Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 19:23:50   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Pozvánka na výstavu starých rádií a televizí

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 13.07.2003


Současná výstava v muzeu dokumentuje vývoj radiotechniky a radiovysílání v Čechách, respektive v Československu, které bylo druhou zemí v Evropě, kde bylo zahájeno rozhlasové vysílání. Nejstaršími exponáty ze sbírky Jana Drahoňovského jsou dvě ”jednolampovky” firmy Zenit z roku 1924, akumulátor na napájení anod (rok 1923) a také dvě krystalky. Všechny tyto přístroje bylo možné poslouchat přes sluchátka. Mezi dalšími zajímavostmi jsou nejčastěji zastoupeny výrobky holandské firmy Philips a německé Telefunken. I tady byla sluchátka a vysílač ještě oddělené. Technicky dokonalý je americký přístroj z roku 1925, znalce určitě potěší vzácná rádia zvaná ”kapličky”.

V polovině třicátých let se výroba rádií rozvinula v celé šíři, objevila se řada nových výrobců, kteří se předháněli ve zlepšení technických vlastností rozhlasových přijímačů, tak v designu. K vidění jsou i historické radioamatérské časopisy, v současné době vychází odborná informatika čtyřikrát ročně. Máte možnost prohlédnout si součástky, ze kterých byly přístroje sestavovány (elektronky, odpojovač antény, potenciometry atd.). Lístky z celého světa, které dokumentují radioamatérskou činnost Jana Drahoňovského, jsou pro mnohé perličkou. Sběratel jich má tisíce, ale zde najdete alespoň navštívenky z Ruska, Španělska, Kanady, USA, Číny, Dominikánské republiky, Švédska, Japonska, Čadu, Afriky. Spojení je telegrafické, amatéři mezi sebou používají zkratky, tak zvané Q kódy. Obsah sdělení je většinou standardní - informace o zařízení, o počasí, o doslechu. Na doplnění je zde i pár telefonů (nejstarší z roku 1910), francouzský přístroj z první světové války, aparát z druhé světové války. V neposlední řadě zde příchozí spatří i první československý tranzistorový přístroj T 58 a první sériově vyráběný televizor z roku 1953.

Letem světem jsme vám přiblížili alespoň část exponátů, které můžete v lomnickém muzeu prohlížet. Všechny jsou v majetku Jana Drahoňovského, šedesátiletého milovníka rádiových vln. V roce 1960 získal koncesi na vysílání, které ho zajímalo už jako kluka. Poslouchání krystalky odkoukal od souseda, pak začal do světa radiových vysílačů vstupovat sám. Nejdříve sestrojoval krystalky, dvojlampovky, pak následovalo získání koncese a sbírání starých přístrojů. Ty ho vždycky lákaly. V muzeu jich vystavuje přes osmdesát, doma jich má přes dvě stě.

”Se skladováním je velký problém. Asi dvacet nejvzácnějších mám v obývacím pokoji, manželka z toho samozřejmě radost nemá. Mám je v zasklené vitríně, protože největším nepřítelem přístrojů je prach. Ostatní jsou v garáži a různě, kde se dá,” říká náruživý sběratel. Když se mu podaří sehnat nějaký unikátní kousek, následuje důkladné vyčištění a oprava, ne všechny jsou ovšem funkční. Má své miláčky, jedním je přístroj z řady Telefunken a celá škála ”kapliček”. Ke každé se váže nějaká příhoda, takže panu Drahoňovskému opravdu přirostly k srdci. Žádný přístroj není získán v zahraničí, pocházejí z burz, výměn, koupí ve starožitnictví, darů od známých.

Pokud se někdo pídí za radiopřijímači, předpokládáte, že je také rád poslouchá, že má třeba úzký vztah k hudbě. ”Popravdě řečeno dnešní rozhlasové stanice moc neposlouchám, i když mám hudbu rád. Je ale odlišná než dříve, a tak mě nepřitahuje. To spíš po dvaadvacáté hodině zapnu Prahu I a poslouchám mluvené slovo,” doplňuje člověk, kterému navíc učaroval vojenský kabát, a tak se stal členem vojenské historické jednotky. Pokud má chvíli čas, neutíká k televizi, nýbrž ke knize, a to zase k historii.

Nashromáždil spoustu materiálů o lomnických firmách, spolcích a úřadech, které už dávno neexistují. Také o začátcích lomnického létání, vybudování železnice v Lomnici. Vlastní i sbírku pohlednic, která čítá 1000 kusů. Tyto vzácnosti objevíte v prvém patře muzea, unikátní dokumenty připomenou zejména dříve narozeným zašlou slávu minulosti. Manželka Jana Drahoňovského jeho sběratelské vášně toleruje, i když žádné z nich nepodlehla.

Co závěrem? Do desátého srpna sem rozhodně zavítejte, protože Jan Drahoňovský své skvosty jinde vystavovat nehodlá.


Zdroj: Noviny Jičínska, 3.7.2003, ilustrační obr. OK1DNN z webu Radio Nostalgia


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.06.2003 • Quo vadis, Slovenská televízia? [ 1 ]
11.06.2003 • Na návštěvě v Galaxii sport - 2. část
10.06.2003 • Na návštěvě v Galaxii sport - 1. část
07.06.2003 • Privatizace dánské TV2 má zelenou
05.06.2003 • Jak televize ATVplus zahájila své vysílání [ 2 ]
26.05.2003 • Teletext ČT

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist