a ešte dalšie čiernoty sú vdaka slovenskej legislatíve riadenej umeleckou lobby, takto totiž naozaj nevyzerá Europa bez hraníc ...
 
 
  Slovenské stanice 

02.01.2003 11:55 • PALO
JOJ naozaj vysiela v Cadci na 55.kanáli a pokrýva mesto a okolie do 15 km.Na severnej Morave a v Sliezsku však ju môžu naladiť na 52.kanáli-vysielač Žilina.Krížava,Martinské Hole-je to veľmi silný vysielač.STV 1 a STV 2 vysielajú tiež z tejto kóty.V Ostrave,Karvinej,Havířove,Českom Těšíne.Třinci,Jablunkove majú tieto stanice aj v spoločných tel.anténach.

Problém s operátorom je však u nás v Čadci:ČT1 a Novu šíri z pozemných vysielačov.No ČT2 a PRIMU máme zo satelitu-teda načierno,nie je to podľa mňa presah cez hranice ako u ČT1 a Novy.Čo máme robiť?
 
 
  for all 

31.12.2002 08:36 • Peter
UPC Vieden vysiela digitalne 35 televiznych kanalov, umoznuje telefonovat cez kabel (Priority), internet s rychlostou 660 kb/s (Chello) a Pay-TV, teda filmy na objednavku (byvale Telekino, teraz UPC Digital).

Pokial viem, tak v Kosiciach uz internet cez kabel bezi, stoji asi 300 Korun mesacne, co je vlastne super cena.
 
 
  to tux 

31.12.2002 08:27 • Peter
Digitalne vysiela UPC Vieden... tak nevrav, ze ziadna:-)))
 
 
Celkový počet komentářů: 30 / zobrazují se: 1 ... 20

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist